Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Фото: УНІАН

Президентські перегони на Хмельниччині. ЗМІ, місцеві органи виконавчої влади, органи самоврядування та політичні осередки: як змінилась їхня діяльність від 31.12.2018 і до 20.04.2019 та як ця діяльність вплинула на результати виборів у двох територіальних округах Хмельницький області: № 189 та № 192

Два тури виборів президента України вже позаду. Вже навіть Центральна виборча комісія опрацювала всі протоколи окружних виборчих комісій із мокрими печатками та оголосила результати виборів. Як всім відомо, переможцем цих перегонів було оголошено Володимира Зеленського. Однак, ми запрошуємо Вас поринути трішки у минуле та проглянути, як же виборчі перегони відбувались на Хмельниччині.

Під час першого туру виборів президента України участь в голосуванні взяло участь трішки більше 650 тис. мешканців, з яких майже 24,9 % підтримало Володимира Зеленського.

Офіційні результати голосування на Хмельниччині 31.03.2019 р.

Однак, цікавою є також інформація про розподіл підтримку виборців і щодо кандидатів, які посіли 2 та 3 місця. Так от:

ТВО № 187  – П.Порошенко 16,08%, Ю.Тимошенко 14,47 %;

ТВО № 188 – Ю.Тимошенко 17,65 %, П.Порошенко 15,30%;

ТВО № 189 – Ю.Тимошенко 21,28 %, П.Порошенко 17,70 %;

ТВО № 190 – П.Порошенко 17,83 %, Ю.Тимошенко 15,85 %;

ТВО № 191 – П.Порошенко 16,92 %, Ю.Тимошенко 16,51 %;

ТВО № 192 – Ю.Тимошенко 19,64 %, П.Порошенко 16,04 %

ТВО № 193 – Ю.Тимошенко 17,61 %, П.Порошенко 16,73 %.

Тобто лише на 3-х ТВО другу сходинку посів на той момент діючий президент України (187, 190 та 191), а на чотирьох – очільниця всеукраїнського об’єднання Юлія Тимошенко (188, 189, 192, 193).

Під час повторного голосування, що відбулося 21 квітня 2019 року, на виборчі дільниці прийшло менше виборців, ніж під час першого, а це трішки більше 626 тис. мешканців Хмельницької області. І абсолютна більшість виборців, а це 70,80 %, знову підтримала Володимира Зеленського.

Для розуміння загальної картини, глянемо розподіл голосів виборців у розрізі семи територіальних виборчих округів.

Офіційні результати голосування на Хмельниччині 21.04.2019 р.

Якщо порівняти відсотки голосів, то видно, що найменшу підтримку виборців діючий на той момент президент Петро Порошенко отримав у ТВО № 192, а найбільшу – у ТВО № 190.

Якщо говорити про неформальний старт виборчої кампанії на Хмельниччині, то він відбувся ще задовго до офіційних заяв політиків, які на той момент лише готувались до початку виборчого процесу. Так от в травні 2018 року Хмельницьку обласну державну адміністрацію очолив депутат Хмельницької обласної ради та представник регіональної партії «За конкретні справи» Вадим Лозовий. Пан Лозовий на той період був також головою однойменної фракції в обласній раді.

Свій вибір на той час Петро Порошенко пояснював: «Моя мотивація під час вибору (Лозового на посаду глави ОДА – ред.) було те, що він представляє реальну економіку, і це перше завдання, яке я ставлю як президент, – принципове забезпечення зростання економіки, залучення інвестицій, підвищення зарплат. Робити все, щоб забезпечити на Хмельниччині інвестиційний та економічний бум». Про це писала Українська правда. Однак, якщо заглянути в біографію на той час новопризначеного голови ХОДА, то про Вадима Лозового можна дізнатись і те, що він був також заступником генерального директора ТОВ “Епіцентр”, а раніше навіть працював директором гіпермаркету “Епіцентр К” на проспекті Палладіна у Києві, що свідчить про близькість нового голови ХОДА та народного депутата України, власника мережі гіпермаркетів «Епіцентр» Олександра Гереги. Цілком можливо, що ухвалючи таке рішення, президент міг робити ставки на місцевий впливовий бізнес.

У своїй статті «Бояри Петра ІІ. Вертикаль переобрання Порошенка» журналіст «Української правди» Роман Романюк пише, що у команді партії «Блока Петра Порошенка» розглядали саме стратегію ВІП-агітаторів: залучення до президентської кампанії нардепів-мажоритарників.

Під час виборів ця ставка лише підтвердилась, адже 22 лютого 2019 року Центральна виборча комісія затвердила перелік довірених осіб кандидата у президенти України Петра Порошенка і такою особою у територіальному виборчому окрузі № 192 ним став сам депутат-мажоритарник від Хмельниччини Олександр Герега.

Скріншот постанови ЦВК від 22.02.2019 р. № 366

Однак цей «союз за вигодою» тривав не довго. Вже 27 березня 2019 року та ж Центральна виборча комісія своєю постановою скасувала реєстрацію 210 довірених осіб, в тому числі й у ТВО № 192.

Хоч Олександр Герега і проходив до парламенту на 192 виборчому окрузі, однак має значний вплив і на 189-му виборчому окрузі. Саме там у 2012 році до Верховної ради України пройшов його помічник Андрій Шинькович. Таким чином домовившись із одним, Порошенко «вбивав» одразу двох зайців. Але це не всі переваги цього вибору. З 2014 року Герега разом з Шиньковичем створили партію «За конкретні справи» і взялись за її активну розбудову на території області. Саме ця політична сила має найбільшу фракцію в Хмельницькій обласній раді. Тому для аналізу ми обрали саме цих два округи.

Нашу зацікавленість до себе, звичайно ж, викликала регіональна партія «За конкретні справи» та її сайт, засновниками та представниками якої є згадані вище народні депутати України. Паралельно також було проаналізовано наповнення особистого сайту Олександра Гереги. Перший висновок, який ми робимо, – новинний контент цих сайтів однаковий, тобто кожна новина дублюється одночасно на двох сайтах, за виключенням деяких новин. Повноцінних агітаційних матеріалів не було виявлено, а темі виборів було присвячено лише декілька новин, що свідчить про певну поведінку стриманості. Наприклад, матеріал «31 березня маємо зробити відповідальний вибір» розміщено на двох згаданих сайтах. У самому тексті новина містила згадку про законодавчі вимоги щодо можливості виборців проголосувати, а також містила заклик команди Олександра Гереги, як то політичної партії та громадської організації «Голос кожного надзвичайно важливий!». А також наступного дня на сайті політпартії було розміщено сюжет каналу «Перший Подільський» під назвою «Народні депутати Хмельниччини взяли участь в голосуванні».

У своєму матеріалі незалежний громадський портал ще у 2017 році висвітлював конкурс аналогових телечастот. Саме в цьому матеріалі згадується про ТОВ «Про медіа групп» з міста Городок Хмельницької області (телеканал «Перший Подільський»).

Довідково. За даними аналітичної системи “Youcontrol”, ТОВ «Про медіа групп» зарестровано у вересні 2015 року на провулку Ванагса Ксьондза, 17 у місті Городок. Єдиним засновником і директором зазначено хмельничанина Руслана Котелбу. Він працює заступником директора з правових питань гіпермаркету “Епіцентр К” у місті Хмельницькому. На місцевих виборах у 2015 році пан Котелба балотувався до Хмельницької міської ради від партії “За конкретні справи”.

За адресою провулку Ванагса Ксьондза, 17 у Городку прописане ТОВ “Агрохолдинг 2012”, відношення до якого мають Олександр та Галини Гереги.

На сайті ПП «За конкретні справи» 29 березня також було розміщено новину під назвою «Розмова про майбутнє та перспективи на Чемеровеччині», в якій висвітлено живе спілкування з виборцями 192-го округу Хмельницької області. Так от у цьому матеріали можна знайти пряму мову нардепа із елементами політичної агітації: Цитуємо:

«Зі слів Олександра Гереги, в країні відбуваються значні позитивні зміни, які ми можемо простежити на прикладі нашого району. Так, реформа децентралізації дала можливість громадам самостійно розпоряджатися своїми коштами на вирішення нагальних проблем. Кожен населений пункт отримав шанс презентувати себе і брати учать у різноманітних програмах, якими залучаються інвестиції на розвиток і становлення. Впевненішими стають кроки реформ освіти та медицини тощо. Маємо потужну армію, яка чинить опір ворогу, свою церкву, безвізовий режим та багато інших змін, які тільки набирають обертів, щоб вивести нашу країну на рівень європейських країн».

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Приїзд кандидата у президенти України П. Порошенка на Хмельниччину. Фото Незалежного громадського порталу

У процитованих словах Олександра Гереги можна зафіксувати ті меседжі, з якими команда кандидата у президенти України Петра Порошенка вела свою кампанію.

Щодо активності народного депутата Андрія Шиньковича та члена депутатської фракції Блока Петра Порошенка, то вона теж не здивувала. Якщо ж порівнювати із активністю попереднього нардепа, то Шинькович свої вподобання стримано декілька разів поширив на власному профілі у мережі Фейсбук, а також декілька дописів на цю тематику можна знайти у закритій групі «Зміни – негайно!». До речі, адмініструє групу сам нардеп.

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Скріншот із групи соцмережі Фейсбук

Найбільш яскравим дописом на особистому профілі депутата ВРУ був допис про подарунки депутату.

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Скріншот найяскравішого допису А.Шиньковича із особистого профілю мережі Фейсбук

Телеканал «Перший подільський», який транслюється якраз на 189 окрузі, пов’язують із нардепом Олександром Герегою. Щоправда, в ефір мовник почав виходити лише у розпал президентських перегонів, однак, це не завадило йому фактично транслювати матеріали, які мають ознаки прихованої агітації.

До прикладу, сюжети: «Верховним Головнокомандувачем не може бути людина, залежна від наркотиків – Президент Порошенко», «Унікальний протикорабельний комлекс скоро з’явиться в армії», «Порошенко: ні партнерів, ні знайомих на керівних посадах», «Хто з кандидатів вдруге здав аналізи на залежність?», «Президент підписав Указ, що наблизить Україну до ЄС та НАТО», «Петро Порошенко взяв участь у Київському безпековому форумі», «Президент поспілкувався з Володимиром Зеленським у студії телеканалу 1+1». Усі ці відеоматеріали мають спільну ознаку – місце дії відбувається не у Хмельницькій області, а в Києві чи Одесі. Також усі вони містять лише позитивні тези про діяльність чинного Президента та мають схожу структуру: коротка підводка та виступ/заява Порошенка.

Схожа ситуація склалась з ще одним місцевим телеканалом «Городоцький телерадіопресцентр» (транслюється на території 192 виборчого округу). Випуски від 11.01.2019 (00:51 – сюжет про вручення томосу), 08.02.2019 (00:52 – заява нардепа Артура Герасимова про те, що інший кандидат у Президенти, зокрема із зазначенням прізвища, Юлія Тимошенко готує підкуп виборців), 15.02.2019 (01:21 – початок сюжету про Всеукраїнський громадський форум за участі Петра Порошенка, 12:04 – сюжет про вручення автівок сімейним лікарям, 11.03.2019 (від 11:15 – заява чинного голови держави про компенсації пенсіонерам).

Як і в першому, так і в другому випадку сюжети не містять маркування, що це політична реклама чи агітація.

Також в ефірі «Першого Подільського» був сюжет про виступ політолога Олександра Палія перед студентами у Кам’янці-Подільському. Відеоматеріал містить такі тези: «Не голосуйте по приколу», «серед фейкової реклами розрізняти правду від проплачених побрехеньок: є таке інформаційне поле створене олігархічними медіа, російськими соцмережами, і є природне бунтарство, і все це виливається в загрозу вибору неусвідомленого і неправильного». Фактично саме цим ідеологічним набором фраз послуговувалась команда Петра Порошенка під час агітаційної кампанії. Також у сюжеті йде мова про те, що поїздка університетами відбувалась саме з метою презентації книги політолога «Історія України». Варто зазначити, що герой сюжету телеканалу «Перший Подільський» був присутній і на ще одному місцевому телеканалі «TV7+», щоправда, у ролі запрошеного на телеефір гостя. Однак, суттєвою різницею є те, що саме цей відеоматеріал відбитий спеціальною рекламною плашкою, яка відповідно до чинного законодавства має бути на матеріалах, які містять політичну рекламу.

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Скріншот із запису ток-шоу «Момент істини» від 28.02.2019

Зважаючи на цей факт, варто перевірити, за який кошт відбувався презентаційний тур Олександра Палія.

З відповідним маркуванням на телеканалі «TV7+» виходили також ток-шоу з Іриною Геращенко та Іриною Луценко.

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Скріншот із запису ток-шоу «Момент істини» від 13.03.2019\

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Скріншот із запису ток-шоу «Момент істини» від 29.03.2019

Ще один народний депутат – Андрій Шинькович теж став учасником телепрограми «Запитай у депутата» на телеканалі «Перший Подільський». Під час цього ефіру він розповідав про здобутки чинного Президента і радив виборцям голосувати за нього.

Активно висвітлювались вибори і в друкованих засобах масової інформації. Зокрема, громадянська мережа ОПОРА протягом передвиборчої кампанії фіксував появу у районних газетах матеріалів без маркування з ознаками політичної реклами.

Публікації на користь чинного Президента Петра Порошенка, також на той час потенційного кандидата, у місцевих виданнях Хмельниччини в січні публікували 18 разів. Вони переважно стосувалися ролі Глави держави у здобутті Томосу для Православної церкви України.

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Фото з сайту ОПОРА «Подільські вісті» від 24 січня 2019 року

«Красилівський вісник» та «Нетішинський вісник» від 11 січня 2019 р., розмістили на своїх сторінках публікацію «Томос про автокефалію: що це означає для українців» зі схвальною оцінкою дій Петра Порошенка.

Важливо наголосити, що 13 лютого у Хмельницькому на площі Незалежності відбулось вручення ключів від автомобілів для сімейних лікарів у сільській місцевості. Цю подію широко висвітлювали усі місцеві ЗМІ без виключення. Однак ми звертаємо увагу на порушення, які зафіксували спостерігачі ОПОРИ.

Так, перед врученням відбулось розширене засідання обласного формулярного комітету при Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації, на якому були присутні голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, народний депутат України, голова обласного осередку партії «БПП «Солідарність» Андрій Шинькович (ТВО 189) та представники галузі з усієї області.

Виступаючи перед медиками, голова облдержадміністрації, з-поміж іншого, сказав:

«Я знаю, що цей рік буде виборчий, вам предстоїть в цьому році обрати не тільки Президента, обрати головнокомандувача нашої держави, вам в цьому році восени прийдеться обирати новий парламент. Звісно, що будемо робити висновки, будемо обирати гідних, але коли підете на виборчі округи,  будь ласка, зрозумійте, що і кого ви обираєте: в першу чергу Президента, в другу чергу – Верховного командувача, а в третю чергу, ви хочете знову все переколотити? Знову якісь курси міняти, там зміни робити? Ну вже ж обрали шлях: НАТО, Європа. Ми не настільки кажем «Європа», наскільки кажем «європейські цінності». Тобто ми розумієм, що ми хочем, в якій країні жити і як її будувати. Єдиний Президент за історію України, який віддав владу на місця, це був і є Петро Олексійович Порошенко. Крім того, що він віддав владу, він започаткував реформу децентралізації. Він вам віддав кошти, тут є шановні голови об’єднаних громад. Віддав кошти на місця? Дозволяє розвивати територію? Вам тепер вирішувати, а не Києву чи якомусь чиновнику зверху, що і як і коли робити на ваших територіях».

Потім чиновники разом з народним депутатом та медиками вирушили на майдан Незалежності. Там їм вручили 23 легкові автомобілі Renault DUSTER для амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

Вручали ключі від авто Вадим Лозовий та Андрій Шинькович. У промові, яку нардеп виголосив на площі перед медиками, він, зокрема, зазначив:

«Сьогодні основа розвитку – це стабільність. Основа руху вперед, основа розвитку економіки – це продовження курсу діючого Президента Петра Порошенка. І про це потрібно говорити і не соромитись. Про це потрібно говорити всім і скрізь. Україна не витримає ще чергових катаклізмів. Ми повинні твердим поступом подивитися і після квітня, після виборів і продовжити в жовтні і в червні усе, що сьогодні розпочато».

На думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрія Попика, у висловлюваннях голови ОДА можна вбачати порушення принципу рівного виборчого права, адже органи державної влади, їх посадові та службові особи повинні проявляти рівне та неупереджене ставлення до усіх кандидатів на пост Президента України (п.4 ч. 4 ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України»). До того ж інформування громадян про причетність кандидата до реалізації програм, що здійснюються за кошти з державного та місцевих бюджетів, може створювати йому додаткові переваги на виборах. Такі дії є недоброчесними стосовно інших кандидатів та порушують принципи рівних можливостей всіх кандидатів, відкритості та прозорості виборчого процесу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» органам виконавчої влади їх посадовим і службовим особам забороняється участь у передвиборній агітації в робочий час. Ч. 15 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняє кандидатам на пост Президента України, які займають посади в органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

«Cлід зазначити, що формально ч. 15 ст. 64  Закону стосується лише дій кандидатів у Президенти, проте використання службових нарад для проведення заходів, які мають певні ознаки агітації, є порушенням принципу рівності. Крім того розширене засідання обласного формулярного комітету мало місце в робочий час, таким чином виголошування головою державної адміністрації під час засідання промов, які містять елементи підтримки одного з кандидатів можуть містити ознаки порушення ч. 1 cт. 64 Закону», – зауважила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

На Хмельниччині традиційно найбільш популярною газетою залишаються «Подільські вісті». Саме це видання потрапило у постійний моніторинг громадянської мережі ОПОРА. Лише у березні спостерігачі нарахували на шпальтах цього тижневика 18 матеріалів із ознаками замовності на користь кандидата. Вісім з них були на підтримку Петра Порошенка. Видання буде «джинсувати» і після першого туру. Так спостерігачі ОПОРА виявили на шпальтах тижневика одразу 5 матеріалів із ознаками замовності: «Не втратити державу «по приколу», «Порошенка не люблять, але можливо він все-таки переможе. Чому?», «Наше завдання – об’єднати націю», «21 квітня. Обираємо не кого, а що», «Петро Порошенко зробив історичний вибір». Усі ці матеріали не містять відповідного маркування.

Варто зазначити, що протягом передвиборної кампанії  спостерігачі ОПОРИ також фіксували у ЗМІ статті голів райдержадміністрацій, де ті відкрито висловлювали свою політичну позицію. Зокрема у цей список потрапили і голова Білогірської РДА Роман Муляр «Маю велику честь та відповідальність працювати в команді глави держави Петра Порошенка» (189 округ).

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Фото із сайту ОПОРА газети «Життя і Слово» від 01.02.2019

Також стаття голови Городоцької РДА Олени Матвєйцевої «Вільній, незалежній, європейській Україні – бути!». У матеріалі посадовиця зазначає:

«Саме тому я підтримую діючого Президента України Петра Олексійовича Порошенка! Впевнена, що він зможе домогтися подальшої підтримки світової спільноти нашої держави, збереження незалежності та класичних українських традицій, національних цінностей, втілення реформ, які покращать життя українців, та економічного зростання України. Нам необхідна єдність – це запорука успіху України!».

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Фото з сайту ОПОРА газети «Городоцький вісник» від 08.02.2019

Регіональні ЗМІ дуже вразливі до вірусу «політичної джинси» особливо у передвиборчий період. Зважаючи на певні особливості цих видань та збереження на їхніх шпальтах рубрик «Лист від читача», «Нам пишуть», політичні баталії відбуваються саме там. Яскравим прикладом є газета «Життя Теофіпольщини», інтернет-портал «Ділові Дунаївці».

Зміни до Закону України «Про державну службу» наприкінці 2017 року фактично розв’язали руки головам адміністрацій та їхнім заступникам: не будучи державними службовцями, вони можуть проводити агітацію та політичну кампанію.

Яскравим прикладом стала сторінка голови Хмельницької ОДА Вадима Лозового. І це дійсно так, адже починаючи з грудня 2018 року особистий профіль пана Лозового перетворився на місце для репостингу дописів із офіційної сторінки Петра Порошенка. Голова ХОДА репостив прямі трансляції, що відбувались на сторінці Петра Олексійовича, інформаційні картинки про майбутні ефіри та картинки із агітаційними закликами. Найцікавіше те, що поширення дописів відбувалось навіть у робочий час.

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Скріншот допису Петра Порошенка на особистій сторінці В. Лозового

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Скріншот допису Петра Порошенка на особистій сторінці В. Лозового

За період із грудня 2018 року по 22 квітня 2019 року було розміщено близько 60 дописів та репостів щодо кандидата у президенти та діючого президента України О. Порошенка в особистому профілі голови ХОДА Вадима Лозового.

На сторінці пан Лозовий також висвітлював інформацію про відвідування Хмельниччини «він-агітаторами» кандидата у президенти України Порошенка, адже саме голова ХОДА їх тоді супроводжував.

 

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Скріншот допису В.Лозового щодо приїзду заступниці голови ВРУ І.Геращенко

Якщо голови адміністрацій, користуючись змінами в законодавстві, можуть займатись передвиборною кампанією, то решту працівників із структури адміністрацій ніхто статусу держслужбовця не позбавляв. Однак, на сайтах адміністрацій регулярно публікувались матеріали, як мали ознаки замовності. Так, 29 січня 2019 року громадянська мережа ОПОРА зафіксував, що на 12 сайтах райдержадміністрацій, серед них Городоцька, Ярмолинецька, Ізяславська, Білогірська, Теофіпольська, та сайт облдержадміністрації опублікував промову Петра Порошенка, у якій він оголосив, що йде в Президенти.

Однак «гілку першості» у поширені новин про президента України та кандидата у президенти України Петра Порошенка тримала Хмельницька обласна державна адміністрація та районні державні адміністрації територіальних виборчих округів № 189 (Одномандатний виборчий округ № 189 Центр – місто Красилів. Межі: місто Нетішин, Білогірський, Ізяславський, Красилівський, Теофіпольський райони) та № 192 (Одномандатний виборчий округ № 192 Центр – місто Дунаївці. Межі: Городоцький, Дунаєвецький, Чемеровецький, Ярмолинецький райони). Єдиним виключенням та навіть відкриттям став офіційний сайт Ярмолинецької районної державної адміністрації, на якому з грудня 2018 року по 22 квітня 2019 року було розміщено лише 7 новин із згадкою про Петра Порошенка, три з яких стосувались підписання ним Законів України.

Інші РДА висвітлювали приїзд Петра Порошенка на Хмельниччину, звернення та виступи діючого президента, що розміщувались на офіційному сайті, а також адміністрації були єдиними у підході щодо розміщення інформації про виступи Петра Олексійовича на телеканалах, в тому числі і політичних шоу. Досить цікавим є той факт, що лише незначна кількість РДА маркувала ці новини посиланням на джерело.

Отже, кількість новин із згадкою «Петро Порошенко»:

Хмельницька ОДА – 39 новин;

Городоцька РДА – 16 новин;

Дунаєвецька РДА – 50 новин;

Чемеровецька РДА – 30 новин;

Білогірська РДА – 28 новин;

Ізяславська РДА – 42 новини (присутнє посилання на сайт президента України та ХОДА);

Красилівська РДА – 10 новин;

Теофіпольська РДА – 53 новини (присутнє посилання на сайт президента України та ХОДА);

Ярмолинецька РДА – 7 новин.

Для наочності відображення дивної поведінки зазначених вище адміністрацій було відібрано декілька цікавих скріншотів із офіційних сайтів ХОДА та РДА.

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Висвітлення новини про візит П.Порошенка до Волині із сайту Городоцької РДА

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Висвітлення про позицію П. Порошенка щодо забезпечення безперебійної роботи Приватбанку на сайті Дунаєвецької РДА

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Висвітлення проведення розмови П.Порошенка та А.Меркель на сайті Чемеровецької РДА

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Висвітлення зустрічі П. Порошенко та Генсека НАТО на сайті Хмельницької ОДА

Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України

Висвітлення заяви П. Порошенко щодо корупції на сайті Хмельницької ОДА

Звичайно після моніторингу інформаційного поля Хмельниччини та дослідження випадків проведення політичної агітації певними публічними особами, потрібно також приділити увагу і зафіксованим порушенням на території Хмельницької області в розрізі територіальних виборчих округів.

Отже, 31 березня 2019 року станом на 11:00 спостерігачі фіксували вже перші порушення. Зокрема, якраз на тих округах, де і працювали агітатори-нардепи Герега та Шинькович. Детальніше із зафіксованими у дні голосування порушеннями можна ознайомитись у  таблиці 1.

Таблиця 1

Ми також проаналізували і результати волевиявлення на цих виборчих дільницях. Варто зазначити, що на жодній з них чинний голова, за якого так активно вболівали та агітували тамтешні нардепи, так і не здобув більшість голосів. (Таблиця 2).

Для аналізу результатів волевиявлення у першому турі ми розглядали результати лише трьох найбільш успішних кандидатів Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Петра Порошенка на двох територіальних виборчих округах 189 та 192. Таким чином з 554 дільниць чинний Президент отримав більшу за своїх найближчих конкурентів підтримку на 105 дільницях.

До прикладу, в Ізяславському районі Петро Порошенко отримав перевагу над конкурентами у 27 селах та на одній дільниці в м.Ізяслав, у семи селах Красилівського району, частково в м.Нетішин, у двох селах Білогірського району, та у трьох селах Теофіпольського, у 13 – Городоцького району, 18 дільницях – Дунаєвецького району, 13 – Чемеровецького, 7 – Ярмолинецького району.

Повторне голосування 21 квітня 2019 року стало тріумфальним для Володимира Зеленського та провальним для чинного голови держави – Петра Порошенка.

Аналізуючи результати на голосування на дільницях, варто зазначити, що чинний Президент на 22 дільницях отримав значну перевагу на конкурентом. Зокрема, у невеликих населених пунктах Ізяславського району за Порошенка проголосували у таких селах: Поліське, де явка на виборах була трохи більшою за половину (61%) за Зеленського віддали 97 голосів, а за Порошенка – 167., с.  Кунів, – явка – 258, за Порошенка – 132 голоси, с.Сморшки – 55 голосів за П.Порошенка,  с. Стара Гутиська також віддали перевагу Порошенку (33 голоси проти 17-ти), с.Сторониче (29 проти 17),

У Білогірському районі лише в одному населеному пункті – с. Степанівка віддали 119 голосів за Порошенка ( явка 218). На Красилівщині у с. Великі Юначки за Зеленського віддали 53 голоси, а за Порошенка 68, с. Красівка також лідирує Порошенко з 32 голосами, с. Криворудка отримав Порошенко – 51 голос проти 38, с.Федорівка – 53 голоси за Порошенка, 48 – Зеленський.

На Городоччині (с. Калитинці, с.Нова Пісочна, с.Грицьків, с.Калинівка,) На Чемеровеччині – у селах Слобітка Скипчанська, Вишневе, с.Голенищеве, с.Романівка, с.Залуччя, та Антонівка.

Таким чином у другому турі за Порошенка свої голоси віддали лише на 22 дільницях з 554 на ТВО 189 і ТВО 192.

Обидва тури продемонстрували, що перевагу Порошенко отримував саме у невеликих населених пунктах.

Попри масовану підтримку, агітацію від потужних депутатів-мажоритарників, джинсування у ЗМІ, залучення адмінресурсу результати голосування виявили фактичну недієвість згаданих способів введення передвиборної кампанії.

Автор: Альона Береза, ГО “Жіночий Антикорупційний Рух”

Марія Турчина, журналіст

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне