Один «конкретний» рік Вадима Лозового

Фото: Фото: Хмельницька ОДА

19 травня 2018 року депутат Хмельницької обласної ради від партії нардепа Олександра Гереги «За конкретні справи» Вадим Лозовий вперше приміряв на себе незвичне для нього амплуа – голови Хмельницької ОДА.

Конфуз із промовою, яку новоспечений керівник області намагався прочитати з листочка, був першим серед інших фейлів Вадима Лозового в присутності. Нагадаємо лише його перевдягання у військову форму під час наступного приїзду Головнокомандувача.  Так.

Після призначення на посаду Вадим Лозовий вперше пішов звітувати за свої 100 днів. Традиційну сесійну залу змінили на зал в обласній Філармонії, куди звезли бюджетників, партійців посеред робочого дня.

І вже готуючи звіт за рік, Вадим Лозовий вирішив традиції не зраджувати – знову філармонія, знову партер з тими самими обличчями, презентація та пафосні заяви. Керманич області доповідав понад 40 хвилин.

Шепетівчани не змерзли завдяки Лозовому

Розпочав з того, як він в Шепетівку тепло повертав.

«Найбільшою і найболючішою проблемою була неготовність міста Шепетівки до опалювального сезону через конфлікт міської ради із ТОВ  «Енергоінвест». Довелось провести більше десятка робочих груп, детально відпрацювати дорожню карту подолання кризи. Адже найголовніше  – щоб не мерзли люди. Опалювальний сезон розпочався з невеликим запізненням, але пройшов зиму без зривів. На жаль, йдуть судові справи щодо повернення майна громаді», – зазначив Вадим Лозовий.

А ось в інформації про підсумки проходження опалювального сезону 2018/2019 року та організацію підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в зимовий період 2019/2020 року невелике запізнення має чітке визначення – місяць.  Далі цитуємо документ, який між іншим затверджений розпорядженням голови:

«Опалювальний сезон в області було розпочато 05 жовтня 2018 року, у першу чергу, у лікарнях, дитячих садочках та школах. На 24 жовтня стовідсотково опалювалося і житло. Лише у місті Шепетівка опалювальний сезон розпочався із запізненням – 14 листопада 2018 року. Протягом усього опалювального періоду тут існувала загроза його зриву через борги за спожитий природний газ ТОВ “Шепетівка Енергоінвест”».

Цьогоріч за спожитий природний газ ТОВ “Шепетівка Енергоінвест”  виплатило лише 26,3%. Борг підприємства становить 145,8 млн грн.

У Хоморі більше не гине риба?

Після Шепетівки у свої здобутки Вадим Лозовий записав виправлення катастрофічної екологічної ситуації на річці Хомора.

Спільне обстеження, проведене 3 травня екологами та громадськістю Хмельницької та Житомирської областей підтвердило значне покращення екологічного стану річки Хоморана території нашої області і спростувало безпідставні звинувачення, що звучали напередодні в ЗМІ.

Масову загибель риби на річці Случ в межах с. Баранівка Житомирської області зафіксували 12 і 30 квітня. В – вчасна реакція новоствореного Департаменту  екології та природних ресурсів.

черговий факт забруднення річок Случ і Хомора та загибелі видних живих ресурсів

Фото: Державна екологічна інспекція України

Китайський контракт та центральні реформи

Вже через п’ять днів після призначення Вадим Лозвоий активно займався дорогою М-12, яку відповідно до виграного тендеру ремонтувала китайська компанія «Сіньцзян Комм’юнікейшнз Констракшн Груп Ко. Лтд». У цій ситуація і намагався домовлятися, і особисто контролювати, але у результаті довелось визнати – фірма зірвала усі строки.

Децентралізація, медична реформа, державне фінансування програм «Доступні ліки», «Пакунок малюка», за словами Вадима Лозового, пріоритетні в області.  Акцентував увагу на досягненнях у впровадженні цих реформ. Щоправда, цього разу здобутки він вирішив на загал собі не присвоювати. Бо ж вже розвісив таблички на об’єктах Державного Фонду Регіонального Розвитку. Подейкують,  Володимир Гройсман таку старанність Хмельницького керманича не оцінив.

Столичні гості

На звіт голови приїхали одразу два нардепи – Олександр Герега та Андрій Шинькович.  Візит виявився неочікуваним для голови ОДА пише «НГП». З наших джерел стало відомо, що саме після результатів президентських перегонів стосунки між Вадимом Лозовим та власником мережі ТОВ «Епіцентр К» значно погіршились.

Вадим Лозовий, Звіт, Олександр Герега, звіт за рік, Хмельницька ОДА, голова Хмельницької ОДА, Андрій Шинькович, Микола Мельничук

Фото: Віталій Тараненко

Ще однією причиною, чому побачити двох нардепів у Хмельницькому не очікували, є те, що у Парламенті триває пленарний тиждень. У коментарі журналісту «Незалежний громадський портал», народний обранець Андрій Шинькович зазначив:

— Дійсно, залишив парламент, що, до речі, буває рідкістю, і приїхав заслухати звіт голови ОДА. По-перше, планую висловити свою думку, бо зроблено дуже багато. По-друге, робота голови ОДА була сучасною, активною і результативною. Тут присутні представники з чотирьох моїх районів, яких треба підтримати. А сьогоднішній розгляд законопроектів у залі парламенту не потребує моєї участі, вони й так будуть провалені. Головне законопроект про українську мову пройшов.

Покинули ймовірно залу Верховної ради депутати о 10:03. Адже ще о 10:02 встигли зареєструватись в електронній системі Рада та весь день світитись як присутні. Нагадаємо, що відстань від Києва до Хмельницького 325 км. І за підрахунками Google Maps тривалість поїздки від 4,5 годин.

Так 15 травня у сесійні залі розглядали два законопроекти: про посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми, Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань. На них елементарно не вистачило голосів.

Нагадаємо, що у відповідності до ч. 3 ст. 26 Закону України  «Про Регламент Верховної ради України»:

«Підставою для відсутності народного депутата на пленарних засіданнях Верховної Ради, які проводяться відповідно до календарного плану роботи сесії Верховної Ради, є виконання народним депутатом у цей час доручень Верховної Ради та інші поважні причини: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка у зв’язку з народженням дитини, відпустка для догляду за дитиною, відпустка у зв’язку з одруженням, відпустка у зв’язку із смертю рідних, документально підтверджені транспортні перешкоди. Поважними причинами відсутності народного депутата на пленарному засіданні Верховної Ради є й інші обставини, коли згідно з законодавством працівнику надається відпустка».

Але ж формально вони були присутні, точніше їхні депутатські картки.  Попри те, що в ч. 1 ст. 26 Закону України  «Про Регламент Верховної ради України»:

«Перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред’явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності власноручним підписом. У залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою».

Андрій Шинькович справжній профі у кнопкодавстві, тож проста неособиста реєстрація не викликатиме труднощів.

На звіт Лозового за 100 днів приїжджали також народні депутати Володимир Мельниченко та Роман Мацола. Але цього разу вони не приїхали слухати звіт голови Хмельницької ОДА за рік роботу. У кулуарах кажуть, після результатів виборів прохідні депутати намагаються дистанціюватись від Гереги та компанії.

Без Вадима Лозового область би….

Під час звіту за 100 днів Вадим Лозовий необачно хвалив себе сам, без докорів сумління присвоюючи  собі здобутки усієї структури разом узятої. Певно, під впливом нападу скромності цього  разу цю місію – вихваляння поклали на інших.

Після виступу Лозового розпочався марафон вдячних промов: голова Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Василь Сукач, міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук, голова Новоушицької ОТГ Олег Московчук, народний депутат Андрій Шинькович, депутатка Хмельницької обласної ради Інна Ящук, радник Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка Мирослав Піцик.

Василь Сукач розписався за всіх голів РДА і подякував голові ОДА. Далі слідував театральний поклон .

Спіч за все хороше, а головне – за щирість тривав недовго. Голова Новоушицької ОТГ Олег Московчук скористався можливістю і, замість вдячності очільнику області, презентувати свій власний звіт здобутків на посаді голови ОТГ. Завершити яскраву презентацію із слайдами –  не дали.  Йому принесли записку, у якій коротко нагадали, що нині «герой свята» не він.

Випадково наплутав?

Взяв слово і мер Старокостянтинова Микола Мельничук. У заслуги  особисто Вадиму Лозовому він записав все ті ж об’єкти, які будуються у співфінансуванні з Державного фонду регіонального розвитку. «Новини. Хмельницький» вже писали про них у статті «Війна табличок: керманич Хмельницької ОДА намагається присвоїти собі здобутки уряду? ». Та для тих, хто не читав, коротко нагадаємо.

До впровадження реформи децентралізації центральна влада виділяла кошти на абсолютно не перспективні для регіону об’єкти без реального врахування потреб місцевого населення, то сьогодні існує чіткий механізм, за яким громада змагається за державні мільйони на реалізацію тих проектів, які реально змінять її життя. Важливою умовою є співфінансування проекту. Громада має вкласти не менше 10 відстотків.

Перший проект був реалізований у 2015 році. У селі Романіни Славутського району збудували нові розподільчі електричні мережі.  Наприкінці 2016 року Уряд Володимира Гройсмана придумав особливе маркування для всіх об’єктів ДФРР. З одного боку – це продуманий крок на перспективу для людини з потужними політичними амбіціями. З іншого боку – на цих об’єктах місцеві чиновники робили піар виключно собі. Таким чином Уряд зобов’язав маркувати об’єкти спеціальними табличками.

Але команда Вадима Лозового напередодні Президентських виборів виготовила свій варіант табличок, де будівництво об’єктів присвоювалось голові Хмельницької ОДА та Петру Порошенку.

І ось ці таблички чіпляли навіть на ті, об’єкти, до яких Вадим Лозовий навіть фізично не міг мати стосунку. Такими і є стадіон «Центральний» у Старокостянтинові (проект свій початок бере ще у 2016 році. А в розпорядження КМУ потрапив ще у 2017 році),  Капітальний ремонт покрівлі Старокостянтинівського НВК «Спеціалізована школа І ступеня, гімназія» імені Героя України С.М.Бондарчука вул.Ессенська,4 м.Старокостянтинів Хмельницька область (з утепленням перекриття).

Якщо ж від хвилювання Микола Степанович все ж розгубився у датах із об’єктами ДФРР, і не міг згадати, що всі ці проекти отримали погодження від Мінрегіонбуду ще фактично до призначення Лозового,  то ось  історія  з очисними спорудами почалась ще у 2016 році.  Якраз у цей період Вадим Лозовий лише звикав до амплуа депутата обласної ради.

Перший тендер на реконструкцію каналізаційних очисних споруд потужністю 5000 м3/добу м. Старокостянтинів Хмельницької області було оголошено 28 листопада 2016 року.  Замовником робіт було Державне підприємство “Державний будівельний комбінат управління справами апарату Верховної ради України”.  То яким чином Лозовий причетний до реконструкції життєво важливого об’єкта? Можливо погано прихованим прагненням балотуватись по 191 округу?  Інакше, як спробою вгодити, подібну плутанину від Миколи Степановича назвати складно.

Та найголовніше, Вадим Лозовий намагався усім продемонструвати, що він найкраще майбутнє для Хмельниччини, і на посаді затримається довше, ніж на один рік. Та чи допоможе ось такий помпезний звіт та пряма трансляція на Фейсбук залишитись на посаді – подивимось.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне