Хто бореться за мандати на Хмельниччині? (округи 189, 190, 191)

Найбільш популярним округом на Хмельниччині став 189. Тут своє бажання балотуватись на старті виборчого процесу виявило аж 26 кандидатів, з яких значна частина проживає у столиці. Серед цих кандидатів лише дві кандидатки, всі інші чоловіки, 5 з яких відмовились балотуватись.

newskm.net

Ще до формування складу дільничих виборчих комісій заяву про відмову балотуватись подав висуванець від політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка» мешканець смт. Теофіполь Волкотруб Назарій Васильович, що працює виконавчим директором ТОВ «Грузевиця-Агро». ЦВК прийняло рішення 3 липня 2019 року щодо цього кандидата.

Артарі-Колумб Борис Юрійович, Роженко Сергій Анатолійович, Солодкий Олександр Станіславович та Урсакій Сергій Валерійович, як написав інтернет-портал «Поділля.News», під час масових заходів у Білогір’ї «заявили про зняття своїх кандидатур під час виборчих перегонів на підтримку Вадима Лозового». Всі вони заяви до ЦВК подали одночасно – 8 липня 2019 року. Усі ці вже екскандидати працюють у фірмах з орбіти діючого нардепа та кандидата в депутати Олександра Гереги.

Фото із матеріалу Поділля.News

Єдиним, хто не відмовився балотуватись та має зв’язок із ТОВ «Епіцентр К», є Кишко В’ячеслав Олександрович, який в цій юрособі працює начальником відділу оперативного реагування служби безпеки. Також є самовисуванцем, уродженець Чернігівщини та мешканець знову ж таки столиці.

Власне, Вадим Лозовий з 2015 року був заступником гендиректора ТОВ «Епіцентр К», а ще до того був директором гіпермаркетів цієї юрособи та керівним директором цієї ТОВки. У листопаді того року він став депутатом Хмельницької обласної ради від регіональної партії «За конкретні справи», ідейниками створення якої було подружжя Герег та їх на той момент член команди нардеп Андрій Шинькович. З березня 2017 року Лозовий очолив однойменну фракції в облраді та з травня 2018 року до червня 2019 року був очільником Хмельницької обласної державної адміністрації. Тоді це призначення регіональні ЗМІ називали політичним призначенням із розрахунком на майбутні президентські вибори. І дійсно, під час президентських виборів голова ХОДА активно підтримував Петра Порошенка, про що свідчить навіть його профіль у Фейсбук, а Олександр Герега сам особисто навіть став довіреною особою цього кандидата в окрузі, де він сам зараз знову балотується до парламенту. Детальніше про це можна прочитати у матеріалі «Вибори 2019 на Хмельниччині: як проходила агітація та як обирали президента України».

Про свої політичні амбіції пан Лозовий давно заявляв, однак до останнього часу не було зрозуміло який же округ він обере. І так сталось, що відносини між колишніми однодумцями-нардепами Олександром Герегою та Андрієм Шиньковичем кардинально змінились, і делегати регіональної партії «За конкретні справи» на своєму з’їзді 9 червня 2019 року вирішили підтримати лише двох кандидатів у народні депутати по двох округах Хмельниччини, а саме Олександра Герегу у 192 окрузі та Вадима Лозового в 189 окрузі. Щоправда, це рішення було в більшій мірі номінальним, адже ці кандидати по факту є самовисуванцями.

Вадим Лозовий є членом політичної партії «За конкретні справи» та за інформацією на сайті Громадського Руху Чесно має таку негативну характеристику як прогули.

Скріншот сайту Громадського руху Чесно

Також у цьому окрузі дружною компанією зібрались балотуватись охоронці ТОВ «Корвег», двома засновниками якої є помічники на громадських засадах народного депутата Олександра Гереги у минулому скликанні. Детальніше про це можна прочитати у матеріалі щодо кандидатів у 192 та 193 округах.

У реєстрі декларацій можна знайти декілька е-декларацій кандидата Вадима Лозового, який народився та проживав у столиці до обрання депутатом Хмельницької обласної ради.  Ми ж розглянемо найсвіжішу, яку на той момент ще голова адміністрації подав перед звільненням у червні.

У власності пана Лозового квартира на 92,7 кв.м, нежитлове приміщення на 137 кв.м, житловий будинок на 269,6 кв.м (придбаний у липні 2016 року за невідому вартість) та земельна ділянка на 932 кв.м. у Києві. Орендує квартиру у м. Хмельницькому на 83,3 кв.м у громадянки Розалії Шевчук.

Дружина кандидата в травні 2019 року стала власницею земельної  ділянки на 1 000 кв.м у с. Стуфчинці Хмельницького району, яку вона придбала за 95 тисяч гривень. Також вона має у власності нежитлове приміщення на 71,9 квадрати, майнові права на незрозуміло яку нерухомість площею 61,43 метри квадратні у столиці та дві земельні ділянки у Вишгороді Київської області на 5,5 сотки та 1,80 сотки відповідно з жовтня 2015 року.

З 2012 року декларант володіє автомобілем Hyundai Santa Fe того ж року випуску, а також має 25 % статутного капіталу юрособи, що зареєстрована у Польщі.

Довідка. Детальніше про нажите екс-посадовця можна дізнатись у матеріалі про декларування посадовців ХОДА, моніторинг яких здійснювала громадська організація «Жіночий антикорупційний Рух». До речі, саме у цьому матеріалі згадується й інший кандидат у цьому мажоритарному округу Борис Атарі-Колумб, який разом із паном Лозовим володіє частиною земельної ділянки у с. Нові Петрівці та житловим будинком.

Скріншот із реєстру нерухомості

Кандидат у декларації зазначив дохід у вигляді заробітної плати голови ХОДА у розмірі 211,6 тисяч гривень, дружина ж отримала трішки більше як 453 тисяч гривень доходу від підприємницької діяльності, дочка – 7,8 тисяч гривень стипендії. Сам декларант у готівці має 15 тисяч доларів США (у 2016 році 9 тисяч доларів США) та 350 тисяч гривень (150 тисяч гривень), а також 95,5 тисяч грн на банківському рахунку.

Підприємницькою діяльністю дружина розпочала займатись лише у березні 2018 року із основним видом діяльності – діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування. В 2016 році дружина декларувала лише 3 216 грн заробітної плати від ТОВ «Епіцентр К», в 2017 році – доходи відсутні та у 2018 році – 43 тисячі гривень та 28,6 тисяч гривень доходу від продажу нерухомого майна, а також 895,2 тисяч гривень доходу від підприємницької діяльності.

Агітаційна компанія кандидата нічим особливим не відмічається. Однак, характеризується масовістю виготовлення та розміщення агітаційних матеріалів, а також супроводжується організацією як спортивних змагань, так і концертів у містах, що входять до 189 округу. Інформація про балотування розміщується як у приватному профілі кандидата, так і на публічній сторінці. Наприклад, останній допис на публічній сторінці присвячено проведенню концерту відомого гурту у м. Красилові 19 липня, тобто напередодні дня тиші. До речі, агітаційну продукцію кандидата можна побачити навіть у недозволених місцях – на опорах чи автобусних зупинках на автошляхах.

Фото авторок

«Я вперше іду у Верховну Раду, я не є політиком і я не працював у ВРУ, але я впевнений, що ті вимоги суспільства, а це щоб не було кнопкодавців, щоб не було цих брехунів, вибачайте за слово, щоб не було тих, які не ходять на роботу. А на роботу я ходив і я люблю це робити, тому я іду у Верховну Раду».

 Отже, на цьому окрузі кандидатами вирішили стати Скобельський Василь Петрович, уродженець Житомирщини та мешканець столиці, Мамекін Ігор Віталійович, уродженець Харківщини та знову ж таки мешканець м. Києва, та Міщенко Олександр Володимирович, що народився та проживає на Київщині. Всі ці кандидати самовисуванці та що досить цікаво – під час жеребкування отримали можливість включити своїх кандидатів до складу дільничих виборчих комісій, про що свідчить оприлюднений додаток до постанови окружної виборчої комісії від 5 липня 2019 року.

Пенсіонер та мешканець м. Красилів Боровик Володимир Олександрович кандидує теж у 189 окрузі. Суб’єктом висування стала політична партія «Опозиційна платформа – За життя».

Кандидат оприлюднив свою декларацію, з якої видно, що він декларує житловий будинок на 202 кв.м та земельну ділянку на 1 000 кв.м у м. Красилів, які знаходяться у власності ПАТ «Укртрансгаз», засновником якої на 100 % є ПАТ НАК «Нафтогаз України». Сусіди підтвердили, що кандидат тут проживає, однак, вдома нікого не було і нам не вдалось поспілкуватись із ним чи його дружиною.

У зареєстрованих Володимиром Боровиком юридичних осіб нам вдалось знайти також інформацію і про інший житловий будинок у Красилові. Знову ж ніхто не відчинив. Але сусіди сказали, що він там не проживає, а здає його в оренду.

Житлові будинки у м. Красилів (фото авторок)

Дружина кандидата має у власності квартиру у Красилові площею 76 кв.м, а також наприкінці 2017 року стала власницею Renault Megane 2012 року за невідому вартість. Сам же декларант придбав тоді ж автомобіль Toyota Land Cruiser 2017 року випуску. На ринку така автівка  коштує сьогодні мінімум 70 тисяч доларів США, тобто десь 1,8 мільйона гривень, автомобіль дружини – орієнтовно 7,5 тисяч доларів США, тобто 195 тисяч гривень.

Водночас серед доходів декларант відобразив лише пенсію у розмірі 85,7 тисяч гривень, у дружини – 54,6 тисяч гривень заробітної плати від Красилівської ЦРЛ. Грошових активів немає.

У своїй декларації кандидат не згадав про своє відношення до юридичних осіб. Так от, він є на сьогодні засновником ТОВ «Боров» (на 40 %), що займається мисливством, відловлюванням тварин і наданням пов’язаних із ними послуг, а також засновником Хмельницького обласного благодійного фонду народного депутата України Володимира Нечипорука, благодійного фонду «Вікторія» та громадської організації «Дністрова хвиля».

«Я йду до Верховної Ради для того, щоб в державі змінити і щоб люди не збожеволіли так, як вони збожеволіли зараз. Хочеться, щоб люди зрозуміли, що в нашій державі можна все зробити, побудувати і за 27 років ми переконались, що ми тільки розбарахолили державу і немає ніякого порядку. Зараз, я думаю, що таки  в політичної сили «За життя»… є возможності, особено Бойко, як керівник, їздить і показує, і ми доказуємо, що можемо багато чого зробити» – так в ефірі програми «189 Виборчий округ. Співбесіда» суспільного каналу UA:Поділля заявив сам кандидат.

 По 189 округу  йде Ольга Брень. Висуває  її політична партія «Опозиційний блок».  У своїй біографії вона вказала, що працює  бібліотекарем у нетішинській ЗОШ №2. Водночас пані Брень є помічником депутата Нетішинської міської ради від партії «За конкретні справи» Геннадія Вагнера.

Останнього упіймали на розповсюджені чорного піару під час виборів до Білогірської ОТГ. І пізніше суд визнав його винним.

Нагадаємо, що аналогічна ситуація, коли помічник депутата міської ради від політсили «За конкретні справи» балотується від «Опозиційного блоку», склалась і на 187 окрузі. Мова йде про кандидата в депутати Руслана Миронова. Окрім того,на початку передвиборних перегонів помічниця нардепа Олександра Гереги, депутатка Хмельницької обласної ради від політичної партії «За конкретні справи» Уляна Ткаченко увійшла у першу десятку  списку партії «Опозиційний блок». Пізніше вона відмовилась балотуватись до Верховної ради України.

Кандидатка не подала декларації. У реєстрі прав на нерухоме майно інформація теж відсутня. Автівки, згідно інформації з реєстру МВС, у неї теж немає. На її сторінці у мережі Фейсбук немає жодної згадки про балотування та й про активне політичне життя.

Відповідно і Руслан Миронов, і Ольга Брень отримали попередження від ЦВК за те, що не відкрили рахунок виборчого фонду.

 Голова вченої ради Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова та у минулому голова Хмельницької ОДА (2006-2007 рр.), а також в недавньому минулому кандидат на посаду судді касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Буханевич Олександр Миколайович теж пробує свої сили на цьому окрузі. Із конкурсу на посаду судді вибув, адже за результатами іспиту отримав менший за мінімально допустимий бал.

Звичайно це вже не перше балотування кандидата. Він у 2012 та 2014 рр. як само висуванець йшов до Верховної Ради України на цьому ж окрузі. У 2015 році пробував стати депутатом Хмельницької обласної ради від політпартії «БПП».

Скріншот сайту Громадського руху Чесно

Кандидат не подав свою нову е-декларацію, однак, в реєстрі можна побачити е-декларацію кандидата за 2015 рік, яку він подавав при кандидуванні на посаду судді. Декларант у ній зазначив, що має у спільній власності: квартиру на 127,7 кв.м у м. Хмельницькому, три приміщення технічного поверху на 50,5 кв.м, на 47,9 кв.м та 20,2 кв.м в обласному центрі, дві земельні ділянки на 1 100 кв.м та 1 400 кв.м у с. Стуфчинці Хмельницького району, а також декларант зазначив скоріш за все користування квартирою у столиці, яка має площу 72,3 кв.м та власницею якої є Ірина Чекашіна. Квартира та три технічні поверхи були придбані на початку 2014 року, однак декларант не зазначив вартості цих придбань.

Дружина декларанта має у спільній власності у Хмельницькому квартиру на 103,9 кв.м та гараж площею 18,4 кв.м. Також вона є власницею автомобіля Chevrolet Niva 2006 року випуску, який було придбано в 2011 році.

Сам же декларант на той час декларував у власності іншого громадянина, Андрія Дзери, автомобіль Lexus LX570 2008 року, яким ймовірно користувався з грудня 2015 року. У січні 2018 року пан Буханевич став власником Volkswagen Tiguan 2012 року випуску. Вартість придбання такого автомобіля стартує від 16,5 тисяч доларів США, тобто приблизно 430 тисяч гривень.

Скріншоти інформації із реєстру нерухомості та продажу авто

У 2015 році кандидат декларував лише 160 тисяч грн доходу від відчуження рухомого майна. Дружина ж отримала 1,488 мільйона гривень доходу від підприємницької діяльності та 1,750 мільйона гривень доходу від відчуження рухомого майна. У спільній власності декларант тоді декларував 250 тисяч гривень готівки та 5 тисяч євро коштів на банківському рахунку, а також кредит у розмірі 170 тисяч доларів США, що отриманий у березні 2007 року від АТ «Брокбізнесбанк».

З грудня 2016 року пан Буханевич на 50 % є засновником юридичної особи – ТОВ «Ізяславтрансбуд», яка займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. З початку 2017 року ця фірма отримала 84 угоди із бюджетними установами на загальну вартість майже 185 мільйонів гривень. Серед найактивніших замовників – ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» та відділ освіти, молоді та спорту Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області. Для порівняння – в загальному за всі роки роботи, з червня 2007 року, підприємство має на своєму рахунку 87 контрактів, тобто левова частина активної роботи цієї юрособи припадає на період, коли у засновниках з’явився кандидат.

Скріншот інформації із Clarity Project

Про тендерні «забіги» цієї юрособи писали регіональні ЗМІ та громадська організація «Жіночий Антикорупційний Рух» у своєму блозі на сайті Dozorro щодо реконструкції нежитлової будівлі котельні під спортивно-реабілітаційний центр з добудовою у Красилові, а також у 2013 році при капітальному ремонті поліклініки в м. Ізяславі, яку здійснювала ця юрособа, обвалювався фасад після двох років ремонтних робіт.

В 2017 році кандидат став засновником на 25 % ТОВ «ГРІН ВЕЙ К», основним видом діяльності якого є виробництво інших гумових виробів. А в червні 2016 року він разом із ТОВ «Україна-2001» (у цій групі 47 компаній одного напрямку спрямування – АПК,  ключові особи – Вадим Лейві, власник та президент компанії ТОВ «Україна-2011»), про яку ми вже згадували у першому матеріалі під час аналізу інформації щодо кандидатки від політпартії «Слуга народу» Оксани Бочкарьової, заснував ще одну юрособу – товариство з обмеженою відповідальністю «Мокуш-Плюс». Тут пан Буханевич є і керівником. Основним видом діяльності є виробництво тари з пластмас, а також серед напрямків діяльності є напрямки щодо вирощування зернових культур, рису, овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів, тютюну та прядивних культур.

Кандидат є також засновником Хмельницької обласної партійної організації політичної партії «За Україну!» з 2003 року та громадської організації «Об’єднання за Батьківщину» з 2012 року, про що декларант не згадував у своїй е-декларації за 2015 рік.

Політична агітація кандидата відбувається за класичним способом – зовнішня реклама, так звані «розтяжки» та, наприклад, організація дитячих свят. У соціальних мережах значної активності не виявлено, однак, типово для всіх кандидатів пан Буханевич наприкінці червня 2019 року запустив свою публічну сторінку та персональний сайт, де і висвітлюється інформація про проведені заходи та оприлюднюються відео-звернення до одного із нардепів-мажоритарників.

Політична агітація кандидата на окрузі (фото авторок)

На своїй публічній сторінці кандидат Олександр Буханевич пояснив своє рішення про балотування так: «Я йду до Верховної ради з чіткою програмою дій. Україна – держава з надзвичайним потенціалом, котрий потрібно правильно реалізувати. Моя політична програма – не набір обіцянок, а структурована та розроблена система законопроектів та проектів змін до діючих законів. Це запровадження відповідальності влади, реформа соціального захисту, медицини та освіти, а головне – це захист інтересів нашого регіону».

Наступний  кандидат Василь Войцеховський. Ветеран  АТО, йде до парламенту самовисуванцем. Чоловік народився в селі  Кунів, що в Ізяславському районі. Декларацію кандидат не подав. Тож згідно реєстру  прав на нерухоме майно чоловіку належить  10 соток у місті Нетішин. Чоловік також вказав, що працює фізичною особою підприємцем. Основний вид діяльності – це страхування.  5 місяців тому кандидат також співзасновником громадської організації «Перунів меч».

Свій похід він прокоментував для відео у групі «Мій Нетішин» під назвою «Мажоритака №189»: «Я тут проживаю, тут живуть мої діти, ходять в садочок, до школи. Я тут народився і бачив з дитинства, як постійно грабують людей, і бачив постійну байдужість зі сторони влади: якість доріг, закриття  амбулаторій та багато іншого, я вирішив піти до Верховної ради, перемогти і  покращити становище людей».

Характерною ознакою політичної капмпанії ВО «Батьківщина» на Хмельниччині – висувати кандидатів, які не є вихідцями з цієї області і, як правило, не мають до неї відношення. Кандидатом від цієї політсили на цьому окрузі став Гордієнко Віталій Сергійович, що проживає на Харківщині та не є членом цієї політсили. Щоб більше дізнатись про позицію Хмельницького обласного осередку цієї політ сили, ми дослідили їхню офіційну сторінку у мережі Фейсбук. На жаль, жодної згадки про балотування мажоритарних кандидатів не знайшлось.

Кандидат тимчасово не працює. Однак, враховуючи місце проживання кандидата, можемо припустити, що він має відношення до юридичної особи – ТОВ «Фірма «Гермес», яка займається оптовою торгівлею хімічними продуктами та зареєстрована у м. Харків.

Кандидат не подав свою е-декларацію. Із реєстру МВС видно, що він є власником трьох автівок – Mercedes-Benz GLS 350 AMG 2017 року випуску, Mercedes-Benz S 500 4 MATIC 2013 року випуску та Volkswagen Transporter 2013 року випуску.

Скріншот із сайту продажу авто Авто.Ріа

У соціальній мережі Фейсбук знайти профіль кандидата чи публічну сторінку не вдалось. Як і не вдалось побачити його активну роботу та агітацію в межах округу.

У своїй передвиборній програмі кандидат зазначив таке пояснення свого балотування «Я маю намір обиратися в депутати Верховної Ради України. Моя передвиборча програма базується на верховенстві права, професіоналізмі, відповідальності та духовності. Готовий докласти максимум зусиль для реалізації своїх зобов’язань перед виборцями, які змінять життя кожного і забезпечать добробут кожної родини. Я бажаю змін для моєї країни і народу, тому я поділяю курс політичної партії «Всеукраїнське об’єднання« Батьківщина».

За мандат на цьому окрузі змагається уродженець Чернівецької області, киянин Олександр Зрютін. У довідці на сайті ЦВК він зазначає, що є директором ТОВ «ДОРАДО». Статутний капітал цієї фірми складає 1 900 грн. Фірма займається будівництвом. Також ТОВка є співзасновником БО «МБФ «Фенікс». Як повідомив сам кандидат у своєму передвиборному ролику, він також є членом ГО “ВО “ПРАВО ТА СПРАВЕДЛИВІСТЬ”.

Однак, він не подав декларацію, тож інформацію про пана Зрютіна довелось шукати у відкритих реєстрах. За інформацією з реєстру прав власності на нерухоме майно, з 2018 року йому належить три земельні ділянки(50 соток) у Вижницькому районі Чернівецької області. Також там у кандидата є будинок. Ще дві ділянки у селі Нові Петрівці на Київщині. У власність він їх набув теж у 2018 році. За даними реєстру МВС, пан Зрютін володіє TOYOTA LAND CRUISER 200, 2013 року випуску.

«Я йду кандидатом  у Верховну раду, щоб звідти допомагати моїм побратимам ламати корупцію в окрузі», – так пояснює своє балотування кандидат.

Діючий депутат Хмельницької обласної ради Миклуш Олександр Петрович, що обирався за списком політичної партії «БПП» у 2015 році та зараз входить у фракцію «Рідна Хмельниччина», яка, до речі, утворилась саме на базі із 18 депутатів, які входили у БППшну фракцію, балотується цього разу від політичної партії «Сила і честь». Кандидат зазначив, що він є членом цієї політпартії та є фізичною особою-підприємцем.

Також варто згадати, що за результатом моніторингу е-декларацій посадовців та депутатів Хмельниччини за 2017 рік, громадська організація «Жіночий Антикорупційний Рух» оприлюднювала рейтинг топ-15 найбагатших депутатів Хмельницької обласної ради, який і очолив депутат-забудовник із Славути Олександр Миклуш.

Декларація кандидата характеризується наявністю значного обсягу нерухомості, земельних ділянок у Славуті, Нетішині та навіть квартирою у Львові. В е-декларації за 2018 рік депутат задекларував також житловий будинок у незавершеному будівництві площею 180 кв.м у Нетішині.

Серед задекларованих автівок – Toyota CAMRY 2017 року випуску, що була придбана у лютому 2018 року за майже 840 тисяч гривень. Водночас, як свідчить реєстр МВС, декларант на момент подачі декларації не відобразив у ній КРАЗ 6510 2004 року випуску.

Як свідчать подані декларантом форми змін у 2019 році, він на початку року став власником автомобіля Land Rover Range Rover Sport 2018 року випуску за 3,29 мільйони гривень, у травні – нежитлової будівлі площею 118,6 кв.м за 96,7 тисяч гривень у Славуті, земельної ділянки площею 398 кв.м за 60,7 тисяс гривень знову ж у Славуті та у червні – житлового будинку площею 158,4 кв.м за 380 тисяч гривень у Нетішині.

Декларант знову ж таки зазначив, що володіє корпоративними правами щодо ТОВ “Будкапітал Інвест”  та ТОВ “Проспект Буд Альянс”.

Серед доходів кандидат у минулому році отримав 150 тисяч гривень доходу від підприємницької діяльності, 1,36 мільйона гривень доходу від відчуження нерухомого майна, 618 тисяч гривень доходу від надання майна в оренду, а також 342,5 тисяч гривень кредиту та 1,062 мільйони гривень страхових виплат. Серед грошових коштів у декларанта готівкою 70 тисяч євро, 1,4 мільйона гривень та 187 тисяч доларів США, в загальному 39,8 тисяч гривень на двох банківських рахунках.

Кандидат веде активну політичну агітацію, що досить схожа на агітацію його конкурента пана Лозового – саме їх агітаційні матеріали заполонили почергово поряд електричні опори та автобусні зупинки. Організовує спортивні змагання та веде активно свій особистий профіль у мережі Фейсбук, з якого стало відомо, що зовсім нещодавно кандидат одружився.

Фото авторок

Нам, на жаль, не вдалось особисто зв’язатись із кандидатом телефоном, оскільки він не піднімав слухавку, тому наводимо для вас його рішення про балотування із запису програми суспільного мовника UA: Поділля:

«Я вирішив балотуватись кандидатом до Верховної Ради по 189 виборчому окрузі. Скажу з чим йду. Дістало. Тому що на сьогодні обіцяні реформи не відбулись, вони відбулись на 50 %. На сьогодні у нас немає змін у виборчому законодавстві (запис від 08.07.2019), не знята недоторканість, не змінена система виборів, є мажоритарка, не прийнятий закон про референдуми, немає змін у системі оподаткування, що саме головне для бізнеса, що може вивести сьогодні економіку з держави».

По 189 округу за мандат змагається і представниця політичної партії «Слуга народу» Олена Копанчук.  Адвокатеса вступила у відкрите протистояння з ексголовою Хмельницької ОДА конкретником Вадимом Лозовим.

Кандидатка спільно із чоловіком Володимиром є співзасновниками адвокатського об’єднання «Копанчук і партнери». Однак, юриспруденція це не єдиний спосіб заробітку для кандидатки. Так, за даними аналітичної системи «Youcontrol», Олена Копанчук є співзасновником ще 11 юридичних осіб.

Так, за даними аналітичної системи «Youcontrol», Олена Копанчук є співзасновником ще 11 юридичних осіб. У одному із своїх передвиборних роликів, вона наголошує, що активно займається розвитком альтернативної енергетики. До цієї сфери її інтересів належать чотири свіжі, засновані у 2018-2019 роках, компанії «ЕК РАШІВКА-ПСЕЛ», «ЕК КНИШІВКА-ГОРА», ТОВ «ЕК ПЕТРІВКА-РОМЕНСЬКА» і ТОВ «ЕКОСОНЦЕ-1». Остання вже навіть отримала проект землеустрою під будівництво електростанції. Її планують зводити у Чемеровецькому районі.

Також активно пані Копанчук інвестує і в будівництво мінігідроелектростанцій. Так, до кінця 2019 року на річці Горинь у м.Славута має з’явитись нова станція. Замоником будівництва є ТОВ “СЛАВГІДРО”. Її бізнес-партнеркою у цій фірмі є Людмила Лейві – дружина одіозного Теофіпольського аграрія і бізнесмена Вадима Лейві.  Ще одна їхня спільна фірма ТОВ «Гідросвіт» мінігідростанцію поблизу Меджибожа, що у Летичівському районі, вже запустила. У цій фірмі окрім Вадима Лейві (володіє часткою в 50% через естонську фірму «ВЛ Нордік Трейд») є ще два бізнес-партнери. Мова йде про наближеного до Вадима Лейві батька колишнього голови Теофіпольської РДА Франца Маєвського, а також про Надію Вавринчук. Остання є матір’ю Сергія Вавринчука – цивільного чоловіка, якого у своїй декларації приховала інша Зекандидатка Оксана Бочкарьова. До речі, до 2019 року, саме Оксана Бочкарьова володіла часткою в ТОВ «Гідросвіт». На момент створення фірми Сергій Вавринчук був директором Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА. На наше запитання про стосунки Олени Копанчук з родиною Бочкарьова-Вавринчук, кандидатка ухилилась. Вона лише зазначила, що спілкується з багатьма іншими ЗЕкандидатами також.

Ще одним напрямком, де кандидатка теж розвиває свій бізнес, – це добування надр. ТОВ «Обзор» і ТОВ “ГІРНИЧО-ВИДОБУВНА КОМПАНІЯ “ПОДІЛЬСЬКІ КАР’ЄРИ. Останню фірму згадують в кримінальному провадженні щодо присвоєння та розтрати державних коштів державним підприємством «Сумихімпром».

Ще три фірми ТОВ “ІГУАСУ”, ТОВ “ЗЕЛЕНИЙ ЕКО-СВІТ, ПППРОСКУРІВЕНЕРГО мають різні напрямки діяльності. Чоловік кандидатки Володимир  також володіє фермерським господарством «Бедриківскі сади».

У 2016 році після звільнення з органів прокуратури працює в Хмельницькому університеті управління та права виконувачем обов’язків доцента кафедри кримінального права та процесу. У тодішній декларації вказав, що у збереженнях його дружини було 800тисяч гривень. Спільними зусиллями, враховуючи продаж нерухомого майна дохід подружжя склав 2 865 000 гривень.

Згідно витягу з реєстру МВС, пані Копанчук володіє двома автівками: Пежо Партнер, 2006 року випуску та PORSCHE MACAN R4 , 2017 року випуску. На вторинному ринку за таку автівку нині просять від мільйона гривень.

Скріншот витягу з Єдиного реєстру МВС

 Скріншот з сайту Авто.Ріа

Як запевнила кандидатка, до парламенту вона йде, адже вона юристка і як ніхто знає, де закон не працює і які зміни потрібно вносити.

ВО «Свобода» на цьому окрузі висунула кандидатом Олега Лопатовського. У 2016 році він очолив Хмельницьку обласну партійну організацію. У 2014 році кандидат потрапив у партійний список «Свободи» під номером 137. А в 2015 йому не вдалось потрапити до Хмельницької обласної ради. Також  був помічником на громадських  засадах народного депутата 8-го скликання від ВО «Свобода» Михайла Головка. А у попередньому скликанні – у Ігоря Сабія.

У довідці на сайті ЦВК він вказав, що є фізичною особою підприємцем. Займається роздрібною торгівлею залізними виробами, будматеріалами та сантехнікою. Оскільки кандидат не подав декларацію, то інформацію про нього довелось шукати у відкритих реєстрах. Зокрема реєстр прав на нерухоме майно вказує, що людині з таким ж ім’ям належить будинки у Бахматівцях, у мікрорайоні «Отрадноє», земельна ділянка у Хмельницькому.

Свою передвиборну кампанію веде у традиційний для всіх свободівців спосіб: роздає газети в палатках, використовує біг-борди,  проводитьзустрічі із виборцями . Також веде активно сторінку у мережі Фейсбук.    Свій похід до парламенту прокоментував у соцмережах: «Мене делегували представляти інтереси українців в 189 окрузі на Хмельниччині. Хочу зруйнувати стереотип про «ледачого депутата» та на прикладі своєї роботи в парламенті відповісти на одвічне питання громади: «Нащо депутат потрібен?»

Депутат Красилівської міської ради від політичної партії «БПП» Ратошнюк Андрій Вікторович зібрався до Верховної Ради як самовисуванець. Він народився та проживає у м. Красилів, тимчасово не працює.

У реєстрі декларацій можна знайти дві е-декларації обранця за 2017 та 2018 роки, які майже не відрізняються одна від одної. Депутат в останній задекларував у власності земельну ділянку у Красилові на 793 кв.м, житловий будинок на 102 кв.м  з двома цегляними прибудовами площею 27,7 кв.м та 12,1 кв.м у Красилові.

Два роки поспіль кандидат у депутати не декларував доходів, а відображав лише готівкові кошти незмінного розміру у сумі 25,5 тисяч євро впродовж двох років. А також декларант відображав кошти позичені членом його родини, Володимиром Ратошнюком, у розмірі 200 тисяч гривень під заставу всього майна.

За місцем реєстрації кандидата не вдалось зустріти. Сусіди при спілкуванні зазначили, що він тут не проживає. Звернення у вигляді приватних повідомлень в мережі Фейсбук кандидат проігнорував.

Фото авторок

Для здійснення своєї політичної агітації кандидат проводить зустрічі, бере участь в ефірах, а також все це висвітлює на особистому блозі та особистому профілі.

«Я не боюся брати на себе відповідальність і в Парламенті нового скликання готовий сприяти розвитку країни, а також розвитку міст і сіл мого округу! Я вважаю, що після присяги у ВРУ, потрібно по швидкому “зняти” самі суперечні питання для суспільства, як то зняття депутатської недоторканності та ліквідація “кнопкодавста”, шляхом запровадження кримінальної відповідальності і оновлення системи для голосування – і максимально швидко, та максимально комплексно, почати наводити у державі порядок!» – так своє рішення про балотування у своєму дописі пояснив кандидат

Ще один кандидат, який йде само висуванцем,  – Юрій Рибак. У довідці ЦВК чоловік вказав, що проживає в селі Волоське, Деражнянського району. Кандидат не подав декларацію. Згідно реєстру прав на нерухоме майно, він володіє  трьома приміщеннями у Хмельницькому та квартирою, будинком у с.Волоське. Є засновником та директором ПП “БУД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ”. Це підприємство наразі перебуває у судовій тяганині через будівництво 25-поверхового будинку в середмісті Хмельницького.

«Коли побачив, хто йде по округу, я подумав, що маю досить життєвого досвіду, та досить впевнено можу представити інтереси громади в парламенті, і хочу взяти участь у розбудові кращого життя нашої молоді», – зазначив Юрій Рибак в ефірі суспільного мовника.

Член політичної партії ВО «Батьківщина» Романішин Володимир Леонідович хоче також позмагатись за мандат на цьому окрузі. Балотується як самовисуванець. Кандидат зазначив, що він проживає у Хмельницькому та працює заступником директора з організаційно-правових питань ПП “Медіа-центр “Подільські Вісті”.

У своїй передвиборній програмі кандидат не пояснив, чому зібрався до парламенту, однак, пообіцяв виборцям:

«Вся моя законотворча діяльність, як депутата, буде направлена на зміцнення законодавства, що забезпечує принципи верховенства права, безпеки, укріплення авторитету держави, а також прогресивного законодавства в галузях правосуддя, екології, медицини, науки та освіти».

Кандидат у минулому суддя Одеського адміністративного апеляційного суду та кандидував на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду. Рух Чесно. Фільтруй суд! відносив цього суддю до 150 кандидатів, які не достойні місця у Верховному Суді.

Кандидат подав е-декларацію за 2018 рік. У ній кандидат задекларував квартиру у Хмельницькому площею 85,4 кв.м, три земельні ділянки загальною площею 3 100 кв.м, два гаражі у Хмельницькому, квартиру площею 125,2 кв.м у Хмельницькому та земельну ділянку площею 2 500 кв.м у с. Чабани Хмельницького району у спільній із дружиною власності.

Дружина ж кандидата володіє двома гаражами у Хмельницькому, земельною ділянкою площею 2 500 кв.м у с. Нова Гребля Волочиського району, житловим будинком площею 103,2 кв.м у тому ж селі, 50 % земельної ділянки площею 2 500 кв.м та земельною ділянкою площею 1 577 кв.м у с. Чабани, а також 50 % власності житлового будинку площею 37,4 кв.м та 37,5 % квартири площею 49,3 кв.м у Хмельницькому.

Доходи кандидата минулого року складались із пенсії у розмірі 138,6 тисяч гривень та зарплати у розмірі 345,0 тисяч гривень. Дружина ж отримала 45 тисяч гривень зарплати та 1,45 мільйона гривень доходу від підприємницької діяльності, а дочка отримувала стипендію у розмірі 5,2 тисяч гривень.

Дружина кандидата є засновницею двох юридичних осіб з однаковою назвою, однак у різних містах зареєстровані – у Хмельницькому та Одесі під назвою ПП «Стражнік», основним видом діяльності яких є діяльність приватних охоронних служб.

Подружжя задекларувало у спільній власності 365 тисяч гривень та 58 тисяч доларів США у готівці.

Про балотування кандидата можна дізнатись із його публічної сторінки, однак на особистому профілі кандидат не розміщує інформацію про своє балотування.

Вдруге по 189 округу планує потрапити до парламенту діючий нардеп Андрій Шинькович. У 2014 році він йшов самовисуванцем також, а вже у раді долучився до фракції БПП. Якщо минулого разу його підтримував Олександр Герега, то цього разу напередодні вже самих перегонів партія «За конкретні справи» висунула зовсім іншого кандидата. Сам ж нардеп заявив, що йтиме самостійно.

З 2018 року – голова Хмельницької обласної партійної організації БПП “Солідарність”. До того, з 2015 року був співголовою Хмельницької обласної організації партії “За конкретні справи!”. Був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата 7 скликання Олександра Гереги.

За свою каденцію Андрій Шинькович відзначився кнопкодавством. За п’ять років активісти громадського руху зафіксували 116 випадків порушень закону нардепом. Це другий за кількістю неособистих голосувань результат в Раді.

Скріншот із сайту громадського руху «Чесно»

На флешмоб активістів,  які дарували депутатам-кнопкодавам різочки, нардеп відреагував досить своєрідно – непристойним жестом.

Центр протидії корупції у своєму проекті «Серпом по рейтингу» нарахував 12 зашкварів у депутата. Так він не підтримав зняття недоторканності з одіозних депутатів, не голосував за арешт нардепів так званої «бурштинової справи». Не голосував за новий виборчий кодекс, подав законопроект про легалізацію корупційних статків, вимагав від Конституційного суду скасувати незаконне збагачення, голосував за свавільне блокування сайтів та за скасування «зеленого тарифу» для домашніх наземних сонячних панелей.

Загальний дохід сім’ї Шиньковичей  за 2018 рік вказав – 1 032 039 грн. Заощадження – 366 265 гривень, 125 750 доларів, 2 700 євро. У подружжя три автівки. Сам кандидат декларує Mitsubishi Pajero Sport 2,5 TD, 2012 року випуску та Volkswagen Golf 1,3 l, 1988  року випуску. Дружина, а за сумісництвом і помічниця на платній основі, – Toyota Corolla, 2013 року.

Нардеп також активно будується у селі Мархалівка, що на Києвщині, – будинок на 297 квадратів та господарчі будівлі на 209 квадратів. У 2017 році Шинькович придбав апартаменти у Болгарії. Окрім цього з нерухомості у подружжя: квартира в столиці, 12 соток в селі Требухів та 50 соток у Мархалівці.

Свій повторний похід до Парламенту прокоментував так: «я і мої однодумці зробили стільки добрих справ, скільки жоден народний депутат України на нашому окрузі не зробив. Я буду балатуватись до Верховної Ради України саме по нашому округу. Мені є про що прозвітувати людям і я маю нову програму – наступний етап розвитку округу».

Немісцевий висуванець політичної партії «Довіряй ділам» Шарий Дмитро Петрович також вирішись позмагатись за мандат депутата у 189 окрузі. Кандидат зазначив, що є фізичною особою-підприємцем, безпартійним та проживає у м. Чорноморськ Одеської області.

У передвиборній програмі кандидат зазначив про своє висування:

«Висуваючи свою кандидатуру в народні депутати України, ставлю перед собою зазначені вище цілі, як першочергові зміни, які будуть впроваджуватися мною. Я прийняв рішення, що буду особисто приймати участь у змінах нашого спільного майбутнього та майбутнього наших дітей на краще. Для досягнення цих цілей прошу підтримати мене на виборах до Верховної Ради України!».

Кандидат зареєстрований як фізична особа-підприємець з серпня 2017 року із основним видом діяльності – комп’ютерне програмування.

Уродженець і житель Кам’янеччини, член політичної партії “Разом сила” Юрій Шубарський теж вирішив спробувати здобути мандат довіри на 189 окрузі. Політична сила утворилась у березні 2016 року на базі об’єднання “Авто Євро Сила”. У 2015 році Юрій Шубарський балотувався до Хмельницької облради під прапорами політсили “За конкретні справи”.

На президентських перегонах Юрій Шрубський був також спостерігачем, але від ГО “ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВИЯВЛЕННЯ ТА ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ В ОРГАНАХ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ” . Цю організацію ЗМІ пов’язували із 5-м президентом України Петром Порошенко.

Також чоловік зазначив, що працює головним державним інспектором відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Хмельницькій області. За 2018 рік сукупний дохід сім’ї кандидата склав 59 595 гривень.  Також декларує право користування автівкою CITROEN С5, 2014 року випуску. На вторинному ринку за такі просять по 10,5 тисяч доларів.

Скріншот із сайту авто.ріа

Кандидат зазначає, що квартирою у Кам’янці- Подільському користується правом на проживання у квартирі. Натомість разом з дружиною вони володіють 4,12 га.
На його сторонці жодної згадки про передвиборну кампанію.

І завершує список мажоритарників вже колишній голова Ізяславської РДА Борис Яцков. У 2015 році він також став депутатом Хмельницької облради від Бпп. У п’ятому скликанні (2006-2010) він був депутатом облради від БЮТ.

Кандидат володіє будинком на 185 квадратів в Ізяславі, три ділянки на 28 соток, три будівлі автозаправних станцій. Також Борис Яцков будує житловий будинок на 500 квадратів.
У подружжя немалий автопарк. Обидва і Борис Яцков , і його дружина Інна їздять на АУДІ Q7 2013 року випуску. Нині за таку модель просять від пів мільйона гривень.

Володіють також двома вантажівка та причепом, і однією легківкою – SKODA YETI, 2012.

Сукупний дохід подружжя за 2014 рік склав – 244 435 гривень. Заощадили вони – 120 000 доларів та пів мільйона гривень.

Інна Яцкова є кінцевим бенефіціаром чотирьох юридичних осіб: ТОВ “”Б-АРС ОІЛ” , ТОВ “Б-АРС БУД”, ОК “ЖБК “Драйв”, ТОВ  “Б-АРС”.

Під час нашого спілкування, Борис Яцков зазначив, що пішов на вибори лише з однією метою – отримати реальну оцінку його роботи. “Я розумію, що я чужий для всіх інших регіонів і що там я не отримаю підтримки. Але я 5 років працював на Ізяславщині і мені важливо розуміти, як мою роботу оцінюють мої земляки”, – зазначив кандидат.

190 округ охоплює Шепетівський, Полонський та Славутський район (за виключенням міста Нетішин). За право бути обраним народним депутатом тут змагається 10 кандидатів.

Шестеро з них висуванці політичних сил, а четверо йдуть самотужки. Щодо гендерної складової, то балотується тут лише одна жінка, решта – чоловіки. На окрузі є чинний нардеп, і також присутні технічні кандидати, які зовсім не проявляють активності.

newskm.net

Відкриває наш список кандидатів висуванець політичної партії «Сила і честь», безпартійний директор з економіки та фінансів ТОВ “ЕНЕРГОПОЛІС В” Гаврилюк Василь Васильович. Юридична особа, в якій працює кандидат, зареєстрована у Волинській області, засновниками є Валентина Гаврилюк, яка зареєстрована у м. Шепетівка, Ганна Кадебська, яка зареєстрована у м. Луцьк, а також Олександр Бондар, який зареєстрований у м. Славута.

Відповідно до реєстру МВС автомобіля кандидат немає. Із реєстру нерухомого майна важко ідентифікувати інформацію, яка б свідчила про те, що це майно кандидата. Декларацію кандидата він не подав.

Кандидатом від партії “Слуга народу” на цьому окрузі йде Олексій Жмеренецький. Як вказано у довідці ЦВК, проживає у місті Хмельницький. А ось на обраному окрузі до того бував, як він нам сказав під час нашої розмови, лише кілька разів. “Обрав 190 округ, адже, тут проживає моя дівчина”, – сором’язливо зізнався кандидат.
Олексій Жмеренецький працює заступником голови правління благодійної організації “Благодійного фонду “КОЛО”.

Фонд був заснований нардепом Віктором Кривенком. До ради у 2014 році пройшов у першій п’ятірці списку політпартії “Самопоміч”. Пізніше буч виключений з неї і долучився до фракції БПП. Вступив у партію “Наррдний рух України”, а у 2017 році очолив її. За рішенням з’їзду партії вийшов з фракції БПП у 2016 році. За час каденції журналісти “Слідство.Інфо” виявили, що Кривенко пролобіював купівлю обладнання своєї колишньої фірми.

Олексій Жмеренецький був у Кривенка помічником на громадських засадах.

З 2007 по 2013 рік також був помічником на платній основі у нардепа 6-го скликання від БЮТ Володимира Каплієнко.

Кандидат не подав декларацію. Тож згідно реєстру прав на нерухоме майно, у власності має квартиру в обласному центрі.

13 липня на сторінці кандидата з’явилась інформація, що йому погрожували невідомі особи і вимагали, аби він зняв свою кандидатуру з перегонів. Пізніше Жмеренецький заявив, що поліція затримала двох осіб.

Народний депутат Мацола Андрій Миколайович, уродженець Закарпаття та мешканець Львова, знову вирішив балотуватись по мажоритарному округу на Хмельниччині. У 2014 році кандидат балотувався за підтримки політичної партії «БПП», однак, цього разу йде як самовисуванець. За інформацією Громадського Руху Чесно кандидат має негативну характеристику як гречкосійство, серед позитивних характеристик – зразкове відвідування засідань сесій і комітетів.

Скріншот із сайту Громадського Руху Чесно

На особистому сайті нардеп наприкінці червня 2019 року розмістив новину, про те, що отримав посвідчення кандидата у народні депутати, та вказав пояснення чому прийняв рішення про балотування:

«Йти чи не йти? Для мене це було відповідальне рішення – ретельно все зважував. Втім з кожною зустріччю з мешканцями міст, селищ й сіл Полонського, Славутського та Шепетівського районів це рішення ставало приймати все легше. Дякую всім за підтримку! Переконаний, з вашою допомогою ми зможемо продовжити робити зміни!».

Ми ж у свою чергу також спробували вийти на зв’язок із народним депутатом через його помічницю за строковим трудовим договором на постійній основі та на сьогодні довіреною особою Лесею Котик. Панянка обіцяла з нами зв’язатись та до цього часу жодних коментарів не надала, як і не посприяла нашому спілкуванню із депутатом.

За інформацією проекту Центру протидії корупції «Серпом по рейтингу» нардеп має 7 покарань. Найбільш цікавими є покарання за підтримку, наприклад, за скасування «зеленого тарифу» для домашніх сонячних панелей на землі, пробував оскаржити роботу АРМИ та підтримував протягування аудитора-«лижника».

Відповідно до інформації з е-декларації за 2018 рік депутат має у власності квартиру на 200,4 кв.м, паркомісце на 15,3 кв.м у Львові та має земельну ділянку у с. Наварія Пустомитівського району Львівської області. Депутат також відобразив, що нерухомістю користуються його дружина та син.

В автопарку кандидата на кінець 2018 року було два авто – Porsche Cayeene 2011 року випуску за 275 тисяч гривень та Mercedes-Benz V250 2018 року випуску за 1,93 мільйони гривень. На сьогодні в реєстрі МВС немає інформації про ці авто.

Дружина нардепа має корпоративні права у розмірі 47,5% статутного капіталу ТОВ «Медіальт» з вересня 2018 року, що займається діяльністю лікарських закладів. Сам народний депутат декларує у власності промисловий зв’язок та дві торгові марки, а також є засновником , керівником та членом Правління громадської організації «Громадська ініціатива Романа Мацоли «Інститут солідарності громад», що входить у групу родини Мацол. Саме через цю громадську організацію депутат здійснює вливання коштів на округ через проведення різних конкурсів, надання винагород та підтримку ініціатив.

Довідка. Група родини Мацол – ключові особи групи – Андрій Мацола, його матір Марія та брат Роман – у 90-х створили одну з перших у Львові компаній із дистрибуції алкоголю. У 2002 р. була створена власна пивоварня, яка у 2004 р. отримала назву «Перша приватна броварня». У січні 2012 р. відбулося злиття компанії з ПБК «Радомишль». У результаті злиття, «Перша приватна броварня» здійснює управління 2-ма пивзаводами — у Львові та в Радомишлі. Найбільшим акціонером компанії та її СЕО є Андрій Мацола, другий за величиною пакет належить ЄБРР.

У минулому році пан Мацола отримав 418,3 тисячі гривень зарплати, 422,8 тисяч гривень компенсації на виконання депутатських повноважень, 90 тисяч гривень на відшкодування транспортних послуг, 1,39 мільйона гривень процентів. Дружина народного депутата отримала 95,2 тисячі гривень зарплати, 13,9 тисяч гривень процентів та 148 тисяч гривень подарунку у негрошовій формі.

Серед грошових активів у кандидата на банківських рахунках 13,59 мільйонів гривень та 306 тисяч доларів США, у готівці – 51 тисяча доларів США та 221 тисяча гривень. Дружина ж має лише кошти на банківському рахунку у розмірі 130 тисяч гривень.

У березні 2019 року депутат оприлюднив форму змін, в якій вказав, що громадянка Марія Мацола надала йому подарунок у грошовій формі у розмірі майже 1,589 мільйона гривень.

Наступний кандидат – безробітний киянин Максим Павленко. Кандидат не подав декларацію. На жаль, з відкритих реєстрів неможливо встановити, чи володіє він рухомим та нерухомим майном. У соціальних мережах також не вдалось знайти сторінку кандидата. На прямий ефір з кандидатами по 190 округу на суспільному мовнику Максим Павленко теж не з’явився.

Єдина інормація про нього на сайті ЦВК. Відомо, що він має загальну середню освіту, тимчасово безробітний, безпартійний та проживає у столиці. Усе це вказує на технічність кандидата. Максим Павленко отримав попередження від ЦВК за те, що не відкрив рахунок виборчого фонду.

Схоже, на цьому окрузі ще один технічний кандидат Сергій Процюк. Про чоловіка відомо, що він безпартійний і безробітний киянин. Також у довідці ЦВК він зазначив, що має професійно-технічну освіту. Кандидат отримав попередження від ЦВК за те, що не відкрив рахунок виборчого фонду.

Висуванкою Мерітократичної партії України стала мешканка смт. Понінка Полонського району с, яка є членкинею цієї партії Анна Побережна. Працює керівницею Національного секретаріату партії з липня 2016 року.

Ця партія зареєстрована в 2010 року за ініціативи екс-міністра екології та природних ресурсів Ігоря Шевченка (2014-2015 рр.), якого пов’язують із народним депутатом з групи «Воля народу» і колишнім регіоналом Олександром Онищенком.

Це не перше балотування кандидатки. У 2014 році вона вже балотувалась по цьому округу також як самовисуванка, а в 2015 році – кандидування до Київської обласної ради.

Кандидатка подала свою е-декларацію за 2018 рік, в якій зазначила, що володіє житловим будинком на 53,35 кв.м у смт. Понінка, земельними ділянками на 13 400 кв.м у смт. Понінка та на 20 000 кв.м у с.Сягрів. Також декларантка відобразила дохід у вигляді заробітної плати у розмірі 14,9 тисяч гривень.

У пані Побережної також є отримані два кредити у розмірі 5 200 грн та 9 500 грн.

Кандидатка є засновницею громадських організацій – Регіональний Екологічний Центр та Меритократи.

«Я не займаюся бізнесом і з усією впевненістю можу сказати, що у разі обрання мене народним депутатом України захищатиму виключно інтереси свого народу і держави!» – так у своїй передвиборній програмі зазначила кандидатка у народні депутатки України.

Особистий профіль кандидатки майже не активний в частині політичної агітації, в ньому кандидатка розмістила агітку та свою передвиборну програму.

Вчергове до парламенту балотується і Славутський міський голова Сидор Василь Богданович, якого знову підтримує політична партія ВО «Батьківщина». До цього пан Сидор балотувався у 2012 та 2014 рр. як мажоритарний кандидат, минулого разу він навіть посів друге місце після Романа Мацоли.

Скріншот Громадського Руху Чесно

Пан Сидор подав декларацію кандидата у депутати. Відповідно до неї декларант володіє квартирою на 59,9 кв.м, гаражем на 51,4 кв.м у м. Славута. Водночас дружина кандидата володіє квартирою на 90 кв.м та гаражем на 47,4 кв.м у м. Нетішин.

Декларант має нумізматичну колекцію монет та купюр, а дружина декларанта володіє автомобілем Volkswagen Tiguan 2011 року випуску, який вона придбала того ж року.

Минулоріч декларант отримав 549,6 тисяч гривень заробітної плати та 23,9 тисяч гривень процентів, а дружина – 416,4 тисяч гривень заробітної плати, 12,4 тисяч гривень вартості безоплатного лікувально-профілактичного харчування та 141 гривню у вигляді призу.

Серед готівкових активів декларант відобразив 121 105 грн, 903 євро та 8 012 доларів США на банківських рахунках, у готівці – 12 тисяч доларів США. Дружина декларує у готівці 20 тисяч доларів США та 170 тисяч гривень.

«Я маю можливість проаналізувати ситуацію, і як людина…українець, і як виборець та як міський голова. І от цей період часу по різному можна відноситись, але давайте подивимось на доходи людей, давайте подивимось на реформи, які сьогодні проведені:. медична і так далі. Давайте подивимось, які витрати передані на громади і так далі. Я бачу тут приховану маніпуляцію… Верховна Рада та депутати, і Уряд. передають повноваження на людей, прикриваючись тим, що це децентралізація фінансова. Я бачу, я це говорю. Я хочу єдине, щоб люди осмислили, що ця влада і ці депутати прикриваються гаслами і просто наносять величезний удар для кожного українця і України» – так нам пояснив своє бажання балотуватись сам кандидат.

Про свою передвиборну агітацію кандидат розповідаю на своєму особистому профілі у мережі Фейсбук та, що важливо, перебуває у відпустці, а також у місті Славуті розміщені білборди.

Уродженець Чемеровецького району, що на півдні області, вирішив теж спробувати свої сили на північному окрузі. Олександра Степанишина висунула політична партія “Опозиційний блок”. У своїй біографії на сайті ЦВК, кандидат вказав, що працює провідним інженером фінансово-економічного відділу ДП “Служба місцевих автодоріг”. Нагадаємо, на початку цього року виник скандал стосовно цього підприємства. Керівник управління регіонального розвитку та будівництва Хмельницької ОДА своїм розпорядженням фактично заблокувала роботу підприємства.

Пізніше тодішній голова ОДА Вадим Лозовий підписав розпорядження про розірвання контракту із директором підприємства і призначив нового. Кандидат не подав декларацію. Чоловік отримав попередження від ЦВК за те, що не відкрив рахунок виборчого фонду.

Кандидатом від ВО «Свобода» у цьому мажоритарному окрузі став Шпег Ярослав Іванович. У довідці ЦВК член цієї політичної партії, проживає у Полонному та працює електромонтером на СПІЄ ЕЛБУД. Хоча в ефірі суспільного мовника та у своїй декларації він підтвердив, що в останні роки працював закордоном.

Кандидат подав свою е-декларацію за 2018 рік, в якій вказав, що є власником квартири на 61 кв.м у м. Полонне, яку він придбав в квітні 2018 року, однак не зазначив вартість придбання. Сам декларант минулого року отримав дохід у розмірі 169,3 тисячі гривень у вигляді заробітної плати, дружина – 38,4 тисяч гривень зарплатні.

У лютому 2019 року кандидат зареєстрував автомобіль – Opel Zafira 2003 року випуску. Вартість продажу такого автомобіля стартує від 5,7 тисяч доларів США, тобто майже 150 тисяч гривень.

В ефірі програми суспільного телебачення UA:Поділля кандидат обґрунтував своє балотування:

«Основною задачею я для себе ставлю те, що маю відстоювати інтереси українців у Верховній Раді, а саме внесення змін до законодавчих актів, норм, захист Конституції, відстоювання всіх українців і їх інтересів, а також відстоювання інтересів громади, округу… 190 округу. Своєю передвиборною програмою я декларую те, що маю змогу подавати законопроект по антиолігархічним законам, які подано до Верховної Ради безпосередньо депутатом 6 скликання Головком Михайлом і рахую для себе за честь відстояти даний закон».

Агітацію кандидат висвітлює на своєму особистому профілі, а також інформація про кандидата висвітлюється на сторінці обласної партійної організації.

За мандат змагається самовисуванець Андрій Щербина. Кандидат є членом партії “Разом сила”. На сайті ЦВК вказав, що проживає у місті Буча, Київської області. Є фізичною особою підприємцем – ремонт автотранспорту та продаж деталей. Також є співзасновником ТОВ “Метомгруп” Також входить до складу засновників ГО «Дорожній контроль України» та ВО “Авто євро сила”.
Свій похід мотивувала тим, що хоче все змінити і працювати на благо громади.

191 округ територіально є найбільшим округом в області. Він займає Старокостянтиніський, Летичівський, Деражнянський, Віньковецький, Старосинявський райони. Балотуватись тут вирішило 14 кандидатів. Лише п’ятеро йдуть під партійними прапорами, решта дев’ятеро – самовисуванці. Цей округ теж облюбували немісцеві кандидати. Серед них є і кияни із місцевою пропискою, і хмельничани. Цей округ відрізняється також тим, що тут найбільше балотується кандидаток – п’ятеро.

newskm.net

Уродженець Старокостянтинова Віктор Артеменко вирішив балотуватись по 191 округу. За мандат змагатиметься від партії “Голос”. У своїй декларації вказує 480 тисяч гривень доходів від підприємницької діяльності.
“Останні три роки я працював як консультант аналітичних центрів, міжнародних проєктів і мав справу із законопроектами, навіть готував їх. Тому знаю, як з ними працювати і що де варто виправити. Іду в раду, щоб брати відповідальність на себе. Тому що, коли ти консультант, ти можеш тільки радити, а от вирішує все той, хто тисне на кнопку”, – прокоментував Віктор Артеменко.

Самовисуванцем йде до Верховної ради Афанасьєв Олександр Вікторович, вчитель Старокостянтинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8. Кандидат є членом політичної партії «Сила Людей». Це не перше балотування кандидата. У 2014 році він також балотувався по цьому ж округу, однак, суб’єктом висування кандидата була політична партія «Об’єднання «Самопоміч».

Він на сьогодні є депутатом Старокостянтинівської міської ради 7-го скликання, обраний за списками політичної партії «Сила Людей». Як зазначає сайт «Старокостянтинів небайдужий» Олександр Афанасьєв, в минулому – член Народної Партії Володимира Литвина, в якій він перебував орієнтовно з 2007 до грудня 2013 року. Там же можна знайти посилання на матеріал із офіційного сайту Народної партії.

На Парламентських виборах 2012 року пан Афанасьєв засвітився як делегат на конференції Хмельницької обласної організації Народної партії, партійцями було підтримано висування кандидатури Василя Шпака (керував «Украгролізингом») претендентом в народні депутати по Старокостянтинівському одномандатному виборчому округу № 191.

У декларації за 2018 рік депутат вказує, що володіє трьома нежитловими приміщеннями площами 47,3 кв.м, придбане у 2016 році за 360,6 тисяч гривень, 11,83 кв.м та двома приміщеннями площами по 15,27 кв.м, а також у спільній власності з жовтня 2017 року нежитлове приміщення площею 12 кв.м, яке було придбане за невідому вартість. На жаль, співвласників депутат не зазначив. Всі нежитлові приміщення у Старокостянтинові. У власності депутата третина житлового будинку у Старокостянтинові площею 56,8 кв.м, 33 % земельних ділянок площами 1 000 кв.м та 2 769 кв.м, а також за умовами договору строкового сервітуту кандидат має право користування земельною ділянкою загальною площею 30 кв.м у Старокостянтинові.

Серед доходів задекларував заробітну плату у розмірі 81,1 тисяч гривень та 72 тисяч гривень доходу від надання майна в оренду. В готівці кандидат зберігає 110 тисяч гривень.

Депутат є керівником громадської організації «Успішне місто» відповідно до реєстру юридичних осіб, а у декларації сам зазначив, що входить у президію цієї громадської організації.

Як свідчить особистий профіль кандидата та публічна сторінка, він їздить населеними пунктами округу та розповсюджує там свою газету. Після реєстрації ЦВК його як кандидатом пан Афанасьєв написав допис про своє балотування:

«Якщо люди прагнуть змін, значить ми маємо усі шанси на перемогу. Нас усіх дістали олігархи та їхні прислужники, які ось уже 28 років роздирають Україну на шматки, набиваючи свої кишені мільйонами. Вони йшли і знову йдуть у Раду, щоб захищати власні бізнес-інтереси, перед тим засіваючи округи, на яких балотуються. Їх не цікавили і не цікавлять проблеми простих людей. Депутатом повинна бути людина з народу, професійна та порядна, яка понад усе прагнутиме змін. Для цього мені вкрай важлива ваша підтримка. Від себе обіцяю, продовжити захищати простих подолян та відстоювати задекларовані принципи».

Одна з перших кандидатом у народні депутати зареєструвалась начальник Управління ДАБІ у Хмельницькій області Антоніна Бойко. Жінка йде самовисуванкою. У декларації за 2018 рік вона вказала, що менш, ніж за півмільйона гривень у 2014 році придбала квартиру у Хмельницькому. Також у її власності три ділянки загальною площею 43 сотки у Солобківцях, Копистині та Давидківцях. Чоловік теж володіє квартирою в Хмельницькому, 2 га у Копистині та 10 сотками в Хмельницькому. Примітно, що усі ділянки з’явились у подружжя з 2015 по 2017 роки. У цей період кандидатка в нардепи працювала у Деражнянському відділі Держгеокадастру заступником начальника відділу. У 2018 році подружжя розпочало будівництво власного житлового будинку на 275 квадратів в обласному центрі та задекларувало право користування на дві автівки – TOYOTA VeNza, 2013 i Renault Laguna, 2013 р.в. На вторинному ринку за такі автівки просять 15 тисяч та 8,5 тисяч доларів відповідно.

Задекларовані статки подружжя за 2018 рік склали – 246 156 гривень. З 2015 року вона є депутаткою деражнянської районної ради від партії “За конкретні справи”. Чиновниця не проводить активну кампанію. Ані зовнішньої реклами, ані активної участі в телеефірах. У соціальних мережах теж не вдалось знайти її сторінку.

Вирішив позмагатись за мандат і депутат Хмельницької обласної ради від ПП ВО «Батьківщина» Бойко Михайло Дмитрович. Кандидат є партійцем, однак, балотується у 191 окрузі як самовисуванець. У своїй довідці кандидат зазначив, що працює заступником генерального директора зі зв’язків з громадськістю, ТОВ “Агрохолдинг 2012” (бенефіціаром є Олександр Герега), а також те, що проживає у м. Хмельницькому. На момент свого балотування до обласної ради працював головою Віньковецької районної ради.

Свою балотування кандидат в ефірі суспільного мовника UA:Поділля обґрунтував так:

«Хотілось би звернутись до своїх виборців, до виборців 191 округу із відповідною заявою. На сьогоднішній день я зробив свідомий свій вибір стосовного того, аби балотуватись до Верховної Ради, оскільки вважаю, що та діяльність моя, особливо на громадській роботі, пов’язана із депутатською діяльністю різних рівнів, починаючи із сільської ради і закінчуючи вже сьогодні діяльністю в Хмельницькій обласній раді, дає мені усі підстави бути впевненим у продуктивності своєї діяльності у Верховній Раді України. Оскільки необхідний багаж знань, необхідна освіта, необхідна життєва практика у мене є достатньою і рішення моє балотуватись не є спонтанним, а є фактично продиктованим часом і поступовим моїм ходом уперед».

Відповідно до е-декларації депутата за 2018 рік декларант володіє житловим будинком на 110,6 кв.м, гаражем на 25,9 кв.м та земельною ділянкою площею 1 300 кв.м у Віньківцях. Дружина ж у вересні 2018 року стала власницею квартири у м. Хмельницькому площею 68,4 кв.м, яку придбала за 533,4 тисячі гривень. Водночас не зрозумілим є зникнення у декларації земельної ділянки площею 782 кв.м у смт. Віньківці, якою з 2006 року володіла дружина.

Дружина ж депутата є власницею автомобіля Тойота Камрі Седан – В 2005 року випуску. Сам же кандидат у квітні 2019 року став щасливим власником LEXUS RX 2007 року випуску. Форма змін у майновому стані не оприлюднена до сьогодні. Мінімальна вартість продажу подібного авто становить від 15,5 тисяч доларів США, тобто більше 400 тисяч гривень.

Скріншот із сайту продажу автівок

Дружина кандидата володіє 33 % статутного капіталу ТОВ «Лад». Поряд із нею засновниками цієї юрособи є Валентина Шпак та Володимир Шуляков, які мешкають у смт. Віньківці. Фірма займається діяльністю у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах та в минулому році отримала два бюджетні контракти на загальну суму 49,1 тисячу гривень. Сам декларант вказав, що він є бенефіціарним власником адвокатського бюро «Михайла Бойка». Водночас, як свідчить реєстр юросіб, декларант є ще і керівником та засновником цього бюро.

Декларант в минулому році отримав заробітну плату у розмірі 402,7 тисяч гривень, майже 17,5 тисяч гривень пенсії, 22,4 тисяч гривень доходу від надання майна в оренду та 49,6 тисяч гривень доходу від відчуження нерухомого майна. Дружина отримала 56,7 тисяч гривень зарплати, майже 17,5 тисяч гривень пенсії та майже 134 тисяч гривень доходу від відчуження нерухомого майна. Декларант у готівці має 22 тисячі доларів США.

Балотується на окрузі і жителька Київської області колишня дружина нардепа, а також суперника на перегонах Алла Бондар. Шлюб Алла та Віктор Бондар уклали у 2007 році. А з 2016 року нардеп більше не показував дружину у декларації. У довідці на ЦВК кандидатка вказала, що проживає у місті Гостомель Київської області.
У декларації нардепа Віктора Бондаря за 2015 рік вказано, що Алла Василівна володіла квартирою в Алушті на 191 квадрат, колекцією картин (3 шт), трьома годинниками, дорогоцінностями (каблучки, сережки, кольє). У 2015 році діяльність із надання офісних комбінованих послуг принесла Аллі Бондар понад 3 мільйони гривень доходу. Також вона мала значні заощадження у 2015: 57 000 доларів і 1 720 000 гривень.
Кандидатка веде свою сторінку у ФБ.

Наступним кандидатом є представник політичної партії ВО «Свобода» Кравчук Юрій Миколайович. Кандидат народився та проживає у смт. Стара Синява, є фізичною особою-підприємцем. Це вже третє балотування кандидата до Верховної Ради України, а також у 2015 році він балотувався до Хмельницької обласної ради від ПП ВО «Свобода».

Скріншот із сайту Громадського Руху Чесно

«Шановні виборці, бачачи ту ситуацію, яка є в країні, завжди займаю активну суспільну громадську позицію. Не можу миритись із тою ситуацією, яка склалась в країні, бачу, яка загроза нависла сьогодні над нашою державністю. Насправді в нас є, окрім зовнішньої загрози, ще і внутрішня загроза, загроза приходу проросійських сил в парламент, які в свою чергу будуть ініціювати федералізацію і таким чином намагатися розвалити країну зсередини. Саме тому, щоб не допустити реваншу проросійських сил і ствердити українську державність, йду в парламент. Буду служити Україні та українцям» – так своє балотування пояснив кандидат у програмі «191 Виборчий округ.Співбесіда», що виходила в ефірі обласного суспільного мовника.

Кандидат відповідно до е-декларації за 2018 рік володіє квартирою у смт. Стара Синява на 44,1 кв.м та житловим будинком на 48 кв.м у с.Хутір Дашківський Старосинявського району. Також декларант має у власності земельну ділянку у с.Хутір Дашківський Старосинявського району на 1 200 кв.м, Також  він володіє земельними ділянками площею 20 000 кв.м, площею 2 500 кв.м у с.Хутір Дашківський Старосинявського району та орендує з грудня 2018 року земельну ділянку площею 1 000 кв.м у смт. Стара Синява. Вартість оренди декларант не зазначив.

Дружина володіє на 27 % магазином площею 194,8 кв.м у Старій Синяві, 50 % житлового будинку на 43,1 кв.м  та земельною ділянкою площею 500 кв.м у Нетішині і земельною ділянкою площею 2 500 кв.м у с.Хутір Дашківський Старосинявського району, а також орендує земельні ділянки: площею 350 000 кв.м у с.Хутір Дашківський Старосинявського району та площею 200 кв.м у смт. Стара Синява. У власності дружина має земельні ділянки: площею 1 200 кв.м, площею 20 000 кв.м, площею 2 500 кв.м у с.Хутір Дашківський Старосинявського району.

Дружина також має в оренді місце площею 29 кв.м та два магазини площею 54,3 та 30 кв.м у смт. Стара Синява. А сам декларант наприкінці 2018 року став власником будівлі лазні площею 380,7 кв.м за 137,4 тисяч гривень.

У незавершеному будівництві дружина декларує гараж площею 53,4 кв.м у населеному пункті, де проживає. Декларант же має у власності 3 автомобілі та причіп.

Доходи декларанта складались із 48,5 тисяч гривень пенсії, 201,1 тисячі гривень доходу як приватного підприємця та 349,3 тисяч гривень соціальної допомоги. Дружина ж кандидата отримала 408,6 тисяч гривень доходу від підприємницької діяльності.

Грошових активів родина немає.

Декларант не відобразив у е-декларації, що є засновником Асоціації підприємців та фермерів Старосинявщини «Рідна Синява».

За мандат бореться і уродженець Летичева, самовисуванець Олег Дубовик. Він керує столичним адвокатським об’єднанням “Адвізерс”.  Окрім того він двічі був помічником у нардепів. Так у 7-му скликанні у депутата від “УДАР” Сергія Капліна,  а у 6-му скликанні в обранця від “НУ-НС” Кирила Куликова.

Свій похід в парламент прокоментував так: “Нещодавно я усвідомив, що прийшов час застосувати свій досвід, знання та навички для розвитку рідного краю та допомоги своїм землякам. Я прийняв відповідальне рішення балотуватися до Верховної Ради на майбутніх виборах. Депутатські повноваження дадуть мені можливість ефективно захищати та допомагати кожному з вас, хто цього потребує”.

Також за мандат змагається уродженка Старосинявського району Лілія Мартинюк. У довідці ЦВК вона зазначила, що проживає у столиці та є співзасновником ТОВ “ТРАНСПОРТНА КОМПАНІЯ “ТРАНС ГРУП”. Керує вказаною фірмою Володимир Мефодійович Мартинюк. Останній є керівником одразу трьох фірм, які перебувають у процесі банкрутства. Газета «Подільські вісті» у своєму матеріалі «Генерали гранітних кар’єрів», досліджує діяльність пана Мартинюка. Зокрема, журналісти дослідили, що «Володимир Мартинюк – власник кількох фірм-банкротів на базі Старосинявського гранітного кар’єру («Граніт капітал», «Український гірничий комбінат» «Подільський граніт»). Останнє «дітище» Мартинюка «Синявські граніти», перебуває на стадії ліквідації. Майже дві сотні чоловік через суди добиваються виплати заборгованої зарплатні».

Ймовірно, кандидатка є родичкою – дочкою вже згадуваного Володимира Мартинюка. Окрім транспортної компанїї кандидатка, за даними аналітичної системи «YouControl», є керівником ТОВ “ТРАНСМАШКОМПЛЕКТАЦІЯ”, крім того є одним із засновників ТОВ”НБТ ОЙЛ”, керівником ТОВ “ТРАНСПОРТНА КОМПАНІЯ “ТРАНС АЛЬЯНС УКРАЇНА”

У соцмережах неможливо визначити профіль кандидатки.

Хмельничанка, адвокатеса Марина Потапова також обрала 191 округ для своїх політичних амбіцій. Висуває кандидатку партія «Слуга народу». Марина Потапова є дружиною судді Господарського суду Хмельницької області Юрія Гладюка. Тож завдяки його деклараціям можна прослідкувати за доходами кандидатки та її майном. У спільній власності кандидатки та її чоловіка чотири земельні ділянки у Хмельницькому, квартира в обласному центрі, земельний наділ у Пирогівцях, гараж, 3,4 га на Вінниччині. Подружжя займається будівництвом власного житлового будинку в Хмельницькому.

Також на двох у них дві автівки Форд Транзит та у 2018 році вони придбали Mazda 3, 2008 року випуску за 49 000 гривень. На вторинному ринку за них просять по 168 тисяч гривень. Як пояснила кандидатка, автівка потребувала серйозного ремонту. От тільки скільки коштував ремонт та які саме робити робили, відповісти не змогла, мовляв, цими питаннями займався чоловік.

Скріншот із сайту Авто.ріа

Загальний дохід подружжя за 2018 рік склав – 1 174 608 гривень. Із заощаджень – 1 800 000 гривень.

На наше запитання, чому кандидатка обрала саме цей округ, вона відповіла, що саме звідси у неї багато клієнтів, тому це і вплинуло на її вибір. Одним з її клієнтів є родина одіозних бізнесменів, колишніх регіоналів Оксани та Валерія Кольгоферів. Наразі подружжя переховується від слідства. Цю інформацію можна знайти на офіційному сайті МВС України.

Скріншот із сайту МВС України

Зокрема, Марина Потапова вела справу «підземки», представляла інтереси підприємств бізнесвумен проти банку та щодо земельної ділянки у Карпатах. За інформацією наших джерел, безпосередньо Марина Потапова супроводжувала процес купівлі бізнес-родиною місцевого телеканалу ДП «ДТА «33 канал», проводила спілкування із колективом та спеціальне анкетування серед працівників структури.

Скріншот із сайту Судова влада

Для Валерія та Оксани Кольгофер 191 округ має особливе значення. Так у 2014 році Оксана Кольгофер балотувалась по цьому округу і посіла третє місце. А з 2011 по 2013 роки її чоловік Валерій Кольгофер очолював Летичівську РДА.

Кандидатка заперечила, що саме через цих клієнтів обрала 191 округ. Та зазначила, що не підтримує з ними зв’язки. Водночас під час її виборчої кампанії її супроводжують люди, які доволі тісно пов’язані з родиною бізнесменів. Так під час презентації кандидатів від партії «Слуга народу» у місті Хмельницькому, Марину Потапову супроводжував представник «Благодійного фонду родини Кольгоферів» Юрій Туровець (прим. автора – Юрій Туровець був особистим помічником відомого регіонала Хмельниччини голови облдержадміністрації Василя Ядуха. Він супроводжував його на всіх заходах, і виконував різні доручення. Наприклад, допомагав одягнути пальто чи притримув речі. В цей час він був працевлаштований на неповну ставку до Хмельницького університету управління та права, а також заступником начальника головного управління праці та соцзахисту населення облдержадміністрації). Кандидатка зазначила, що консультувалась з паном Юрієм, адже він добре знає проблеми округу.

Довіреною особою Марина Потапова обрала теж близьку до родини Кольгоферів людину – Мойсієнко Ольгу Дмитрівну. Вона є керівником та володіє 5 % ПП «Науково-консалтинговий центр «Єва». 90% статутного капіталу цього підприємства належить доньці Оксани Кольгофер – Катерині Залуцькій. Про цей факт, запевнила кандидатка, не знала. Її вибір був пов’язаний із потребою у хорошому бухгалтері, а Ольгу Мойсієнко їй порадили, як хорошого спеціаліста.

Своє бажання балотуватись кандидатка мотивувала так: «Я йду в депутати, бо депутат – це не робота, а важлива соціальна місія».

Висуванкою політичної партії «Опозиційний блок» стала мешканка м. Кам’янець-Подільський безпартійна Решетняк Оксана Іванівна. Кандидатка є фізичною особою-підприємцем. Це не перше балотування кандидатки, оскільки у 2015 році вона балотувалась до Кам’янець-Подільської районної ради за списком політичної партії «Опозиційний блок».

Скріншот із сайту ЦВК

До речі, 18 липня 2019 року ЦВК оголосило попередження 20 кандидатам-мажоритарникам, що балотуються в Хмельницькій області. Це попередження стосується того, що кандидати не відкрили рахунки своїх виборчих фондів. Серед цих кандидатів є і пані Решетняк.

У своїй передвиборній програмі кандидатка не висвітлила обґрунтування свого рішення про балотування, а лише зазначила що так Президент України призначив позачергові вибори народних депутатів України, то «у нас, в українців, з’явився шанс обрати новий склад депутатів Верховної Ради України».

Кандидатка не подала е-декларацію. В реєстрі МВС інформації про авто не відображено.

Ще один кандидат на цьому окрузі – депутат Хмельницької обласної ради від Аграрної партії України Олександр Співак. Кандидат також є власником та директором «A’SPIK GROUP» – групи компаній, які займаються виробництвом цукру та його продажем, вирощуванням цукрового буряку та сої. За рейтингами видання «Латифундист» у 2018 році компанії потрапили на 5 місце за кількістю виготовленого цукру. За даними аналітичної системи «Youcontrol», Олександр Співак є власником, беніфіціаром та керівником у дев’ятьох компаніях.

Під час президентських перегонів Олександр Співак був довіреною особою Петра Порошенка на 191 окрузі. За чотири дні до голосування у першому турі, Порошенко змінив Співака та ще шістьох осіб.

У декларації за 2018 рік  кандидат зазначив, що володіє квартирою на 128 квадратів у Хмельницькому, двома ділянками  у Старокостянтинові, 2,8 га на Теофіпольщині . Його дружина володіє офісом та гаражем в обласному центрі, а також 16 сотками в Лісових Гринівцях, де подружжя зводить будинок на 495 квадратів, квартирою в Одесі. З транспорту в Олександра Співака лише Ауді А6, 2003 року випуску та причіп до вантажівки. Сукупний дохід подружжя у 2018  році склав – 443 123 грн.  Загальні заощадження становили – 606 940 гривень та 380 000 доларів.

На своїй офіційній сторінці в соцмережі Фейсбук Олександр Співак зазначив, що йде у депутати, адже особисто знає нагальні потреби і проблеми Старокостянтинівщини, Летичівщини, Деражнянщини, Віньковеччини і Старосинявщини.

Кандидує на цьому окрузі і тимчасово не працюючий син екс-нардепа Василя Шпака Шпак Микола Васильович. Коли батько кандидата став депутатом Верховної ради 4 скликання від Блоку «За єдину Україну!», посаду голови правління ВАТ «Національна акціонерна компанія «Украгролізинг», підприємство, яке займається закупівлями для державних агрокомплексів, було передано сину. Родина Шпаків відома в Україні через скандал із розтратою державних коштів.

В 2017 році регіональні ЗМІ рясніли інформацією про те, що суд арештував майно екс-народного депутата та його сина, а в серпні 2018 року Українська правда писала про те, що у сім’ї Шпаків немає коштів на адвокатів. Судовий процес тягнеться вже чотири роки, остання інформація у ЗМІ, що чергове засідання мало відбутися 13 червня 2019 року, а як свідчить інформація із сайту «Судова влада України», наступне засідання призначене на 28 листопада 2019 року.

Скріншот із сайту Судова влада України

Микола Шпак є членом ПП ВО «Батьківщина», однак кандидує як самовисуванець.

Кандидат у депутати оприлюднив свою е-декларацію за 2018 рік у реєстрі НАЗК. Із неї видно, що він проживає у с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області, однак, не зрозуміло де, адже у власності декларанта є лише земельна ділянка площею 10 000 кв.м у с. Малютянка того ж району. А от де родина кандидата, а саме дружина та двоє дітей, має дах над головою – невідомо.

Дружина ж наприкінці 2015 року стала власницею автомобіля AUDI  Q7 2014 року випуску за 1,67 мільйони гривень. А також є засновницею юрособи на 50 % статутного капіталу ТОВ «Лізингова компанія «Інтер Авто-лізинг» (розмір внеску 1,5 мільйони гривень), що займається фінансовим лізингом. Засновником цього підприємства також є інша юридична особа – ТОВ «Інтер Авто-Трейдинг», засновниками якої є Олег Сухаревський, що зареєстрований в окупованому Луганську, та Анна Шпак, що зареєстрована у с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області. Підприємство перейменоване в червні 2019 року на ТОВ «Автомобільний дім «Авто Фаворит».

До речі, саме тут видно, що все ж таки дружина пана Шпака зареєстрована у с. Гатне на вулиці Топалєва. І законодавство все ж таки вимагає відображати навіть оренду чи користування нерухомістю декларантом.

Декларант зазначив, що в минулому році отримав заробітну плату у розмірі 50 тисяч гривень від Академії аграрних наук “Інститут біоенергетичних культур та цукрових буряків”, а дружина – заробітну плату від Національного університету біоресурсів і природокористування України, однак, не надала згоду оприлюднювати розмір свого доходу.

У готівці декларант зберігає 100 тисяч гривень.

У своїй передвиборній програмі кандидат зазначив наступне: «Як громадянин України, гарантую, що своєю законотворчою діяльністю у Верховній Раді дбатиму про розвиток, зміцнення української держави, збереження її територіальної цілісності й ніколи не зраджу національного інтересу…. Я обіцяю, що у Верховній Раді буду відстоювати інтереси Хмельниччини на шляху до її стабільного розвитку та процвітання».

І завершують наш огляд кандидатів у депутати найцікавіші з точки зору одіозності кандидати – народний депутат Бондар Віктор Васильович та депутат Старокостянтинівської міської ради від політичної партії «Опозиційний блок» Пономарьов Сергій Вікторович.

Перший балотується як самовисуванець, другого підтримала політична партія «Опозиційна платформа – За життя», членом якої кандидат вже є.

Віктор Бондар не нова людина у політичному житті та людина із колосальним досвідом роботи на державній службі: колишній міністр транспорту та зв’язку України (2005—2006), заступник голови Секретаріату Президента (2006—2007), голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації (2007—2010). До зовсім нещодавно був головою партії «Відродження» та однойменної фракції у ВРУ, а також балотувався на посаду Президента України навесні як член цієї партії. У червні цього року заявив про складання повноважень голови партії та вихід з неї через незгоду з рішенням партії об’єднатись з “Опозиційним блоком” на парламентських виборах.

Двічі балотувався по мажоритарному виборчому округу № 191 як самовисуванець та обирався народним депутатом (2012 р. та 2014 р.). За інформацією Громадського Руху Чесно, кандидат має такі негативні характеристики як кнопкодаство у кількості 15 раз, гречкосійство та фігурування в антикорупційних розслідуваннях, що стосуються нецільового використання земельних ресурсів та передачі їх у користування або власність з порушенням процедури. Серед позитивних характеристик – зразкова відвідуваність сесій.

Варто також нагадати, що після обрання депутатом у 2012 році пан Бондар увійшов до складу фракції Партії Регіонів, приховував приймальні народного депутата та помічників-консультантів (2012 рік), голосував за диктаторські закони 16 січня. В 2014 році. Нардеп порушував обмеження щодо сумісництва та суміщення депутатства з іншими видами діяльності.

У власності народного депутата є земельна ділянка площею 1 500 кв.м у Гостомелі (Ірпінь, Київська область) з 2017 року, яку було придбано за феноменально низьку вартість – 26,2 тисячі гривент, житловий будинок на 611,4 кв.м у тому ж Гостомелі, вартість будинку не відома, квартира на 77,7 кв.м в Одесі, земельна ділянка площею 2 500 кв.м у с. Дашківці Віньковецького району Хмельницької області, а також в оренді столична квартира площею 87,7 кв.м з січня 2018 року. Перераховувати твори мистецтва, дорогоцінні ікони, антикварні вироби, годинники та ювелірні вироби не будемо, але скажемо, що нардеп має їх достатньо у власності та не вказав вартість жодного з перелічених видів.

Народний депутат задекларував 50 % корпоративних прав юрособи – ТОВ «Будінфорум», саме яке було фігурантом антикорупційного розслідування.

Серед доходів нардеп у 2018 році задекларував 415,1 тисяч гривень зарплати, 422,8 тисяч гривень коштів на виконання депутатських повноважень, 3 350 грн та 750 грн процентів і 1,795 мільйона гривень позики. Серед грошових активів у нього 1,2 мільйони доларів США, 12,76 тисяч гривень, 240,6 тисяч євро і все у готівці, а також майже 80 тисяч гривень на двох банківських рахунках.

Оренда квартири у столиці нардепу обійшлась сумою у розмірі 97,2 тисячі гривень.

Депутат активно веде свій особистий профіль, де і висвітлює проведення своєї політагітації та проведення зустрічей з виборцями, організовує святкування та сприяє проведенню фестивалів. Також активно виборчий процес висвітлюється на сторінці скоріш за все благодійного фонду під назвою «Розвиток рідного Поділля», яка була запущена на початку червня 2019 року. Сам депутат не є засновником цього фонду та однойменної громадської організації, однак, поширений на сторінці контент фотографій із зустрічей народного депутата та відеоролики із маркуванням його прізвища вказують на те, що він має до цих організацій безпосереднє відношення.

Скріншот сторінки під назвою «Розвиток рідного Поділля»

У своїй передвиборній програмі кандидат заначив: «Нас 28 років використовують, обкрадають і знищують. Нам 28 років нав’язують сировинну модель розвитку економіки, що притаманна найбіднішим країнам світу. Моя мета – побудувати сучасну економічно розвинену Україну, в якій кожен громадянин буде щасливим та почуватиметься комфортно і безпечно».

Нагадаємо, сам депутат має значний стаж на державній службі на досить високих посадах.

Сергій Пономарьов проживає у м. Старокостянтинові та зазначив, що є генеральним директором ТОВ “Автодім-Старокостянтинів”. Кандидат також є на 100 % засновником цієї юрособи, основним видом діяльності якої є будівництво житлових і нежитлових будівель.

Пан Пономарьов є засновником (на 100 %) шести юридичних осіб: ТОВ “НСВ”, ТОВ “ЄВРОРІВЕНЬ”, ТОВ “РЕДАКЦІЯ ГАЗЕТИ “КРАЯНИ, БУДЬМО”, ТОВ “НАРС-ХАНДЕЛС” (зареєстрована у Німеччині, NARS-HANDELS GMBH, СК 710 565 грн). Також на 90 % депутат є засновником ТОВ “Автотранспортне підприємство “НАРС” (10 % статутного капіталу належить юридичній особі зареєстрованій у Німеччині – NARS-HANDELS GMBH та засновником якої є сам депутат). Про депутата раніше писала громадська організація «Жіночий Антикорупційний Рух», яка здійснювала моніторинг декларації депутатів Старокостянтинівської міської ради.

Юридичні особи, які мають відношення до депутата міської ради, працюють із бюджетними установами, та за період з 2012 року мають на своєму рахунку 11 виграних тендерів на загальну суму 1,756 мільйонів гривень.

Скріншот із сайту «Декларації»

За даними громадського руху Чесно, кандидат уже балотувався у народні депутати України у 2014 році по цьому ж мажоритарному виборчому округу №191 як самовисуванець. А у 2015 балотувався у депутати Хмельницької обласної ради по мажоритарному округу від політичної партії «Опозиційний блок». Висувався першим номером у списку кандидатів у депутати Старокостянтинівської міськради та отримав мандат депутата, а також балотувався на посаду мера від тієї ж політичної партії.

«Усвідомлюючи загрози та виклики, які постали перед країною, прагнучи повернути Україні мир і стабільність, я, Пономарьов Сергій Вікторович, іду на вибори, щоб захистити права і свободи та гідні умови життя людей» – таке пояснення свого рішення про балотування зазначив кандидат у народні депутата Сергій Пономарьов у своїй передвиборній програмі.

У власності депутата значна кількість нерухомості, земельних ділянок та великий автопарк. Депутат є власником, наприклад двох житлових будинків у Старокостянинові, на 88 % власником майнового комплексу площею 1 287,2 кв.м, а дружина володіє двома квартирами та з березня 2018 року житловим будинком на 118,7 кв.м у Старокостянтинові.

За інформацією реєстру МВС кандидат на сьогодні володіє вісьмома автівками, однак, кількість задекларованих автотранспортних засобів у е-декларації за 2018 рік значно перевищує відображену в реєстрі кількість.

Скріншот із реєстру МВС

Доходи кандидата у минулому році складались із 33,65 тисяч гривень зарплати, 128,8 тисяч гривень доходу від надання майна в оренду, 68 тисяч гривень доходу від відчуження рухомого майна та 72,1 тисяч гривень доходу від відчуження майна у власності юрособи – ГТУЮ у Хмельницькій області Старокостянтинівський РВДВВ. Дружина декларанта отримала 40 тисяч гривень доходу від відчуження рухомого майна, 33,7 тисяч гривень подарунку у негрошовій формі.

У готівці кандидат зберігає 500 тисяч гривень та 300 тисяч євро, дружина – 300 тисяч гривень та 50 тисяч євро.

Скріншот профілю кандидата у Фейсбук

Свою передвиборну агітацію кандидат проводить у вигляду зустрічей із виборцями, що висвітлює на своєму особистому профілі у Фейсбук, і активно поширює дописи політичної партії від якої балотується.

Ми з вами спробували заглянути у всі «шафи, де зберігаються скелети» кандидатів. Нагадаємо, що на теренах Хмельниччини виявило бажання балотуватись більше 9 десятків кандидатів, як мешканців та вихідців нашої області, так і кандидатів та кандидаток, які до Хмельниччини не мають жодного відношення. Серед цих кандидатів також наявні і ймовірно технічні кандидати, що, до речі, може підтверджуватись отриманням попередження деякими кандидатами від ЦВК, оскільки вони до цього часу не відкрили рахунки для свого виборчого фонду.

До дня виборів залишається дуже мало часу. Вам, виборцям, потрібно добряче обдумати всі за та проти щодо кожного кандидата, прочитати їх біографічні довідки, дослідити згадки у ЗМІ та у цю неділю проголосувати за того, хто достойний представляти вас та ваші інтереси у парламенті.

Розслідування Альони Берези і Марії Турчини. Створено за підтримки регіонального проекту “Лабораторія викриттів” від Bihus.Info.

 

 

 

Leave a Comment

Останні новини

Військові самі вирішують, хто отримає грошову допомогу в разі їх загибелі, — роз’яснення юристів

Відтепер військовослужбовці можуть самі визначати, хто і в якому розмірі отримає одноразову грошову допомогу (далі – ОГД) в разі їх…

2 тижні тому

Потяг правосуддя наздожене всіх російських злочинців у тунелі російського беззаконня – покарання буде невідворотним

У цьому переконаний Постійний представник України при ООН Сергій КИСЛИЦЯ. Розмова з ним стосувалася ролі Організації Об’єднаних Націй у протидії…

2 тижні тому

“Косачку” привезли до Хмельницького: пластична вистава від жінок і про жінок

Уперше виставу презентували у Києві 3 грудня 2023 року. Роботу над проєктом продовжили й показали вдруге в Києві й уже…

4 тижні тому

Хто може бути отримувачем та набувачем гуманітарної допомоги: роз’яснення

Отримувач – це юридична особа, зареєстрована в Україні з визначеним напрямком статутної діяльності. Важливо наголосити, що чинне законодавство передбачає реєстрацію…

5 місяців тому

СМТ більше не буде: що змінює закон про дерадянізацію (ВІДЕО)

В Україні проведуть дерадянізацію територіального устрою. Відповідний закон президент підписав наприкінці жовтня. З назви закону можна подумати, що Дніпропетровська область…

5 місяців тому

Юрій Гудименко: «У нас зараз дуже цікавий час, звикання до наших перемог»

Військовий, блогер, історик, публіцист, громадський діяч Юрій Гудименко презентував у Хмельницькому свою першу книгу «Історії та війни». До неї увійшли…

6 місяців тому