Хто бореться за мандати на Хмельниччині? (округи 192 і 193)

Фото: newskm.net

Округ № 192 охоплює межі Городоцького, Дунаєвецького, Чемеровецького та Ярмолинецький районів Хмельницької області. Своє бажання балотуватись в цьому окрузі заявило 13 кандидатів, однак в останній день свою можливість відмовитись від балотування використав висуванець ПП «Опозиційний блок» Романчук Сергій Петрович, тимчасово непрацюючий та безпартійний. Нині за можливість представляти цей мажоритарний округ у парламенті борються 12 кандидатів, виключно чоловіків.

newskm.net

Першим у списку є діючий нардеп Олександр Герега. Вже двічі він здобував мандат саме на цьому окрузі. У 2012 році бізнесмен вперше потрапив у Верховну раду, де долучився до фракції «Партії регіонів». Фактично одразу новоспеченого нардепа упіймали на кнопкодавстві. Під час першої каденції він голосував за закони 16 січня і пізніше так і не відкликав свій голос. З фракції «Партії регіонів» він вийшов 21 лютого 2014 року після розстрілу «Небесної сотні». Та попри все у 2014 році його підтримало 73,86 % виборців. Цього разу він залишився позафракційним. За другу свою каденцію він відвідав 83% пленарних засідань і лише 40% засідань комітету. Окрім того Центр протидії корупції у своєму проекті «Серпом по рейтингу» нарахував 13 зашкварних голосувань нардепа під час його другої каденції. Так, Герега не голосував за зняття недоторканності з нардепів Станіслава Березкіна, Олександра Вілкула, Сергія Дунаєва, Андрія Лозового, Євгена Дейдея, не підтримав арешт нардепів Олександра Онищенка, Борислава Розенблата і Максима Полякова. За новий Виборчий кодекс з відкритими пропорційними списками і без «мажоритарки» він також не голосував. Натомість натиснув кнопку «ЗА» за скасування «зеленого тарифу» для домашніх сонячних панелей на землі, свавільне блокування сайтів тощо.

У 2015 році журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» виявили, що у Сімферополі й Севастополі будівельні гіпермаркети «Епіцентр» і «Нова лінія» працюють у відповідності до російського законодавства, а отже – платять податки у російський бюджет. Після анексії Криму проводити діяльність у магазинах почала новостворена російська юридична особа з назвою «Новацентр К».

У політичному житті Хмельниччини нардеп посідає не останнє місце. Так у парламенті від Хмельниччини Олександр Герега мав одразу два голоси. Йому вдалось це зробити за рахунок перемоги на 189 окрузі експомічника Андрія Шиньковича. Пізніше вони обидва стануть співзасновниками місцевої політичної партії «За конкретні справи». Депутати від цієї політсили утворять найбільшу фракцію в Хмельницькій обласній раді. Завдяки цьому впливу Олександру Герезі вдалося влаштувати політичну ротацію в області напередодні президентських перегонів: замінити керівника обласного штабу БПП і всадити у крісло голови Хмельницької ОДА свого однопартійця та експідлеглого Вадима Лозового, який цього разу балотується у тому ж окрузі, де балотувався і Шинькович. За коротке керування областю герегівець втрапив у низку скандалів, які стосувались і розтрати бюджетних коштів та одіозних кадрових призначень. Під час президентських перегонів герегівська команда відкрито агітувала за 5-го президента України Петра Порошенка.

Олександр Герега є доволі потужним бізнесменом.

newskm.net

Загальний дохід у 2018 році Олександра Гереги 25,2 мільйонів гривень, а у дружини Галини – 23,6 мільйони, при цьому вона отримала два подарунки у не грошовій формі вартістю 47 та 39 мільйонів. На рахунках подружжя зберігає 45,6 мільйонів, готівку тримає у гривні (14 мільйонів), доларах (2,1 мільйон), євро (1,7 мільйон), швейцарських франках (570 тисяч).

Під час святкування Дня Ярмолинців, яке організувала ГО «За конкретні справи», діючий нардеп заявив: «Я працював, працюю і буду працювати. Така вже моя ноша, така вже моя доля, і вона мені подобається». На цей концерт запрошували навіть на офіційному сайті РДА, де розмістили афішу з дописом «За підтримки депутата Олександра Гереги». Громадянська мережа ОПОРА розцінила такі дії, як передвиборну агітацію.

Кандидатом від політичної партії ВО «Батьківщина» у окрузі № 192 став уродженець Ярмолинеччини та на тепер мешканець обласного центру Гуменюк Анатолій Іванович. Член цієї партії, має вищу освіту та є директором ТОВ «Автотехкультсервіс», що займається наданням в оренду та експлуатації власного чи орендованого нерухомого майна, фірма зареєстрована на хмельницькому речовому ринку . Висуванець є не лише директором цієї юрособи, а також і її засновником на 75 %. Дана ТОВка є правонаступницею комунального підприємства із аналогічною назвою (на сьогодні припинена), засновником якої була Хмельницька обласна рада, а директором Анатолій Гуменюк.

Також пан Гуменюк з червня 2018 року є керівником громадської організації «Асоціація хмельницьких ринків», де засновниками зазначені хмельничани Володимир Краєвський, Олександр Сніховський та Ігор Соколовський. Ця організація має виконавче провадження щодо стягнення коштів на користь держави через Головне управління ДФС у Хмельницькій області.

Скріншот із сайту Громадського Руху Чесно

Це не перший досвід балотування пана Гуменюка. Правда до цього часу він брав участь лише у місцевих виборах – двічі кандидатом у депутати Хмельницької міської ради та у 2015 році кандидував до Хмельницької обласної ради від ПП «ВО «Батьківщина».

Кандидат свою декларацію не подав. Однак, нам вдалось встановити, що кандидат у березні 2018 року зареєстрував автомобіль Нісан Кашкай 2018 року випуску. На сьогодні мінімальна вартість такого авто стартує від 19 500 доларів США, тобто більше як пів мільйона гривень.

Скріншот із сайту Авто.Ріа

Від партії «Слуга народу» на цьому окрузі йде молодий лігасмішник Василь Гуменюк. Чоловік працює директором КЗ «Центр культури та дозвілля» в смт. Ярмолинці. Згідно декларації, кандидат не володіє жодною нерухомістю. Також у його власності не має автівки. Зокрема, варто зауважити, що в декларації чоловік також не вказав й інших прав користування житлом. Хоча у коментарі він наголосив, що проживає на орендованій квартирі. За минулий рік Василь Гуменюк заробив 109 951 грн, а його дружина – 64 118 грн. Жінка працює перукарем. Також кандидат задекларував гонорар у розмірі 2 400 грн від ТОВ «Квартал 95».

«Я особисто знайомий з Володимиром Зеленським. Я був з ним від початку ще під час президентських виборів його довіреною особою на цьому окрузі. І мені захотілось йому допомогти й зараз. Я не бачу жодних перешкод перед собою у боротьбі на цьому окрузі. Ми запланували 120 зустрічей та чотири великі концерти. З концертами мені будуть допомагати друзі, у мене їх багато, я грав у команді «Вінницькі». Планую до фінансування моєї кампанії залучати інвесторів», – зазначив у розмові із нами Василь Гуменюк.

Варто зазначити, що до того, як стати довіреною особою кандидата Зеленського, за даними сайту «Посіпаки», людина на ім’я Василь Гуменюк була помічником на громадських засадах у нардепа 8-го скликання Юрія Тимошенко.

На цьому окрузі балотується одразу три працівники ТОВ «Корвег». Всі зазнчені кандидати не є жителями області та й народились за межами Хмельниччини. Кандидатом-самовисуванцем подався у народні депутати уродженець Вінницької області охоронець ТОВ «Корвег» Дашковський Олександр Олександрович. Він має вищу освіту та проживає у місті Києві.

З листопада 2008 року по грудень 2010 року Олександр Дашковський займався підприємницькою діяльністю із основним видом діяльності – інші види оптової торгівлі. Серед КВЕДів також були й КВЕДи будівельного спрямування – штукатурні роботи, покриття підлоги та облицювання стін, ініші роботи з завершення будівництва тощо.

Скріншот із Єдиного державного реєстру юросіб

ТОВка, де працює 31-річний кандидат у депутати займається приватною охороною. Засновниками столичної ТОВ «Корвег» є Сергій Бирин, Федір Косяч, Андрій Кочин та Іван Пащенко. Сергій Бирин та Іван Пащенко були помічниками на громадських засадах нардепа Гереги у 7-му скликані Верховної ради.

Скрнішот із сайту Посіпаки

Також Сергій Пащенко був засновником ще однієї юрособи – ТОВ «О Т Б», яка була зареєстрована у столиці за адресою вул. Червоногвардійська, 27 та номером телефону 044-540-96-00. Підприємство спеціалізувалось на оптовій торгівлі будівельними матеріалами. Ця інформація, а саме адреса та телефон, були актуальна на червень 2016 року.

Скріншот із Гугл карт

І з цим же номером телефону, однак, за іншою адресою у столиці, зареєстрована ще одна юрособа – ТОВ «Респектум» з 2015 року. Засновниками цією фірми є Олександр та Галина Гереги, а сама юрособа входить у групу «Епіцентр» та займається неспеціалізованою оптовою торгівлею, торгівлею деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням тощо. Згадку про цю фірму можна знайти і в е-декларації за 2018 рік народного депутата Олександра Гереги.

Довідка. Ключові особи – Олександр і Галина Гереги. Група охоплює мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» та «Нова Лінія», а також аграрний холдинг «Вінницька аграрно-промислова група».

Скріншот із аналітичної системи YouControl

Враховуючи знайдений зв’язок між фірмою, де працює кандидат-охоронник, та фірмою нардепа-мажоритарника можна припустити, що це балотування має дещо технічне значення.

До речі, кандидат не подав свою е-декаларацію, відповідно до інформації з реєстру МВС він не володіє жодним транспортним засобом та відповідно до інформації з реєстру нерухомості – не володіє нерухомістю та земельними ділянками. Хоча реєстри є достатньо новими, тому можуть не містити усю інформацію за давні роки.

В мережі Фейсбук нами було знайдено ймовірно профіль кандидата в депутати, адже є співадіння у даті народження, однак, сторінка практично не активна.

І ще один охоронець згаданої нами юрособи та з вищою освітою також вирішив балотуватись у цьому ж мажоритарному окрузі. Вихідець з Чернігівщини та мешканець села Хотів Києво-Святошинського району Київської області Коваль Сергій Володимирович був зареєстрований кандидатом у народні депутати як самовисуванець.

У кандидата автомобіля, відповідно до отриманої нами інформації із реєстра МВС, немає. За інформацією з інших реєстрів власність важко встановити.

Черговий охоронець ТОВ «Корвег» Чернецький Олег Іванович зібрався також до Верховної ради України. Кандидат проживає у столиці, має вищу освіту та є вихідцем із Чернігівщини. І знову ж таки він безпартійний та самовисуванець.

В єдиному реєстрі декларацій ми знайшли декларацію Олега Чернецького після звільнення із полку поліції особливого призначення № 1 ГУ НП в м. Київі, де він працював командиром взводу. Декларант у 2017 році здекларував 5 земельних ділянок у с. Хотинівка Носівського району Чернігівської області на загальну площу 4,55 га, а також користування службовою квартирою на 54,9 кв.м у столиці.

Також декларант є власником автомобіля Тойота Кемрі, 2016 року випуску, який він придбав у 2015 році за 160 тис.грн.

Заробітна плата декларанта становила 224,5 тисяч грн та він ще отримав 8 тисяч доходу від надання майна в оренду (в 2016 році було отримано 7 240 грн від ТОВ «Верітас-Агро»). Дружина декларанта отримала в 2017 році лише соціальну допомогу у розмірі 6 450 грн від Київського міського центру зайнятості.

У реєстрі на сьогодні також можна знайти е-декларацію за 20018 рік дружини кандидата, Наталії Чернецької, яка працює начальницею відділу реєстру тварин у ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин». У декларації декларантка вказує, що проживає з чоловіком, Оленсандром Чернецьким, та дочкою, однак у власності чоловіка залишилась лише квартира у столиці на 55 кв.м (ймовірно та ж сама, яка була службовою до цього). Ні автомобіля, ні земельних ділянок дружина не відобразила, хоч і реєстр МВС вказує на те, що все ж таки той самий автомобіль у пана Чернецького на сьогодні ще є.

Скріншот із реєстру МВС

У родині тепер заробляє дружина, яка в минулому році отримала майже 267 тис.грн зарплати та 19,5 тис.грн іншого доходу. Кандидат у депутати хоч і зазначив, що працює охоронцем, однак, чомусь заробітної платні не отримував минулого року.

Під час пошуку інформації в мережі Інтернет ми натрапили на новину про те, що в мережі розмістили перелік «беркутівці», які розганяли Майдан і в цьому переліку зазначено і особу із такими ж даними як у кандидата – аналогічні прізвище, імя та по батькові, дата народження. Ми ж не можемо стверджувати, що це стовідсотково одна і та ж людина, однак, декларації нам вказують на те, що кандидат міг працювати в правоохоронних органах.

За мандат на 192 змагається й учасник Майдану та АТО, боєць «Донбасу» Олександр Ковалевський. Чоловік один з небагатьох, хто зміг вибратись з «Ілловайського котла». Висуває його політична партія «Народний рух України». Так у власності кандидата кватира на 51,6 квадрат в смт. Ярмолинці, два гектара у селі Вербка та 0,15 кв.м у Ярмолинцях. У 2017 році кандидат став власником земельної ділянки на 10 соток у межах населеного пункту Козаровичі, що у Київській області. Село якраз на березі Київського моря. За аналогічні ділянки тут просять по 7,5 тисяч доларів.

Скрінщот із сайту Домік.юа

Дохід сім’ї Ковалевських за 2018 рік становив 212 237 грн.

Про свій намір балатуватись Олександр Ковалевський оголосив на своїй сторінці у мережі ФБ, опублікувавши свою програму кандидата. Пізніше він поширив вдячний допис, у якому зазначає: «Не маю ані великих статків, ані вокальних даних, але я маю величезне бажання змінити життя українського народу на краще. Я люблю свою Батьківщину, люблю свій народ!!! Буду боротись, щоб Україна стала такою державою, за яку гинули хлопці на сході. Я дякую Вам за підтримку, яку Ви мені надали в 2014 році і прошу Вашої підтримки зараз, зробимо це разом, недарма ж доля подарувала мені другий шанс!!! Слава Україні!!!».

Член партії «Громадянська позиція» теж балатується на цьому окрузі. Однак, Олександр Мельник йде самовисуванцем. Як у своїй біографії зазначив кандидат, він працює фахівцем з питань безпеки у ФГ «ГВМ-Агро». Засновником цього господарства є Василь Габай. Він очолює обласний осередок «Громадянської позиції» та також йде у Верховну раду за списком цієї політичної сили під номером 21.

На жаль, кандидат не подав декларації, тому оцінити, що перебуває у його власності та які його реальні статки, не є на сьогодні можливим. Свій похід до парламенту він прокоментував так: «Я йду в парламент, тому що хочу у першу чергу покращити інфраструктуру та добробут людей, які проживають безпосередньо на території 192-го виборчого округу. Я хочу зміни не лише на папері, а реальні. Щоб їх бачили мої земляки зокрема та українці в цілому. Виборчий округ обирав відповідно до місця проживання. Не уявляю, як міг би балотуватися там, де не знаю людей, де не знайомий з життям регіону. Зустрічі з виборцями – пріоритет моєї передвиборної кампанії».

Висуванцем Аграрної партії України став директор ПП «Україна-Агро-2С» та уродженець Чемеровеччини Скринчук Олег Леонідович. Кандидат проживає у тому ж селі, що і народився – с. Юрківці Чемеровецького району Хмельницької області. Має вищу освіту та є безпартійним.

Пан Скринчук є депутатом Хмельницької обласної ради від Радикальної Партії Олега Ляшка та членом однойменної фракції. Однак, кандидат у коментарі зазначив, що на наступній сесії обласної ради буде підніматись питання щодо зміни фракції.

Як свідчить е-декларація депутата Хмельницької облради за 2018 рік, він є власником 14 земельних ділянок на загальну площу майже 20 га. Власником 7 земельних ділянок площею на 15 000 кв.м в с. Івахнівці та однієї на 9 255 кв.м у с. Юрківці Чемеровецького району депутат став наприкінці минулого року та витратив на ці придбання майже 225 тисяч грн.

У с. Юрківці депутат та на сьогодні кандидат має автозаправочну станцію на 164,6 кв.м вартістю майже 1 млн.грн. А також декларант володіє у цьому ж селі житловим будинком на 280 кв.м, паркінгом у Хмельницькому на 17,5 кв.м, що придбаний у червні 2017 року за невідому вартість.

Зрозуміло, що у житловому будинку мати у власності паркомісце без житла не зовсім логічно, а тому при розмові депутат підтвердив нам, що у цьому будинку має квартиру його матір.

Дружина депутата володіє двома земельними ділянками – площею 21 284 кв.м у с. Бережанка Чемеровецького району та площею 9 255 кв.м у с. Юрківці того ж району, яку вона придбала у вересні 2017 року.

У власності декларанта три автомобіля – Мерседес Бенс С 500, Газ 3309 та Даймлера Крайслера 2000 року випуску. У жодної з автівок не зазначена вартість. ВАЗ 21099 1995 року минулого року депутат продав за 20 тис.грн.

Загальний дохід кандидата минулого року становив 2,989 мільйони грн, а у дружини – 2,578 мільйони грн. Левова частка доходів членів родини становили доходи від підприємницької діяльності. Грошових активів родина немає.

Кандидат у депутати, як ми вже зазначали, вказав, що він є директором ПП «Україна-Агро-2С», однак, у Єдиному державному реєстрі зазначено, що керівником цієї юрособи з грудня 2009 року є Володимир Присяжний, а депутат є підписантом та на 100 % її засновником. Фірма займається вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур. Минулого року вона принесла декларанту 200 тис.грн дивідендів.

Депутат облради також працює як фізична особа-підприємець з 1997 року із основним видом діяльності – роздрібна торгівля пальним. Водночас депутат не зазначив, що він на сьогодні ще є засновником громадської організації «Чемеровецький фонд захисників вітчизни «Перемоги» з серпня 2015 року. Із цікавого – у реєстрі є згадка про керівництво пана Скринчука з 2009 року Чемеровецькою районною організацією Народної партії, що на сьогодні перебуває у стані припинення.

Дружина кандидата у депутати є засновницею ТОВ «Україна-Агро-Плюс» з квітня 2018 року. Основним видом діяльності цієї юрособи є вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур. Також дружина займається підприємницькою діяльністю з вересня 2014 року, а саме основним видом діяльності – інші види роздрібної торгівлі поза магазинами.

Активну агітаційну діяльність кандидат у депутати веде на двох своїх профілях, де і розміщує дописи про своє балотування, – Олег Скринчук Наш Депутат та Олег Скринчук.

На своїй агітаційній листівці кандидат зазначив, що йде працювати у Верховну Раду щоб:

«Покласти край безгосподарності та грабіжництву; повернути всім українцям впевненість у майбутньому; зробити аграрний сектор провідним та конкурентоздатним не тільки в Україні, а й на світових ринках; опікуватись народними інтересами».

Від ВО «Свобода» тут йде депутат Городоцької районної ради Назарій Чепко. До речі, у районній раді пан Чепко в одній фракції разом з батьком. Також очолює Хмельницький обласний осередок ВГО «Сокіл». Був довіреною особою у кандидата в Президенти України Руслана Кошулинського. Згідно декларації, кандидат ніде не працює, проживає разом з батьками. З майна володіє 2 га у Кам’янець-Подільському районі та автівкою – Рено 1986 року випуску. Також декларує право користування двома автівками SKODA Favorit, 1990 року випуску, та Гроц Рокі, 2007 року випуску.

Батьки кандидата декларують будинок на 262 квадрати, три земельні ділянки (10 соток, 2га, 1,6 га) та дві автівки. Сукупний дохід батьків Чепка за 2018 рік склав 84 409 грн. Сам ж кандидат заробив лише 8 200 грн. Окрім зустрічей із виборцями, він є замовником агітаційних листівок проти одного із своїх опонентів, бере активну участь у телеефірах, випускає відеоролики та зовнішні агітаційні матеріали.

Свій похід до Верховної ради в ефірі «Поділля-Центр» прокоментував так: «Я йду в парламент, щоб призупинити ті злодіяння, які чинить на нашому окрузі чинний депутат та його кишенькова партія».

Варто зазначити, що на кандидата, за його словами, був вчинений замах. Поліція відкрила кримінальне провадження за цим фактом.

Балотується по округу і кандидат від політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка» Петро Шургай. Як свідчить проект «Золото партій» Громадського руху «Чесно», кандидат також робив внески на розвиток політсили у розмірі 1 000 грн.

Кандидат є представником Ярмолинецької районної організації товариства сприяння обороні України. Принаймні саме від цієї організації він хотів потрапити до складу громадської ради при Хмельницькій ОДА.

У своїй біографії на сайті ЦВК вказав, що є фізичною особою підприємцем. Відповідно до ЄДР, основним напрямком його діяльності є роздрібна торгівля та рибництво. Кандидат не подав декларації. Однак, на сайті НАЗК ми знайшли декларацію, яку у 2016 році подавала його донька, як кандидатка на навчання. Так, дівчина вказала, що у власності батька земельна ділянка на 1 га у селі Вербка, приміщення телятника на 412 кв.м, кормокухні на 31 кв.м та приміщення двох магазинів. Дружина кандидата володіла дачним будинком на 43 кв.м у Вербці, трьома земельними ділянками, одна з яких у Хмельницькому. Також у власності жінки незавершене будівництво житлового будинку на 220 кв.м в обласному центрі. Сам кандидат також мав ще автівку ГАЗ 2705, 2005 року випуску.

На своїй сторінці у соціальній мережі нічого не згадує про своє балотування.

Висуванцем політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» став Ярошинський Роман Вікторович, мешканець м. Хмельниицького та член цієї політпартії. Кандидат має вищу освіту та є уродженцем Новоушицького району Хмельницької області. Працює начальником комерційного відділу ПП «ГВМ-Агро». Підприємство займається вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур. Засновником та керівник цієї юрособи є член Ради політичної партії «Громадянська позиція» Василь Габай, який і сам має значний досвід балотування під час виборів у різні роки.

Кандидат у депутати вже подав декларацію. Із неї видно, що він одружений та має трьох дітей. У спільній власності подружжя має житловий будинок в обласному центрі на 91 кв.м, який було придбано минулого року за 75 тис.грн, земельну ділянку на 470 кв.м, придбану знову ж таки минулого року за 150,5 тис.грн, та офіс на 89,7 кв.м, що було придбано наприкінці 2015 року за невідомо яку вартість. У Хмельницької міської ради декларант орендує земельну ділянку на 54 кв.м.

Скріншот із Гугл Мапс

Дружина кандидата має у власності квартиру у м. Хмельницький площею 29,3 кв.м, гараж площею 38 кв.м знову ж в обласному центрі та земельну ділянку в с. Олешин на 545 кв.м.

Кандидат зазначив, що має у власності автомобіль ВАЗ 211540 2012 року випуску, що був придбаний у 2013 року. В жовтні 2017 року дружина стала власницею Фольцвагена Мультівена 2013 року випуску за 810 тис.грн.

Роман Ярошинський задекларував, що у минулому році він отримав лише 400 тис.грн доходу від відчуження рухомого майна. Дружина ж не отримувала доходів.

Скріншот із реєстру юросіб

Знайти профіль кандидата у депутати чи його дружини у соціальній мережі Фейсбук не вдалось. Отримати коментар щодо балотування також.

В одномандатному виборчому окрузі № 193 висловили бажання балотуватись 15 кандидатів, десятка з яких були висунені політичними партіями і пятеро шляхом самовисування. Щодо гендерної складової, то серед кандидатів 13 чоловіків і 2 жінки. Реєстрацію ЦВК кандидатам не скасовувала.

newskm.net

Відкриває наш перелік висуванець політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Васільєв Олександр Володимирович, який народився та проживає у м. Кам’янець-Подільський, має вищу освіту та працює начальником відділу безпеки з координації роботи АТ «Укрпошта» у Хмельницькій області. Він є членом партії, яка його висунула у цьому окрузі.

Відповідно до е-декларації за 2018 рік декларант має у праві користування (прописка) 33 % квартири площею 62 кв.м у Кам’янець-Подільському, власником якої є, ймовірно, батько Володимир Васільєв. Також декларант може на праві користування проживати у квартирі дружини площею 50,6 кв.м Кам’янець-Подільському, яка є власністю дружини з 2005 року.

Дружина ж має у власності також житловий будинок площею 194,8 кв.м у с. Мукша Китайгородська Кам’янець-Подільського району з грудня 2017 року. Також володіє двома земельним ділянки там же ( 700 кв.м та 723 кв.м). Вартість жінка не вказала.

Декларант володіє автомобілем ВАЗ, 2121 1992 року випуску та має право на користування автомобілем Сіат Леон, 2016 року випуску, що є власністю дружини. Вартість авто не зазначена декларантом. Також у дружини у власності є причіп КАМА Случ, 2014 року випуску.

Минулого року декларант отримав дохід у розмірі 275,7 тис.грн, дружина – 55,5 тис.грн.

Як свідчить сканована паперова декларація кандидата за 2014 рік, він раніше працював начальником відділу по боротьбі з кіберзлочинністю УМВС України у Хмельницькій області. Дружина останні три роки (наявні е-декларації за 2016-2018 рр.) працює спеціалістом з питань персоналу Кам’янець-Подільського управління Державної казначейської служби України Хмельницької області. Дружина ж, Юлія Васільєва, з жовтня 2005 року по лютий 2007 року була зареєстрована як фізична особа-підприємець. Основним вид діяльності було технічне обслуговування та ремонт автомобілів. Водночас дружина нині є засновницею громадської організації «Повітряні ворота Хмельниччини», керівником якої є хмельничанин Віктор Довбуш. Останній, до речі, є уповноваженою особою політпартії «Опозиційна платформа – За життя» в одномандатному виборчому окрузі № 187 (м. Хмельницький).

Знайти профіль кандидата чи його дружини у соцмережі Фейсбув, на жаль, не вдалось.

Телефоном кандидат зазначив, що йому хочеться зробити кращі і комфортні умови проживання для всіх на окрузі. Стосовно політичної сили, яку представляє під час перегонів, кандидат відповів так: «А чому би і ні? Взагалі нормальні в них позиції, вони хочуть теж зробити щось нормальне. Вони мене підтримали і висунули».

Пробує свої сили і представник політичної партії «Громадянська позиція» Василь Гаврилюк. Кандидат є депутатом Кам’янець-Подільської міської ради. У 2015 році він балотувався першим номером від партії «Рідне місто». Відповідно до декларації, яку подавав кандидат за 2018 рік, вказано, що у його власності два житлових будинки на 330 кв.м і 49 кв.м у Кам’янці-Подільському, чотири земельні ділянки (116 кв. м, 221 кв.м, 3981 кв. м, 766 кв. м), приміщення пункту технічного обслуговування на 457 кв.м. У селі Маків, що у Дунаєвецькому районі, кандидат також володіє будинком на 39 квадратів та двома ділянками на 25 і 31 сотки відповідно.

Також має незавершене будівництво пункту технічного обслуговування на 216 кв.м.

Цікава ситуація склалась із автівками депутата. Так, він зазначає, що у 2017 році став власником Ford Mondeo 2011 року випуску. Василь Гаврилюк вказує, що придбав машину за 30 000 грн. Водночас за 25 000 грн він продав Chevrolet Lacetti 2005 року. На вторинному ринку автівки цих моделей значно дорожчі. Так, за форд просять від 8 000 доларів США, а за Chevrolet – від 4 000 доларів США.

Скріншот із сайту Auto.ria

Цю купівлю пояснює просто: «На вартість автомобіля суттєво вплинув його стан. Машина була бита. Купив її, а потім капітально відремонтував, так як маю свою станцію технічного обслуговування. Попередню автівку, яка теж потребувала значних внесків для її відновлення, продав значно дешевше».

Кандидат є засновником та єдиним власником ПП СТО “Престиж-2008”. Його дружина теж займається підприємницькою діяльністю. За минулий рік подружжя на двох заробило 993 052 грн.

Свій похід до парламенту мотивує так: «193-ий виборчий округ – це моя мала Батьківщина. Я тут виріс, і проживаю до сьогодні. Добре знаю проблеми нашого регіону, а відтак бачу їх реальне вирішення».

Політична партія «Сила і честь» у 193 окрузі висунула тимчасово непрацюючого члена своєї політпартії Дудзяка Руслана Віталійовича, що проживає у м. Кам’янець-Подільському. Кандидат народився у м. Дунаївці та має вищу освіту.

Із матеріалу, що розміщено на сайті Кам’янець.Лайф, можна дізнатись дещо більше інформації про кандидата у депутати. Так от, у частині про трудову діяльність пана Дудзяка, мова йде що з 2008 року він є начальником відділу запобігання корупції ГО «ВСК БКОЗ у Хмельницькій області», а також є членом цієї громадської організації. До речі, про цю громадську організацію ми вже розповідали під час аналізу кандидатів-мажоритарників, що балотуються на 187 окрузі, а саме мова йшла про керівника цього управління в області Михайла Наконечного. Так от, управління у Хмельницькій області на сьогодні припинене, тому досить не зрозуміло, як кандидат у депутати може ще там працювати.

Скріншот із реєстру юросіб

У біографії кандидат згадує, що є членом робочої групи Громадської ради при МВС України в Хмельницькій області та був першим заступником Громадської ради при виконавчому комітеті Кам’янець-Подільської міської ради 2016-2018 рр. Перше підтверджує знайдений нами протокол засідання Громадської Ради при Міністерстві внутрішніх справ України від 3 квітня 2018 року.

Скріншот проколу ГР при МВС України

Про роботу цієї групи можна було б багато чого розповісти, однак, це не тема цього матеріалу. Єдине, що важливо згадати, що у цьому протоколі мова йде про 100 % заміну членів цієї робочої групи. В той час навіть був маленький скандал, адже помпезно на своєму профілі незмінний голова Громради при МВС України Володимир Мартиненко зазначив, що робоча група припиняє своє існування та буде перезавантажена найближчим часом. Ось і в перезавантаженому складі зявився на сьогодні кандидат у депутати.

«Я, Руслан Дудзяк, йду в народні депутати не для того, щоб реалізувати власну мрію та пообіцяти, яким чудовим буде «завтра», а для того, щоб прикласти зусилля та створити умови гідного проживання мешканців округу вже сьогодні. Я є частиною механізму політичної партії «Сила і Честь» і не хочу зациклюватися на пустих обіцянках» – так у своїй передвиборній програмі пояснює своє рішення щодо балотування кандидат.

Кандидат декларацію на момент створення матеріалу не подав. Із реєстру МВС нам стало відомо, що він є власником Ауді А6 2008 року випуску, яку він придбав у 2013 році. А також має у власності трикімнатну квартиру площею 62,8 кв.м у м. Кам’янець-Подільський з 2007 року.

Скріншот із реєстру МВС та реєстру нерухомості 

Кандидат активно наповнює інформацією про своє балотування свій профіль та публічну сторінку у Фейсбук.

За мандат на окрузі вирішив вдруге позмагатись і тимошенківець Микола Жоган. Вперше до Верховної ради він балотувався у 2014 році. У 2015 першим номером у списку ВО «Батьківщина» зайшов у Кам’янець-Подільську районну раду. Працює кандидат радника голови Кам’янець-Подільської районної ради. До 2003 року пан Жоган працював у правоохоронних органах. Зокрема на керівних посадах. У 2005 році він влаштовується завідувачем сектору взаємодії з правоохоронними органами та оборонної і мобілізаційної роботи апарату Кам’янець-Подільської райдержадміністрації. У 2008 році був помічником на громадських засадах нардепа 6-го скликання від Блоку Юлії Тимошенко Віктора Павленка, а з 2012 – нардепа 7-го скликання від ВО «Батьківщина» Віктора Кравчука. До 2015 року очолював Кам’янець-Подільську районну партійну організацію всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Хмельницької області.

У декларації за 2018 рік депутат райради зазначає, що володіє земельними наділами у селах Кам’янка (1 200 кв. м), Колодіївка (1 000 кв.м), Думанів (824 кв.м, 3 355 кв.м, 2500 кв. м), Мукша Китайгородська (225 кв.м.). З нерухомості у декларанта будинок на 79 квадратів у селі Думанів та право постійного проживання у будинку свого свекра у селі Кам’янка. Дружина кандидата є власницею земельної ділянки на 700 кв.м у селі Мукша Китайгородська.

Володіє декларант також автівкою Volkswagen Passat, 1998 року випуску. У 2017 році його дружина користувалась Mitsubishi Carisma ,1998 року випуска, яка належала Валентині Жоган. Але ця автівка зникла безслідно з декларації кандидата.

За минулий рік Микола Жоган у загальному задекларував 114 028 грн доходу, його дружина – 19 994 грн.

На своїй сторінці у мережі Фейсбук кандидат так пояснив свій намір балотуватись до парламенту: «У разі якщо Ви довірите мені представляти Ваші інтереси у Верховній раді України ми зможемо: реалізувати Новий Курс України розроблений сотнями кращих фахівців у різних сферах. Новий курс України – це чіткий покроковий план повного перезаснування держави. Моя мета : щоб міста, селища і села Хмельниччини були комфортні для проживання людей, а Україна – багатою вільною і сильною державою».

28-річний мешканець столиці Івахнюк Дмитро Євгенович, який народився в с. Оринин, Кам’янець-Подільського району, також балотується до пардаменту. Суб’єктом висування є політична партія «Народний Рух України», членом якої він є. Кандидат має вищу освіту та працює інженером-конструктором ТОВ «ЮКІТІС».

Дмитро Івахнюк є учасником бойових дій на сході України. Службу проходив у 3-му полку ССО ім. Святослава Хороброго, м. Кропивницький та звільнився у зв’язку із закінченням строку контракту. Член громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів України, обраний до секретаріату цієї ради.

Кандидат у депутати декларацію не подав. Свою передвиборну кампанію веде на власному профілі та публічній сторінці кандидата у Фейсбук.

«Є така думка, що політика брудна справа. Ні, це ви, старі політики, брудні. Ми – якісні, чесні, молоді. Ми не брудні. В нас немає сотень-мільйонів доларів, щоб купити усі білборди. У нашій команді люди працюють не за гроші чи через погрози. Ми нікого не примушуємо. Ми даємо людям вибір. Ми разом з вами розпочали ці зміни. Змінюєш? Змінюй повністю!» – так у відеозаписі, що розміщений на його публічній сторінці, кандидат розповідає про своє балотування та бачення політики.

Наступна кандидатка по 193 округу – Вікторія Кохановська. З 2013 року вона веде активну публічну діяльність та виступає проти місцевої влади. Зокрема, використовує для цього блоги у місцевій пресі, свій youtube-канал, а також власну сторінку у мережі Фейсбук. Зокрема на її сторінці є багато відеотрансляцій із зали суду, де Вікторія Кохановська є учасником процесу у ролі представника однієї із сторін. Варто наголосити, що юридичну освіту, як зазначає сама кандидатка, вона почала здобувати порівняно недавно, відповідно у єдиному реєстрі адвокатів відсутній запис про неї.

Оскільки Вікторія Кохановська не подала декларацію кандидата на посаду народного депутата України, довелось шукати інформацію про неї у мережі Інтернет. Так, згідно реєстру прав на нерухоме майно жінка у 2011 році придбала в іпотеку квартиру на 34 квадрата у Камянці-Подільському. Згідно реєстру МВС на ній не зареєстровані автівки.

Як зазначає сама кандидатка, вона є фізичною особою підприємцем. Зокрема має доволі широкий спектр спрямування: від агентства нерухомості, надання рекламних послуг до діяльності у галузі права. Окрім того вона також з 2013 року очолює громадську організацію «Добробуд».

Щодо політичного досвіду, то пані Кохановська вже вдруге пробує здобути мандат нардепа. Вперше – у 2014 році. Обидва рази вона йде самовисуванкою. Однак, у листопаді минулого року вона долучилась до команди одіозного нардепа Віталія Купрія: очолила його громадську приймальню у м. Камянець-Подільський. Під час президентських перегонів увійшла до складу ОВК від кандидата в Президенти. «Окрім знань та навчань, які я отримала, як помічник на громадських засадах, це також був для мене один із способів безперешкодно продовжувати допомагати людям під захистом вивіски громадської приймальні нардепа», – пояснила свій вибір кандидатка.

Довідка: Віталій Купрій – народний депутат Верховної ради України 8-го скликання. Балотувався до парламенту від «БПП». У 2014 році був радником голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського. З 2015 року – позафракційний. У вересні 2018 року НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо незаконного збагачення, головним фігурантом якого став заступник голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій. У 2019 році балотувався на пост Президента України.

Сама кандидатка коментує своє балотування так: «Я просто не маю іншого вибору. Я веду досить активну громадську діяльність та відкрито виступаю проти поки діючого нардепа і кандидата Володимира Мельниченка. І сьогодні балотуватись для мене – це логічний крок у моїй громадській та правозахисній роботі».

Висуванцем від політичної партії «Слуга народу» став безпартійний мешканець столиці та уродженець м. Кам’янець-Подільський Марчук Ігор Петрович. Кандидат має вищу освіту та працює директором ТОВ «М-ЕНД-С».

Кандидат не подав свою е-декларацію, як нам при розмові обіцяв, тому будемо користуватись реєстрами, щоб хоч трішки розповісти про нього.

Пан Марчук є не лише директором, а й засновником на 50 % статутного капіталу ТОВ «М-ЕНД-С», а інша половина належить Сіксу Карлу, який зареєстрований в Австрії. Фірма зареєстрована ще у 2003 році та на сьогодні основним видом діяльності має вантажний автомобільний транспорт. Фірма зареєструвала 9 торгових марок та безстроковий дозвіл на провадження митної брокерської діяльності.

На початку липня 2019 року регіональні ЗМІ поширили інформацію про те, що «активісти Камянеччини підозрюють кандидата у нардепи від «Слуги Народу» у несплаті податків». Ми ж вирішили детально перевірити цю інформацію.

Дійсно в реєстрі судових рішень міститься рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 17 травня 2019 року. у справі за позовом ТОВ «М-ЕНД-С» до Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві, в якому позивач просить визнати протиправним та скасувати податкове рішення-повідомлення ще від травня 2016 року. У задоволені позову юрособі (позивачу) було відмовлено у повному обсязі.

Так, у 2016 році під час планової перевірки податківці виявили, що ТОВ «М-ЕНД-С» протягом 2013 і 2014 років занижувало загальний дохід. Такі дії підприємства, за оцінкою контролюючого органу, призвели до того, що держава недоотримала податок на прибуток у розмірі понад півмільйона гривень.

Це рішення суду підприємство вирішило оскаржити 24 червня 2019 року. Дату розгляду апеляції, як свідчить сайт «Судова влада України», ще не призначено.

Скріншот із сайту Судова влада України

До речі, у справі згадується ще одна юрособа ТОВ «М ЕНД С ЛОГІСТІКС», перед якою у позивача була кредиторська заборгованість понад 1,4 мільйона грн. І що цікаво, що суд першої інстанції дійшов висновку, що ця заборгованість є безповоротною фінансовою допомогою.

Згадані вище дві юрособи мають дещо спільне – адресою реєстрації зазначено м. Київ, вул. О. Довбуша, 37. Також засновником останньої юрособи є кандидат у народні депутати Ігор Марчук на 20 % та компанія з обмеженою відповідальністю «Метфорд Інтернешнел Кор», що зареєстрована на Британських Віргінських островах (офшорна зона). ТОВ «М ЕНД С ЛОГІСТІК» займається організацією діяльності автомобільного вантажного транспорту. За рішенням контролюючого органу цій юрособі анульовано свідоцтво ПДВ та поставлено на облік як таке, щодо якого до реєстру юросіб внесено запис про її відсутність за зареєстрованим місцезнаходженням.

Кандидат у депутати є також директором та засновником таких юросіб: ТОВ «Муравей-Київ» із статутним капіталом у розмірі 1 000 грн та основним видом діяльності – інша допоміжна діяльність у сфері транспорту, ТОВ «Муравей-Інтернешнл» із статутним капіталом 100 тисяч грн та основним видом діяльності – консультування з питань комерційної діяльності й керування, ТОВ «Муравей-Україна» із статутним капіталом у розмірі 1 000 грн та основним видом діяльності – інша допоміжна діяльність у сфері транспорту. Всі ці юрособи зареєстровані за адресою – м.Київ, вул. О. Довбуша, буд. 37.

Разом із згаданим нами вище австрійцем пан Марчук також має зареєстровану ще одну юридичну особу – ТОВ «М ЕНД С ГРУП» із розподілом часток у статутному капіталі 51 % та 49 % відповідно. Фірма знову ж таки зареєстрована за згаданим нами місцем реєстрації у столиці. Директором цієї юрособи є Мельник Олена Володимирівна, ймовірно дружина кандидата, статутний капітал юрособи – 8 000 грн.

Пан Марчук також є засновником ТОВ «Євродін Інтернешн Муверс», ТОВ «М ЕНД С СТАФФ ІНТЕРНЕШНЛ СИСТЕМС», ТОВ з іноземними інвестиціями «ІТ Логістик», ТОВ «ЄВРОДІН УКРАЇНА», а також засновником громадської організації «Мисливсько-спортивний клуб «КАМПА+», яка в свою чергу є засновницею юрособи – ТОВ «Мисливський та спортивний клуб «КАМПА».

Також ми перевірили, чи володіє кандидат автотранспортним засобом, та інформації в реєстрі МВС немає. Водночас великим та достатньо новим автопарком володіє його підприємство – ТОВ «М-ЕНД-С», яке зареєструвало за останні неповні чотири роки аж 6 автомобілів. Левова частка цих авто є люксового класу та достатньо новими за роком їх випуску.

Скріншот із реєстр МВС

Автопарк фірми кандидата

«Я народився у Кам’янці-Подільському, але 27 років тому був змушений виїхати, бо у рідному місті не було жодних перспектив. Ситуація не змінилась і зараз. Я хочу змінити це. В Кам’янці-Подільському живуть мої батьки. І це для мене дуже особиста річ. Партію «Слугу народу» запропонував сам президент своїми принципами, своїм баченням, мої принципи співпадають із принципами політичної сили», – так прокоментував свій вибір кандидат.

Агітаційну кампанію кандидат активно веде на публічній сторінці, яку було створено наприкінці червня 2019 року, особистий профіль кандидата у Фейсбук практично не активний щодо питання балотування. Також, проаналізувавши поширений контент на сторінці, можна зробити висновки, що у кандидата досить активно відбуваються зустрічі із мешканцями округу.

Втретє до парламенту по цьому округу йде діючий нардеп Володимир Мельниченко. Вперше він отримав підтримку виборців у 2012 році. Хоч у той рік пан Мельниченко і йшов, як самовисуванцем, але був членом «Партії регіонів». До фракції цієї політсили він долучися вже у парламенті. 19 грудня 2013 року він оголосив про вихід з фракції. Взагалі регіоналом Мельниченко був з 2007 року і навіть очолював Кам’янець-Подільську міську організацію цієї політпартії.

На другу свою каденцію у Верховну раду він знову йшов самовисуванцем. На цей раз долучився до фракції «БПП». Хоч громадська мережа ОПОРА і відзначає зразкову відвідуваність нардепом і пленарних засідань (99%), і комітетів (83%), сам Мельниченко потрапив у список кнопкодавів. За другу свою каденцію громадський рух «Чесно» зафіксував 20 випадків порушення законодавства. Центр протидії корупції у своєму проекті «Серпом по рейтингу» також визначив і 8 зашкварних голосувань обранця. Так він не голосував за зняття недоторканості з депутатів Олександра Вілкула (прокуратура стверджує, що нардеп знищив землі сільськогосподарського призначення, чим завдав збитків державі на 5 мільйонів гривень), Сергія Дунаєва (підозрюють у декларуванні недостовірної інформації), Андрія Лозового (звинувачують у несплаті податків на суму 1,7 мільйона гривень), не голосував за арешт двох нардепів Борислава Розенблата та Максима Полякова (фігуранти «бурштинової справи»). Натомість кнопку «ЗА» натискав за свавільне блокування сайтів та відміну «зеленого тарифу» для домашніх сонячних панелей на землі.

Довідка. 19 березня 2019 року відбулося офіційне відкриття сонячної електростанції поблизу села Панівці. Інвесторами проекту на паритетних засадах виступили група «ICU» (керуючі партнери Макар Пасенюк та Костянтин Стеценко) і американський фонд «VR CAPITAL GROUP» (президент Річард Дейтц). Загальний обсяг інвестицій у будівництво СЕС «Кам’янець-Подільська» склав біля 55 мільйонів доларів. За даними журналістів «Наші гроші з Денисом Бігусом», інвестгрупа ICU з орбіти 5-го президента України Петра Порошенка.

Окрім кнопкодавства під час другої своєї каденції потрапив у корупційний скандал. У 2015 році журналісти сайту «Наші Гроші», виявили що Володимир Мельниченко не задекларував одне із підприємств ПП «ПОДІЛЬСЬКА БІОЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ», де йому належало 25% статутного капіталу.

Згодом він зазначає її у своїй декларації. Однак, з 2015 року вона перебуває в стані припинення. Окрім цієї фірми обранець декларує ще ПП «Дживальдіс» (частка – 45% ), ПП «МЕНА ПЛЮС» (частка – 97%). Нардеп разом з дружиною Іолантою Остапишиною декларують досить значні статки.

newskm.net

Депутат також володіє земельними ділянками та будинком у с. Велика Слобідка. Його будинок розміщений у мальовничому місці – місце впадіння річки Мукша у Дністер. Якраз на березі. За свідченням місцевих, підійти до води неможливо. Саме у своєму заміському будинку нардеп знімає свої відеоблоги: як вирощувати картоплю в горщиках, ділиться врожаєм полуниці та огірків, розкриває секрети кулінарії, і записує привітання.

Скріншот із Гугл карт

Та це не єдина нерухомість. Нардеп володіє квартирою у столиці на 64 кв. м, двома нежитловими приміщеннями в Кам’янці-Подільському, цокольним приміщенням у місті Хмельницькому на 287 кв.м, у співвласності має комплекс сільськогосподарського призначення та адмінбудинок у селі Довжок, приміщення магазину у Кам’янці-Подільському. Іоланта Остапишина володіє земельними ділянками в Старій Ушиці, Великій Слобідці, Нігині. трьома квартирами Кам’янці-Подільському та комплексом сільськогосподарського призначення. Обидва члени подружжя користуються житловими будинками в Камянці-Подільському, які належить матері кандидата.

«Ставши народним депутатом, я був і залишаюсь серед вас, знаю ваші проблеми і докладаю всіх зусиль для їх вирішення. Я жив, живу і буду жити на Поділлі, у рідному Кам’янці-Подільському. Тут моя родина, могили моїх предків», – так зазначив нардеп у своєму відео дописі.

Попов Олександр Анатолійович є висуванцем політичної партії «Правий сектор». Проживає у м. Камянець-Подільський та тимчасово не працює. Має вищу освіту та з березня 2018 року очолює Хмельницьку обласну організацію Політичної партії «Правий Сектор». Учасник Майдану та воював у районі Донецького аеропорту, в Пісках, Авдіївці, Мар’їнці, де і отримав серйозне поранення та був змушений залишити фронт.

В реєстрі декларацій можна побачити е-декларацію кандидата за 2018 рік, в якій він зазначив лише дохід у вигляді пенсії у розмірі 2 470 грн, а також вказав, що є членом Хмельницької обласної ветеранської спілки добровольців, учасників бойових дій та інвалідів війни, де він також є засновником і керівником, та Кам’янець-Подільської міської ветеранської спілки добровольців, учасників бойових дій та інвалідів війни, де він є засновником.

У своєму профілі кандидат висвітлює свою діяльність як кандидата у депутати. Також підтримка кандидата відбувається і через публічну сторінку «Правий Сектор Хмельниччина.

«Я іду у Верховну Раду, щоб представляти і відстоювати ваші інтереси на рівні держави, а не закривати свої на рівні місцевого самоврядування. Я не в курсі «розкладів» і схем, а керуюсь лише законами України і потребами виборців округу. Спільно ми зможемо взяти в руки свій край і свою країну» – так звернувся у своєму зверненні до виборців Олександр Попов.

За мандат на цьому окрузі змагається і свободівець Михайло Посітко. Він є депутатом Кам’янець-Подільської міської ради. Також очолює міську організацію ВО «Свободи», де отримує й заробітну плату. Зокрема за 2018 рік на цій посаді кандидат заробив 40 953 грн. За сумісництвом він також працює юрисконсультом Довжоцької сільської ради. Також і в його біографії, і в його декларації за 2016 року зазначено, що він працював юристом ПАТ «Гіпсовик». Голова правління цього підприємства однопартієць кандидата Володимир Постовий, який двічі був помічником Олега Тягнибока у 4 та 7 скликаннях ВРУ. Довкола цього підприємства тривають багаторічні скандали: місцеві вимагають зупинити діяльність заводу через забруднення повітря.

Загальний дохід кандидата за 2018 рік склав 43 тис грн, водночас його дружина заробила 114 457 грн. З нерухомості кандидат володіє приміщенням магазину з надбудованим житлом на 339 квадратів у Кам’янець-Подільському, орендує земельну ділянку у міської ради на 350 квадратів. Дружина володіє квартирою на 80 квадратів. Також кандидат задекларував ЗАЗ-Daewoo Т13110, 2004 року випуску.

Також Михайло Посітко був помічником на громадських засадах народного депутата 7-го скликання від ВО «Свобода» Олександра Мирного. Під час президентських перегонів пан Посітко став довіреною особою кандидата від ВО «Свобода» Руслана Кошулинського у цьому ж окрузі.

Як і зі всіма іншими представниками партії ВО «Свобода», кандидатуру Михайла Посітка запропонували на з’їзді політсили. Про це він неодноразово зазначає під час своїх виступів та зокрема на своїй сторінці у Фейсбук.

Політична партія «Радикальна партія Олега Ляшка» підтримала висування у кандидати по цьому округу своєї членкині Савчук Інни Олексіївни. Кандидатка народилась та проживає у м. Камянець-Подільський, має вищу освіту та працює директором туристичної фірми «Аурінія».

Кандидатка, на жаль, не подала свою е-декларацію. Однак із реєстру МВС видно, що пані Савчук володіє двома автомобілями – Mitsubishi Eclipse Cross 2018 року випуску та Mitsubishi ASX 2010 року випуску. Обидві автівки було придбано у вересні 2018 року. Вартість першої автівки зараз стартує від 750 тис.грн, другої – від 296,5 тис.грн.

Скріншот із сайтів продажу авто

У мережі Фейсбук нам вдалось знайти сторінку пані Савчук, однак на цьому профілі жодної згадки про балотування в народні депутати.

Інна Савчук працює як фізична особа-підприємець з квітня 2005 року. Напрямки діяльності – роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами та діяльність туристичних агентств.

«Мене підтримує громада, яка знає, як я вирішую різні проблеми, яка знає, як я працюю, тому я подумала, чому б ні», – прокоментувала кандидатка своє балотування у ефірі місцевого телеканалу.

Наступний кандидат – Станіслав Сморжевський. До Верховної ради чоловік балотується як самовисуванець. А от попередній раз у 2015 році до Хмельницької обласної ради він йшов під прапорами політичної сили «Відродження». Чи підтримує зв’язки з цією політичною силою зараз кандидат відмовився коментувати, і передчасно завершив з нами телефонну розмову.

Він вказав, що є директором ТОВ «Матадор». Однак, це не єдиний бізнес кандидата. За інформацією аналітичної системи «Youcontrol», ДП ТЗОВ”МАТАДОР”МАТАДОР ПЛЮС” (засновник ТОВ «Матадор»), ТОВ “ЕКО-ФОТУРЕ “КАМ’ЯНКА” (частка – 40%), ТОВ “ЕКО-ФОТУРЕ “КРУШАНІВКА” (частка – 50%), ТОВ “ЕКО-ФОТУРЕ ПЛЮС” ( частка – 60%). У сферу його інтересів входить сільське господарство та виробництво електроенергії (сонячні електростанції).

Кандидат не подав декларації, тож згідно з інформацією з реєстру прав на нерухоме майна, ні він, ні його дружина з 2010 року не здійснювали жодних реєстраційних дій з нерухомим майном. Також на подружжі не зареєстровані транспортні засоби, згідно інформації з єдиного реєстру МВС.

У соціальних мережах була відсутня сторінка Станіслава Сморжевського. Вона з’явилась лише 27 червня цього року. Веде її користувач на ім’я Stanislav Matviytsiv. Саме на цій офіційній сторінці кандидат мотивував свій похід так: «Я хочу все змінити».

Ткачук Дмитро Сергійович є кандидатом у депутати від політичної партії «Опозиційний блок» у 193 окрузі. Кандидат є безпартійний, народився та проживає у с. Смотрич Камянець-Подільського району Хмельницької області. Має вищу освіту та працює спеціалістом-інспектором праці Слобідсько-Кульчівецької сільської ради та є депутатом цієї сільської ради.

Скріншот офіційного сайту сільської ради

У реєстрі декларацій можна побачити декілька його е-декларацій за останні роки. З них видно, що раніше він працював начальником та головним спеціалістом відділу Державного реєстру виборців апарату Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації.

В е-декларації за 2018 рік кандидата зазначено, що він тимчасово безоплатно користується квартирою площею 46,4 кв.м. А також декларант зазначив, що в минулому році він отримав заробітну плату у розмірі 114,4 тисяч грн, пенсію у розмірі 17,4 тисяч грн та страхові виплати у розмірі 17,9 тисяч грн.

Профіль кандидата у депутати у мережі Фейсбук не містить жодної згадки про його балотування та закликів виборців голосувати за нього.

Балотується по цьому округу і начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк. Це не перший похід кандидата у парламент. У 2014 році він балотувався від політичної сили «Народний фронт». На той момент він ще був депутатом Кам’янець-Подільської міської ради від «Фронту змін». Та того разу пан Худняк йшов само висуванцем. Однак, вже у 2015 році до Хмельницької обласної ради його висувала політична партія «БПП». І цього разу пан Худняк знову ж таки кандидує як самовисуванець.

У своїй декларації він вказав, що володіє земельною ділянкою на 894 кв.м. у селі Довжок та квартирою на 75,5 кв.м у Кам’янці-Подільському. Її кандидат придбав у 2013 році у кредит. Дружина Тетяна володіє 25 сотками в с. Цибулівці та 11 в с. Бабшині та частиною квартири у Кам’янці-Подільському. У Хмельницькому сім’я Худняків квартиру орендує. У 2016 році кандидат придбав новеньку Hyundai Accent за 335 000 грн.

За минулий рік заробітна плата Віктора Худняка становила 560 088 грн, а готівкою він зберігає 250 тис грн. Зауважимо, що у 2016 році готівкових заощаджень у кандидата не було. Натомість вже у 2017 році з’явився актив у розмірі аж 190 000 грн. Загальна сума грошових зобов’язань кандидата станом на 2018 рік становить – 230 тисяч гривень.

У січні 2019 року Віктор Худняк інвестував кошти в скандальне будівництво ЖК «Спорт Сіті». Детальніше про це будівництво та порушення можна прочитати у розслідуванні, що розміщене на інтернет-порталі «НГП», «Що ж приховано під яскравою назвою спортивний комплекс «CITY»?».

Свою активну кампанію кандидат веде на своїх сторінках у соцмережах. І від початку вже встиг потрапити під приціл громадянської мережі «Опора» за використання адмінресурсу.

«За чотири роки роботи в обласному центрі, – Кам`янець-Подільський, Кам`янеччина та Новоушицький район не перестали бути для мене близькими та рідними. Маючи постійний професійний та особистий контакт з різними населеними пунктами округу, звісно, добре знаю всі суттєві місцеві проблеми та виклики, як багаторічні так і нові. Маю чітке розуміння, що більшість з них маємо вирішувати спільно з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, а особливо – з ОТГ, які показують надзвичайну ефективність в результаті їх утворення», – так прокоментував похід до парламенту кандидат на своїй офіційній сторінці.

Останнім претендентом на звання нардепа по 193 округу є киянин Андрій Шпак. Ймовірно, що кандидат має певні родинні зв’язки з Хмельниччиною, чи, можливо, навіть народився тут. Про це свідчить те, що власності кандидата дві земельні ділянки по 2 га на Віньковеччині та будинок у селі Дашківці цього ж району. Окрім того кандидат володіє квартирою у Києво-Святошинському районі та частиною будинку в м. Сквира. За даними відкритого реєстру МВС, у власності кандидата автівок немає.

Андрій Шпак є власником ТОВ “АК “ІНТЕР АВТО-ТРЕЙДИНГ”. Ця фірма за даними сайту «ClarityProject», з 2017 року уклала 40 контрактів із державними установами на 122 млн грн. З них на 36 мільйонів замовлення отримали саме від бюджетних установ з Хмельницької області. Він також є засновником ТОВ “ГЕНЕРАЛЬНИЙ ЛОГІСТИЧНИЙ СЕРВІС”.

Свій похід до Верховної ради він прокоментував у дописі на своїй сторінці. «Зараз у нас закони сприятливі не для інвесторів, а для чиновників-корупціонерів. Це головна причина негараздів у нашій країні, а значить, зміни потрібно починати саме з законів, в яких наше майбутнє!Тому я і хочу одержати перемогу на цих виборах і стати депутатом Верховної Ради.», – зазначив кандидат.

До дня тиші та дня виборів не так вже і багато часу. Ми ж активно стараємось допомогти вам дізнатись більше інформації про кандидатів-мажоритарників в розрізі округів. На черзі у нас підготовка та оприлюднення матеріалу щодо ще трьох округів – 189, 190 та 191. А ви ж тим часом детально аналізуйте оприлюднену вже нами інформацію про заявлених кандидатів та зробіть у день виборів обдуманий вибір.

Розслідування Альони Берези і Марії Турчини. Створено за підтримки регіонального проекту “Лабораторія викриттів” від Bihus.Info.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне