Хто фінансує обласні осередки парламентських партій на Хмельниччині?

Фото: newskm.net

Партійні фінанси – це одна з найбільш цікавих і закритих сфер. Політичні сили не прагнуть відкривати своїх справжніх меценатів, тому приховують їх, як тільки можуть. Через партії часто-густо гуляє і так звана «чорна готівка». Водночас відповідно до чинного законодавства парламентські політсили на сьогодні отримують гроші з державного бюджету на свою статутну діяльність. А як вони їх витрачають? І найголовніше, хто ж вони – основні прихильники партійних організацій, що готові віддати останнє на благо улюбленої політсили? Ми дослідили звіти партій за 2 квартал 2019 року. Що досить цікаво, у цей період якраз відбувались позачергові парламентські вибори, тому звіти стали ще цікавішими.

Хмельницькі опоблоківці прописались на митниці

Політична партія «Опозиційний блок» чемно відзвітувала, що в регіонах працівників не мала. Однак, це не завадило політсилі оплачувати свій офіс у Хмельницькому. Для чого їм був офіс і хто там працював – невідомо. Як кажуть сусіди, приміщення винаймали, але нікого там не бачили. Це задоволення коштувало осередку за квартал майже три тисячі гривень. Оплатив його із спонсорської допомоги мешканець Старокостянтинова Юрія Войтко.

Для своєї приймальні опоблоківці обрали не центральні вулиці обласного центру, офіс розмістили на об’їзній дорозі за адресою вул. Північна, 95/1. І ось сусідами партійців виявились не лише брокери чи митні посередники, а й ціла Хмельницька митниця. Остання теж орендує приміщення у ТОВ «Автологістик».

Приміщення, де розташований офіс ОБ (фото авторок)

Виборчий фонд політичної партії та кандидатів в одномандатних мажоритарних округах становив 15,8 мільйонів гривень, було ж витрачено – майже 15,34 мільйонів гривень. І саме з цих коштів «Опозиційний блок» здійснював оплату грошової застави за кожного кандидата Центральній виборчій комісії у розмірі 41 730 гривень. Так було оплачено заставу за всіх 7 кандидатів мажоритарних округів в Хмельницькій області – Руслана Миронова, Віктора Очеретянко, Ольги Брень, Олександра Степанишина, Оксани Решетняк, Сергія Романчука та Дмитра Ткачука. Детальніше про цих кандидатів можна прочитати у наших попередніх матеріалах, в яких було проаналізовано всіх мажоритарних кандидатів на Хмельниччині в розрізі округів, – 187 та 188, 189, 190 та 191, 192 та 193.

Приховані осередки та працівники у «Самопомочі»

Політична партія «Об’єднання «Самопоміч» офіційно на Хмельниччині зареєструвала лише один осередок – Хмельницька обласна організація. Її офіс прописався в обласному центрі за адресою вул. Пилипчука, 36 та є комунальною власністю. І жодної тобі згадки про оренду приміщень у Красилові та Волочиську, які партія оплачувала за бюджетні кошти. На це у другому кварталі витратили майже 50 тисяч гривень через центральний апарат.

Усього партія отримала у тому періоді 32,16 мільйонів гривень з Державного бюджету на фінансування статутної діяльності. Плюс 9,5 мільйонів гривень добровільних внесків.

За державні кошти на Хмельниччині партія «Самопоміч», окрім офісів, оплатила також відрядження двом працівникам та зарплату ще десятьом. Усі вони так чи інакше пов’язані з партією. Зокрема, мова йде про депутатку Хмельницької обласної ради Наталію Коваль, депутатку Нетішинської міської ради Олену Матросову, депутата Славутської міської ради Віктора Закурдаєва та депутата Деражнянської міської ради Олександра Радченко. Серед працівників і кандидати від політичної сили у ради різних рівнів: Ігор Шминдрук, Ігор Гіджеліцький та Ірина Сидоренко.

Зарплата працівників ПП «Об’єднання «Самопоміч», які проживають у Хмельницькій області

Єдиним донором у числі фізичних осіб з Хмельницької області була мешканка м. Волочиськ Оксана Страз, яка 30 травня 2019 року внесла 30,8 тисяч гривень. Наразі пані Страз має відношення до декількох юридичних осіб, які зареєстровані у Львові. Зокрема вона керує ТОВ «Видавництво «Самопоміч», у засновниках якої – громадська організація «Об’єднання «Самопоміч». Одним із засновників останньої громадської організації є мер Львова Андрій Садовий, який також є засновником та керівником політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».

Родичі фінансували радикалів на Хмельниччині

Політична партія «Радикальна партія Олега Ляшка» на відміну від решти своїх парламентських колег офіційно зареєстрованих осередків, як окремих юридичних осіб, у Хмельницькій області немає. Тому проаналізувати наявність, використання офісів та коштів політсилою досить складно. Більше того на офіційному сайті партії вказані лише контакти представників в районах і жодної згадки про приміщення, які використовуються для роботи партії в регіонах.

Скріншот із офіційного сайту ПП «Радикальна партія Олега Ляшка»

Водночас в районах ми таки знайшли офіси із табличкою партії, зокрема у Ярмолинцях та Шепетівці.

Офісі РПЛ на Хмельниччині

Доволі цікавими є внески, які роблять фізичні особи на користь політичної сили. Звісно, нас цікавили політично активні жителі Хмельниччини, які своїми кревними підтримували партію радикалів. Таких осіб, згідно з офіційним фінансовим звітом політсили за другий квартал 2019 року, ми нарахували восьмеро. Усі вони спільними зусиллями за 14, 18, 20 та 25 червня проспонсорували політсилу на загальну суму у розмірі 735 540 гривень.

Найбільше вклав коштів Леонід Зеленко – 246 536 гривень. Хмельничанин є чоловіком депутатки обласної ради від цієї політсили Тетяни Зеленко. Саме вона зазначена на сайті як керівниця обласного осередку партії. Водночас депутатка є заступником керівника виконавчого апарату Хмельницької обласної ради. За 2018 рік у декларації дружини відображено, що Леонід Зеленко отримав дохід від підприємницької діяльності у розмірі 985 600 гривень. Ще 99 000 гривень на розвиток партії вніс хмельничанин Олег Іванчук, який працює разом з Леонідом Зеленко у магазині «Веломан Екстрим».

Фото зі сторінки Вадима Зеленко у Facebook. Новорічний корпоратив у «Веломан Екстрим» Крайній зліва – Олег Іванчук, у центрі – Вадим Зеленко.

У минулому кварталі обидва також робили внески на підтримку Радикальної партії. Так, Леонід Зеленко вклав 396 500 гривень, а Олег Іванчук – 297 000 гривень.

Водночас ймовірна невістка Тетяни та Леоніда Зеленко Аліна Брезденюк також отримувала заробітну плату з центрального офісу партії протягом квітня – червня 2019 року.

Скріншот зі сторінки Аліни Брезденюк у Facebook. Поруч

Керівник Ярмолинецького осередку партії Петро Шургай пожертвував політсилі 99 009 гривень. Цього ж дня партія сплатила за нього грошову заставу як за кандидата в народні депутати. Ось такий колообіг коштів відбувався у хмельницьких радикалів.

150 000 гривень в один день 18 червня пожертвували радикалам ще дві хмельничанки сестри Анастасія та Марина Данілкови, 1990 і 1998 року народження. Так, у 2015 році старша сестра Анастасія балотувалась до Хмельницької обласної ради від РПЛ на одномандатному виборчому окрузі. У 2019 році на перегонах за мандат нардепа дівчина отримала 53 номер у списку партії. На сьогодні вона працює старшим науковим співробітником в Хмельницькому національному університеті та активно працює над захистом дисертації. Веде також активну громадську діяльність: є представником одразу двох громадських організацій ВГО «Правозахисна Організація «Спільна Мета» та ГО «Подільське Екологічне Товариство».

Марина Данілкова наразі ж ще є студенткою. У позачергових виборах до парламенту у 2019 році входила до складу ОВК №187 за квотою радикалів.

Крім цього, обидві дівчини отримували заробітну плату в партії протягом квітня-червня 2019 року.

Майже 50 тисяч гривень на розвиток партії вклала ще одна кандидатка в нардепи від радикалів Наталія Капустинська. На позачергових парламентських виборах вона балотувалась під №123 у загальному списку політичної сили. В буденному житті пані Капустинська працює керівником Новоушицького Будинку культури та мистецтв і проживає в селі Ставчани.

На 100 000 гривень доінвестувала хмельницька підприємниця Валентина Тарасюк, яка керує юрособою – ПП «Приват-Охорона». Фірма спеціалізується на клінінгових послугах. Сама ж керівниця офіційно отримувала заробітну плату з центрального офісу партії протягом квітня-червня 2019 року, а відповідно до звіту політсили за 1 квартал цього року, і за січень-березень. Також на початку року пані Капустинська поклала на рахунки партії 99 010 гривень.

90 500 гривень переказала для радикалів Ольга Параска – кандидат технічних наук, доцент Хмельницького національного університету, яка також займається організацією свят для дітей в організації «Лабораторія хімічних чудес». У попередньому кварталі пані Ольга також віддавала свої кревні на підтримку політичної партії у розмірі 99 010 гривень.

Офіси-примари «Народного фронту»

Політична партія «Народний Фронт» у другому кварталі 2019 року зазначила, що на Хмельниччині використовувала 20 офісів. І це при тому, що місцевих організацій політичної партії, які набули статус юридичної особи, ця партія не мала. Також партія декларує 262 працівників апарату обласних та районних організацій в Україні.

У цьому періоді партія отримала трохи більше 36 мільйонів гривень з державного бюджету на фінансування статутної діяльності політичної партії, а спонсорські внески склали 268,3 тисяч гривень.

Скріншот із сайту ПП «Народний Фронт»

За оренду майна партія сплатила понад 170 тисяч гривень. Так, вартість оренди приміщення у Хмельницькому трохи більше 24 тисяч гривень. Власником приміщення є Юрій Кравець. На офіційному сайті зазначено адресу – вулиця Зарічанська, 3/1, офіс112., за якою нібито можна знайти одразу обласну та міську організації. Вона там зафіксована до цього часу. Кількагодинні пошуки не принесли результатів – нам не вдалося знайти приймальню Народного Фронту, що може свідчити про зловживання під час використання коштів із державного бюджету.

Офіс-примара у м. Хмельницькому (фото авторок)

Керівниця Кам’янець-Подільської міської організації Тетяна Сметанюк, керівник Чемеровецької районної організації Леонід Загородний, керівник Деражнянської районної організації Володимир Варгатий та керівниця Старосинявської районної організації Надія Кривогубець в другому кварталі 2019 року отримували заробітну плату від політичної партії. Загальна сума виплат становить 82,4 тисячі гривень. А керівник Нетішинської міської організації Олександр Ситник та керівниця Дунаєвецької районної організації Людмила Красовська навпаки були спонсорами політичної партії та надали майно в оренду за вартість нижчу від ринкової.

Втім у декларації пані Красовської жодної згадки про приміщення площею 15 кв.м, однак, депутатка все ж таки декларувала дохід від надання майна в оренду Народному Фронту у розмірі 6 134 гривні в 2018 році.

У Новій Ушиці політична партія орендувала в другому кварталі приміщення у Миколи Наконечного, який у 2015 році балотувався у депутати Новоушицької районної ради. Йому політсила сплатила лише 2 499 гривень.

Обидва є фізичними особами-підприємцями 2 групи. Як пояснює адвокат Дмитро Скоропад, Податковий кодекс України містить імперативну норму щодо того, з ким може працювати ФОП 2 групи.

«Податковий Кодекс України передачу майна в оренду або суборенду розглядає як послугу. Отже, надавати таку послугу єдинник 2 групи може лише населенню чи платникам єдиного податку. Водночас, політична партія – є неприбутковою організацією, і відповідно не входить у той перелік, кому ФОП 2 групи може надавати послуги. Наслідком порушення цього правила стане сплата єдиного податку за ставкою 15% з доходів від передачі в оренду майна неправильним орендарям і втрата права працювати на спрощеній системі оподаткування з кварталу, що настає за тим, у якому вперше були отримані такі доходи», – роз’яснює адвокат.

Водночас керівник виконавчого апарату Хмельницької обласної організації ПП «Народний фронт» Анатолій Дроздик телефоном повідомив, що орендували приміщення у фізичних осіб, а не у  ФОПів, і партія сама сплачувала всі податки за вказаних громадян.

У Білогірї політична партія орендувала приміщення у фермерського господарства «Дружба» за 11,4 тисячі гривень в сумі за 3 місяці. Засновником та керівником цієї юрособи є депутат Білогірської селищної ради (у складі об’єднаної територіальної громади) Кузьмук Віктор Станіславович. На момент кандидування депутат був безпартійним та висувався Білогірською районною організацією Радикальної Партії Олега Ляшка.

У Кам’янці-Подільському політпартія знімала в оренду приміщення у чернівецької юрособи – приватне підприємство фірма «Гранд-С», засновником якого є екс-депутат Кам’янець-Подільської міської ради від партії «Фронт змін» та забудовник Олександр Заєць. За три місяці оренди фірма отримала 32,7 тисячі гривень.

Приміщення, де був офіс ПП «Народний Фронт» у Кам’янець-Подільському

В Славуті партія орендувала за 3,9 тисяч гривень приміщення у фірми, де засновником є депутат Хмельницької обласної ради Артур Фрідман – ТОВ “Контакт-Славута-Плюс”.

Не знайшли ми офіс і в Старій Синяві. На першому поверсі на вул. Грушевського, 62 від нарфронтівців лишився лише листочок з логотипом партії. Сусіди кажуть, що не пам’ятають, аби ця політсила тут була.

Офісне приміщення по вул. Грушевського, буд. 62 (1 поверх) у смт. Стара Синява (фото авторок)

Схожа ситуація склалась і у Летичеві, Деражні та Старокостянтинові. Тут, за твердженням сусідів, осередки були до виборів, після чого поспішно з’їхали. А от в Шепетівці із трьох вказаних у звіті номерів кімнат, де нібито були офіси, знайдено лише одну, на дверях якої і згадки немає про орендатора-політичну партію.

Колишні офісні приміщення Народного Фронту у м. Деражня. Фото авторок
Офісні приміщення по вул. вул. Островського, буд. 6 у м. Шепетівка (фото авторок)

«Свої» офіси під осередки порошенківців

Хмельницька територіальна організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» задекларувала 28 працівників апарату в минулому кварталі. Також осередок задекларував у своєму користуванні 6 приміщень, що є у власності фізичних осіб, та 15 приміщень, що є у власності юридичних осіб. От тільки всупереч законодавству інформація про діяльність обласного осередку не була відображена в звіті центрального апарату.

Від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на фінансування статутної діяльності хмельницький осередок в 2 кварталі 2019 року отримав 752,3 тисячі гривень.

Майже 5 тисяч гривень на розвиток партії пожертвували її працівники: керівник міської організації Руслан Мілінчук та Олена Косовська. До речі, за минулий квартал пані Косовська отримала заробітну плату на загальну суму 21,7 тисяч гривень.

В Шепетівці партія орендує офіс в Олександра Чертовських за трішки більше як 15 000 гривень у квартал. Пан Чертовських, до речі, є фізичною особою-підприємцем та в 2015 році кандидував у депутати Шепетівської міськради від регіональної політичної партії народного депутата Олександра Гереги «За конкретні справи».

У депутата Новоушицької селищної ради Олега Івасика, який був висуванцем політичної партії БПП під час місцевих виборів, партія орендує приміщення за 6,76 тисяч гривень за 3 місяці минулого кварталу цього року. До речі, депутат є особою, що засуджена за корупцію, через несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Приміщення у місті Старокостянтинів політпартія орендує у Ольги Трохимович, яка ймовірно є дружиною ексголови Старокостянтинівської районної державної адміністрації Хмельницької області Сергія Фесуна. Водночас в останній декларації посадовця, що була подана перед звільненням у липні 2019 року, не міститься інформації про наявність у власності приміщення площею 24,7 кв.м (хіба що мова йде про оренду частини приміщення), а також немає згадки про отримання доходу від політичної партії БПП. Можливо, це пов’язано з тим, що у розділі звіту щодо платежів зазначено, що проплати за орендоване приміщення отримував Віталій Трохимович, ймовірно, родич (батько) власниці – було три платежі на загальну вартість 8,95 тисяч гривень.

Варто зазначити, що у самому фінансовому звіті було неправомірно заретушовано адреси офісів цієї політичної партії, які вона орендує у фізичних осіб. Під час звернення до обласного осередку БПП працівниками було визнано помилку та надано перелік відсутніх у звіті адрес у Хмельницькій області.

У Хмельницькому політична партія в 2 кварталі 2019 року орендувала два приміщення – по провулку Пушкіна, 11 в суборенду у ТОВ “ОЛІМП-ІНВЕСТ ГРУП” до 22 березня 2019 року, а також нежитлове приміщення у громадянки Зінчук Наталії Василівні по вулиці Камянецькій, 122/1 до 31 грудня 2019 року.

В кінці червня 2019 року Хмельницька міська рада знову надала дозвіл згаданій вище ТОВці на передачу в суборенду частини нежитлового приміщення по провулку Пушкіна, 11. Тобто трішки більше як три місяці політична партія ніби не користувалась цим приміщенням. За інформацією наших джерел – політична партія не звільняла це приміщення, а відповідно в звіті чомусь нею не було відображено користування цим офісним приміщенням у зазначений вище період.

До речі, засновником ТОВ “ОЛІМП-ІНВЕСТ ГРУП” є Володимир Скородим, який до бо березня 2017 року був керівником ще однієї юрособи – ТОВ «ІНТАНО ГРУП». Кінцевою бенефіціарною власницею останнього є дружина екснардепа 8 скликання від політичної партії БПП «Солідарність» Михайла Гвоздьова Людмила.

Наразі приміщення, яке орендувала «Солідарність» на вулиці Кам’янецькій, вільне. За нашою інформацією, з першого жовтня політична сила звільняє майже усі офіси, що пов’язано із скорочення державного фінансування.

Колишній офіс на БПП на вул. Кам’янецькій. Фото авторок

В місті Кам’янець-Подільський політична партія орендує приміщення ПП “Розмарин Бізнес Груп”, засновницею та керівницею якого є Тетяна Цвігун – дружина головного лікаря Міської поліклініки № 1 Бориса Цвігуна та депутата Кам’янець-Подільської міської ради від Народної партії.

Приміщення під офіси в Славуті та Ізяславі політична партія орендує у ФОПа Василя Габуза та у ТОВ”Сигма ЛТД” відповідно. Під час перевірки цих офісів ми не знайшли.

Співвласницею та керівницею ТОВ «Сигма ЛТД» є дружина голови Ізяславської районної ради Сергія Шлегеля Світлана. Водночас пан Шлегель є депутатом Ізяславської районної ради від БПП “Солідарність”. Підприємство отримало за минулий квартал орендну плату від політичної партії у розмірі 6 150 гривень.

У цих приміщеннях раніше були офіси БПП «Солідарність». Фото авторок

В Красилові до кінця року політична партія орендує приміщення по провулку Ціолковського, будинок 6, у ТОВ”Буд-Сервіс-Плюс”, засновницею якого є Марія Гвоздьова. Вона колись була міською головою міста Красилова, а також є родичкою згадуваного вже нами екснардепа Михайла Гвоздьова. До речі, пані Гвоздьова є засновницею ще кількох юросіб, які займаються торгівлею автомобілями. Наприклад, ТОВ «Гранд Мотор», генеральним директором якого з 2009 до 2012 року і був Михайло Гвоздьов.

Сільський бізнесмен підтримав білосердешних на майже півтора мільйона

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» має розгалужену мережу місцевих осередків. У Хмельницькій області вона представлена в усіх районах. Так, до прикладу у своєму фінзвіті обласний осередок вказав, що користується офісом на Проскурівській, 17. Окрім нього, тут ще розмістились районна та міська організація. Остання є власником 124 квадратів з 2008 року. Оплачують апартаменти на центральній пішохідній вулиці Хмельницького із спонсорських внесків. Так, обласний осередок за три місяці витрачає 18 000 гривень, районний – 13 560 гривень, а ось місто витрачає виключно на оплату інтернету по 172 гривень в місяць.

І все б нічого, от тільки обласний осередок ніколи не був на Проскурівській, 17. Навіть на офіційному сайті політичної сили зазначено, що організація розташована на вул. Проскурівській, 60/1. Та про це приміщення в звіті жодної згадки.

Скріншот із сайту ВО «Батьківщина»

У місті Кам’янець-Подільський партія орендує дві кімнати на 6 поверсі на вулиці Грушевського, 46 у Валерія Вакарюка. Чоловік є фізичною особою-підприємцем, а також бенефіціаром двох юросіб – ТОВ “ПКБ АСУ”, ТОВ ФІРМА “КОМСЕРВІС”. Серед КВЕДів у нього немає надання в оренду приміщень. Комунальні послуги за офіс оплачує депутат – тимошенківець Кам’янець-Подільської міської ради Олег Ткач.

У Старокостянтинові нам так і не вдалось знайти офіси ні районного, ні міського осередку партії. Водночас партія справно оплачує послуги інтернету міському осередку за адресою вул. Замкова, 16. За квартал ця сума становила 1 788 гривень.

Не знайшли ми і офіси ВО «Батьківщина» у Славуті. Обидві приймальні зареєстровані у житловому секторі – одна в квартирі, інша – у приватному будинку. Міська організація зареєстрована в помешканні керівника міської організації Олександра Мазуркевича. Відповідно районна – у керівника районної організації Івана Мазура. Не знайшлось офісу партії і в Ізяславі. Відповідно до фінансового звіту, організація знімає 18 квадратів у КП «Комуненерго», а щомісячну оренду за нього сплачує старший майстер цього підприємства Леонід Валігура. Власне, він також є білосердешним депутатом у Ізяславській міській раді.

Не виявилось офісу і в Старій Синяві, Летичеві та Новій Ушиці. Якщо вірити фінзвіту партії, в останньому населеному пункті офіс знімали в оренду, а оплачував його керуючий справами Новоушицької районної ради Валерій Зваричук, який за сумісництвом є керівником районної організації ВО «Батьківщина».

Приміщення, де зареєстровані офіси ВО «Батьківщина» у м. Славута та м. Ізяслав

Орендувати приміщення у «своїх» доволі поширена практика для тимошенківців. Не виключенням стали офіси у Полонному, Шепетівці та Нетішині. Так, у Полонному політсилу розмістив член партії Ігор Шудрак, а в Шепетівці – керівниця міської організації Ольга Єсіпова, у Нетішині прихистив депутат міської ради від ВО «Батьківщина» Микола Вознюк.

Приймальні ВО «Батьківщина» у містах Полонне та Шепетівка. Фото авторок

Також внески на рахунки партії робили і мешканці Хмельниччини. Зокрема, 19 червня 2019 року Анатолій Гуменюк переказав на рахунки партії 41 730 гривень. Саме такого розміру і була застава для кандидатів у народні депутати. І свої сили Гуменюк дійсно пробував на 192 окрузі. Власне, як і у 2015 році, він пробував свої сили за мандат депутата Хмельницької обласної ради. Окрім того, Гуменюк є помічником народного депутата від ВО «Батьківщина» Сергія Соболєва.

Ще один кандидат від «Батьківщини» Микола Жоган теж перерахував 19 червня 2019 року 41 730 гривень. Вперше до Верховної ради він балотувався у 2014 році. У 2015 році першим номером у списку ВО «Батьківщина» зайшов у Кам’янець-Подільську районну раду.

Детальніше про двох спонсорів можна прочитати у нашому матеріалі «Хто бореться за мандати на Хмельниччині? (округи 192 і 193)».

Хмельничанка Вероніка Ставська зробила внесок на 59 505 гривень. Ймовірно, дівчина є працівницею обласного осередку цієї політичної сили.

Скріншот із сторінки у Facebook Вероніки Ставської

Але найбільшим інвестором з Хмельниччини виявися Олександр Сідловський. Чоловік переказав на рахунок політичної сили аж 1,45 мільйона гривень. Офіційно він зареєстрований у селі Юрченки Летичівського району. За цією ж адресою у нього записане лісопильне виробництво. Окрім того Сідловський співзасновник ТОВ «Фортеця Комфорт». Його бізнеспартнером є інший хмельничанин Олександр Каяфа. За даними аналітичної системи «Youcontrol», Олександр Каяфа є співзасновником у ЖБК «Галицька корона 4», разом з Анатолієм Поповим. Саме тим Поповом, який спільно із родиною Сусляків створили одну з найбільших будівельних афер в Україні під назвою «Набережний квартал» і сателіти якого до сьогодні забудовують не лише Хмельницький, а й інші міста України.

Ми спробували віднайти сільського бізнесмена. Однак у населеному пункті про чоловіка ніхто і не чув. Одна із мешканок села врешті пригадує, що 4 роки тому у селі з’явились невідомі, які купили стару закинуту хатину. З того моменту власників ніхто так і не бачив. От тільки періодично приїжджають різні люди, які намагаються знайти Олександра Сідловського.

Будинок, у якому зареєстрований інвестор ВО «Батьківщина», що переказав партії майже півтора мільйона гривень. Фото авторок

Знайти підприємця-мільйонера нам не вдалось і телефоном. Усі вказані у відкритих реєстрах контактні номери на сьогодні не обслуговуються, а за вказаними адресами жодної згадки про підприємства, де Сідловський володіє частиною бізнесу.

Це ще не всі внески, які робили жителі області. Дві трансакції були повернуті. Так, членкиня виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради Наталія Кравчук через заяву повернула 10 000 гривень. Ще 49 504 гривень забрав хмельницький підприємець Микола Бараболя.

Як можна споглядати, сьогодні фінансова партійна дисципліна в Україні перебуває на досить низькому рівні. Замість усунення тих таки традиційних помилок, політики намагаються і далі приховувати своїх реальних інвесторів, а відповідно і реальні витрати на діяльність своїх партійних осередків та центральних апаратів. Фінансування з державного бюджету мало б створювати передумови для більш жорсткого контролю за партійними фінансами та сприяти запровадженню прозорості політичних сил. Однак, після змін в законодавстві, є все ж таки ще великий ризик, що ті, хто прагне прийти до влади, й надалі будуть приховувати своїх справжніх інвесторів – тих осіб, чиї інтереси вони захищатимуть у майбутньому, як то зазвичай, і відбувається в українському політикумі.

Розслідування Альони Берези і Марії Турчини. Створено за підтримки регіонального проекту “Лабораторія викриттів” від Bihus.Info.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне