Підсумки виборів на Хмельниччині: стратегія віп-агітаторів провалилась?

Підсумки виборів на Хмельниччині: стратегія віп-агітаторів провалилась?
Фото: Народна правда

Вишиванки, щасливі молоді сім’ї з малечою за руку, фотосесії з паспортом та патріотичні заклики у соцмережах. Ось так виглядають вибори в Україні. Але окрім зовнішньої картинки є й інша – настрій. І він піднесений. Якщо ти не знаєш, що 31 березня українці обирали Президента, то може скластись враження, що то чи Великдень чи Різдво. І всі так чемно сновигають вулицями: вбрані й усміхнені. Чому порівнюємо саме з релігійними святами? Ні, то не алюзія до головного передвиборного гасла чинного Гаранта. То радше аналіз активності на дільницях: про свята знають всі жителі країни, а ось активну участь беруть не більше 62%. От навіть якщо ти геть зовсім атеїст, та на Різдво/Великдень до бабці на кутю/паску мусиш йти, бо так треба. І то не стільки релігійне свято – то сімейна традиція.

Хмельниччина цього разу зібрала 65,11% виборців на дільницях. І це на 8,85% більше, ніж на попередніх виборах гаранта. Однак, явка по області все ж не сягнула даних за 2010 рік. Тоді своє волевиявлення здійснили 69,74% жителів області.

Не явкою єдиною

Та найцікавіше, як розподілились голосування в межах краю. Варто наголосити, що у 2019 році вибори Президента відбувались за виборчими округами, що і парламентські перегони. Певно, такі зміни були зроблені саме для того, аби так звані віп-агітатори могли більш ефективно проводити передвиборну кампанію.

Головним агітатором Петра Порошенка став нардеп Олександр Герега. Саме він отримав карт-бланш для проведення успішної передвиборної кампанії. Кажуть, що він навіть запевняв главу держави, що зможе організувати йому 35% підтримки у першому турі, і 60% – у другому.

Як казала героїня відомого фільму Лілу Далас, стався «бігбадабум», і хтось навіть не нашкріб 17%. І це проти майже 25% – фаворита першого туру Володимира Зеленського.

Скріншот із сайту ЦВК

Хмельницький «фортпост» Тимошенко впав

187 округ – місто Хмельницький, Хмельницької області. Видання «Depo.Хмельницький» дає таку характеристику цій території:

«Округ №187 включає в себе більшу частину Хмельницького – його центральні й давні мікрорайони. Тут проживає корінне міське населення та розташовані чи не всі студентські гуртожитки. Тут також розташовані військові містечка, чимало приватних садиб та мікрорайон, де проживають етнічні поляки».

Примітно, що саме це впливає і на електоральні вподобання. Традиційно жителі цього округу  голосують за ВО «Батьківщину». Тут політична сила Юлії Тимошенко досить впевнено почувалась саме з 2006 року. Однак, останні голосування вказують на те, що Юлія Володимирівна втрачає довіру хмельничан.

31 березня у «новий курс» Тимошенко повірило майже 14,5% виборців. Однією з причин втрати популярності політикині є те, що містом вже більше 4 років керує команда ВО «Свобода». Адмінверхівка обласного центру активно піариться усіма доступними і не дуже методами. Так на цих виборах неприховано агітувала за «свого» кандидата Руслана Кошулинського. То за нього медиків у міській лікарні закликали голосувати, то у школі газету роздавали, то мер «екскурсію» проводив. А деякі чиновники у вільний від роботи час у палатках агітували та свіжу партійну пресу роздавали. Спільними зусиллями Руслан Кошулинський все ж назбирав по округу 5,59%.

Скріншот із сайту ЦВК

Місто Хмельницький 28,5% своїх голосів віддало Зе!кандидату і всього 16% чинному Президенту.

«Туманний» 188-ий

Цей округ створили у 2012 році. Його «Партія Регіонів» формувала спеціально під молодого перспективного та двічі вже нардепа аграрія-бізнесмена Сергія Лабазюка. Іншим кандидатам тут не просто. Сергій Петрович, наче пітбуль, вчепився у свій округ та оберігає його, як зіницю ока. До речі, характер та поведінка обранця доволі імпульсивні та непередбачувані.

За ці сім років обранець укріпив не лише свій бізнес, а й створив тут свою локальну партію «Поруч». Амбіції цієї політсили поки обмежуються виключно 188-м округом.

Скріншот із сайту ЦВК

Саме на цьому окрузі Порошенко поступився другим місцем Тимошенко з різницею у 2%. Навряд можна пов’язувати цю ситуацію із обшуками СБУ та Генпрокуратури на підприємствах Лабазюка. Йому інкримінували «багатомільйонне розкрадання бюджетних коштів посадовцями Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області, «організоване через комерційні структури, підконтрольні одному з нардепів». У 2017 році слідчі ще активно отримували доступ до документів компанії політика, про що свідчить ухвала Печерського районного суду міста Києва. Але більше про цю справу згадки в реєстрі судових рішень немає.

Більше того у колуарах обласної ради подейкують, що між двома нердепами Лабазюком та Герегою затяжний конфлікт. Що ж, побачимо, як це врешті вплине на результи другого туру. Однак, одразу зрозуміло, що адмінресурс конкретного голови Хмельницької ОДА так і не дістався до цієї частини області.

За Володимира Зеленського тут проголосували 26,65%, а за Петра Олексійовича – 15,30%.

На окрузі Шиньковича більше за Юлю, ніж за Петра

189 округ теж перекроїли у 2012 році. Тоді Нетішин відірвали від Славути і Шепетівки – міст обласного значення із своїм характером та вподобаннями. Окрім міста атомників до округу увійшли також і аграрні районі. Саме така неоднорідність електорату щоразу приносить сюрпризи для основних гравців. Перемога помічника Гереги тут була не зовсім простою і «витягнули» його саме виборці із сіл. І те, що допомогло Шиньковичу стати нардепом на цьому окрузі зіграло якраз проти чинного глави держави.

Скріншот із сайту ЦВК

Так, до прикладу, якщо не розглядати результати фаворита Зеленського, то Нетішин перевагу віддав Порошенку. А ось вже Теофіполь голосував за Тимошенко. Власне, це і не дивно, адже місцевий «олігарх» аграрій Вадим Лейві колись теж був «білосердешним» депутатом у Хмельницькій обласній раді. Така ж тенденція зберігається і по всьому Теофіпольському району. Ще одним поясненням, чому вотчина «цукрового барона» підтримала Юлю Володимирівну, може бути і ймовірний конфлікт між Лейві та Шиньковичем. Ще навесні 2018 року тодішньому голові Теофіпольської РДА Юрію Маєвському пророкували посаду заступника голови Хмельницької ОДА Вадима Лозового. Але пізніше конкретники його не лише не підвищили, а й взагалі замінили.

Краще підтримував Тимошенко і Красилівський район. Цікаво, що місто Красилів, де керує вже не один рік сестра поплічника Порошенка і донедавна депутат обласної ради від пропрезидентської партії Неоніла Островська, теж більше голосів віддало Юлі Володимирівні, ніж чинному главі держави.

Тож виявляється не така вже й потужна підтримка у конкретної команди на округах? Чи можливо команда не така монолітна і професійна? Бо ж з усіх районів в цьому окрузі перевагу Порошенку надали лише в Ізяславському та в м.Нетішин. Чи можливо справа зовсім не у команді, а у раптово змінених пріоритетах і вподобаннях?

Зе!кандидат отримав на цьому окрузі 22,04% підтримки. Чинний глава держави – 17,70 %.

Північна холодність на промисловому окрузі

190 округ  – це промислові райони: Полонський, Шепетівський, Славутський. Від 2006 року тут у фаворитах були білосердешні, але не через реальну підтримку програми депутатки, а радше через прив’язаність до основних бізнесменів районів та їхніх уподобань. Однак у Тимошенко тут є давні прихильники і вона ніколи не оминає цю частину області увагою. Та це все ж не допомогло Юлі Володимирівні вирватись тут на друге місце. Вона поступилась Порошенку 2%.

Скріншот із сайту ЦВК

Свої майже 18% Порошенко зібрав якраз завдяки львівському пивовару Роману Мацолі. Хоч він і не багатослівний та немісцевий, але на окрузі працює сумлінно. Нардеп є представником пропрезидентської політсили, тож відповідно і голосували його виборці за лідера БПП «Солідарність».

Ймовірно, голосів у Петра Олексійовича на цьому окрузі могло бути більше, якби не роками невирішувані проблеми: водопостачання у Полонному, постійне забруднення річок Случ і Хомора, гранітний кар’єр, який перебуває у затяжній стагнації, знищенні багатотонниками автошляхи. Проблеми не виникли в один день, але так і не були вирішені за ці 5 років.

Зеленського підтримали 25,75% виборців, Порошенка – 17,83%.

Перехідний 191-ший

358. Саме стільки голосів дозволили Петру Олексійовичу прорватись на друге місце у 191 окрузі. Один з найбільших округів області вже давно є епіцентром цікавості для багатьох неоднозначних персон.

Двічі нардепом тут ставав Віктор Бондар. Він цього разу також пробував свої сили у Президентських перегонах. Тут варто зробити паузу. На окрузі, де Бондар двічі поспіль виграв із значним відривом, за нього, як потенційного главу держави проголосувало 4 441 людина. Це трохи більше 5%. Показник низький, особливо на фоні того, що його обігнав майже нікому невідомий Ігор Смешко на 681 голос.

Штаб Бондаря ймовірно розігрівався перед прийдешніми парламентськими та вирішив, певно,  нагадати виборцю про себе. Причина, якщо чесно, не дуже переконлива. Бо згадувати за округ треба не лише, коли тобі в потилицю дихає керманич області.

Скріншот із сайту ЦВК

А ось Вадим Лозовий готуватись до виборів на 191-му почав давно. Тут і постійні поїздки, і заміна голів РДА. Загалом нардеп Герега вирішив закріпитись одразу у трьох округах. На фоні результатів Шиньковича, то Лозовий «відпахав» вибори: Порошенко отримав 16,92% голосів, Зеленський – 21,63%.

Провал Порошенка на окрузі свого віп-агітатора

22 лютого ЦВК видало постанову, яка затверджували довірених осіб Петра Олексійовича на округах в Хмельницькій області. І серед них був нардеп Олександр Герега, власник мережі гіпермаркетів «Епіцентр». Він мав відповідати за свій рідненький 192 округ. Двічі жителі цих територій обирали його своїм представником у Верховній Раді України. Таку тотальну підтримку, яку має тут бізнесмен, в області більше не має жоден політик.

І ось за чотири дні до виборів чинний глава держави раптово замінює 64 довірені особи. Серед них теж опинився Герега. Одразу місцеві жителі почали говорити про тотальну теорію змови, інші заспокоювали, мовляв, на дільницях краще мати досвідчених юристів, а не цілого парламентаря. Врешті опублікували результати.

Скріншот із сайту ЦВК

Цікаво, що Городоцький, Дунаєвецький, Чемеровецький, Ярмолинецький райони більше підтримали пані Тимошенко. А ось смт. Чемерівці все ж з потугами, але окрім Зе!кандадата частіше обирали Порошенка. Певно, не минулось без впливу заступниці голови Хмельницької ОДА Світлани Павлишиної.

Віп-агітатор з Гереги та його команди виявився, м’яко кажучи, не дуже. На стільки не дуже, що на 192-му Порошенка та Ляшка розділили всього-на-всього 186 голосів.  Що стало причиною такої відвертої пасивності конкретника? Тим більше, що саме на цьому окрузі політична партія «За конкретні справи» має чи не найбільше місцевих депутатів та інших представників у чиновницьких кабінетах.

22,57% підтримали актора, а 16,04% – чинного Президента.

Південна стабільність

Виборці 193 округу традиційно надавали перевагу білосердешним на парламентських перегонах. А ось мажоритарника обирали «свого» – Володимира Мельниченко. Видання «Depo.Хмельницький» так пише про цей регіон:

«Симптоматично, що округ №193 – єдиний на Хмельниччині, де залишаються непомітними апетити нардепа-олігарха Олександра Гереги, який намагається вибудувати свій політичний епіцентр в області, базуючись на регіональній політсилі “За конкретні справи”. Підтвердження тому – практична відсутність на місцевих виборах останніх двох років кандидатів-герегівців в ради ОТГ. Складається враження що Володимир Мельниченко єдиний з нинідіючих нардепів-мажоритарників, хто “знайшов спільну мову” з Олександром Герегою і зумів укласти “акт про ненапад”».

Пізніше це неодноразово підтверджувалось спільними появами на різних заходах та спільними заявами.

Скріншот із сайту ЦВК

І ось жителі Кам’янець-Подільського та Новоушицького районів знову ж таки віддають преференції Тимошенко – 17, 61%. Петро Олексійович – 16,73%. Зеленського у цій частині області підтримало – 26,66% виборців.

Другий тур виборів: перспективи Хмельниччини

Видання «Газета.Юа» вже опублікувало матеріал, де йдеться про тотальну чистку штабів Порошенка перед другим туром. Автор Ірина Патлюк цитує народного депутата із пропрезидентської фракції Валерія Карпунцова:

«Порошенкові було легко вести кампанію, попри те, що він — влада. Бо має здобутки. Але є люди, які недостойні бути з Петром Олексійовичем. Думаю, він переформатує команду більш як на 50 відсотків. Ці люди проявилися під час кампанії — міграції між штабами було видно».

За кілька тижнів до виборів у мережі з’явилась чутка, що Вадима Лозового знімають з посади голови Хмельницької ОДА. Пізніше керманич краю навіть офіційно спростовував цю інформацію.

Та потім згодом про ймовірне звільнення Вадима Миколайовича заговорили знову. Якраз напередодні приїзду Порошенка. Кажуть, невдоволення Гаранта викликали саме «міграції штабів» на Хмельниччині. Мовляв, замість просування Порошенка на місцях займались кампанією Тимошенка. Однак, і після того все минулось.

Чи будуть кадрові ротації напередодні другого туру наразі невідомо? Та зрозуміло, що за такі результати виборів керівники хмельницьких штабів Порошенка навряд отримають бонуси.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне