РозCORONовані закупівлі: корупційні лазівки та відсутність контролю

Фото: з відкритих джерел

Пандемія коронавірусу зупинила увесь світ та Україну на кілька місяців. Після послаблення карантину світ так і не повернувся у попередні реалії. І поки всі сиділи вдома і слідкували за тим, як новий вірус тероризує людство, деякі бізнесмени взялись освоювати бюджетні гроші. В Україні уряд дозволив державним і комунальним установам купувати без складних процедур, без жодної конкуренції, лише із звітуванням та внесенням визначеної інформації. Не забезпечивши державного контролю за такими закупівлями, Уряд фактично вімкнув зелене світло окремій категорії бізнесу, яка стала заробляти на біді, нагнавши ціни до космічних.

Три громадські організації з Вінниці, Тернополя та Хмельницького об’єднались, щоб відстежити, як же ж витрачались бюджетні кошти на боротьбу із СOVID-19.

Активні волонтери та міські ради

Як ми вже писали, у березні опорними лікарнями, які мали першими прийняти пацієнтів з COVID-19, опікувались органи місцевого самоврядування. Згодом до процесу долучились і державні органи, у тому числі Національна служба здоров’я України. Саме вона укладала договори з лікарнями, амбулаторіями та іншими медзакладами, які мали надавати медичну допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою.

У Вінницькій області підписали угоди на лікування пацієнтів з COVID-19 та підозрою на нього 73 медустанови. З 15 березня по 28 липня 2020 року на ці потреби НСЗУ перерахувала на рахунки закладів трішки більше як 100 мільйонів гривень. На Тернопільщині – 63 медичні установи, яким перерахували 141 мільйон гривень та на Хмельниччині – 50 медичних установ, які отримали понад 35 мільйонів гривень.

Критерії, за якими визначалась потреба закладів охорони у відповідній кількості, об’ємі медичного обладнання, лікарських та медичних засобів, відсутні як на центральному рівні, так і на регіональних рівнях.

Не однаково підтримували медичні установи і органи місцевого самоврядування у трьох областях. До прикладу, найменшу підтримку отримали медичні заклади Хмельниччини, а найбільшу – Вінниччини. Водночас найбільш активними були волонтери та благодійники Тернопільщини, які спільними зусиллями зібрали 21,9 мільйон гривень.

Що і по якій ціні купували?

Вінницька та Тернопільські області фактично від початку карантину фіксували пацієнтів із COVID-19, а Хмельниччина трималась довше за сусідів. Ймовірно, цим і пояснюється, різниця в кількості закупівель та в їх загальних сумах. Так, 41 замовник з Хмельницької області провів 1 119 закупівель на майже 60 мільйонів. А от тернопільські 41 замовник дещо менше –1018 закупівель на загальну суму майже 83 мільйони гривень. У загальному підсумку найбільше купували вінничани – 29 замовників провели 1076 закупівель на 113 мільйонів гривень.

Купували і обладнання, а це зокрема апарати штучної вентиляції легень, кисневі концентратори, монітори пацієнтів тощо. Спеціалізовані медичні меблі теж потрапляли у приціл замовників. Але найчастіше медичні установи витрачали кошти на так звані розхідники: засоби індивідуального захисту, дезінфекційні засоби та лікарські засоби.

Порівняльний аналіз закупівель засобів індивідуального захисту наочно демонструє величезний діапазон цін, в яких закуплялись ЗІЗ у трьох областях, де здійснювався моніторинг. І якщо в деяких випадках аномально високі ціни можна обґрунтувати дефіцитом товару на ринку, то у більшості випадків товари за високими цінами закуповувались без будь-якого дотримання принципу економії вже в періоди, коли дефіциту засобів індивідуального захисту на ринку і не було.

Завищені ціни – це не єдиний спосіб витратити більше в антиковідних закупівлях. Так урядова постанова визначає чіткий перелік товарів, які звільнені від сплати ПДВ. Водночас замовники та постачальники подекуди ігнорували цю законодавчу новелу і окрім «чистої» ціни платили ще й податок на додану вартість. До прикладу, чотири опорні лікарні з Хмельниччини сплатили 258 тисяч гривень ПДВ за ті товари, які були звільнені.

Окрім сплати ПДВ, замовники під ковідними закупівлями намагались протягнути різні речі, які виходили за межі постанови. І це одна справа, якщо купували медичне обладнання чи медичні засоби, але зовсім інша ситуація, коли за спрощеною процедурою протягували пальне, таблички на двері чи не передбачені переліком види послуг.

Загалом часто траплялись ситуації, коли неможливо було визначити, що насправді купували, у якій кількості та з якими характеристиками, а також чи товар закупівля з ПДВ чи без нього. Усе тому, що замовники, а точніше уповноважені особи не оприлюднювали договори та додатки до них, які були невід’ємними їх частинами.

Популярні постачальники

Так званим трендом ковідних закупівель стали постачальники – фізичні особи-підприємці. Майже невідомі широкому загалу постачальники, які спеціалізувались на зовсім інших товарах, раптово отримують значні замовлення на маски, антисептики, захисні костюми. Так, на Тернопільщині аграрна фірма депутата обласної ради забезпечувала масками медичні заклади свого району, а на Хмельниччині родич відомої лікарки постачав захисні костюми, хоча раніше займався пошиттям одягу та вишиванок.

Попри несподіваний успіх ФОПів, на ринку традиційно лідирували великі дистриб’ютори. Мова йде про фірми ТОВ «БАДМ» та ТОВ «БАДМ-Б». Вони активно працювали у двох областях: Вінницькій та Хмельницькій. Ще одна фірма ТОВ «Здраво» отримала замовлень на понад 6 мільйонів гривень у цих же областях. Проте лідери-постачальники тернопільських закупівель не потрапили до списків найбільших постачальників сусідніх регіонів.

Присутність топ-5 фірм на ринках інших областей

Топ-5 найбільших продавців товарів та послуг для боротьби із коронавірусною інфекцією для лікарень

Вінниччина:

  1. ТОВ «Прантекс» 7закупівлі на суму 8 680 600 грн.

  2. ФОП Пасічник Ю.М. 2закупівлі на суму 4 912 000 грн.

  3. ТОВ «Здраво»10 закупівель на суму2 745 232 грн.

  4. ТОВ «Подорожник-Вінниця» 10закупівель на суму 2 676 302 грн.

  5. ТОВ «БАДМ-Б» 27закупівель на суму 2 370 715 грн.

Хмельниччина:

  1. ТОВ «ЛАБ-Сервіс» – вартість договорів 6,94 млн.грн;

  2. ТОВ «БаДМ» – вартість договорів 4,71 млн.грн;

  3. ТОВ «Кормед» – вартість договорів 3,88 млн.грн;

  4. ТОВ «ЗДРАВО» – вартість договорів 3,68 млн;

  5. ФОП Каськов О.О. – вартість договорів 1,9 млн.грн., ТОВ «Діатом» – вартість договорів 1,9 млн.грн

Тернопільщина:

  1. ТОВ “МЕДІПРАЙМ” – 6 договорів на загальну суму 21 880 000 грн.

  2. ТОВ “МЕДХОЛДІНГ” – 5 договорів на загальну суму 6 220 000 грн.

  3. ТОВ «АЛКОНТ-СЕРВІС» – 3 договори на загальну суму 3 369 800 грн

  4. ТОВ “МЕДБАЛАНС” – 1 договір на суму 2 740 520грн.

  5. ТОВ “ЦЕОЛІТ МЕДІКАЛ” – 1 договір на суму 2 150 000 грн.

Моніторинг в рамках проєкту «РозCORONовані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» наочно продемонстрував усі слабкі місця урядової постанови. Так, непередбачувана ситуація вимагала нестандартних і швидких кроків, але після виявлення перших зловживань мали б відбутись зміни у законодавстві, які б змогли врегулювати ситуацію і обмежили корупційні лазівки.

Одним з таких кроків можливо мав би стати прицільний контроль за ковідними закупівлями контролюючих органів. Також варто було б розмежувати закупівлі за різним рівнем терміновості та цим повернути конкуренцію, відкриті торги.

Матеріал підготовлений в рамках проєкту “РозCORONовані закупівлі” громадською організацією “Філософія Серця”, за фінансового сприяння міні-гранту Проєкту ЄС «Підвищення спроможності ОГС соціальної сфери України», що фінансується Європейським Союзом і реалізується Благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя Рівне». Погляди висвітлені в матеріали можуть не збігатися з поглядами Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #MovingForvardTogether #розCORONованізакупівлі

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне