РозCORONOвані закупівлі: п’ятірка найбільших постачальників коронавірусних товарів на Хмельниччині

Фото: https://www.swconsortium.com/

На Хмельниччині більше тисячі закупівель на понад 59 мільйонів гривень з 18 березня 2020 року по кінець серпня 2020 року провели замовники із позначкою COVID-19. У рамках проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» експертки дослідили, як опорні лікарні, центральні районні лікарні, Хмельницька та Кам’янець-Подільська міські лікарні, Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішина, центри первинної медико-санітарної допомоги, а також структурні підрозділи – департамент охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації та управління охорони здоров’я Кам’янець-Подільської міської ради витрачали кошти за спрощеною процедурою.

Під час моніторингу експертки виявили доволі цікаву тенденцію – значну активність фізичних осіб-підприємців. Як правило, ФОПи не ходять на відкриті тендери, а в умовах спрощеної процедури доволі вдало змагались з великими компаніями. І серед великих столичних фарм-дистриб’юторів з’явились малі підприємці. Щоправда, не всі вони виявились далекими від медицини. До прикладу, Олександр Каськов володіє фірмою, якій належить приватний медичний центр.

Хто витрачав найбільше?

Топ-5 замовників, що здійснювали закупівлі із позначкою COVID-19 на теренах Хмельниччини, виглядає так:

Найбільшу суму коштів на ковідні закупівлі витратило комунальне підприємство «Хмельницька міська лікарня» – 14,08 мільйона гривень. Це пов’язано з тим, що саме ця лікарня в області придбала найбільше апаратів штучної вентиляції легень.

Другу сходинку посів профільний департамент Хмельницької облдержадміністрації, який за моніторинговий період витратив на коронавірусні закупівлі 8,93 мільйона гривень. На цю суму департамент купував ліки, медичні засоби, засоби індивідуального захисту для забезпечення лікарень, в яких лікують хворих із COVID-19, по всій області.

Третя сходинка дісталась комунальному підприємству «Хмельницька інфекційна лікарня». На все про все у період з березня по серпень вони витратили 8,13 мільйона гривень.

КНП «Славутська центральна районна лікарня» витратила майже 4,82 мільйони гривень. Усе тому, що у червні лікарня купувала дороговартісне обладнання – це і апарати штучної вентиляції легень, і монітори стану пацієнта, апарат УЗД, відеобронхоскопи тощо.

У п’ятірку також потрапила Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішин. З березня по серпень 2020 року включно витратили вони 3,33 мільйона гривень. У цей період придбали апарат ШВЛ та дефібрилятор.

Найбільші постачальники по COVIDним закупівлям

Якщо ж говорити про постачальників, то Топ продавців виглядає так:

Першу сходинку посіло ТОВ «Лаб-Сервіс» із постачанням на 6,94 мільйона гривень. Наступне – ТОВ БаДМ, що надало замовникам продукції на 4,71 мільйона гривень, хмельницька фірма «Кормед» – 3,83 мільйона гривень. 4 та 5 сходинку посіли ТОВ «Здраво» та ФОП Каськов О.О. із постачанням у розмірах 3,68 мільйона гривень та 1,89 мільйона гривень. Також серед лідерів фірма ТОВ «Діатом», яка на рівні з ФОП Каськов О.О. напостачало обласному департаменту продукції на загальну суму більше як 1,9 мільйона гривень.

Отже, ТОВ «Лаб-Сервіс» юридична особа, що зареєстрована в м. Києві в 2016 році. Аналізуючи закупівлі в електронній системі бачимо, що фірма постачає медичне обладнання, лабораторне, оптичне та високоточне обладнання та лікарські засобі різні тощо.

У цього підприємства Хмельницька міська лікарня придбавала 10 апаратів штучної вентиляції легень за 6,99 мільйона гривень. Про цю закупівлю вже згадувалось в окремому матеріалі.

В іншої київської фірми, ТОВ «Здраво», Хмельницька міська лікарня купувала в той же період 20 моніторів пацієнта, 5 кисневих концентраторів, 50 пульсоксиметрів та 50 інфузійних насосів на загальну суму трішки більше, як 3 мільйона гривень. Юрособа працює по всій Україні та постачає найчастіше медичне обладнання, фармацевтичну продукцію, лабораторне, оптичне та високоточне обладнання тощо.

Наступним у нашому рейтингу постачальників розмістився ФОП Каськов Олександр Олександрович, що зареєстрований у м. Хмельницькому. У цього ФОПа департамент охорони здоров’я Хмельницької обласної державної адміністрації двічі купував засоби індивідуального захисту – костюми захисні, бахіли, медичні маски та рукавички. У червні на 1,8 мільйона гривень та у вересні на 960 тис.грн. Двічі цей ФОП постачав в березні та квітні 2020 року комбінезони захисні комунальному некомерційному підприємству «Летичівська центральна районна лікарня» (35 тисяч гривень та 17,5 тисяч гривень відповідно), а також в квітні комбінезони захисні та маски захисні комунальному некомерційному підприємству «Ярмолинецький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» (17,5 тисяч гривень та 10,4 тисячі гривень відповідно).

«В ситуації, коли Замовники можуть обрати продавця товару чи надавача послуг за власним вибором (без конкурсу), часто є спокуса це зробити ніби то зі своїм «перевіреним» учасником. Особливо це насторожує, коли раніше, до епідемії, співпраці між контрагентами не було або, коли ціна неспівмірно відрізняється від цін інших продавців/постачальників. Однак, вказані незаконні зв’язки чи зловживання повинні перевіряти та робити висновки уповноважені органи», – зазначає юристка Мирослава Примак.

Окрім ФОПа Олександр Каськов також є бенефіціарним власником ТОВ «АЛМ Поділля». Це підприємство зареєстровано на вулиці Молодіжна, 9 і є власником торгової марки «Медичний центр «Марія». Очолює цей центр відома в місті лікарка Анна Каретна. Важливо, що людина на ім’я Анна Каретна також мала однакову реєстрацію із Олександром Каськовим на вулиці Проскурівська. Окрім медичного центру, Олександр Каськов також власник торгової марки із пошиття одягу «Козачок». Фірма спеціалізується на виробництві медичного одягу та вищиванок.

Як показує аналітична система Youcontrol з бюджетними установами цей ФОП не працював, як то кажуть, талант відкрився лише в кінці березня 2020 року.

Скріншот із системи Youcontrol

Фармацевтичну продукцію, тобто лікарські засоби, халати, медичні матеріали, антисептичні засоби багатьом центральним районним лікарням та департаменту охорони здоров’я ХОДА постачали дніпровські юрособи – ТОВ «БАДМ» та ТОВ «БАДМ-Б» на загальну суму 5,45 мільйона гривень.

«БаДМ» — це великий фармацевтичний дистриб’ютор в Україні. Частка «БаДМ» на ринку складає близько 40%. Компанія була заснована в 1994 році в місті Дніпрі і на сьогодні має 12 регіональних структурних підрозділів та 16 офісів-представництв. «БаДМ» має сертифіковані за системою GDP складські приміщення. Бенефіціаром групи компаній є кіпрська фірма «Ліорко Інвестментс Лтд», яка належить Олександру Марковичу Дитятковському і Олександру Володимировичу Суходольському. Обидва у 2018 році потрапили у список 100 найбагатших людей України за версією журналу Focus.ua.

Регулярно ТОВ «БаДМ» потрапляє у поле зору Антимонопольного комітету України за узгодження дій під час торгів, завищення цін. Наприкінці липня АМКУ розпочав розгляд справи щодо завищення цін ТОВ «БаДМ».

Ще одним потужним постачальником стало місцеве підприємство – ТОВ «Кормед», яке за моніторинговий період постачало фармацевтичну продукцію, засоби індивідуального засобу, одяг для медичного персоналу на загальну суму 3,85 мільйони гривень. Підприємство працює із бюджетними установами з 2016 року, працює не лише в Хмельницькій області. Найбільші об’єми в цей період придбала Хмельницька інфекційна лікарня, яка лише 31 березня 2020 року купила фармацевтичної продукції на майже 1,23 мільйона гривень.

Скріншот із системи Youcontrol

Потрапило у топ найбільших постачальників і ТОВ «ДІАТОМ» за моніторинговий період продав продукції на 1,9 мільйона гривень. Столичне підприємство зареєстроване на франківчанина Сергія Солоджука. Працює по всій Україні і на своєму рахунку має 622 угоди на 744 мільйони гривень. З Хмельницькою областю почало працювати у 2016 році.

Найбільші ФОПи у закупівлях хмельницьких замовників

Типовою ситуацію для карантинного часу стала співпраця медичних закладів із фізичними особами-підприємцями. За період моніторингу у 76 закупівлях постачальниками були ФОПи. Загалом укладено угод на 1,195 мільйона гривень.

До прикладу, ФОП Сідо Владлена Геннадіївна активно співпрацювала із покупцями виключно Хмельницької області. Найактивніша фаза співпраці припала на період поширення коронавірусної хвороби.

Скріншот із системи Youcontrol

Підприємиця має 33 договори на загальну суму 805 тисяч гривень із замовниками, які потрапили під моніторинг.

У ФОП Пасічник Юлія Миколаївна хмельницькі замовники придбали апаратів штучної вентиляції легень на 717 тисяч гривень. Водночас на Вінниччині підприємиця продала медичних товарів, в тому числі і апаратів ШВЛ на майже 5 мільйонів гривень. Зареєструвалась як ФОП Юлія Пасічник два роки тому у Броварах Київської області.

Активними постачальниками також були два ФОПи, які зареєстровані за однією 3адресою та мають на двох один спільний мобільний номер телефону. Це Рудюк Андрій Михайлович та Рудюк Ванда Степанівна. Ймовірно, вони родичі між собою.

Знову ж таки найактивніша фаза співпраці цих підприємців із комунальними замовниками припала на 2020 рік – на їх рахунку закупівель на загальну вартість 4,6 мільйона гривень та 2,6 мільйона гривень відповідно.

Найбільша за очікуваною вартістю закупівля у ФОП Рудюк А.М. була із Хмельницькою інфекційною лікарнею в розмірі 308,7 тисяч гривень. Наприкінці березня 2020 року лікарня купила у цього підприємця медичні матеріали.

При аналізі конкретних товарів, які закуповували Замовники експерти помітили такий недолік в роботі Замовників, як відсутність в річних планах інформації про конкретні характеристики закупленого (чи виробника, торгову марку в договорах/специфікаціях, що дозволило б такі параметри самим знайти тощо).

«Інколи в самих звітах були відсутня ще й кількість товару, що закуповувався. Вказану інформацію обов’язково слід було публікувати в системі, аби робота замовника дійсно була прозорою та відкритою. Про вказані недопрацювання нами було повідомлено Держаудитслужбу та і самих Замовників, адже це може бути підставою для притягнення до адімнвідповідальності», – наголошує юристка Мирослава Примак.

Спрощення процедури закупівель для боротьби з коронавірусною хворобою хоч і дозволило вийти на ринок публічних закупівель дрібним підприємцям, однак, повністю похитнути великих гравців, які диктують правила гри для всіх, так і не вдалось.

Матеріал підготовлений в рамках проєкту “РозCORONовані закупівлі” громадською організацією “Філософія Серця”, за фінансового сприяння міні-гранту Проєкту ЄС «Підвищення спроможності ОГС соціальної сфери України», що фінансується Європейським Союзом і реалізується Благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя Рівне». Погляди висвітлені в матеріали можуть не збігатися з поглядами Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #MovingForvardTogether #розCORONованізакупівлі

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне