Було б бажання – стаття знайдеться: як голова Хмельницької ОДА звільняв керівника «Служби місцевих автодоріг»

Було б бажання – стаття знайдеться: як голова Хмельницької ОДА звільняв керівника «Служби місцевих автодоріг»
Фото: newskm.net

6 березня 2019 року на сайті Хмельницької ОДА з’явилось розпорядження голови про звільнення директора державного підприємства «Служба місцевих автодоріг» Сергія Матуса. Підставою стало, як зазначено в розпорядженні, не виконання умов контракту.

Автор цього розпорядження назбирав порушень аж на три сторінки тексту. А ми не полінувались і розібрали по частинам новий «шедевр» команди Лозового.

Комерційне чи неприбуткове?

Що ж саме порушив директор ДП «Служба місцевих автодоріг»? Цитуємо:

Проте, в порушення вимог чинного законодавства та всупереч умовам контракту директор державного підприємства Матус Сергій Миколайович не направив до Органу управління майном фінансового плану підприємства на 2018 рік та не наддав відповідної звітності.

Фінансову звітність у нього ОДА вимагало на підставі ст.75 Господарського кодексу України – Особливості господарської діяльності державних комерційних підприємств. Ось саме на словах «комерційне підприємство» ми і зашпортались, на відмінну від представників обласної влади (автора розпорядження, юридичного відділу, врешті того, хто візував цей документ, – голови Вадима Лозового).

Ми звернулись до науково-практичного коментаря до Господарського кодексу України.

Основною ознакою, що відрізняє державне комерційне підприємство від інших видів державних підприємств, є наявність мети – отримання прибутку. Тобто, незважаючи на те, що основним призначенням державного підприємства є задоволення потреб держави та суспільства, державні підприємства від своєї діяльності також можуть приносити державі прибуток від реалізації виробленої ними продукції, виконаних робіт чи наданих послуг.

У статуті ДП «Служба місцевих автодоріг» у п.1.6 чітко зазначено, що підприємство є неприбутковим.

1.6. Підприємство є неприбутковою організацією з моменту включення його до Реєстру неприбуткових організацій. Отримані доходи (прибутки) або їх частини не можуть бути розподілені серед засновників (учасників, членів), працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Доходи (прибутки) підприємства використовуються виключно для фінансування видатків на утримання та розвиток підприємства, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених у Статуті.

Скріншот Статуту ДП “Служба місцевих автодоріг”

До Реєстру неприбуткових установ та організацій ДП включили 13.12.2017 року на підставі рішення ДФС.

Скріншот копії листа ГУ ДФС у Хмельницькій області

Ліричний відступ

Добре, визнаємо, ми витратили трохи часу на вивчення законодавства, і розуміємо, що голова адміністрації часто навіть фізично може не мати цього часу через доволі щільний графік та величезну кількість поточних документів, які йому необхідно підписувати, розписувати щодня. Звісно, ми розуміємо, що Вадим Миколайович у держструктуру прийшов з приватного бізнесу, де все працює зовсім інакше. І реально усвідомлюємо, що охопити усі тонкощі державницької служби за 10 місяців досить складно навіть для геніальних людей. Ба більше того, професійні чиновники теж можуть усього не знати, адже законодавство змінюється регулярно. Однак, усвідомлюючи це все, ми не можемо стримати риторичний вигук: Вадиме Миколайовичу, Ви читаєте, що Ви підписуєте?! (можете не поспішати відповідати, дочитайте до кінця).

Спланувати несплановане

Також у розпорядженні керівнику підприємства дорікають тим, що він не подав фінансовий план за 2018 рік.

Протягом першого півріччя 2018 року директору державного підприємства Матусу С.М. неодноразово наголошувалось на необхідності подання фінансового плану та звітів про фінансово-господарську діяльність.

У статуті ДП «Служба місцевих автодоріг» також визначені і діяльність і джерела фінансування підприємства.

1.8. Підприємство є одержувачем бюджетних коштів, що спрямовуються на розвиток та утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення Хмельницької області. 1.9. Підприємство утримується у межах кошторису видатків, затвердженого Органом управління майном, за рахунок: 2 коштів, передбачених у вартості будівництва та ремонту автомобільних доріг, виходячи із законодавчо встановлених нормативів на утримання ДП “Служба місцевих автодоріг”; коштів, передбачених у вартості експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення згідно із розрахунками за Методикою, затвердженою Укравтодором.

Скріншот Статуту ДП “Служба місцевих автодоріг”

Тобто реальне фінансове планування діяльності підприємства залежить саме від:

  • Бюджету України
  • Бюджету області.

Нагадаємо, ці документи приймають колегіальні органи. Практично це виглядає так. Підприємство формує перелік об’єктів, на які будуть витрачатись кошти. Далі цей перелік подається в Орган Управління. Його опрацьовує орган управління. Затверджує. Після цього приймають бюджети, де і визначені суми, які отримає підприємство на свою діяльність, що часто може не відповідати складеному переліку. За традицією, в Україні і Хмельниччина не є винятком, бюджети приймають у листопаді – грудні. (Бюджет на 2019 рік Верховна рада України проголосувала 23 листопада 2018, а Хмельниччина 21 грудня 2018).

То які терміни для звітності?

А тепер просимо прочитати уважно наступний абзац з розпорядження про звільнення.

Водночас, 28 січня 2019 року державне підприємство надало Департаменту проект фінансового плану на 2019 рік, порушивши при цьому терміни щодо його подання та затвердження. Зокрема, відповідно до статті 75 Господарського кодексу України фінансовий план підлягає затвердженню до 01 вересня року, що передує плановому.

Про недоречність застосування ст. 75 Господарського кодексу України саме до ДП «Служба місцевих автодоріг» ми писали вище. Однак вкотре наголосимо, що Міністерство економічного розвитку та торгівлі дало роз’яснення щодо термінів подання звітності.

Подання фінансового плану, звіту про виконання фінансового плану та звіту щодо стану затвердження фінансових планів підприємств державного сектору економіки на адресу у строки:  щодо виконання фінансових планів підприємств державного сектору економіки за І квартал – до 31 травня, за ІІ квартал – 31 серпня, за ІІІ квартал – 30 листопада, за IV квартал та рік – до 31 березня року, що настає за звітним періодом.

Звіт, як пишуть у розпорядженні, керівник подав 28 січня і йому його повернули на доопрацювання. Тобто підприємство має ще трохи менше місяця на виправлення та вчасне затвердження?

Колізія з контрактом

Безумовно, ми мусимо визнати, що у цьому випадку існує реальна юридична колізія. Якою, власне, і скористались в ОДА. Директора ДП «Служба місцевих автодоріг» звільняють за невиконання контракту. І ось саме до цього документу і є питання.

Наголошуємо, що «Служба місцевих автодоріг» – державне підприємство. Указ Президента України «Про забезпечення управління майном, що перебуває у загальнодержавній власності, у процесі його приватизації» №495 від 19.06.1995 року був виданий з метою  впорядкування  управління  майном,  що  перебуває  у загальнодержавній власності. Забезпечення контролю за ефективністю використання і збереженням цього майна покладено на міністерства та інші органи влади. Для цього вони отримали повноваження по створенню державних підприємств. Одночасно Указ зобов’язує КабМін розробити та затвердити текст типового договору з керівниками державних підприємств.

І ось тут з’являється цей контракт між директором ДП «Служба місцевих автодоріг» Сергієм Матусом та Хмельницькою ОДА. І все б було добре, але цей типовий контракт стосується саме комерційних підприємств, а не неприбуткових.

Фактично маємо те, що виконуючи умови контракту директор підприємства міг би порушувати статут цього ж підприємства. І щоб уникнути цієї колізії можна було внести зміни до контракту. Але, якщо шукаєш привід, аби звільнити людини, і це може стати у нагоді.

“Козир” адміністрації

Та наприкінці розпорядження автор витягає «козир з рукава». Далі про цитуємо дослівно.

Крім цього, постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2012 року № 899 затверджено Порядок здійснення витрат суб’єктами господарювання державного сектору економіки у разі незатвердження (непогодження) річних 3 фінансових планів у встановленому порядку, яким установлено, що суб’єкти господарювання державного сектору економіки у разі незатвердження (непогодження) річних фінансових планів можуть здійснювати витрати, які безпосередньо пов’язані з виробництвом та реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). При цьому забороняється здійснювати витрати на капітальні інвестиції (за винятком випадків, рішення щодо яких прийнято Кабінетом Міністрів України), придбання та оренду легкових автомобілів, маркетингові та інформаційно-консультаційні послуги, консалтингові послуги, страхування (крім витрат на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, обов’язкове страхування та страхування відповідно до міжнародних договорів), представницькі заходи, виробництво та розповсюдженн яреклами, благодійну, спонсорську та іншу допомогу, відрахування до резерву сумнівних боргів. Також підприємства не можуть здійснювати продаж, списання державного майна, виплату винагороди (премії) керівникам. У 2018 році підприємством всупереч нормам вищезазначеної постанови здійснювались витрати на капітальні інвестиції та придбання легкових автомобілів.

У липні 2018 року підприємство звернулось до голови Хмельницької ОДА Вадима Лозового за погодженням на купівлю автівок. І він підписав.

Скріншот копії листа до голови Хмельницької ОДА

Ліричний відступ частина 2

Ось серйозно, Вадиме Миколайовичу, що взагалі не читаєте? Що навіть по діагоналі? Навіть одним оком?

Варіант – не читає, який має присмак ст.367 Кримінального кодексу України – службова недбалість, нам подобається найбільше. Ми ж розуміємо, що всі люди і можуть помилятись, і часто навіть несвідомо, без реального умислу. Адже на плечі ще вчорашнього топ-менеджера із столичного «Епіцентру» впала відповідальність за нерідну йому область та ще й треба вибори Президента забезпечити на Хмельниччині. Але виправдовуватись цим протягом 10 місяців не можна. Це не приватні мільйони з однієї товки на іншу ганяти. Це кошти платників податків. І ми вже писали про автівки для медиків, за які з бюджету переплатили понад 2 мільйона гривень.

Передвісники звільнення

Те, що Вадим Лозовий та його команда шукають привід для ліквідації підприємства, досвід якого визнали успішним на території всієї України, вже не секрет. Перші спроби з’явились ще два місяці тому.

16 січня начальник управління регіонального розвитку та будівництва Хмельницької ОДА Віра Бригадир видає наказ «Про визначення замовника та одержувача коштів субвенції з державного бюджету місцевими бюджетами на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Хмельницької області на 2019 рік».

Цим наказом організацію усіх тендерів та розпорядження коштами передано ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» з 1 лютого 2019 року. Саме ці пункти чітко були прописані у Статуті підприємства, яке затверджено було розпорядженням голови. Просто цікаво, коли керівник управління регіонального розвитку та будівництва отримала повноваження скасовувати розпорядження голови ОДА?

До речі, розпорядження Віри Бригадир ДП «Служба місцевих автодоріг» оскаржує в суді. І нині вже отримала забезпечення свого позову: дію розпоряджень призупинено.

Мовчання ОДА та перевірки контролерів

Далі продовження цієї історії опублікували журналісти «Незалежного громадського порталу». У своїй статті Віталій Тараненко цитує голову Хмельницької ОДА:

“Якщо це бюджету обходиться дорого, то таку структуру необхідно оптимізувати. Не виключаю, що Службу місцевих доріг доведеться ліквідувати. Тоді при Хмельницькій обласній службі єдиного замовника обов’язково треба буде створювати дорожній відділ, який далі контролюватиме цей напрямок. Думаю, що затягувати з прийняттям рішення не будемо, якщо підтвердяться недоліки в роботі Службі місцевих доріг”.

Автор також припускає, що «недоліки, про які сказав Лозовий, мають знайти співробітники Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області, які з початку цього року здійснюють перевірку дорожньої служби за 2018 рік».

З наших джерел стало відомо, що ліквідувати підприємство за результатами перевірки не вдалось. Не натягнули і на звільнення з криміналом. Тож довелось шукати інші варіанти. Таким і стало це розпорядження. Чому підприємство «Служба місцевих автодоріг» стало мішенню для Лозового і його команди, існує кілька версій.

Версія перша

Так видання «НГП» припускає, що таким чином «герегівці» планують поламати дорожний бізнес нардепа Сергія Лабазюка. Саме між патроном хмельницького губернатора Олександром Герегою та аграрником-дорожником Лабазюком затяжний конфлікт. У підтвердження цієї версії може бути виступ Вадима Миколайовича 16 червня на колегії.

«Дороги – це наша з вами спільна біль, – звернувся до колег Вадим Миколайович. – Але, повірте, там все не так добре, як каже нам Петро Іванович. Там все дуже погано. І те, що ми варимося в одному соку і говоримо, що є лише три підрядника, це…(очевидно, Вадим Миколайович не договорив, що це не точна інформація, або щось подібне). Днями у нас була турецька компанія, то я вже від Лабазюка отримав СМС-повідомлення «А хіба наші погані? Чого ви нашим не даєте робочі місця?. Навіщо ви турків запрошуєте?» Я дав просту відповідь «А хто відміняв нормальну, здорову конкуренцію?», – розповів деталі Вадим Миколайович.

Видання «YE.UA» також зазначає, що під час тієї колегії Вадим Лозовий зазначив, що проблема не у відсутності фірм, які б виконували певні роботи, а в тому, що «служба єдиного замовника прописує умови так, щоб «грали» ці три фірми». Наприкінці року риторика щодо “Служби єдиного замовника” змінилась.

Версія друга

Неможливо пропустити ласий шмат державних гривень. Нагадаємо, що кандидат на посаду заступника голови Хмельницької ОДА Сергій Ткачук має тісні бізнес-зв’язки із директором ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» Андрієм Колесніком. Про успішний бізнес Сергія Ткачука на державних закупівлях можна прочитати у нашому матеріалі «Поповнення у Хмельницькій ОДА: заступником голови стане консультант із тендерів?»

У своїй декларації Сергій Ткачук вказав, що володіє 25% ТОВ «ІНВЕСТ КАПІТАЛ ГРУП-2015». Співвласниками цієї юридичної особи є: Петро Бицик, Олеся Колеснік, Тетяна Патокіна. Ця трійця пов’язана із директором ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» – Андрієм Колесніком. Так – Олеся Колеснік його дружина, це вказано у його декларації.

Петро Бицик ймовірно є рідним братом його давнього бізнес-партнера Сергія Бицика. Їхні мами (Бицика і Колесніка), спільно з батьком Сергія Ткачука, а також Тетяною Патокіною займаються сільським господарством у фірмі ТОВ «Зелений гай-2015». Це та фірма, яка отримала у власність береги водного об’єкта у селі Правдівка. Варто зазначити, що 20 гектарів були виділені в один день під ведення осг, і фактично одразу також в один день були продані ТОВ «Зелений Гай-2015». Також Петро Бицик фігурує у справі рейдерства земель Хмельницького аеропорту.

Версія третя

Потрібно фінансувати вибори. Не Президентські. Парламентські. Тим більше пан Лозовий має явні нардепівські амбіції.

Державна субвенція на утримання та ремонт місцевих автодоріг  у 2019 році становитиме 568 млн грн.

Версія четверта

“Герегівці” не були готові до влади і не мали сформованої професійної команди. Тож у результаті і вилазять нагора то державні закупівлі проведені без документів, то документи, які суперечать законодавству. Ймовірно, нас чекає ще більше дивних подій та цікавих поворотів.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне