Десять тонн жолудя звичайного планує заготувати Хмельницьке ЛМГ

Фото: kmlis.gov.ua

У лісівників гаряча пора – триває заготівля жолудя дуба звичайного. Цього року ДП «Хмельницьке ЛМГ» планує припасти його 10 тонн.

Щоб підвищити посівні властивості насіння, підприємство в 2018 році закупило спеціальне обладнання для переробки вартістю 20 тисяч гривень. Це установка для флотації жолудя, в якій за допомогою води з партії відбирають порожні та ушкоджені шкідниками жолуді. Усі вони спливають на поверхню, а здорові жолуді тонуть. Інша установка для термотерапії жолудя полягає в зануренні жолудів на 2,5 години у воду температурою 39-41 ºС. За один прийом можна обробити 150 кг. Вказана температура абсолютно не шкідлива для тканини жолудя, але є вбивчою для збудника паразитуючого гриба.

kmlis.gov.ua

Після термотерапії жолуді обробляють спеціальними хімічними речовинами (фунгіцидами) з метою захисту їх від ураження збудниками грибкових захворювань під час зберігання. Всі ці процедури значно підвищують схожість насіння (до 99 %). Потім жолуді засипають до бочок ємністю 100 літрів та поміщають до холодильної камери, де за температури – 2 – 3º С воно зберігається до весняного висіву. Таким способом можна зберігати жолуді до трьох років. Це є дуже актуально через те, що рясне плодоношення дуба звичайного відбувається раз в 6 – 8 років.

Прес-служба Хмельницького ЛМГ.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне