Лісівники Хмельниччини поставляють ялинки на всі смаки

Лісівники Хмельниччини поставляють ялинки на всі смаки
Фото: kmlis.gov.ua

Спливає 2018 рік. Для кожної родини  передноворічний період сповнений приємними клопотами: де придбати лісову красуню – ялинку або дерево інших хвойних порід? Адже саме ялинка з її неповторним виглядом і запахом створює бадьорий, святковий настрій для усіх, а особливо – дітей. Максимально задовольнити потреби населення в придбанні лісових красунь – прямий  обов’язок працівників лісгоспу. З цією метою щорічно в лісових розсадниках, шкілках і на плантаціях висаджують тисячі крихітних саджанців ялини, за якими ведеться догляд. Вирубка хвойних дерев проводиться тільки у спеціально відведених для цього місцях і не завдає шкоди лісовим насадженням.

Щоб зберегти плантації  новорічних ялинок від самовільної вирубки та з метою контролю за їх збутом, Державне агентство лісових ресурсів України з 1 грудня 2011 року запровадило електронний облік новорічних ялинок, тобто всі без виключення  ялинки  маркуються пластиковою биркою зі штрих – кодом та спеціальним кріпленням бирки до стовбуру деревця. Завдяки цьому можна визначити відповідність товару супровідним документам. Будь – якому працівникові поліції або інших правоохоронних органів буде легко перевірити законність придбання красунь з лісових плантацій і виявити, чи не прибула ця ялинка з екологічно небезпечної Чорнобильської зони.

Цього року в середньому ялинки будуть коштувати 55 грн. ДП ”Старокостянтинівський лісгосп” може поставити  близько 1 тис.  ялинок. Для охорони лісових красунь від незаконних вирубок Держлісагентство і МВС видали спільний наказ “Про взаємодію органів внутрішніх справ з державними лісогосподарськими підприємствами».

Чинним законодавством передбачено суворі санкції: за одне незаконно зрубане в лісі  хвойне деревце діаметром пня до 10 см штраф становитиме – 454 грн., 10,1-14 см – 780 грн., 14,1-18см – 2054 грн.  Крім того лісопорушник сплачує ще й штраф від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн.). Посадові особи – від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів доходів (119-204 грн.).

Адміністрація ДП «Старокостянтинівський лісгосп».

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне