На Хмельниччині масова загибель бджіл. Падіж комах спостерігають і в інших областях

Фото: poglyad.te.ua

Вперше про масову загибель бджіл в області на своїй сторінці у Facebook написав голова Кам’янець-Подільської спілки пасічників Ігор Севастьянов 6 червня. Тоді чоловік заявив про загибель 180 бджолосімей. Комахи загинули внаслідок обробітку засобами захисту рослин поля гірчиці, масово полягли бджоли в селі Кульчиївці, що у Кам’янець-Подільському районі.


– Падіж, параліч. Уся бджола з жовтим обніжжям. Обніжжя з гірчичного поля, яке всупереч усіх правил і взагалі всупереч здоровому глузду оброблялось по цвіту сьогодні вранці, в період активного льоту бджіл. Власник на запрошення взяти участь в обстеженні пасік не приїхав, і представника не прислав. У мене особисто, від побаченого ще досі шкребе у горлі.


Падіж комах продовжився і 7, і 8 червня.

https://www.facebook.com/100007755642979/videos/2084440498491118/?t=8

Асоціація “Сільськогосподарських товаровиробників Поділля” звернулась до голови Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації з проханням створити спеціальну комісію для розслідування ситуації, які склалась із загибеллю бджіл.

Водночас новини про масову загибеь комах почали надходити з Вінницької, Миколаївської, Хрківської, Тернопільської областей.

А 14 червня на на сайті Верховної Ради України з’явилася петиція з вимогою заборонити ввезення та використання інсектицидів. Автор петиції Юрій Павленко зазначає, що “в Україні сталася екологічна катастрофа! По всій країні масово гинуть бджоли з причини обробки аграріями полів інсектицидами.
Разом з бджолами гинуть дикі комахи-запилювачи. Це – екологічний терроризм! Вже зараз у багатьох областях нікому запилювати соняшник, гречиху, рапс, сади, огороди. Недоотримання врожаю селянами, фермерами, агрофірмами спричинить тяжкі наслідки на аграрно-орієнтовану економіку України”. 

Наразі петиція зібрала лише 833 підписи з необхідних 25 000.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне