2023: За рік у Хмельницькому майже вдвічі збільшилася кількість кубів із загиблими

Фото: Суспільне Хмельницький

За 2023 рік майже вдвічі збільшилася кількість кубів із зображеннями загиблих воїнів Хмельницької громади, які розташовані по Проскурівській. Символічно, що саме це місце в обласному центрі з початку повномасштабного вторгнення залишається головною локацією року.

За словами начальниці управління організаційно-інформаційної роботи та контролю Хмельницької міської ради Ірини Бачинської, куби у середмісті Хмельницького з’явилися на початку лютого 2022 року, напередодні річниці Революції Гідності.

“На кубах були зображення всіх Героїв Небесної Сотні з Хмельниччини, а також військових, які загинули в зоні проведення АТО. Куби ми ставили тимчасово. Буквально на тиждень-два. А потім планували прибрати їх. Проте, склалося трохи по-іншому. Почалося повномасштабне вторгнення. Куби ми тоді вже не чіпали. На жаль, тільки доставляємо”, — розповіла Тетяна Бачинська.

З того часу центральна вулиця Хмельницького перетворилася на Алею Героїв. Лише цього року, за словами в.о. директора комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Віталія Засоренка, додалося 36 кубів. На кожному з них — чотири зображення загиблих воїнів з Хмельницької громади. За всіма ними комунальники доглядають протягом року.

“Реставраційні роботи на Алеї Героїв проводяться у міру пошкоджень конструкцій. Масштабні – двічі на рік. Це весняний і осінньо-літній період. Найбільше пошкоджень взимку, навесні — ми вже маємо іржу на кубах”, — каже в.о. директора підприємства.

Зараз, за його словами, Алея Героїв налічує 78 кубів. Як розповіла Тетяна Бачинська, на них розміщені зображення військових не лише Хмельницької громади.

“Іноді до нас звертаються і переселенці, які у зв’язку із війною переїхали до Хмельницького, а чоловік, син чи брат до прикладу, загинув. Тож родичі, які зараз проживають в громаді просять розмістити зображення загиблих на кубах. Ми розглядаємо такі звернення і також встановлюємо такі куби”, — розповіла Тетяна Бачинська.

У хмельничанки Анастасії Ярової на Алеї Слави розміщене фото загиблого чоловіка.

“Зараз це щоденне нагадування, що у нас триває війна, яка почалася не 24 лютого 2022 року, а ще у 2014. На жаль, наша Алея збільшується. І це говорить про те, що ми мусимо допомагати нашим військовим. Або ти у ЗСУ, або ти для ЗСУ. Іншого не повинно бути”, — розповіла дружина загиблого чоловіка.

Богдана Садомська з Хмельницького втратила на війні свого батька. Його фото зображено на одному з кубів. Для неї, каже, важливо, що має змогу будь-коли прийти сюди.

“Багато людей в мирних містах забувають про війну. І це таке щоденне нагадування, навіть коли ти просто п’єш каву, чи йдеш з подругою повечеряти це дуже важливо: зупинитися і віддати шану. Для мене, як для людини, яка втратила батька, дуже важливо, що я можу туди прийти в будь-який момент, бо на кладовище не завжди поїдеш. Тим паче, що багато родин взагалі не мають тіло загиблого і їм нема куди їхати. А по закінченні війни можна вже буде створити окремий Меморіал”, — каже Богдана Садомська.

Ця Алея Героїв у середмісті Хмельницького — нагадування місцевим та гостям обласного центру про те, що війна в Україні триває.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне