Червонокнижного дятла білоспинного вперше зафіксували у національному парку Хмельниччини

Фото: ілюстративне

Про це Суспільне Хмельницький розповіла старша наукова співробітниця національного природного парку “Мале Полісся” Наталія Кратасюк.

За її словами, пташок зареєстрували у рамках систематичного вивчення орнітофауни на території парку.

“Дослідження проводять, щоб отримати достовірні дані про сучасний стан орнітокомплексів. Це своєрідна “інвентаризації” птахів, виявлення типових і рідкісних видів з метою їхнього подальшого моніторингу”, — пояснила Наталія Кратасюк.

Орнітолог фотографує середовище, де помітні сліди життєдіяльності птаха, березень 2024, Хмельниччина. Фото: Наталія Кратасюк

Старша наукова співробітниця зазначила, у парку мешкають різні види ряду дятлових, серед яких жовна сива, зелена і чорна, дятел великий, середній і трипалий.

“Дятел білоспинний — дуже рідкісний птах. За 10 років існування парку і ще задовго до його створення, коли проводили дослідження щодо того, яка фауна водиться на місцевості, його не фіксували. Цього разу вдалося вперше помітити цей вид на двох локаціях. Зазвичай він, як і більшість дятлів, шукає личинки й комахи у корі дерев”, — розповіла Наталія Кратасюк.

За її словами, орнітологи помітили червонокнижних птахів за допомогою аудіального методу: “У дятла білоспинного, як і в кожної пташки, є свій характерний спів. Завдяки цьому досвідчені орнітологи змогли його ідентифікувати. Щоб підтвердити свої висновки за допомогою бінокля птаха знайшли, щоб поспостерігати за ним”.

Наталія Кратасюк пояснила, ареал поширення дятла білосніжного — територія, що знаходиться на півночі від Хмельницької області. Тому під час подальших орнітологічних досліджень фахівці будуть встановлювати, чи гніздяться птахи, чи вони тимчасово перебували у парку.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне