На Хмельниччині через діяльність священника руйнується унікальна церква, активісти б’ють на сполох

Фото: https://ngp-ua.info/

На Хмельниччині є унікальна Свято-Покровська церква — мурована сакральна споруда оборонного типу, збудована на честь свята Покрови.

Розташована вона у селі Сутківці Ярмолинецького району та репрезентує одночасно фортецю і храм.

Покровська церква — унікальний взірець оборонного будівництва Поділля, нині є діючим храмом і музеєм, який відвідують численні українські й зарубіжні туристи. Вона є одним з найдавніших в Україні оборонних храмів і єдиним середньовічним оборонним храмом тетраконхового типу.

«Церква в Сутківцях – це унікальна споруда. Вона збудована, як культова споруда і разом з тим має ряд елементів, які можна було використовувати, перечікуючи облогу. У 15 столітті таку побудову собі міг дозволити лише заможний власник – Іван Сутківський. Він і похований біля церкви. Там навіть є пам’ятна могильна плита. Про цю церкву йдеться у всіх підручниках з історії України. І навіть є питання про неї в ЗНО. Вона простояла близько 500 років, а в наші дні – просто помирає, – розповідає виданню «ВСІМ» голова громадської організації “Малієвецька спадщина” Анастасія Донець.

Активістка обурена станом церкви й тим, що там досі “господарює” московський патріархат. Анастасія Донець пояснює: церква-фортеця збудована з вапна й піску. За її словами, російський священник залив у церкві підлогу цементом, що лише зашкодило її загальному вигляду. Після проведених там робіт пам’ятка почала просто знищуватися на очах. Всередині стоїть конденсат і є пліснява. А дах, говорить Анастасія Донець, перетворився у справжнє решето.

«Хто йому дозволив робити такі ремонти в пам’ятках національного значення? Для будівель, які збудовані з вапна й піску, будь-які цементно-вмісні матеріали є отрутою. Вони їх руйнують. Це жахливо, церква просто гниє. І все це зроблено руками московського священника. До того всього, всередині української церкви висить ікона з російським царем», – каже Анастасія Донець.

У коментарях до допису активістки Анастасії Донець хмельничани стали залишати різні коментарі щодо священника Володимира Степанишина. Розповіли, що в храмі чимало ікон, які йому подарували в росії.

«Проблема з цією церквою вже давним-давно. І всі це спостерігали і мовчали, і нічого не робили. Люди перед московськими попами падають на коліна і носять сумки з подачками. В церкві всі ікони привезені з росії, зовсім нічого спільного з українськими традиційними іконами не мають».

«Мені він розповідав, що вони їх там спеціально замовляли, щоб по “правильних канонах” були. Це була спланована політика попів», – зазначили в коментарях.

На офіційній сторінці ПЦУ у Facebook йдеться про те, що в лютому 2019 року релігійна громада села Сутківці провела загальні збори. На них було прийнято рішення доєднатися до ПЦУ. Тоді ж настоятель храму звернувся до суду з позовом, в якому вимагав визнати перехід незаконним.

Судовий процес тривав кілька років. У квітні 2021 року Верховний Суд України підтвердив законність доєднання храму до Православної Церкви України.

«Була нещодавно на екскурсії в тих краях. На жаль, нічого з рішенням суду не змінилося і “священник” той же. Не розумію, що там відбувається», – йдеться в коментарі до допису ПЦУ.

Голова громадської організації “Малієвецька спадщина” Анастасія Донець розповідає: остання реставрація церкви-фортеці відбулася у 2009 році. Тоді ремонтні роботи допомогли зберегти вигляд пам’ятки. Вже зараз, через 13 років, церква перебуває в занедбаному стані.

Наразі, каже активістка, вже почався процес оформлення пам’ятки архітектури національного значення в державну власність. Вона перебуватиме на балансі Ярмолинецької ОТГ. Це допоможе розв’язати питання із незаконним перебуванням у церкві, як вважають активісти, московського патріархату. Що, своєю чергою, допоможе зберегти унікальну церкву-фортецю в Сутківцях.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне