На Хмельниччині виявляють інфікованих кліщів

Фото: ілюстративне

На Хмельниччині виявляють кліщів зараженими бореліями, які є переносниками хвороби Лайма та інших хвороб. Від початку серпня в хмельницькій лабораторії дослідили 5 комах, дві з яких виявились інфікованими.

Про це Суспільному розповіли в Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За їхньою інформацією, з початку 2023 року принесли 202 кліщі, 63 з них були зараженими бореліями, тобто є переносниками хвороби Лайма.

У липні в лабораторії досліджували 32 комахи, 9 з яких — інфіковані.

Якщо ви виявили й витягнули кліща, його варто здати на аналіз в лабораторію, бажано, щоб комаха була жива та не ушкоджена, кажуть в центрі контролю та профілактики хвороб: “Якщо видалили кліща в домашніх умовах, помістіть комаху у флакон, пробірку або інший чистий скляний посуд та щільно закрийте кришкою з проколами. Покладіть шматочок марлі чи вати, змоченої водою, та кілька травинок. Якщо ви не можете привезти кліща до лабораторії у день видалення, комаху необхідно зберігати в холодильнику за t +4 +8°C не довше, ніж 48 годин”.

Як зазначають в установі, після укусу кілька тижнів потрібно слідкувати за самопочуттям. Будь-які симптоми: головний біль, температура, слабкість, почервоніння у місці укусу, розростання плями або набряку — це привід негайно звернутися до лікаря.

Як захиститися від укусу кліщів:

  • на природу краще одягати світлий одяг, щоб кліща можна було побачити;
  • штани необхідно заправити у шкарпетки або в чоботи, рукави – застібнути на манжети;
  • у волоссі кліща важко помітити, тому варто одягнути косинку або головний убір;
  • ретельно оглядайте себе та своїх близьких що дві години прогулянки й після неї.
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне