У Південному Бузі знову плаває мертва риба: в чому причина

Фото: Віктор Карван

Представники ГО “Річки Хмельниччини” вкотре б’ють на сполох — їх хвилює мертва риба у річці Південний Буг. Представник громадської організації Віктор Карван вважає, що проблема полягає у застої води, яка утворюється через спуск водосховища. У Хмельницькій міській раді вчергове збирають комісію аби з’ясувати причину загибелі риби.

Інформує Суспільне

Представник ГО “Річки Хмельниччини” Віктор Карван розповідає, що в Мар’янівському водосховищі на Хмельниччині восени спускають великі ставки, щоб забрати рибу. Це, за його словами, призводить до засухи водойм.

“Вода потім набирається майже десять місяців, а в цей час там засуха. Я вважаю, що треба заборонити спускати воду повністю. Навіщо спускати те водосховище, якщо можна вирощувати рибу в спеціальних садках”,— каже Віктор Карван.

Чоловік переконаний, що причиною гибелі риби від Кам’янецького мосту на Південному Бузі до вулиці Трудової є застійна вода із зливних стоків, що потрапляє у річку.

“В цей відрізок дуже багато потрапило води зі зливних стоків, з побутових стоків. Все воно сходить в ту канаву. Обмінної води нема, кисню нема, плюс амонієві сполуки, то риба через все це й гине”, — пояснює чоловік.

За словами чоловіка, це питання тягнеться роками й залишається невирішеним.

“Це комунальна власність і служби мають слідкувати за цими режимами. Ми декілька разів писали у Держпродспоживслужбу, в обласну прокуратуру. Вони дали нам відписку про те, що у зв’язку з військовими діями перевірки заборонені”,— розповідає Віктор Карван.

Як розповіли Суспільному у Держпродспоживслужбі, цими днями ніяких листів на адресу даної установи не надходило.

Наразі Хмельницькою міською радою створена спеціальна комісія, яка досліджуватиме це питання. До її складу залучили представників рибоохоронного патруля, екологічної інспекції, а також міського управління Держпродспоживслужби, каже в.о. начальника управління з питань екології і контролю за благоустроєм міста Наталія Сибіга.

“У зв’язку із фактом виявлення факту загибелі риби в річці Південний Буг управління ініціює обстеження на річці. Комісія з’ясує яка саме риба загинула та проведуть лабораторний відбір води з метою виявлення причини загибелі риби”,— розповіла Наталія Сибіга.

За її словами, результати обстеження стану відомі після проведення усіх лабораторних досліджень водойми.

Речниця Хмельницької обласної прокуратури Марина Тисячна розповіла, що на цей час ця ситуація на контролі в окружній прокуратурі міста.

“Ми чекаємо висновків екологічної інспекції. На підставі результатів вже будуть прийматися рішення стосовно відкриття кримінального провадження”,— каже Марина Тисячна.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне