У травні на Хмельниччині стартує “бакототерапія” для військовослужбовців: що включатиме реабілітація

Фото: Бакота, 2023. Сергій Толстіхін

З 13 травня на Хмельниччині стартує відновлювальна подорож на Бакоту для військовослужбовців. Триватиме вона п’ять днів. Протягом цього часу з військовими працюватимуть психологи, реабілітологи та митці.

Про новий туристичний сезон на Бакоті в умовах війни говорили в етері Українського Радіо Хмельницького із директором”Туристично-інформаційного центру” Староушицької громади Андрієм Зоіним.

Хочу почати нашу розмову із відновлювальної подорожі на Бакоту для військових, яку ви називаєте “бакототерапією”. Що в програмі?

Ми запланували чотири таких подорожі по 5 днів для 20 осіб кожна. В травні буде перша, а потім ще три. Є багато людей, яким дійсно це потрібно. Зараз ми будемо тестувати “бакототерапію”, щоб потім масштабувати такий вид реабілітації. Вона містить різні методи терапії. З військовими працюватимуть досвідчені фахівці: психологи, реабілітологи, митці. Це про зцілення через походи. Програма складається з прогулянок та екскурсії по лісах Подільських Товтр і схилах Дністровського каньйону, з культурного та гастрономічного дослідження регіону, також будуть майстер-класи з живопису, плавання на сапах, вечірні ватри, трохи спорту.

Насправді про “бакатотерапію” ми вже говорили в наших етерах. Нагадаю, в листопаді минулого року її організували і провели власник зеленої садиби “Дім мандрівника” Сергій Толстіхін і громадська організація “Метта”. До речі, 13 квітня вони знову запрошують усіх на реабілітаційний захід. Ваша “бакототерапія” – це продовження їхньої роботи, чи це щось зовсім інше, чи йде тут мова про співпрацю?

Наш проєкт реалізується в рамках програми “U-LEAD з Європою”. Військові, які проходитимуть “бакототерапію” оселяться в садибі Сергія і в нашому Бакоті Хабі. Сергій вигадав влучну назву для реабілітації військових – “бакототерапія”. Ми не хотіли називати нашу програму медичними термінами, тому запозичили назву у Сергія. Він був не проти, йому сподобалась ця ідея. Взагалі, ми думаємо, що це стане нашим брендом. Усі відновлювальні табори, які будуть проходити на Бакоті для військових, для їхніх родин будуть мати назву “бакототерапія”. Аби долучитись до проєкту, потрібно заповнити реєстраційну форму на нашій сторінці Бакота Хаб, Бакота info у соцмережах.

У реєстраційній формі зазначено, що програма не розрахована на членів родин військовослужбовців.

Коли я заглибився в тему реабілітації, то з’ясувалось, що я не знав багато речей. Фахівці, з якими ми зараз працюємо, порадили нам не змішувати табори, тому перший захід буде тільки для ветеранів. Далі, якщо назбирається достатня кількість людей, які захочуть приїхати зі своїми дружинами, дітьми, то організуємо і для них “бакототерапію”.

В одному із наших минулих інтерв’ю ви сказали, що Червоний Хрест планує на Бакоті побудувати реабілітаційний центр для військових. Яка наразі ситуація?

Ми виділили їм земельну ділянку. Я бачив план, що там буде збудовано. Зараз йде робота з документацією. Це довготривалий процес. У цьому туристичному сезоні його точно не буде.

Для багатьох здається, що туризм нині не на часі, насправді він змінився. Якщо людина уявляє, що турист зараз це такий дядько в капелюсі на Гаваях з коктейлем, то звичайно що ні! Люди в містах живуть в стресі: тривоги, прильоти — це впливає на їхній психологічний стан. Їм потрібно просто кудись приїхати, де нікого немає, де вони зможуть хоча б на декілька днів просто не чути звуків сирен. Тому туристів, яких ми зараз очікуємо, і які до нас їдуть, це люди з великих міст, яким просто треба побути на природі, наодинці, нікого не бачити, щоб вони могли хоча б на день-два перезавантажитись. Ось саме це ми і пояснювали людям, які займаються в нашій громаді туристичним бізнесом. Ми говорили, що їхня цільова авдиторія змінилась. Вже не буде туриста, який раніше приїздив з музикою і шашликами, здебільшого це будуть люди, яким потрібна тиша, реабілітація, піші прогулянки. Щодо змін, то стає більше людей, які вже нарешті виходять з тіні, реєструються як ФОПи і починають надавати цікаві послуги. Раніше у нас не було кафе, яке могло б нагодувати велику кількість туристів.До прикладу, приїхав автобус з групою 40 людей, а поїсти немає де, тільки в Кам’янці, то зараз вже з’явились оператори, які можуть надати таку послугу. До речі, вони обіцяють, що цього року на самій Бакоті, на оглядовому майданчику поставлять кухню традиційних бакотських страв. Думаю, що буде цікаво. Ще багато нового створив заповідник “Подільські Товтри”. Вони зробили новий оглядовий майданчик, поставили великий бінокль, в який можна бачити інший берег, все у подробицях, зробили нові фотозони, дерев’яні доріжки, тобто всі, хто приїде цього року зможуть оцінити як змінюється Бакота.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне