Електронні декларації хмельницьких посадовців та депутатів чекає “ЖАР”-ка перевірка

Фото: newskm.net

Майже три сотні чиновників та депутатів з Хмельницького потрапили у перелік тих, чиї декларації перевірить громадська організація “Жіночий Антикорупційний Рух”.

“Це депутати та члени виконавчого комітету Хмельницької міської ради, керівники структурних підрозділів Хмельницької міської ради та директори комунальних підприємств міста, депутати Хмельницької обласної ради, працівники прокуратури та поліції міста й області, судді Хмельницького міськрайонного суду та Хмельницького окружного адміністративного суду Хмельницької області. Всього 63 жінки та 217 чоловіків,” – заявила під час круглого столу “Прозорий Хмельницький: е-декларанти та їхні нажиті статки” голова правління ГО “ЖАР” Альона Береза.

Хоч чиновники у переважній більшості сумлінно декларують свої статки, от тільки результатів це майже не дає. Контролюючий орган, який мав би моніторити декларації та притягати порушників до відповідальності, фактично бездії. На кінець листопада 2017 року НАЗК перевірило лише 113 декларацій, з поданих 1,5 мільйона.

“Ми маємо сумний досвід співпраці із НАЗК. Так, коли ми минулого разу, під час першої хвилі е-декларування фіксували порушення, невідповідності, формували скарги та надсилали їх до контролюючого органу, але це все фактично безрезультатно було,” – пояснює необхідність громадського моніторингу декларантів Альона Береза.

Якщо не працює НАЗК, то є й інші структури, які мають право реагувати на порушників. Зокрема декларантів активно перевіряє  Департаменту захисту економіки Нацполіції України. За минулий рік Управління захисту економіки в Хмельницькій області склали 160 протоколів.

“Ми починаємо перевірку, роботи багато, адже аналізувати ми будемо не лише наявність чи відсутність декларації. Будемо дивитись, чи вчасно, чи ні її подали декларанти, також перевіримо на відповідність. Тобто якщо людина вказує один рівень статків, а насправді з року в рік у неї з’являються земельні ділянки, нерухомість, автівки, які не відповідають її заробіткам, таких декларантів ми теж будемо фіксувати і наші реакції скеровувати не лише до НАЗК, а й інших органів – управління захисту економіки, прокуратури”, – пояснює голова правління ГО “ЖАР” Альона Береза.

Про результати масштабного моніторингу активісти мають повідомити вже у жовтні.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне