Працівники Грицівського лісництва проводять саніторно-вибіркові та прохідні рубки для боротьби з короїдом

Фото: nday.te.ua

Як повідомляє прес-служба ДП “Старокостянтинівське лісове господарство”, працівники Грицівського лісництва ДП “Старокостянтинівське лісове господарство” в стислі строки проводять саніторно-вибіркові та прохідні рубки. Так, в урочищі Лабунь, де площа соснових насаджень складае 285 гектарів, з яких близько 30 % вражені верхівковим короїдом, з метою боротьби зі шкідником заготовлену лісопродукцію терміново відвантажують споживачам.

Боротися із верхівковим короїдом пропонують, обприскуючи дерева хімічними препаратами. Але це неефективно, бо короїди живляться лубом під корою, відтак можуть підпасти під дію контактних препаратів лише при заселенні. Та й внесення хімії в ліс буде потужним ударом по інших корисних організмах.

Серед пропозицій були і внесення в стовбур дерева препаратів системної дії, які розносять соки дерева і роблять його отруйним для короїдів. Засіб дорогий і застосовують його переважно для декількох дерев, а не масиву лісу. Окрім того, якщо сосна чи ялина починають всихати, то соки погано циркулюють і засіб стає неефективним. Тому найрадикальнішим і найефективнішим засобом на сьогодні є вчасно здійснене санітарне рубання з вибіркою свіжозаселених дерев. Пізнє проведення санітарних рубок не дає потрібного ефекту.

Верхівковий короїд – теплолюбний вид, він одними з перших заселяє найкращі, найвищі дерева, а вже звідти переселяється на інші. Він дуже охоче селиться у порубкових залишках, де розмножується і виходить назовні. Тому одним із методів боротьби із верхівковим короїдом є спалювання порубкових залишків або подрібнення їх дробарками. Цим і займаються на підприємстві.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне