Рятувальники Хмельниччини застерігають громадян не спалювати післяжнивні залишки

Фото: km.dsns.gov.ua

Як повідомляють у ДСНС, сухе і спекотне літо сприяє встановленню надзвичайно високої пожежної небезпеки оточуючого середовища, тож кожному із нас порібно бути уважним і вкрай обережним при користуванні вогнем. Одним із напрямків, що сьогодні викликає чи не найбільшу увагу вогнеборців є безпека полів, з яких уже зібрано урожай і післяжнивні залишки просто спалюють. Знищення стерні таким способом може не лише спричинити степові та лісові пожежі, що призводе до знищення дерев, рослин та диких тварин, а й виникає загроза розповсюдження вогню на населені пункти, розташовані поряд із полями.
Окрім пожежної небезпеки, існує реальна екологічна загроза – забруднення повітря та втрата корисних для ґрунту мікроорганізмів.
При згорянні рослинних залишків у повітря потрапляє пил, окис азоту, угарний газ, важкі метали і канцерогені сполуки, які спричиняють захворювання верхніх дихальних шляхів, ракові захворювання.
Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків у смугах відведення автомобільних доріг тягне за собою адміністративну відповідальність.
Звертаємося до Вас, шановні громадяни: дотримуйтесь правил пожежної безпеки для збереження власного життя та оточуючого середовища, будьте обережні при користуванні вогнем, не спалюйте сухої рослинності та стерні на полях, не розводьте багаття на торф’яниках та в лісових масивах.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне