Старокостянтинівський лісгосп готується до переходу на нові стандарти для круглих лісоматеріалів

Фото: kmlis.gov.ua

В Україні виникла нагальна потреба в запровадженні єдиних стандартів на круглі лісоматеріали, які відповідали б європейським аналогам таких нормативних документів. Це зумовлено появою нових технологій переробки деревини та зростанням вимог до її якості. Також вплинули євроінтеграційні процеси в лісовій галузі та розширення міжнародних торговельних зв’язків нашої країни на лісовому ринку. Зважаючи на те, що з 1 січня 2019 року в Україні вводяться в дію єдині стандарти на круглі лісоматеріали, які відповідають європейським аналогам таких нормативних документів, в ДП «Старокостянтинівський лісгосп» розпочато їх вивчення всіма категоріями спеціалістів з подальшим проведенням атестації. Такий підхід дає змогу завчасно підготувати працівників лісгоспу та забезпечити ефективну роботу за новими стандартами.

Нині в Україні чинні 13 міждержавних стандартів на круглі лісоматеріали, дотримання яких є обов’язковим. Розроблені на основі європейських, національні стандарти на круглі лісоматеріали (загалом їх 11) мають рекомендаційний характер.

Під час вивчення нових стандартів посадовими особами лісгоспу на чолі з директором Ю.Д.Грачуком розглянуто основні відмінності системи європейської та української стандартизації в частині класифікації лісоматеріалів, а також дров’яної деревини для технологічних потреб та дров паливних. В ході жвавої дискусії поставлено ряд важливих практичних питань на які, поки що немає однозначної відповіді.

Головна відмінність чинних в Україні нормативних документів від європейських стандартів полягає в передбачених ними методах вимірювання та визначення обсягу колод і сортуванні деревини за класами якості (сортами) й сортиментами. На даний час в Україні головним є поштучний метод вимірювання колод і визначення обсягу за верхнім діаметром і таблицями обсягу ГОСТ 2708-75. Сортують колоди за трьома сортами, а ГОСТи передбачають заготівлю близько 30 різних сортиментів.

У країнах Євросоюзу головним є метод вимірювання деревини автоматизованими системами вимірювання, якому відповідає поштучний метод вимірювання за серединним діаметром. Сортують колоди за чотирма класами якості – А, В, С, D – для хвойних та твердолистяних порід: дуба, бука, клена, ясена; і за трьома класами якості – А, В, С – для м’яколистяних порід (тополі). За сортиментами круглі лісоматеріали поділяють на лісоматеріали, призначення яких невідоме, і лісоматеріали конкретного призначення. У першому випадку їх сортують згідно з вимогами стандартів, у другому – відповідно до вимог договору (контракту).

Національні стандарти ДСТУ, розроблені на основі європейських, можна поділити на такі категорії:

– методи вимірювання і визначення обсягу круглих лісоматеріалів;
– методи вимірювання ознак деревини і біологічних пошкоджень;
– розмірна класифікація листяних і хвойних пиломатеріалів;
– правила сортування круглих лісоматеріалів за породами.

kmlis.gov.ua

Перед головними спеціалістами та керівниками структурних підрозділів підприємства поставлено завдання протягом листопада-грудня 2018 р. провести навчання з інженерно-технічними працівниками лісгоспу з вивчення нових державних стандартів України з метою впровадження їх з 1 січня 2019 року.

Прес-служба Старокостянтинівського лісгоспу.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне