Одні у полі воїни: хмельничани вже 5 рік протестують проти забудовника та теперішньої міської влади, яка йому підігрує

хмельничани вже 5 рік протестують проти забудовника та теперішньої міської влади, яка йому підігрує
Фото: newskm.net

«Я з вами з усіма спілкувався сто разів. Моя позиція не змінилась. І не зміниться. Я вважаю це будівництво законним…Якщо суд скасує декларацію, містобудівні, ми, як законослухняні громадяни, із великим задоволенням виконаємо рішення суду», – відреагував на черговий візит містян мер Хмельницького Олександр Симчишин.

Саме так мер Хмельницького Олександр Симчишин відповів групі місцевих мешканців, коли ті вже вчергове прийшли зі скаргами на зведення багатоповерхівки. Її будують поблизу з їхнім 40-квартирним будинком на Тернопільській, 34/1. І вже чотири роки вони намагаються довести – будівництво незаконне.

Стоянка + житловий будинок

«Будинок зведений на пагорбі. Він стоїть на блок-подушках, бо тут плавуни. Вода дуже близько підходить до поверхні. І там нижче б’є природне джерело. Щороку наш будинок по-трохи зсувається. В першому під’їзді навіть у людей йде вібрація від найменшого навантаження», – зазначає житель Тернопільської 34/1 Вадим Чорнобай.

Для нього, як і решти його сусідів  експеримент радянських архітекторів стане заледве не прокляттям – житло доводиться весь час боронити від зазіхань заповзятих забудовників. І чергова історія розпочалась 8 листопада 2013 року.  Тоді компанія ПМП «Лідер» купує у громадянина Дмитра Томілова приміщення прохідної у трішки більше ніж 36 квадратів на Тернопільській, 34А. Для чого приватному бізнесу крихітна будівля? Все просто. Прохідна справді невеличка, але розташована вона на ділянці площею у 3 400 квадратних метрів. Вже у березні 2014 року услід за приміщенням до ПМП «Лідер» перейшла і земля. Депутати Хмельницької міської ради своїм рішенням передали її в оренду підприємству на 10 років для обслуговування приміщення прохідної.

Скріншот договору оренди

Наступного року фірма звертається до управління архітектури та містобудування Хмельницької міськради та 15 червня 2015 року отримує містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. Що збираються зводити? 10-поверховий житловий будинок на 100 квартир з дворівневою автостоянкою на 200 авто. Ось таке от «обслуговування прохідної».

Тодішній головний архітектор Хмельницького Віктор Дунаєвський появу цих містобудівних вважав благом для мікрорайону. У інтерв’ю телеканалу «Ексклюзив» він зазначив, що забудовник обіцяв 30% паркомісць віддати людям із особливими потребами.

Вже 15 вересня 2015 року управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області реєструє декларацію про початок будівельних робіт на це будівництво. Фактично у підніжжі пагорба, де стоїть Тернопільська 34/1.

Конфлікт починається.

Судові баталії

Місцеві мешканці звертаються до міськради. 12 листопада 2015-го вона приймає рішення про скасування містобудівних умов та обмежень забудови.

В обґрунтуванні цього рішення мова йде, що «відповідно до укладеного договору оренди земельної ділянки цільове призначення земельної ділянки «для обслуговування приміщення прохідної». І за Законом забудова має здійснюватися саме в межах її цільового призначення. Обслуговування прохідної і будівництво багатоповерхівки? Бачите зв’язок? Ні? Отож.

За чотири дні забудовник звертається до Хмельницького міськрайонного суду. І просить визнати рішення міськради незаконним та скасувати його.  Представник міськради заявляє – з рішенням все в порядку, інтереси місцевих мешканців ніхто не врахував, містобудівні умови видані з порушенням.

Однак, доводи відповідача для суду були недостатніми і позов 11 грудня 2015 року було задоволено. Рішення виконавчого комітету було тоді визнано протиправним. Не погоджуючись із судовим рішенням, відповідач, тобто Хмельницька міська рада, подав апеляційну скаргу до Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Колегія суддів апеляційної інстанції не погодилась з рішенням суду першої інстанції, не вбачала в діях виконавчого комітету Хмельницької міської ради ознак протиправності, а тому вважала, що висновок суду першої інстанції щодо визнання рішення протиправним – є помилковим. 29 січня 2016-го рішення першої інстанції було скасоване.

2:1 на користь місцевих мешканців. Але війна продовжується.

Війна за зелену зону замість будівництва

Справа зависає у касаційній інстанції на цілих два роки. Тим часом жителі Тернопільської 34/1 розпочинають новий виток боротьби за свої права. Тепер вони відстоюють зелену зону замість парковки.

«Ви знаєте, після кожного дощу ми тут наче у блокаді  – води повно. Вона з усіх пагорбів ріками стікає сюди і далі вниз, якраз під те нове будівництво. А там якраз джерело з-під землі виходить. І звідси ні вийти, ні виїхати. Як там можна взагалі зводити будинок, якщо вода стоїть?» – обурюються місцева мешканка Юлія Броніславівна.

Зважаючи на ландшафтні особливості, жителі за декілька років відправили десятки звернень з проханням передбачити там зелену зону. Це ж прохання мешканців під час громадських слухань щодо внесення змін до діючого генплану, що відбулися в квітні 2018 року, озвучувала та письмово зазначала у своїх пропозиціях громадська організація «Жіночий Антикорупційний Рух».

Та станом на сьогодні жодна із пропозицій, яку подавала громадськість, так і не була врахована. Більше того напередодні 2019 року можновладці на чолі з директором профільного департаменту намагались протягнути генплан без урахування змін та пропозицій із вже узаконеними проблемними будівництвами.

Земельна ділянка на Тернопільській 34А не мала бути винятком. Так, в офіційній відповіді Хмельницького міського голови на запит народного депутата було зазначено, що «у проекті містобудівної документації «Коригування (внесення змін) генерального плану м. Хмельницького», розроблений ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» (м. Київ) на замовлення управління архітектури та містобудування департаменту містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міської ради, земельна ділянка по вул. Тернопільській, 34 А в умовних позначеннях зазначена територією багатоквартирної забудови».

Зараз мешканці оскаржують проведення громадських слухань в Хмельницькому окружному адміністративному суді. До справи як треті особи долучилась вже згадана нами вище громадська організація та громадська організація «Подільське екологічне товариство».

План «Б» або багатоповерхівці таки бути

У березні 2018 року управління архітектури та містобудування Хмельницької міськради видало забудовнику нові містобудівні умови та обмеження для проектування проекту будівництва. Вони у великій мірі були дуже схожі із тими, які забудовнику були видані ще у 2015-му. У новому документі мова знову ж таки йшла про будівництво багатоквартирного багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та автостоянкою для легкових автомобілів в двох рівнях. Водночас у цих містобудівних умовах гранична висотність будинків вже було зазначено у розмірі 31 метр (раніше було 24,6 метрів) та на відміну від старої версії вже було вказано максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки – 42 %.

Скріншот МУО, що були отримані забудовником у 2018 році

Тим часом «Лідер» проводжував ще попередню судову баталію. Касаційна тяганина тривала цілих два роки. Врешті, в липні 2018-го касаційну скаргу ПМП «Лідер» було задоволено. Переможну для мешканців постанову апеляційної інстанції – скасовано. Натомість постанову першої інстанції залишено в силі. У цій постанові судді назвали містобудівні умови індивідуальним, тобто ненормативним актом, оскільки, на їх думку, він вичерпує свою дію фактом виконання, адресований конкретній особі, замовнику, і не має загальнообов’язкового значення.

Відтак, у «Лідера» стає вже два пакети містобудівних умов? Аж ніяк. Найвірогідніше «підстраховочні» дозвільні документи, які управління архітектури та містобудування видало повторно у березні 18-го, – скасували. За заявою самого «Лідера», який, вірогідно, був дуже впевнений в результаті судового засідання.

Скріншот відповіді управління архітектури та містобудування

Тож, все повернулося до початку.

Хід конем від депутатів міської ради

Далі Хмельницька міська рада береться змінювати договір оренди з «Лідером». Прохідна з документу зникає, натомість з’являється видача землі для «будівництва багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та автостоянкою для легкових автомобілів в двох рівнях».

І тепер забудовнику вже нічого не має заважати.

Нікого не знітив і той факт, що ділянка знаходиться в так званій «зоні комунальних підприємств, складів і баз», де зводити житло незаконно.

 «Якби в зонінгу чи детальному плані території це була б зона багатоповерхової житлової забудови, то все було б законно. А раз там комунально-складська чи промислова зона, то незаконно. Але корупція почалась ще раніше – із незаконно виданих містобудівних умов та обмежень, якими фактично дозволили будувати житлові будинки з порушенням цільового призначення і вимог містобудівної документації» – коментує ситуацію експерт з містобудування Георгій Могильний.

Проблема є, але її потрібно довести

«Коли ПМП «Лідер»  вдавлював сваї, у нас вібрував весь будинок. В мене у серванті весь посуд дзеленчав. Я злякалась, думала, що це землетрус. Виявилось, що це будинок так вібрує від будівництва на Тернпільській 34А», – розповідає учасниця ініціативної групи мешканців будинку Тетяна.

Жінку підтримують сусіди. Йдемо до підвалу, дорогою люди кажуть, що добре, що погода суха, то зможемо зайти.

«У нас тут підлога пішла хвилями. Гляньте, як від стіни відійшла. Раніше такого не було. І це зараз сухо. А так, тут майже весь час стоїть вода», – каже мешканець Вадим.

Так виглядає підлога у підвальних приміщеннях у будинку на Тернопільській 34/1. Фото авторок

«На наш будинок тисне верхня сусідня багатоповерхівка. Постійно осипається земля. І ми буквально відчуваємо, як наш дім їде. Ми боїмось, щоб з нами не трапилось такого, як в Києві, коли під землю пішов весь квартал. Тут необхідно проводити експертизу всього району, чи принаймні нашого будинку, щоб бачити у якому він стані, і чи взагалі не має він статусу аварійного», – зазначає жителька Марина.

Те, що будинок проблемний, і люди не вигадують, у міській раді знають. Більше того під час засідання земельної комісії 13 червня 2017 року директор профільного Департаменту Олександр Чорнієвич під протокол визнав, що: «Проблема в самому будинку по вул.Тернопільській 34/1, тому що при його будівництві не було враховано особливості цієї ділянки і зараз відбувається зсув і просідання грунту, в підвалах стоїть вода».

Копія витягу із протоколу засідання земельної комісії ХМР

Але ці знання, як пам’ятаємо, не завадили директору профільного департаменту Олександру Чорнієвичу підписати нові містобудівні у 2018 році для ПМП «Лідер», а міським обранцям на чолі із мером проголосувати за зміну цільового призначення цієї ділянки.

Вирішальною у цьому питанні могла би стати будівельна експертиза усього кварталу, яка б реально визначила усі існуючі проблеми. Жителі неодноразово звертались з таким проханням, однак міська влада запевнила їх, що у Хмельницькій міській раді відсутні фахівці, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Чому мовчить контролююча інспекція?

У травні 2017 року після рішення Вінницького апеляційного суду Державна архітектурно-будівельна інспекція спромоглась врешті скасувати і саму декларацію на початок будівельних робіт. Однак, ПМП «Лідер» знову пішов до суду. І отримав рішення , яким Феміда зобов’язала управління не лише скасувати свій наказ, а й поновити реєстрацію декларації. Все. На цьому участь ДАБІ в цій історії завершилась.
Хоча ні, будьмо відвертими, інспекція створила ілюзію активної боротьби – звернулась до апеляційного суду. Щоправда, під час цього звернення допустила процедурну помилку, яку так і не виправила. Таким чином втратила і час, і можливість відстояти законність свого наказу.

Скріншот відповіді Управління ДАБІ у Хмельницькій області Чорнобаю В.В.

Скріншот відповіді Управління ДАБІ у Хмельницькій області Чорнобаю В.В.

Лариса Крюкова – заступниця начальниці Управління ДАБІ у Хмельницькій області коментувати ситуацію не захотіла. Порадила записатись на офіційний прийом чи то до юриста, чи то до своєї керівниці, яка на той момент перебувала на лікарняному.

До речі, ДАБІ ходила на перевірку і в міський Департамент архітектури та містобудування та земельних ресурсів. Інспектори мали перевірити законність видання містобудівних ПМП «Лідер» у 2015 році. Але вони їх там не знайшли. Про що написали службову записку та й завершили перевірку.

Скріншот скан-копії службової записки головного інспектору будівельного нагляду (28.05.19 р.)

«За законодавством, МУО мають виготовлятися у двох екземплярах, один з яких повинен постійно зберігатися в уповноваженому органі містобудування та архітектури. Якщо їх немає, то це порушення законодавства, яке мали також зафіксувати. Але акту немає – є лише службова записка, в якій навіть відсутня пропозиція провести ще одну позапланову перевірку, але вже для перевірки наявності інших МУО, якщо вони невідомим чином кудись зникають. Це дозволяє припустити, що мала місце звичайна домовленість між посадовцями ДАБІ та Управління містобудування та архітектури – насправді, ніякої справжньої перевірки не проводилося, а зробили юридично нікчемну Службову записку», – роз’яснив експерт з містобудування Георгій Могильний.

Ми звернулись за офіційним коментарем до директора ПМП «Лідер» Богдана Сенчука. Він у діях свого підприємства не вбачає порушень.

«Позиція дуже проста: у мене всі дозвільні документи є, загрози для тих мешканців ніякої не існує, історія придумана», – коротко зазначив у телефонній розмові директор ПМП «Лідер».

Хто ж такий «Лідер» і чому на його боці державні органи?

Єдиним засновником, директором та беніфіціаром ПМП «Лідер» є Богдан Сенчук. Як переконує сайт підприємства, утворилось воно у 1991 році. Окрім активної роботи у сфері будівництва, Богдан Сенчук також пробує свої сили і на політичній арені міста. Зокрема, перша проба пера була у 1998 році. Тоді він йшов мажоритарником до Хмельницької міської ради у списках «Української республіканської партії». Згодом були ще чотири провальні спроби від різних політичних сил. Це і «Єдиний центр» Віктора Балоги і «Радикальна партія Олега Ляшка».

Наприкінці 2016 року ПМП «Лідер» стає активним учасником у напрямку державних закупівель. Так, від листопада 2016 року підприємство отримало 199 угод загальною сумою понад 39 мільйонів. З них три великі контракти – із управлінням капітального будівництва тієї ж міськради. Ще один контракт із КП «Чайка». Та найбільшим вдалі стосунки склались саме із міським Управлінням праці та соціального захисту населення: 194 допорогові угоди. У переважній більшості – це були угоди на ремонт у квартирах соціально-незахищеної верстви населення.

Але це не єдиний досвід їхньої співпраці. ПМП «Лідер» та Управління. У 2016 році Хмельницька міська рада дала згоду на укладання договору суперфіцію цим двом структурам. Мова йде про 7 177 квадратних метрів на вулиці Купріна, 59-а.

Коротка суть цього договору – місто безкоштовно дає забудовнику ділянку без жодного конкурсу, натомість отримає незначну кількість квартир для працівників того чи іншого структурного підрозділу. Таким чином бюджет міста недоотримував мільйони. З 2014 по 2016 роки через суперфіцій Хмельницька міська рада роздала 22 га землі під житлове будівництво. У грошовому еквіваленті при середній вартості це майже 224 млн грн потенційних втрат бюджету міста. Ця схема була припинена після втручання у ситуацію ГО «Жіночий Антикорупційний Рух».

Наразі ставити крапку в цій історії зарано. Попереду ще тривала судова тяганина одразу у трьох справах. Однак, поки люди поневіряються у посадових кабінетах та залах судових засідань, забудовник продовжує спокійно будувати багатоповерхівку.

Тим часом Хмельницька міська рада продовжує затягувати внесення корективів у проект генерального плану та ігнорувати громадськість. Це також може підтвердити і розгляд позову мешканців щодо проведення громадських слухань щодо корегування генерального плану м. Хмельницького. Представниця Хмельницької міської ради надала до матеріалів справи досить цікаві документи. Це, наприклад, протокол квітневих громадських слухань 2018 року, в якому відсутня згадка про виступ представниці громадської організації «Жіночий Антикорупційний Рух». А також громадські організації, які залучені у якості третіх осіб, та деякі з тих, що просто брали участь у тих слуханнях до цього часу не отримали офіційних відповідей від профільного департаменту. Хоч представниця міськради і тут здивувала надавши копії тих відповідей, які громадськість не отримувала. А це все можна підсолодити тим випадком, що саме тоді на громадські слухання розробником проекту було на самих громадських слуханнях представлено зовсім іншу графічну частину, а не ту, з якою ознайомлювалась громадськість у профільному управлінні. А відповідно така позиція дозволяє забудовникам зводити у місті все більшу кількість будівель із порушенням містобудівної документації.

Попри все люди не полишають надію і регулярно звертаються до органів міської влади та до мера особисто. Чергова зустріч із міським головою Олександром Симчишиним вкторе виявилась марною витратою часу. Міська влада не вбачає порушень у цьому будівництві і відкрито підтримує забудовника.

Розслідування Альони Берези і Марії Турчини. Створено за підтримки регіонального проекту “Лабораторія викриттів” від Bihus.Info.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне