У Хмельницькому незрячі просять облаштувати тротуар на вулиці Будівельників

Фото: https://suspilne.media/

Тротуар для безпеки життя просять облаштувати у Хмельницькому на вулиці Будівельників незрячі, які там працюють і частина з яких мешкають у гуртожитку. Олена Серветник розповідає: тротуаром, який зараз є, вони не ходять, бо це – суцільні перешкоди. Суспільне дізнавалося подробиці.

Незрячі мешканці гуртожитку на вулиці Будівельників, які працюють на підприємстві УТОС, виходять з дому за 40 хвилин до початку робочого дня. До роботи – менше двохсот метрів, та цей шлях для них сповнений ризиків для здоров’я і життя, розповідає Віктор Волошин: “Не розминувся з автівкою і, як наслідок, потрапив в лікарню: зламана рука, порване вухо. Вона мене просто перекинула через капот, та машина. Я отак стояв на одному боці, а коли прийшов до тями, вже лежу на другому боці. Телефоную дружині, що така і така ситуація, а кров заливає телефон”.

Від гуртожитку частина тротуару є, далі він обривається, бо в цьому місці – заїзд транспорту організацій і компаній. Віктор каже: саме тут він і потрапив під машину, бо не чув її. Чоловік каже: сприймає все на слух, бо не бачить від народження, і шлях до роботи, магазину чи поліклініки для нього – ще те випробування.

“Праве око в мене взагалі протез, ліве – нема кришталика. Проблематично – це не те слово”, – додає чоловік.

Є ще одна, загороджена ділянка тротуару, та далі незрячі виходять на дорогу, якою їздять машини. Незряча Олена Серветник на роботу ходить лише з супроводом. Розповідає: “Дорога на Будівельників дуже в аварійному стані, дуже багато ям, незрячим людям дуже важко ходити”.

Олена каже: падала тут не раз, наштовхувалася на велосипеди, та тротуаром, який наче тут є, ходити не може. Бо тротуар – суцільні перешкоди: ями, сходи, дерева, кав’ярня, заїзд транспорту, каже Андрій Маціцький. Додає: “Щойно в болото втрапили, в калюжу. І це щоразу. То це ще сьогодні дощу немає. А коли дощ, тут не пройдеш і не проїдеш”.

Зі слів Андрія, він мешкає на провулку Гречанському та ходить на роботу пішки. Найважчий для нього відрізок шляху – вулиця Будівельників, додає чоловік: “Тут тротуар в нас від світлофора до гуртожитку взагалі жахливий. Його можна зробити рівнішим, якийсь парканчик відгородити чи просто його вирівняти, щоб ця вода стікала і цього болота не було. Ми ходимо на роботу щодня, а є люди, які ходять і магазин, і в місто цим тротуаром. Ми просимо хоча б один цей бік, від світлофора, на правому боці зробити”.

Із дому, що на вулиці Шухевича, дістається роботи вже 40 років Олена Белінська. Це – за дві зупинки від УТОСУ, які жінка з чоловіком, також незрячим, інколи долають громадським транспортом. Розповідає: “Сідаємо в тролейбус, їдемо тролейбусом. Буває, маршрутка 37-ма нас бере. Ми, звичайно, дуже вдячні тим хлопцям, вони нас беруть безкоштовно, інші маршрутки не хочуть брати”.

Та частіше, каже, йдуть пішки: “Понівечена дорога. Ми всі падаємо, тому що ями, і повні води. В нас на тому тижні жіночка впала й побилася. Йшли ми з роботи всі. Там три ями вкупі, і повні води, і неможливо їх обійти”.

Тротуар на вулиці Будівельників на численні прохання й вимоги в 2021 році мали облаштовувати, зробили проєкт, каже заступник міського голови Василь Новачок.

“Тоді мали такий тяжкий ковідний рік, мали суттєвий спад в виробництві, в економіці і суттєве обмеження фінансування цієї галузі, тому не змогли його зробити. Минулого року також застала війна. Гроші в бюджеті, власне, трішки були, але робити його не могли через те, що видатки з міського бюджету обмежені постановою №590, яка не дозволяла виконання капітальних ремонтів доріг та тротуарів. Зараз будемо дивитися, чекати змін. Якщо Уряд змінить цю постанову і дозволить ці видатки, то ми обов’язково до цього питання знову повернемося”, – додає чиновник.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне