У Славуті відкрито виставку «Мініатюрні моделі вітрильників в пляшках»

Фото: slavuta-mvk.gov.ua

Сайт міста Славута повідомляє, що 31 серпня у приміщенні Славутського історичного музею розпочала свою діяльність унікальна виставка «Мініатюрні моделі вітрильників в пляшках» відомого волинського автора Володимира Ящука, приурочена до Дня міста Славути.
Власник і автор виставки Володимир Пантелеймонович Ящук – уродженець Тернопільщини, який нині проживає у селі Промінь Луцького району. Схожі моделі Володимир Ящук виготовляє вже 30 років. А захоплення морем і вітрильниками зародилось під час проходження військової служби на Балтиці.
В експозиції представлена 181 мініатюрна модель кораблів, яхт, човнів різних історичних епох: від Стародавнього Єгипту, Китаю, Римської імперії до XVIII-XIX століть.
Загалом талановитий майстер виготовив не одну сотню мініатюрних вітрильників, поміщених у скляні пляшки. Найцікавішим є те, що задля того, аби кожен диво-кораблик був особливим, творець використовує найрізноманітніші матеріали.
Моделі вітрильних кораблів виготовлені зі шпону, бамбуку, ниток, паперу, пластику, фольги; вітрила – із чорної редьки, ірису і навіть дурману, а також цибулиння, кукурудзи, часнику, картоплі, капусти, шкірок банану та грейпфрута, а також інших найрізноманітніших матеріалів рослинного походження.

slavuta-mvk.gov.ua

Особливість експонатів полягає в тому, що всі вони знаходяться у скляних пляшках. Автор знає багато секретів майстерності у виготовленні подібних мініатюр, освоїв нові способи кріплення кораблів: до капронової нитки, натягнутої всередині, бушпритом до корка, підвішування на одній та двох волосинах, на площину з бісеру. Склеюється вітрильник за допомогою спеціальних інструментів безпосередньо всередині пляшки. На виготовлення одного виробу у Володимира Пантелеймоновича йде приблизно 30 годин копіткої праці.


Виставка унікальних корабликів Володимира Ящука у Славуті триватиме до кінця вересня, тож не пропустіть унікальну нагоду насолодитися прекрасною експозицією, яка розміщена у Славутському історичному музеї.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне