“Чорний піар” проти Зеленського та агітація із зображенням російського президента

1
Фото: www.oporaua.org

Упродовж першого тижня від офіційного старту агітаційної кампанії до другого туру виборів Президента України в Хмельницькому спостерігачі ОПОРИ виявили матеріали, що мають ознаки агітації проти одного із кандидатів в Президенти України. А також агітацію кандидата із зображенням президента Росії. Про це повідомляє сайт Громадянської мережі ОПОРА.

У суботу, 13 квітня, на стенді для передвиборної агітації, що на вул. Інститутській, спостерігачі ОПОРИ зафіксували дві листівки, які мали ознаки «чорного піару» проти кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського. У вихідних даних одної із листівок зазначено, що вона надрукована на особистому принтері Юрченка О. С. тиражем 50 тис. примірників на замовлення Логурьова К. В. Інша листівка не містить жодних вихідних даних.

Білборд із написом «Яка ж це громадянська війна, коли ЗЄЛЬОНИЄЧЄЛОВЄЧКІ. 5 років агресії Росії проти України» спостерігачі виявили 11 квітня на вулиці Толстого у Хмельницькому. Білборд не містить жодних вихідних даних.

2

www.oporaua.org

Що каже закон?

При цьому у ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. А відповідно до ч. 16 ст. 69 цього Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Відповідно до ч. 1 ст. 59 Закону кандидат на пост Президента України може на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Партія, яка висунула кандидата, може виготовляти друкований матеріал передвиборної агітації кандидата з використанням обладнання, що їй належить. Кандидат на пост Президента України може у такий же спосіб виготовляти матеріали своєї передвиборної агітації. Відомості, що містяться у цих матеріалах, повинні відповідати вимогам закону.

Згідно зі ст.212-13 КУпАП виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск передбачають накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно караються накладенням штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. І на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

12 квітня в Хмельницькому зафіксовано білборди кандидата на пост Президента України Петра Порошенка із зображенням очільника Російської Федерації. На білбордах зазначено: «21 КВІТНЯ. ВИРІШАЛЬНИЙ ВИБІР!», а також є необхідні вихідні дані.

3

www.oporaua.org

11 квітня у поштові скриньки багатоквартирного будинку на вулиці Інститутській невідомі розклали агітаційні газети кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.

4

www.oporaua.org

На першій шпальті газети, що містить всі вихідні дані, яких вимагає Закон України «Про вибори Президента України», розміщено напис «21 КВІТНЯ. ОБИРАЙ!» та зображення російського президента.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне