“Чумні” кам’яні хрести, які знайшли на Хмельниччині додадуть до списку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини

Фото: СУСПІЛЬНЕ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ
 
Інформує Суспільне

“Дата на хресті — 1770 рік вересень і також розташування хреста поза межами цвинтаря, яскраво свідчить, що цей хрест відноситься до типу так званих “чумних” хрестів. Тут за певними даними був хутір, тобто, коли людина вмирала від моровиці, ну, чуми ж, то її ховали просто одразу на обійсті”, — розповів Полюхович.

“Про цей хрест мені стало відомо ще десять років тому, приблизно, знайшов я його місяць тому, збираючи гриби. Побачив його, розчистив”, — сказав Кобілецький.

Напис на хресті 1770 року, що свідчить про поховання жертви чуми. Суспільне Хмельницький

Інший кам’яний хрест лежить поблизу села Кринцілів. За словами Дмитра Полюховича, він датується 18 століттям. І теж відноситься до так званих “чумних”.

У Сатанівській селищній раді, кажуть, дізналися про ці хрести із соцмереж. Знахідки планують взяти на облік, як щойно виявлені об’єкти культурної спадщини. Про це телефоном розповів спеціаліст із архівної справи Сергій Білоус. Локацій із такими хрестами поки мають чотири.

“Приступили до підготовки історичної довідки по кожному окремому пам’ятнику, ця довідка повинна бути узгоджена із науковими співробітниками. Будуть готуватися пам’яткоохоронні договори, і відповідно, вони вже будуть мати статус пам’ятки національного значення”, — сказав Сергій Білоус.

Ще один кам’яний хрест, датований 18 століттям. Фото: Суспільне Хмельницький

Як розповіла заступниця начальника управління культури департаменту Хмельницької ОВА Валентина Лукашук після виготовлення усіх документів такі об’єкти охоронятимуться законом.

За її словами після того, як усі необхідні довідки надійдуть до обласного департаменту, знадобиться ще місяць для включення хрестів до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. Відтак хрестами опікуватиметься територіальна громада.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне