Донька через суд зобов’язала матір знести самочинну будівлю на її земельній ділянці

35
Фото: gp.gov.ua

До Полонського районного суду звернулася жінка з цивільним позовом до своєї матері про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом зобов’язання вчинити певні дії.

Пояснила, що у 2005 році купила в Полонному земельну ділянку, на якій знаходилися господарська будівля, фундамент під житловий будинок зі зведеною на 3 цеглини стіною та блоки. Певний час жінка у райцентрі не жила, та коли повернулася, то на частині фундаменту її мати вже збудувала житло, де й мешкала. Попри те, що мала у власності іншу нерухомість і землю під будівництво.

Відповідачка подала відзив на позов, в якому розповіла, що зводила будинок за власні гроші для доньки і з її дозволу. Отримала для цього й усю необхідну дозвольну документацію. Коли будівництво завершилося, перейшла в спірний будинок жити. Свій – залишила дочці.

У судове засідання жінка не з’явилася. До відзиву додала копії рішення міської ради про надання дозволу на будівництво позивачці та будівельного паспорта на її ім’я. Донька у суді заперечила, що надавала згоду матері на будівництво на своїй земельній ділянці будинку. Та запевнила, що не зверталася за отриманням для цього дозволів, а копії документів бачить вперше.

Не підтвердили факт отримання необхідних для будівництва документів і у міській раді.

«Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що оскільки відповідачка на земельній ділянці, яка належить на праві приватної власності позивачці, без дозволу останньої, самочинно побудувала житловий будинок (прибудову) і остання заперечує проти визнання права власності на нього за відповідачкою, то позов є таким, що підлягає до задоволення», – констатує Полонський районний суд.

Відтак суд своїм рішенням зобов’язав відповідачку усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою площею 0,1000га, «шляхом знесення самочинної прибудови. Приведенням її у попередній стан».

А от у задоволенні вимоги позивачки про відшкодування витрат на правничу допомогу в сумі 7500 гривень суд відмовив. Через відсутність документального підтвердження.

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне