Допомога військовим та благодійність у громадах – чим займаються політичні партії на Хмельниччині під час великої війни

Фото: зі сторінки Хмельницької обласної ради у фейсбуці

У Хмельницькій обласній та Хмельницькій міській раді загалом представлені сім політичних сил. З відкритих джерел ОПОРА дослідила, яку діяльність провадять представники цих партій в умовах повномасштабної війни.

У результаті місцевих виборів 2020 року до Хмельницької обласної ради увійшли 7 політичних сил: «За майбутнє» (13 мандатів), «Команда Симчишина» (13), «За конкретні справи» (10), «Слуга народу» (10), ВО «Батьківщина» (7), «Європейська Солідарність» (7) та «Радикальна партія Олега Ляшка» (4).

У Хмельницькій міській раді найбільше мандатів дісталося мерській партії «Команда Симчишина». Представники цієї політичної сили фактично отримали монобільшість — 26 із 42 місць. 5-відсотковий бар’єр також подолали партії «За майбутнє», ВО «Батьківщина», «Слуга народу» та «Європейська Солідарність» — від кожної з них до міської ради пройшло по 4 представники.

Після початку повномасштабної війни розподіл мандатів серед політичних сил в Хмельницькій обласній та Хмельницькій міській радах не змінився: ані переходів між фракціями, ані серйозних розбіжностей у політичних позиціях, які би спровокували гучні скандали, не зафіксовано. 

Отже, чим займаються представники цих політичних сил після 24 лютого 2022 року, зокрема про що звітують перед своїми виборцями на партійних сторінках у соцмережах.

«За майбутнє». У відкритих джерелах є інформація лише про обласний осередок цієї політичної партії. Як свідчить сервіс YouControl, керівником Хмельницької обласної організації політичної партії «За майбутнє» є Сергій Лабазюк, чинний народний депутат, обраний від виборчого округу №188 на Хмельниччині.

Зазначимо, що ще напередодні повномасштабної війни представники партії в області повідомляли ОПОРІ, що громадські приймальні партії перебувають в процесі утворення. Тоді прийом громадян відбувався через громадські приймальні депутатів місцевих рад від цієї політсили.

У соцмережах сторінки партії у громадах області неактивні, останні дописи опубліковані ще до початку повномасштабної російської агресії. У травні 2023 року діяльність партії ще висвітлювали на сторінці «Жіночий рух «За майбутнє» Хмельниччина», контент якої складали переважно репости дописів зі сторінки голови обласної ради Віолети Лабазюк, однак відтоді нові дописи на сторінці не зʼявляються.

Водночас продовжують інформувати про діяльність політичної сили на сторінці обласної партійної організації «За МАЙБУТНЄ» Хмельниччина». Здебільшого це поширення дописів з офіційних сторінок Віолети Лабазюк, народного депутата Сергія Лабазюка та з всеукраїнської партійної сторінки.

На сторінці обласного осередку політичної сили можна ознайомитися зі звітом нардепа про його роботу за 4 роки, відомостями про діяльність голови облради, є багато дописів про допомогу фонду сімʼї Лабазюків «Ми поруч» військовим, мешканцям округу народного депутата Сергія Лабазюка.

Зазначимо, що засновниками Благодійного фонду сімʼї Лабазюк «Ми поруч» є сам народний депутат Сергій Лабазюк, його дружина, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк та брат народного обранця, депутат Хмельницької обласної ради Петро Лабазюк. Про фонд «Ми поруч» можна було неодноразово почути під час виборів на Хмельниччині. Наприклад, у 2020 році ОПОРА фіксувала встановлення дитячих майданчиків за підтримки фонду.

«Команда Симчишина». У відкритих джерелах наявні дані лише про Хмельницьку обласну регіональну парторганізацію політичної партії «Команда Симчишина», яку очолює депутат Хмельницької міської ради Віталій Підгайчук.

На сторінках у соцмережах партія активно звітує про свою діяльність. «Команда Симчишина» має сторінки у фейсбуці, інстаграмі, канал у телеграмі і навіть власний тікток, який, утім, вже деякий час не оновлює.

На партійних сторінках повідомляють про діяльність міської влади, волонтерські ініціативи, зокрема розміщують анонси благодійних заходів та оголошення про збори коштів на потреби війська, новини з фронту, вшановують памʼять загиблих товаришів, спростовують ворожу дезінформацію та нагадують, чому важливо боронити своє

Сторінки партії часто використовують, щоб інформувати про роботу представників політичної сили у владі. Зокрема, частина дописів – репости зі сторінок міського голови Хмельницької громади Олександра Симчишина, його заступників, першого заступника голови обласної ради Володимира Гончарука.

«Слуга народу». Як свідчить інформація на партійному сайті, політична сила має офіси у Хмельницькому, Камʼянці-Подільському та Шепетівці. Утім ресурс YouControl містить відомості лише про обласний партійний осередок, який очолює народний депутат Сергій Мандзій, обраний до Верховної Ради за партійним списком.

Актуальну інформацію про діяльність політичної сили публікують на партійному сайті та на сторінці партії в фейсбуці «Слуга Народу – Хмельниччина». Після початку повномасштабної війни депутати від партії, як і більшість їхніх колег від інших політичних сил, спрямували діяльність на допомогу українським військовим, постраждалим від ракетних обстрілів. На партійній сторінці інформують про роботу представників партії, зокрема зустрічі з мешканцями громад області та переселенцями.

В області також діють жіноче крило партії та молодіжна організація – «Зе!Жінки Хмельниччини» та «ЗеМолодіжка Хмельниччини» відповідно.

«За конкретні справи». На сайті партії є контакти понад 20 партійних офісів у громадах області, а також адреса приймальні у Хмельницькому. Водночас згідно з даними сервісу YouControl наразі зареєстровані обласний і три районні осередки – у Хмельницькому, Шепетівці та Камʼянці-Подільському. Обласний осередок очолює депутатка обласної ради 7 скликання Людмила Коваль.

Основний контент, який публікують на сторінці партії у фейсбуці «ЗА Конкретні Справи», – привітання зі святами та репости сюжетів зі сторінки телеканалу «Перший Подільський», співзасновником якого називають народного депутата Олександра Герегу, обраного від виборчого округу № 192 на Хмельниччині.  До того ж Олександр Герега є засновником партії «За конкретні справи».

В умовах воєнного стану представники партії реалізують благодійні ініціативи для своїх виборців та допомагають військовим. Зокрема, через громадську організацію «За конкретні справи». Нагадаємо, що під час парламентських виборів у 2019 році ОПОРА повідомляла про агітацію за кандидата під час заходу, який проводила ця організація.

«Європейська Солідарність». Відповідно до відомостей сайту YouControl на Хмельниччині зареєстровано Хмельницьку територіальну організацію політичної партії «Європейська солідарність». Очолює її народний депутат Володимир Арʼєв, обраний за партійними списками.

Чим займаються представники політичної сили, зокрема заступник голови обласної ради Валентин Соколюк та голова фракції в облраді Аліна Коваль, можна дізнатися на сторінці партії у фейсбуці «Європейська Солідарність Хмельниччини». Є тут і репости зі сторінки лідера партії Петра Порошенка, а також дописи про волонтерську діяльність депутатів.

У соцмережі є також сторінка міського партійного осередку «Європейська Солідарність Хмельницький», однак інформація тут здебільшого загальна і лише зрідка стосується безпосередньо роботи місцевих депутатів. На сторінці чимало популярних відео про українських військових.

ВО «Батьківщина». В області діє Хмельницька обласна та Хмельницька міська партійні організації ВО «Батьківщина». Обласну організацію очолює депутат обласної ради Сергій Яковлев, міську – депутат міської ради Богдан Лукашук.

На сторінці у фейсбуці «Хмельницька обласна партійна організація “Батьківщина”» здебільшого репости дописів зі сторінки лідерки партії Юлії Тимошенко. Однак є і власна інформація. Наприклад, про благодійні ініціативи місцевих партійців, зокрема про передачу техніки госпіталю ветеранів війни у Хмельницькому. Про волонтерську діяльність окремих представників партії можна дізнатися у розділі «Регіональні новини» на сайті політичної сили.

«Радикальна партія Олега Ляшка». На партійному сайті можна відшукати інформацію про майже три десятки партійних осередків в громадах Хмельниччини. Однак, як свідчить попередній аналіз ОПОРИ, здебільшого вони не працюють. Щодо обласної партійної організації, то, за даними цього ж сайту, її очолює депутатка обласної ради Тетяна Зеленко. Наразі про свою діяльність політична сила відомостей не оприлюднює, оскільки не має сторінок у соцмережах.

Детально про те, як працюють Хмельницька обласна та Хмельницька міська ради в умовах повномасштабної війни, читайте у дослідженні на сайті ОПОРИ.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне