Електрогенератори без податків: як це вплинуло на ціни у Хмельницькому

Фото: Суспільне

Півтори тисячі електрогенераторів розмитнили у Хмельницькому без податків. Зробили це за час дії змін до постанови, які дозволяють ввозити такі прилади з-за кордону та не платити за них мито і податок на додану вартість. Розповів про це заступник начальника митного поста “Хмельницький” Хмельницької митниці Олександр Агрестахов.

Як це вплине на ціну електрогенераторів та чи можна зекономити, купуючи їх за кордоном, або тепер, в Україні, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Купив два електрогенератори за кордоном для одного з аграрних підприємств інженер Віктор Ящишин. Зараз робить їх митне оформлення.

“У зв’язку з виробництвом нам не вистачає сьогодні потужності електричних мереж і їх відсутність. Ми зараз зупинили сушку кукурудзи й змушені купувати такі агрегати, щоб забезпечити сушіння кукурудзи. У нас десь 500 гектарів кукурудзи ще не зібрано. Плюс ферми, ми вирощуємо свиней, нам теж потрібні там потужності”, — розповідає Віктор Ящишин.

Віктор Ящишин розповідає, два потужних електрогенератори купував в Україні раніше. Ці, вживані, придбав за кордоном, щоб зекономити. Податок за них також не сплачував.

“Вартість цих двох агрегатів близько 26-ти тисяч євро. Іноземці теж йдуть на поступки, не підіймають ціни, а цього разу ми податків не сплатили близько трьохсот тисяч гривень. Ми в Україні купували менших потужностей, десь біля мільйона 200, мільйон триста”,— каже чоловік.

Без сплати мита та податку на додану вартість завозити в Україну з листопада можна зокрема електрогенератори та трансформатори. Про це розповів заступник начальника митного поста “Хмельницький”Хмельницької митниці Олександр Агрестахов.

“Без сплати мита і сплати ПДВ (податок на додану вартість) заїжджають генераторні установки, обладнання для пристроїв фільтрування та очищення води, трансформатори, акумулятори електричні, повербанки.Трансформатори для напруги понад 1000 вольтів, електрична апаратура для комунікації більше тисячі вольтів, також трансформатори, пульти, панелі й розподільчі щити та ізолятори. При оформленні цих всіх товарів, які я перерахував вище, здійснюються без декларації відповідності та без трилисника”, — розповідає Олександр Агрестахов.

На одному із ринків Хмельницького продавці, з якими нам вдалося поспілкуватися, не на камеру говорять: ціни на електрогенератори зросли. Хоче купити для дому цей прилад на ринку місцевий житель Володимир Маршук.

“На будинок, три кіловати хоча б, до п’яти, можна інтернетом замовити, але це буде довго, одразу потрібно купити на місті. Найголовніше, щоб вони були. Розраховую купити десь до сорока тисяч. Вони так і коштують, вони ж підняли на них ціни”, — розповідає хмельничанин.

Держава не регулює ціни на електрогенератори, про це розповіла завідувачка сектору контролю за регульованими цінами головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олена Сологуб-Лисенко.

“Попит населення буде визначати подальше ціноутворення на ринку. Наразі вичерпуються запаси в Україні генераторів і, при ввезенні нових, уже на ціни будуть впливати реалії нинішніх курсових і логістичних реалій”, — каже чиновниця.

Член Спілки підприємців України Валерій Яковенко розповів телефоном, зараз постанова про ввезення електрогенераторів без податків в Україну діє не на всіх митницях, каже, як це впливає на ціну електрогенераторів.

“Ці податки, що ми сплачуємо на митниці лягають нам не “ПДВшним” кредитом, а в якості собівартості за продукцію – дешевше вона не стає. Чи є тенденція і тренди того, що це буде змінено і продукція стане дешевшою? Ми дуже віримо в це й очікуємо, що такі зміни, приблизно, вплинуть на ціну вже після Нового року. Якщо на зовнішніх ринках, через дефіцит комплектуючих, обладнання не стане дорожче. Поки що ціни ростуть, але не кардинально: на кілька відсотків щотижня”, — розповідає Валерій Яковенко.

За словами Олександра Агрестахова, ввозити без податків названі прилади можна до закінчення воєнного стану.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне