Фахівці Хмельницького обласного серцево-судинного центру вперше провели торакальне ендоваскулярне протезування аорти

Фото: https://km-oblrada.gov.ua/

Фахівці комунального закладу обласної ради – КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» – вперше на Хмельниччині провели торакальне ендоваскулярне протезування аорти (TEVAR).

Пацієнт, чоловік 1951 р.н., звернувся у поліклініку КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» зі скаргами на загальну слабкість, втому, біль в лівій поперековій ділянці, що виникала у лежачому положенні. Хворіє на ішемічну хворобу серця та гіпертонічну хворобу. Проведене обстеження, комп’ютерна томографія, коронаро- та аортографія виявили аневризму грудного та черевного відділу аорти з ознаками розшарування.

https://km-oblrada.gov.ua/

З огляду на ураження судин, небезпеку ускладнень та загальний стан, пацієнту було заплановане та, в умовах катетеризаційної лабораторії виконане черезшкірне втручання – імплантація стент-графта у грудний відділ аорти.

Втручання проводили: кардіохірурги Андрій Кланца та Валерій Сухарєв, анестезіолог Юрій Гордєєв, операційна м/с Тетяна Хмель. Консультативна та практична допомога: Сергій Фуркало, професор, д.мед.н., завідувач відділу ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН України.

https://km-oblrada.gov.ua/

Як зазначає директор КНП «ХОССЦ» Андрій Кланца, метод ендоваскулярного протезування відноситься до високотехнологічної медичної допомоги. Дозволяє досягти результатів, порівнянних з відкритою хірургічною технікою, але з меншою вірогідністю ускладнень, значним скороченням термінів госпіталізації та реабілітації пацієнта. Втручання, яке раніше доводилось робити 10-12 годин, після чого на пацієнта чекав значний термін реабілітації, ми сьогодні виконали за 2 години. Дякую операційній бригаді, дякую колективу за спільну висококваліфіковану роботу. Особлива подяка Сергію Миколайовичу та колегам з інституту Шалімова за багаторічну плідну співпрацю».

Після операції  і триденного перебування у відділенні інвазивної кардіології та інтервенційної радіології, пацієнт був виписаний зі значним покращенням. Через тиждень, на контрольному огляді, пацієнт відзначив відсутність больових симптомів – таким чином, медики досягли максимальної профілактики ризику формування аневризми і розриву аорти.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне