Гуманітарка чи товар: у магазинах Хмельницького продають тушонки без етикеток

Фото: https://suspilne.media/

Курячі тушкованки по 30 гривень за півлітрову банку купила в одному з хмельницьких магазинів місцева жителька Ольга Мельник. Як розповіла жінка, банки були без етикеток, і в неї – каже – закралася підозра, що це тушонки з волонтерської допомоги для ЗСУ чи тероборони. Чи справді в Хмельницькому продають гуманітарні харчі, читайте у матеріалі Суспільного.

Ольга Мельник в хмельницькому магазині придбала курячі тушонки. За словами жінки, одна банка вартувала 30 гривень. «Консервація» була без етикеток чи іншого маркування, а супровідні документи були написані від руки. Ольга викликала поліцію та написала заяву про цей немаркований товар.

«На моє прохання показати документи на товар, продавчиня магазину принесла папірець на якому було написано від руки: «Тушонка «Бім-бом»». Не було ніякого ні підпису, ні печаті, ні дати зберігання, зовсім нічого. Я запитала: «Може, це волонтерські тушонки?», продавчиня сказала: «Ні, нам привезли з «Бім-бома», це куряча тушонка другого сорту». Я взяла 5 банок, розрахувалася банківською карткою, чек з касового апарату мені не дали», – розповіла покупчиня Ольга.

У магазині, де зі слів Ольги, вона купувала ці тушонки – таких на прилавках вже немає. Інші тушонки коштують близько 80 гривень і більше. Директор магазину Сергій Гадаль, який називає себе продавцем, розповів, що саме він займається завозом товару. Документів на тушонки по 30 гривень від Сатанівського плодоконсервного заводу з торговою маркою «Бім-бом» Сергій кореспондентці Суспільного не показав.

«Всі документи я надав відповідним органам. Приходив дільничний, я йому дав пояснення та показав всі необхідні документи», – каже Сергій Гадаль.

Зі слів Сергія, тушонки купив у представниці Сатанівського консервного заводу, яка показала йому копію сертифіката на продукцію.

«Я купив ті тушонки по 25 гривень за банку. Представниця заводу сказала, що є тушонка, хороша, курятина, другий сорт, Сатанівського консервного заводу», – говорить директор магазину.

Як розповів директор Сатанівського консервного заводу та власник марки «Бім-бом» Віктор Гуменний, такі тушонки могли бути продукцією, яка справді перероблялася на їхньому підприємстві.

«Коли почалась війна, багато хто до нас звертався з волонтерів. Вони приїздили зі своєю сировиною, а ми їм безплатно переробляли, при умові, що воно піде на армію чи притулки», – каже Віктор Гуменний.

За його словами, в березні на прохання волонтерів виготовили на заводі понад 15 тисяч банок тушонок, в тому числі й курячих, в травні – понад 5 тисяч банок. І спеціально їх не маркували, щоби тушонки не потрапляли в торговельну мережу, а потрапляли за призначенням: армійцям на передовій.

«Я коли дізнався, що в магазині продають курячі тушонки по 30 гривень, то на другий день приїхав в цей магазин, сказав, що я власник цієї торгової марки, хочу розібратися, як так сталося, що ви продаєте під моєю торговою маркою тушонки. Допоможіть мені знайти, звідки воно взялося. Чи це мої волонтери продають, яким я роблю, чи хтось другий. Але в магазині мені відмовилися допомогти», – розповідає Віктор Гуменний.

Як розповіла спеціалістка головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександра Титарчук, у торговельній мережі заборонено продавати продукти без жодного маркування.

«Не має значення, чи це тушонка, чи будь-який інший харчовий продукт. Він має бути маркований. Має бути вказано: назва, чітке маркування, виробник, термін придатності, або вжити до й умови зберігання», – говорить Олександра Титарчук.

За її словами, реалізатор товару на запит споживача зобов’язаний надати супровідні документи.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне