Хмельниччина: прихована реклама у ЗМІ та нехтування принципами рівності й конкурентності виборів

Фото: www.oporaua.org

В останній місяць передвиборної кампанії Хмельницьку область активно відвідували кандидати на пост Президента України, представники їхніх команд та «віп-агітатори». Найбільш поширеними порушеннями березня стали розміщення прихованої реклами у ЗМІ та нехтування принципом рівних можливостей і вільних конкурентних виборів. Про це йшлося під час прес-конференції 29 березня.

«У березні, як і минулого місяця, ОПОРА продовжує фіксувати ситуації з ознаками порушення принципу рівних можливостей та вільних і конкурентних виборів. Водночас відповідно до українського законодавства рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, а також рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України», – зазначив Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Так, 15 березня вранці, в робочий час, у конференц-залі обласної лікарні голова Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Лозовий розповідав медикам про те, як багато працює чинний Президент, просив ознайомитись із його програмою та думати за кого голосувати на виборчій дільниці.

Ознаки порушення рівності прав і умов участі у виборчому процесі демонструє також інший приклад. У ТВО №190, попри вимогу закону, що  захід, який має агітаційну мету, повинен бути оплачений на договірній основі за рахунок коштів з виборчого фонду кандидата, залу Будинку культури, у якій лідер ВО «Свобода» зустрічався з жителями міста Полонного, було надано для звіту депутатів фракції «Свобода» у Полонській міській раді. Окрім того, приміщення для зустрічі Олега Тягнибока з мешканцями міста Шепетівки Хмельницької області орендував приватний підприємець. Під час обох зустрічей спостерігачі ОПОРИ фіксували агітацію за кандидата на посаду Президента України Руслана Кошулинського.

І в лютому, і в березні місцеві ЗМІ продовжували розміщувати замовні матеріали. До прикладу, у лютому в 114 обласних та районних газетах Хмельниччини ОПОРА  зафіксувала 89 публікацій з ознаками прихованої реклами кандидатів та ще 20 –  з ознаками «джинси» за політичні партії. За три тижні березня лише у трьох виданнях, які виходять друком у Хмельницькому, було виявлено 29 матеріалів, що мають ознаки прихованої реклами кандидатів.

Крім того, у «відкритих офісах» команди Порошенка, що розташовані в ТВО №190, було зафіксовано значну кількість примірників спецвипуску обласного тижневика «Актуально для подолян». Багато матеріалів спецвипуску присвячені Петру Порошенку, його досягненням на посту  Президента України в різних сферах, деякі публікації містять схвальні відгуки відомих людей про діяльність чинного Президента, однак жодна зі статей не маркована як політична реклама.

Непоодинокими були випадки розповсюдження матеріалів з ознаками «чорного піару» проти кандидатів – як у місцевих друкованих ЗМІ, так і в формі газет і листівок, які не містили необхідних вихідних даних.

За словами громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області Володимира Гарієвського, в області зареєстровано 60 звернень до правоохоронних органів з приводу порушень, пов’язаних із виборами, складено 11 протоколів про порушення та порушено 2 кримінальні провадження, які стосуються знищення і підпалу білбордів у місті Полонному.

Як розповів Андрій Попик, упродовж останнього місяця виборчої кампанії на Хмельниччину навідалися 7 кандидатів на пост Президента України: Руслан Кошулинський приїжджав 2 березня до Славути та 7 березня до Кам’янця-Подільського; Юрій Дерев’янко був у Хмельницькому 4 березня, Юлія Тимошенко побувала 5 березня у Красилові, Ярмолинцях та Кам’янці-Подільському; 7 березня у центрі Хмельницького з перехожими спілкувався Володимир Петров; 9 березня відбувся візит Олега Ляшка до Ярмолинець, Дунаєвець та Кам’янця-Подільського; Петро Порошенко зустрічався з виборцями на центральній площі Хмельницького 20 березня; Віктор Бондар, який також є депутатом-мажоритарником від області, 27 березня відвідав населені пункти свого виборчого округу – Віньківці, Деражню, Вовковинці.

Окрім кандидатів, на Хмельниччині побували також представники їхніх команд і так звані «віп-агітатори». Так, зокрема, агітувати за Петра Порошенка приїжджали Оксана Білозір та Ірина Луценко; за Руслана Кошулинського – Олег Тягнибок; за Юлію Тимошенко – Анастасія Приходько; за Анатолія Гриценка – Андрій Садовий, Єгор Соболєв, Дмитро Добродомов, Єгор Фірсов, Василь Гацько та інші.

Підготовка до президентських виборів, що мають відбутися 31 березня, в області відбувалася згідно із календарним планом заходів, оприлюдненим ЦВК. На Хмельниччині утворено 1 535 дільничних виборчих комісій, до роботи в яких залучено майже 19 тисяч осіб, які представляють 20 кандидатів на пост Президента України. Найбільше осіб включено до складу ДВК за поданнями Юлії Литвиненко, найменше – Ольги Богомолець. Кількісна перевага в керівних посадах у ДВК дісталася представникам Анатолія Гриценка та Петра Порошенка, найменше у керівному складі кандидатур від Олександра Данилюка.

www.oporaua.org

www.oporaua.org

За коментарями звертайтеся:

Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області

тел.: 097 935 13 90, e-mail: [email protected]

Оксана Банкова, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області

тел.: 097 807 32 93, e-mail: [email protected]

Громадянська мережа ОПОРА

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне