Хмельницька влада запровадила нечесні умови конкурсного відбору для управдомів – АМК

Фото: https://amcu.gov.ua/

Південно-західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України зобов’язало виконавчий комітет Хмельницької міської ради не допускати антиконкурентних дій, які можуть призвести до обмеження конкуренції. Інформує НГП.

Як повідомляє пресслужба відомства, рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 08.02.2018 №82 “Про затвердження конкурсної документації з призначення управителя багатоквартирних будинків у місті Хмельницькому та внесення змін в рішення виконавчого комітету від 25.05.2017 №375” до кваліфікаційних критеріїв для участі у конкурсі були включені обов’язкові умови стосовно наявного досвіду роботи з надання послуг у сфері управління (обслуговування та утримання будинків та прибудинкових територій) не менше 2 років та обсягів наданих послуг обслуговування не менше 50% від загальної площі будинків, вказаних у об’єкті.

Відділення встановило, що виконавчий комітет Хмельницької міської ради не тільки встановив додаткову умову до оціночного критерію “наявність досвіду роботи з надання послуг у сфері житлово-комунального господарства” у вигляді встановлення необхідного терміну роботи: “не менше 2 років”, а ще й запровадив новий критерій: “обсяги обслуговування не менше 50% від загальної площі будинків, вказаних у об’єкті”. При цьому наявність даних критеріїв не носила оціночний характер, а була обов’язковою для прийняття участі у конкурсі.

«Ці критерії фактично позбавили можливості взяти участь у конкурсі тих суб’єктів господарювання, які працюють на ринку менше двох років чи надають послуги по одному чи декількох будинках. Через дії виконавчого комітету окремі суб’єкти господарювання отримали переваги у конкуренції, а їх конкуренти як з м. Хмельницького, та і з інших регіонів України, не мали можливості взяти участь у конкурсі. Висновки Відділення підтвердило опитування потенційних учасників товарного ринку – вони вважають, що встановлення таких обмежень є діями, які могли впливати на чесні звичаї чи на вільну та відкриту конкуренцію на ринку надання послуг з управління будинком. Відділення зобов’язало виконавчий комітет Хмельницької міської ради у разі надходження протоколів зборів співвласників багатоквартирного будинку з проханням призначення управителя та проведення відповідного конкурсу, дотримуватися вимог чинного законодавства», – повідомив голова Відділення Олег Федорчук.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне