Місцеві новини, мінімум національних новин та відсутність новин з інших регіонів: тенденції хмельницьких медіа в листопаді

Фото: авторки

Кримінальні та надзвичайні новини надалі в топі хмельницьких стрічок найбільш популярних медіа на Хмельниччині. Другу сходинку займають новини про місцеву політику, економіку та соціальні проблеми (комуналка, пільги тощо). І замикають трійку лідерів серед місцевих новин матеріали про соціальні наслідки війни. Така тенденція по факту не змінилась порівняно з липнем цього року, коли було проведено подібний моніторинг тематики новин у тих же медіа. Якщо ж говорити про рівень висвітлення новин, то вони в хмельницьких медіа у більше, як 93% стосуються місцевого рівня та менше 4% національного. Міжнародна тематика була відображена лише одного разу.

Такі результати чергового моніторингу, які провів Інститут масової інформації з 6 по 10 листопада. Його специфіка – моніторинг рівня висвітлення новин (місцевий, національний та міжнародний) та їх тематики (кримінал, місцева політика, соціальні наслідки війни, бойові дії, волонтерство, медицина та здоров’я тощо). Для моніторингу було обрано 5 найбільш популярніших онлайн-медій Хмельниччини: сайт «Є», vsim.ua, Незалежний громадський портал, Поділля News та ХМ-інсайт.

Деталі моніторингу

Всього було проаналізовано 327 новин. Серед них найбільше було місуевих або регіональних новин. Мова йде про 305 новин або ж більше, як 93% новин. Новини національного характеру складають менше 4%, загалом йдеться про 12 новин. До прикладу, vsim.ua писали про те, як записатися в електронну чергу для проходження ВЛК, а сайт «Є» кожного дня пише про втрати ворога за даними Генштабу. Лише один матеріал, який було розміщено в регіональних медіа, можна віднести до міжнародної тематики. Сайт «Є» 8 листопада розмістив матеріал журналіста Павла Новика про дезінформацію та російську пропаганду під назвою «Дипфейк Залужного та дезінформаційна кампанія про продаж зброї ХАМАС: як роспропаганда атакує Україну».

Кримінальні новини

Кримінальні новини, надзвичайні події і ДТП, в більшості, створюються на підставі розісланих пресрелізів правоохоронних чи контролюючих органів або ж суддів. В моніторинговий період у стрічках новин було понад третину серед новин місцевого та регіонального характеру. Мова про сотню новин загалом, або майже 33% від загальної кількості новин. Найбільше таких новин за робочий тиждень поширило медіа ХМ-інсайт (28 новин), Поділля News (25 новин) та vsim.ua (22 новини). Найменше новин такої тематики висвітлював Незалежний громадський портал (9 новин). До речі, порівняно із попереднім моніторингом, цей показник збільшився. В липні відсоток становив 29% або ж 98 новин із 320 промоніторених.

До прикладу, це новина про аварію у Хмельницькому районі, під час якої автомобіль з’їхав у кювет та перекинувся або ж новина про те, що у Нетішині та Старокостянтинові трапились пожежі в багатоповерхівках, або новина про те, що у Хмельницькому затримали чоловіка, який розгулював містом з гранатою.

Місцева політика, економіка та соціальна тематика

Новини про місцеву політику, економіку, соціальну тематику у цьому моніторингу зайняли другу сходинку із показником у трішки більше, як 29%. Загалом у 5 медіа в моніторинговий період було опубліковано 89 новин на цю тематику, або кожна тертя новина. Сюди увійшли новини від органів державної влади та місцевого самоврядування, соціальні проблеми та ініціативи, місцеві реформи, ринок праці, комунальні послуги та пільги.

Серед топових тем тут була тема виділення бюджетних коштів на закупівлі для захисників. Сайт “Є” та vsim.ua писали про Хмельницьку міську громаду, яка виділяла кошти на FPV-дрони. Сайт “Є” та ХМ-інсайт писали про акцію, яку організовували мешканці в Старокостянтинові, щоб місцева влада витрачала бюджетні кошти на Збройні Сили України. Опісля того сайт “Є” також писав про те, що Старокостянтинівська міська рада все ж таки закупила обладнання для протиповітряної оборони.

Два видання, ХМ-інсайт та Поділля News, не забули і розповісти про відрядження одного із керівників Хмельницької обласної військової адміністрації до США. Схожість матеріалів може свідчити про те, що ці матеріали були опубліковані, як висвітлення діяльності обласної влади за бюджетні кошти.

До прикладу, vsim.ua писало, що у Хмельницькій області 2 400 безробітних і про те, які є вакансії, а також про те, що у Хмельницькому змінять оператора е-квитка. Поряд з тим, сайт «Є» також писав про удосконалення системи електронних квитків в обласному центрі та про ринок праці на Хмельниччині, а також про те, де не буде електрики та про те, які закупівлі було проведено. ХМ-інсайт писав про прорив водогону, виявленні порушення прав підопічних евакуйованого на Хмельниччину психоневрологічного інтернату та про те, що Хмельниччина лідирує з дерусифікації вулиць.

Якщо дивитись у розрізі медій, то найбільше про ці питання писало vsim.ua. Мова про 25 матеріалів. Поділля News мало 18 матеріалів і два видання мали по 17 таких новин – сайт Є та Незалежний громадський портал. Найменше, а це 12 новин цього спрямування, розмістив у себе ХМ-інсайт.

Соціальні наслідки війни

Левову частину контенту, який поширюють найпопулярніші медіа регіону, займають новини про соціальні наслідки війни. Мова йде про прощання із захисниками, нагородження Героїв та членів їх родин. Відсоток цих новин становить понад 15% або ж це 46 новин у стрічці.

Того тижня всі медіа писали про прощання з полковником Володимиром Возним у Кам’янці-Подільському та про те, що членам сімей загиблих Героїв на Хмельниччині вручили державні нагороди.

Культура та спорт

15 новин або 5% у новинах місцевого чи регіонального значення займають новини про культуру та спорт. Найбільше новин в моніторинговий період розмістив сайт «Є». Це пов’язано з тим, що саме це медіа регіонально висвітлює спортивні події. Цього тижня видання писало про футбол, волейбол та спортивну гімнастику. Поряд з тим vsim.ua три новини присвятив культурі, а саме писав про 30-метровий “мурал єдності”, відкриття етномузею-скансена та про новий проєкт «Плоскирівська майстерня».

Волонтерство, війна та бойові дії

Ця тема втратила у новинних стрічках свої позиції порівняно з липнем цього року. Загалом за моніторинговий період в місцевих новинах цю тематику було лише 10 матеріал або ж лише 3% новин. Разом з тим, трішки активніше медіа висвітлюють питання волонтерських ініціатив. За тиждень це було 14 новин або ж 4,6% новин. Серед них 3 матеріали розміщено на сайті «Є», 4 – Поділля News та 6 – ХМ-інсайт. Лише один матеріал про волонтера з Хмельницького, який рятує транспорт для військових розмістив vsim.ua.

Найменше – про медицину

Найменше у моніторинговий період медіа писали про здоров’я та медицина. Це всього лише 8 новин за 5 днів, під час яких проводився моніторинг. І жодної новини медіа Хмельниччини не розмістили щодо права людини та про вразливі категорії населення. Це, звичайно, може бути просто співпадіння обставин, однак ця тенденція виглядає трохи дивно, адже правові питання та питання вразливих категорій громадян завжди є актуальними.

Інше у новинах

Серед новин, що були віднесені до цієї категорії загалом 23 новин або ж 7,5% новин. Це новини про погоду, освіту, релігійні питання. Про погоду регулярно пишуть сайт «Є» та Поділля News, а от про освіту – всі медіа, які потрапили під моніторинг.

Замість висновків

Проведений моніторинг продемонстрував, що новини на кримінальну тематику і надзвичайні події займають левову частку новинної стрічки в регіональних онлайн-медіа Хмельниччини. Також активно медійники висвітлюють питання місцевої політики. Поряд з тим, актуальність у висвітленні втратили питання медицини та здоров’я. Також впала зацікавленість медійників до питань висвітлення війни та бойових дій.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Позначки:  
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне