На Хмельниччині суд встановив факт смерті уродженки Ярмолинеччини у Маріуполі

Фото: Ілюстративне

Ярмолинецький районний суд встановив факт смерті 82-річної громадянки України, уродженки Ярмолинецького району, у м. Маріуполі Донецької області 24 березня 2022 року.

Із заявою до суду звернувся її син, котрий наразі має статус внутрішньо переміщеної особи й знайшов прихисток на батьківщині матері, інформує пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

Пояснив, що вона померла у тимчасово окупованому Маріуполі 24 березня 2022 року. Але він не може зареєструвати її смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, оскільки не має можливості отримати необхідні для цього медичні документи. Тому факт смерті матері просить встановити суд ­– це потрібно для одержання свідоцтва про її смерть згідно з вимогами українського законодавства.

Суд звертає увагу, що 24 лютого 2022 року на території України введений воєнний стан через військову агресію російської федерації і у зв’язку з бойовими діями у Маріуполі заявник не мав можливості отримати лікарське свідоцтво чи фельдшерську довідку про смерть матері, акт судово-медичної експертизи – документи, які можуть бути підставою для державної реєстрації смерті.

«Оскільки [громадянка України] 1939 року народження померла на території тимчасово окупованої частини України, а саме в м. Маріуполь, яке перебуває в блокаді, її смерть не може бути зареєстрована в органах ДРАЦСу на підставі акту про настання смерті. Тому, вимоги заявника про встановлення факту [її] смерті, підлягають задоволенню», – констатує суд.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне