Обласну службу місцевих доріг ліквідовано. За два роки Хмельниччина втратила 8 млн грн, які могли піти на ремонт автошляхів

Фото: https://ye.ua/

Із 30 листопада 2021 року державне підприємство “Хмельницька обласна служба місцевих доріг” знаходиться у стані припинення і буде ліквідована. Про це свідчать дані відкритих реєстрів, інформує НГП.

За даними бізнес пошукового ресурсу “Youcontrol”, головою комісії з припинення призначено заступника директора з будівництва та ремонту автомобільних доріг ДП Антона Тарасова.

У коментарі “Незажному громадському порталу” керівник обласної служби місцевих доріг Владислав Фалюш заявив, що рішення про ліквідацію виношувалося майже рік. Справа втім, що з самого початку (10 січня 2020 року – НГП) Хмельницька обласна служба місцевих доріг утворилася як прибуткове підприємство, що є платником ПДВ. У дійсності ж підприємство не виробляло жодної продукції чи товарів, щоб платити ПДВ, а лише було замовником ремонту місцевих доріг і на ці потреби отримувало кошти державної субвенції, які потім спрямовувало підрядним організаціям за виконання дорожніх ремонтів.

“Кошти субвенції надходять з дорожнього фонду. При цьому обласна служба має власний рахунок на своє утримання. І коли ми брали кошти субвенції, доводилося нараховувати ПДВ і повертати частину з них до бюджету. Щороку Служба віддавала до 4 млн грн. За ці гроші можна було б виконати поточний середній ремонт 1 км дороги або поточний ремонт близько 10 км доріг. Загалом, за два роки ми повернули до бюджету близько 8 млн грн ПДВ”, – пояснив Фалюш.

І додав, що “вже вся країна визнала, що робити прибутковими такі підприємства неправильно”. В Україні залишилося лише дві такі служби як прибуткові підприємства.

Фалюш зауважив, що з початку 2022 року має запрацювати нове дорожнє підприємство, яке буде знову створено Хмельницькою ОДА. Його мають зробити неприбутковим, щоб не втрачати коштів субвенції.

Окрім цього, історія з ліквідацією ДП збіглася у часі з поновленням на посаді екскерівника підприємства Сергія Дуди. 15 листопада Хмельницький міськрайонний суд зобов’язав негайно його поновити.

Перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін 19 листопада видав розпорядження на виконання рішення суду, але по факту Сергій Дуда не зміг приступити до роботи.

У коментарі НГП Дуда пояснив, що причиною було затягування з боку діючого керівництва Служби стостовно внесення змін до Єдиного державного реєстру. За його словами, ДП подало документи на відкриття нових “кведів” (тобто розширення видів діяльності). Проте у підсумку нічого не було зроблено. Нині ж, скоріше за все, пан Дуда відновиться у вже ліквідованому підприємстві.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне