Понад 300 тисяч мешканців області скористалися Урядовою програмою “Доступні ліки”

Фото: www.adm-km.gov.ua

Вже другий рік поспіль мешканці області мали можливість скористатися Урядовою програмою “Доступні ліки” та отримати потрібні їм медичні препарати  безплатно чи з невеликою доплатою.

Нагадаємо, що програма почала діяти в Україні 3 квітня 2017 року. Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.

До переліку ліків, що відшкодовуються за програмою “Доступні ліки”, входить 261 препарат, 59 з яких для пацієнта є повністю безоплатними.

Всього у 2018 році з державного бюджету для Хмельниччини було передбачено 35 млн. 371,6 тис.грн. Станом на 29.12.2018 року було виписано майже 738 тисяч рецептів, з них отоварено близько 644 тисячs або 87 %. До програми долучилося 207 аптечних закладів області, а рецепти виписували 769 лікарів. На кінець року освоєно 34 млн. 310 тис.грн., що становить 97% від виділених. Програмою скористалося майже 310 тисяч пацієнтів, з яких 228 тисяч отримали ліки від серцево-судинних хвороб, 21 тисяча – від астми та 61 тисяча – від діабету ІІ типу.

До слова, минулого року для області було виділено 23 млн. 247 тис.грн. і до кінця року було освоєно 96% цієї суми. Програмою  скористались понад 340 тисяч жителів області, було виписано понад 640 тисяч та отоварено 530 тисяч рецептів або 83% від виписаних.

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України, програма працюватиме і у 2019 році. Однак,  вона зазнає певних змін, що пов’язані із впровадженням в Україні з 1 квітня 2019 року електронного рецепта. Надалі отримати ліки за програмою “Доступні ліки” можна буде лише за таким рецептом. Фінансування буде здійснюватися безпосередньо  через Національну службу здоров’я, що дозволить уникнути необхідності розподілу коштів по регіонах, який нерідко викликав затримки у фінансуванні програми на початку та в кінці місяця. Окрім того, скористатися е-рецептом можна буде у будь-якій аптеці України, незалежно від того, де він був виписаний.

Єдине але: е-рецепт сімейний лікар зможе виписати лише пацієнту, який уклав з ним декларацію. Саме тому, тим громадянам, які досі не обрали свого лікаря, варто потурбуватися про підписання угоди заздалегідь, аби і надалі мати можливість користуватися Урядовою програмою “Доступні ліки”.

Також нагадуємо, що кампанія з обрання свого лікаря в Україні є безстроковою. Підписати декларацію можна у будь-який час. Також у разі потреби можна змінити лікаря, у якого ви хочете обслуговуватися. Для цього потрібно лише підписати угоду з іншим лікарем, при цьому попередня декларація буде автоматично скасована.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне