Рештки худоби та купи сміття. На Хмельниччині виявили несанкціоноване сміттєзвалище

Фото: https://suspilne.media/

Несанкціоноване сміттєзвалище виявили наприкінці липня за кілька кілометрів від Летичева жителі громади. Другого серпня вони написали колективну скаргу до Держпродспоживслужби, щоб провели перевірку.

Про це Суспільному розповіла голова громадської ради при виконкомі Летичівської селищної ради Алла Галіцька.

Яку загрозу несе жителям селища та довкіллю несанкціоноване сміттєзвалище з’ясовувало Суспільне.

Купи не похованих решток худоби, побутові відходи, зграї ворон у повітрі – усе це виявили жителі громади на несанкціонованому сміттєзвалищі, що розташоване за кілька кілометрів від Летичева. Третього серпня десять з двадцяти двох членів громадської ради при виконавчому комітеті Летичівської селищної ради приїхали до несанкціонованого сміттєзвалища.

«Сьогодні просто Бог зглянувся і повітря таке, що можна дихати, а тиждень назад – страшне, що тут відбувалося. Ці калюжі крові, і ці мертві собаки, і дихати неможливо, і пройти сюди було неможливо», – розповіла учасниця громадської ради Наталя.

Поміж кісток та голів працює трактор та грейдер. Вони згортають рештки худоби ближче до кар’єру. Хто вони й що роблять на несанкціонованому смітнику, водії відмовились казати.

Учасники громадської ради висловили свої думки, щодо несанкціонованого сміттєзвалища:

«Якщо отаке у нас є, то воно має бути паспортизоване, узгоджуватися з санітарними службами. Виритий котлован має бути, там де воно буде дезінфікуватись, гаситися вапном негашеним, щоби проходила утилізація, щоб не було смороду, щоб не було рознесення інфекції», – сказала Ольга.

«Це взагалі екологічна катастрофа тут у нас. Все це піде в землю, піде в наші криниці, ми його будемо пити, будуть пити наші діти та внуки», – говорить Алла.

«Тут буквально пару метрів до підшкурної води, яку п’є Летичів і яка джерелами сходить до річки. Все це розноситься на спеці – це все перша причина розповсюдження холери», – вважає Ольга.

У кар’єрі – купи сміття у поліетиленових пакетах, розповідає член громадської ради при виконкомі Летичівської селищної ради : «Це – кар’єр, розкопаний минулого року у зв’язку із тим, що почали робити дорогу. Коли у нас робили дорогу, брали тут жерству», –

Голова громадської ради при виконкомі Летичівської селищної ради Алла Галіцька зазначає: «Було створено кар’єр, який мав би мати таку технологію, як рекультивація. Потрібно було зробити все за технологією і далі землею закидати, щоб вона відновлювалася».

За словами начальника Летичівського управління головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Віталія Тимчака, третього серпня вони отримали скаргу від жителів селища на несанкціоноване сміттєзвалище.

«Ми маємо десять днів на розгляд скарги та надання відповіді. Згідно зі скаргою, ми маємо виїхати на місце, це все розглянути, згідно з чинним законодавством. У нас є на території Летичівського – один скотомогильник, і Меджибізької ТГ – другий скотомогильник. Згідно з законодавством, так воно має бути. Все, що є тваринного походження, воно має бути утилізоване скотомогильником», – говорить Віталій Тимчак.

Віталій Тимчак додає, як має відбуватись утилізація залишків тваринного походження: «Потрібно закопувати не менше ніж на два метри, насипом землі 0,5 метрів. І проводити дезінфекцію: це має бути вміст активного хлору не менше 20%, з розрахунку два кілограми на квадратний метр площі поховання».

Голова Летичівської селищної ради Ігор Тисячний коментувати ситуацію – не захотів. Ми звернулись до голови Хмельницької обласної організації «Укрприрода» Юрія Резнікова, аби він прокоментував дану ситуацію.

«Відходи є відходи. Вони впливають і на санітарний стан, і навіть на клімат. Це дуже жорстко регулюється і мало б бути на контролі органів влади, санітарних служб. Кар’єр не є герметично захищеним від ґрунтових вод. Для того, щоб зробити якийсь смітник, там мала бути гідроізоляція, від того, щоб дощові води, які проникають через ці відходи, не забруднювали ґрунтові води, підземні води. Для того, щоб «припудрити очі», можна, звісно, згорнути туди, присипати зверху і все. Очі не бачать і все добре, але процеси забруднення навколишнього середовища йдуть», – пояснив Резніков.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне