Суд зобов’язав екс-курсанта військового ВУЗу відшкодувати 30 000 гривень

111
Фото: kma.court.gov

Старокостянтинівський районний суд задовольнив позов військового прокурора Харківського гарнізону в інтересах держави в особі Міноборони. Й стягнув з колишнього курсанта на користь ВУЗу 29371 гривню 71 копійку витрат, пов’язаних з утриманням його у вищому навчальному закладі. Про це повідомляє Хмельницький апеляційний суд.

В обґрунтування позову прокурор посилався на те, що 31 липня 2017 року Міністерство оборони України (в особі начальника університету) та житель Старокостянтинова уклали контракт про проходження останнім військової служби (навчання) у Харківському Національному університеті Повітряних сил ім. І. Кожедуба.

Проте вже через три місяці курсант заявив про своє небажання продовжувати навчання. Тож 7 листопада 2017 року контракт з ним було достроково розірвано. Попри законодавчо передбачене у цьому випадку відшкодування витрат на навчання, молодий чоловік добровільно цього не зробив. Тому прокурор звернувся до суду.

«Відповідно ч.10 ст.25 Закону України  «Про військовий обов’язок і військову службу» курсанти та слухачі в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання … відшкодовують Міністерству оборони України витрати, пов’язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі…». – Йдеться у рішенні.

Суддя також зазначає, що зобов’язання про відшкодування витрат, згідно із цим законом, прописані і в контракті про проходження військової служби (навчання) у ЗСУ. А за статтею 525 Цивільного кодексу  України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається. У разі ж його порушення наступають правові наслідки, встановлені договором або законом (стаття 611 Цивільного кодексу України).

Нагадаємо, що чоловікам, якіпідозрюються у викраденні зброї та військового майна, обрано запобіжний захід. Чоловіки  підозрюються в тому, що будучи пособниками, разом із невстановленими на даний час цивільними особами, мешканцями Житомирської області, та невстановленими військовослужбовцями однієї із військових частин,  з метою незаконного збуту, за попередньою змовою группою осіб викрали зброю та інше військове майно із військової частини на суму понад 60 000 грн.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне