Тисяча добровольців у перший день – як формувався у Хмельницькому стрілецький батальйон

Фото: Суспільне

На другий день повномасштабного вторгнення Вадима Кривоклуба призначили командиром 19 окремого стрілецького батальйону. Того ж дня почалося його укомплектування особовим складом. У перший день прийшло 1000 добровольців. А бойове хрещення було у квітні на Харківщині, інформує Суспільне.

За словами Вадима Кривоклуба, на війну пішов добровольцем у 2014–ому, бувши військовим пенсіонером.

“Служив в 79-тій аеромобільній бригаді, зараз вона десантно-штурмова бригада. В 44-тій бригаді. Коли мене вже визнали не придатним до десантно-штурмових військ, далі служив в 44-тій бригаді. У 2018 році був звільнений за станом здоров’я, — розповідає Вадим Кривоклуб.

Попри це, 25 лютого 2022 року Кривоклуб був призначений командиром 19 окремого стрілецького батальйону.

“Мене запросили 24 числа, ввечері, організовувати батальйон хмельничан тут на місці. З 25 лютого я був відданий наказом, як командир батальйону”, — каже чоловік.

Комбат пригадує: у перший день повномасштабного вторгнення прийшло до тисячі добровольців.

“Люди почали одразу приходити. Багато навіть не розуміли, що таке війна. Наприклад, в підрозділі, переважно взагалі не служили. А так ворог був майже під Житомиром, треба було приймати рішення, як ми будемо воювати. За один день — о тисячі. Але ми спілкувалися з людьми, хто підходив, хто не підходив. І за станом здоров’я і по психологічному стану. До 700 осіб ми відібрали”, — розповідає Вадим Кривоклуб.

Серед охочих стати на захист країни були навіть 17-річні юнаки, розповідає Вадим Кривоклуб. Але їх завертали додому.

“Кинули тоді в меседжер, що в театрі, і люди почали приходити. Наймолодшому було 19 років. Найстаршому – 57. В батальйон йшли ті, і зараз лишилися ті, які дійсно можуть воювати”, — розповідає чоловік.

Попри те, що добровольців було багато, мало хто з них тоді усвідомлював перспективи майбутньої служби, ділиться військовий.

“Багато думали, що буде, як в Києві: я отримаю зброю, я пішов додому, я буду захищати тільки Проспект Миру, і далі я не піду. Думали, що це закінчиться за пару днів і ми всіх переможемо. Трохи люди не розуміли. 25 почали формувати батальйон, а 27 лютого ми вже були на полігоні”,— розповідає Вадим Кривоклуб.

Перше бойове хрещення батальйон пройшов у квітні на Харківщині, розповідає Вадим Кривоклуб.

“Це один з районних центрів, Люботин. Це відчули тоді, коли потрапили під перший обстріл”, — розповідає Вадим Кривоклуб.

Колишній комбат каже: намагався організувати роботу так, щоб бійці йому довіряли.

“Робота з людьми, навчити людей, ще й забезпечити людей всім необхідним: харчуванням, речовим забезпеченням, зброєю, медичним забезпеченням – це більше менеджер. І він має бути по собі лідером, щоб за ним люди йшли. А не тільки я сказав і все”, — розповідає колишній комбат.

В екстремальних ситуаціях люди розкривають свою сутність, розповідає Вадим Кривоклуб.

“В екстремальних умовах люди відкриваються. Я б навіть ніколи не подумав, що молодий хлопець, дійсно воїн у 21 рік. Бізнесмени, які пішли служити. Ніколи б не продумав, що вони будуть такі. Від природи йому дано. Він бере гвинтівку, стріляє на 500 метрів і попадає”, — каже Вадим Кривоклуб.

За словами Вадима Кривоклуба, востаннє він брав участь у бойових діях у липні 2022 року на Харківському напрямку. Він знятий з військового обліку, як інвалід війни ІІ групи.

Нині 19 окремий стрілецький батальйон воює у Луганській та Донецькій областях.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне