У громаді на Хмельниччині запустили автомобільний челендж “Подаруй ЗСУ вантажівку”

Фото: https://suspilne.media/

Автомобільний челендж “Подаруй ЗСУ вантажівку” запустили в Чемерівцях, що на Хмельниччині. За зібрані в громаді гроші волонтери купили за кордоном чотири пожежні автівки, які місцеві майстри переробили під вантажівки для військових. Естафету із закупівлі автомобілів для військових передали іншим громадам Хмельниччини з закликом допомагати в такий спосіб Збройним силам України.

Джерело: Суспільне Хмельницький

У Чемерівцях оголосили челендж “Подаруй ЗСУ вантажівку», розповідає селищний голова Олександр Собань. Та показує чотири вантажні повноприводні автівки, які громада передає Збройним силам України. Челендж, каже, передають іншим містам і селищам області.

“В ідеалі хотілося б, щоб по всій області і по всій Україні цей челендж розповсюдився та отримав підтримку Уявіть собі, скільки громад в Україні. Якщо кожна купить по три-чотири таких машини і передасть на Збройні сили, наскільки ми покращимо цю ситуацію, особливо восени, коли болото, а це – повний привід і дасть можливість нашим воїнам пересуватись будь-якою місцевістю”, – розповідає Чемеровецький селищний голова Олександр Собань.

З його слів, ці військові вантажівки були пожежними автівками в Німеччині, їхній пробіг 25-30 тисяч кілометрів, вони якісні та в гарному стані. Переробляли їх в майстерні місцевого автотранспортного підприємства. Його директор Микола Головатий каже: “Часу таке переобладнання займає до п’яти днів, якщо так взятися і робити на совість. Три-чотири чоловіки над нею працює”, – каже директор автотранспортного підприємства Микола Головатий.

Переселенець із Слов’янська Олександр Почтарьов, який працює на автопідприємстві, на якому переобладнували вантажівки для військових, готує машини до відправки на фронт. Фото: Суспільне Хмельницький.

Переобладнували пожежні машини на військові як чемерівчани, так переселенці, які працюють на підприємстві. Житель Слов’янська Олександр Почтарьов розповідає про свою ділянку роботи: “Готую і фарбую машини. Ще маляр є, ми з ним вдвох робили. Ми там трохи і “камуфляж” зробили. То вже ми від себе”.

За його словами, фарба на військовій машині має бути не тільки відповідного захисного кольору, а й матовою, щоби глянець не давав відблисків. Автоелектрик Микола Стрембіцький розповідає: з освітленням довго не працював.

“Порівнюючи з нашими, то наче як гарні машини. Налагодити електрику, перевірити лампочки, щоб все освітлення працювало, тобто, всі роботи з електрики зробив, їх не було багато”, – каже чоловік.

Чемеровецький селищний голова Олександр Собань каже, що якби кожна громада закупила по кілька автівок для військових, їх можна було б ними забезпечити повністю. Для цього в його громаді і запустили челендж. Фото: Суспільне Хмельницький.

Купили німецькі пожежні машини волонтери організації “Перемога” за гроші, які зібрали в громаді, каже селищний голова. За його словами, кошти надавали підприємства, агрокомпанії та приватні особи.

“На ці машини ми зібрали за два тижні кошти. Це мільйон 600 тисяч приблизно можна оцінити ці чотири машини. Були внески по десять тисяч євро”, – говорить Олександр Собань.

Із його слів, до цього часу громада купила та передала на потреби Збройних сил України 40 легкових автівок та бусів. Та, каже, військові наразі просять саме вантажівки з високою прохідністю.

“Вони чим хороші? Вони повнопривідні, вони економні, всі є дизелями. Тобто, для військових це є ідеальна машина. Ще й цікава вона тим, що є дубль-кабіна, і може сідати відділення, десь до десяти чоловік”, – розповідає селищний голова.

Свій челендж, каже Олександр Собань, передають громаді Кам’янця-Подільського.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне