В ОДА презентували геопортал містобудівного кадастру Хмельниччини

Фото: https://www.adm-km.gov.ua/

23 лютого в облдержадміністрації відбулася презентація геопорталу містобудівного кадастру Хмельницької області. На виконання Регіональної програми створення та ведення містобудівного кадастру Хмельницької області на 2020-2021 роки його розробила на замовлення відділу архітектури та містобудування ОДА тернопільською компанією ТОВ «Магнетікван Муніципальні Технології».

Розробку презентував її директор Володимир Подобівський. До участі в презентації долучилися голова облдержадміністрації Сергій Гамалій, голова обласної ради Віолета Лабазюк, їх заступники, представники підрозділів ОДА та обласної ради, Агенції регіонального розвитку Хмельницької області, голови громад, керівники підрозділів містобудування та архітектури.

https://www.adm-km.gov.ua/

Створення геоінформаційної системи містобудівного кадастру на сьогодні є однією із основних вимог діючого законодавства в сфері державної політики у сфері містобудування в Україні.  Геопортал містобудівного кадастру області являє собою картографічний інтернет-ресурс, що містить систему інструментів перегляду та пошуку містобудівних відомостей, їх візуалізації, завантаження та поширення.

Його мета – забезпечити достовірними відомостями, необхідними для здійснення містобудівної діяльності на території області, усіх, кому необхідна така інформація: органів влади, місцевого самоврядування, потенційних інвесторів, звичайних громадян. Завдяки інформації з геопорталу можна буде дізнатися про  розміщення об’єкта будівництва у планувальній системі області, району, населеного пункту, визначати гранично допустимі умови і обмеження для кожної окремої земельної ділянки з урахуванням державних будівельних норм, стандартів і правил.

https://www.adm-km.gov.ua/

Як зауважив Сергій Гамалій, цей новітній інструмент для роботи з містобудівною документацію дасть можливість вирішувати важливі питання  управління територіями громад та населених пунктів області та забезпечить широкий доступ до інформації наших подолян.

Очільник ОДА привітав усіх з реалізацією цього проєкту та наголосив: “Геопортал відкритих даних дає можливість зробити інформацію більш доступною, що допоможе нам зменшити  корупційні ризики, адже публічність і прозорість важливі аспекти нашої з вами роботи.”

Він закликав керівників  органів місцевого самоврядування, структурних підрозділів облдержадміністрації активно долучитися до роботи над наповненням геопорталу актуальними даними з різних сфер –  відомостями про інфраструктуру усіх рівнів, об’єкти культури та природоохоронного фонду, інформацією про інвестиційні проєкти територій, тощо.

Як повідомила начальниця відділу архітектури та містобудування ОДА Ірина Дунаєвська, наразі на запуск порталу витрачено  900 тис. грн, за які придбали, встановили та налаштували апаратне забезпечення, завершили створення компонентів геоінформаційної системи містобудівного кадастру Хмельницької області та розпочали процес завантаження та наповнення баз геопросторових даних.

На черзі –  завантаження 390 нових генеральних планів та планів зонування територій населених пунктів області, що забезпечить усіх зацікавлених суб’єктів актуальною і об’єктивною геопросторовою інформацією про реальний стан і статус об’єктів землекористування та нерухомості, зміни їх характеристик, функціонального використання, результатів економічної оцінки тощо. Для подальшого розгортання геопорталу містобудівного кадастру області, за словами Людмили Дунаєвської, потрібно ще 321 тис.грн, що також мають бути перебачені в обласному бюджеті.

Згодом геопортал Хмельницької області, як і інших областей, має бути інегрований в єдиний містобудівний кадастр державного рівня.

https://www.adm-km.gov.ua/

ГІС функціонує на базі ліцензованого програмного забезпечення від компанії ESRI – програмних продуктів ArcGIS, які наразі використано при розробці 10 обласних містобудівних кадастрів з 12 існуючих. Центральна служба містобудівного кадастру буде створена в обласному центрі в відділі містобудування та архітектури облдержадміністрації та буде акумулювати дані, що надходитимуть із кадастрів районного рівня, кадастрів міських/селищних сільських громад.

За словами розробників, наразі в базу даних внесено інформацію обласного рівня, далі буде продовжено її деталізацію спочатку на рівні районів, далі – громад. Зараз геопортал працює в тестовому режимі та містить інформацію про план сучасного використання території області, проєктний план, схеми транспорту, електропостачання, магістральних трубопроводів, об’єктів техногенно-екологічної небезпеки, дані щодо стану затвердження містобудівної документації. Уся завантажена інформація зберігається на захищених серверах, реалізовано регламентований доступ до неї.

Технічно забезпечена можливість оперувати набором шарів інформації, обміну даними із існуючими реєстрами, кадастрами та публічними картами, додавання нових шарів з інформацією, передбачено можливість надання на цій платформі окремих адміністративних послуг (видача довідок, викопіювань, тощо). Споживачі отримають широке коло геоінформаційних сервісів і послуг, зможуть одержати необхідну інформацію у текстовому і графічному вигляді як на паперових та електронних носіях, так із звичайного смартфона.

Дуже важливо, що надалі, інформація, яка міститься на геопорталі, може слугувати для потенційних інвесторів доступним інструментом для прийняття рішень щодо інвестування у нашу область.

Ознайомитися з ресурсом можна за посиланням mbk.adm-km.gov.ua.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне