«Джинса» у хмельницькій пресі: переважають публікації на користь Порошенка

0
Фото: imi.org.ua

З-поміж матеріалів з ознаками замовності, які виходили у 3 хмельницьких газетах впродовж  березня, значно переважають публікації на користь Петра Порошенка – їх 52%. Крім того, в місцевій пресі зафіксовано матеріали, які мають ознаки «чорного піару» проти двох кандидатів – Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського. Про це інформує сайт Громадянської мережі ОПОРА.

Аналіз трьох місцевих газет

Упродовж трьох тижнів березня ОПОРА аналізувала на наявність прихованої реклами кандидатів у Президенти України три хмельницькі газети – «Подільські вісті», «Проскурів» і «Актуально для подолян». В результаті моніторингу виявлено 29 публікацій, що мають ознаки замовності. 15 (52%) на користь Петра Порошенка, 4 (14%) стосуються Руслана Кошулинського, 3 (10%) – Юлії Тимошенко, 2 (7%) – Олега Ляшка. Та по одній (приблизно по 3%) – Олександра Шевченка, Романа Безсмертного, Анатолія Гриценка, Ігоря Смешка й Володимира Зеленського.

Найчастіше «джинсу» публікував тижневик «Подільські вісті» (18 матеріалів з ознаками замовності на користь кандидатів), приблизно вдвічі рідше – газета «Проскурів» (8 матеріалів). Найменше таких публікацій в березні друкували в «Актуально для подолян» (3 матеріали), натомість лише в цьому виданні ОПОРА зафіксувала 5 статей з відповідним маркуванням – «Передвиборна агітація» та «Політична реклама».

Найбільше “джинси” про Порошенка в газеті “Подільські вісті”

Із 15 публікацій з ознаками «джинси» на користь Петра Порошенка 8 розміщено у «Подільських вістях»: «Нам потрібен сильний і твердий очільник!» (в рубриці «Точка зору»), «Верховного Головнокомандувача під час війни не міняють…» (в рубриці «Особистості»; аналогічна публікація є в онлайн-виданні «Волинь», щоправда, підписана іншим автором), «Чому Захід за Порошенка» (в рубриці «Політикум»; така ж публікація є у онлайн-виданні «Львіська пошта»); «Іншої гідної кандидатури я не бачу!» (в рубриці «Точка зору»); «План Порошенка в дії: держава збільшила допомогу багатодітним сім’ям» (в рубриці «Соціальна програма»; аналогічний матеріал опублікувало тернопільське видання «Вільне життя»); «Бідність – ворог не менший за Путіна» (в рубриці «Політикум»); «Порошенко робить те, що заповідав Левко Лук’яненко…» (в рубриці «Погляд»; така публікація, проте за іншим підписом, розміщена і у виданні «Волинь»); «Не бачу йому альтернативи!» (в рубриці «Точка зору»).

Замовні матеріали без відповідного маркування

Ще 4 позитивних матеріали про кандидата без відповідного маркування ОПОРА виявила у газеті «Проскурів»: «Порошенко істотно збільшує допомогу» (такий текст під схожою назвою, але за іншим прізвищем автора є в онлайн виданні «Волинь»), «Дива не буде» (передрук блогу Ярослава Грицака з сайту «Новое время»); «Війна проти бідності – то як другий фронт» (аналогічний текст оприлюднено і на сайті «Волинь»); «Сьогодні саме Петро Порошенко може якнайкраще гарантувати безпеку держави» (цю інформацію можна прочитати,  зокрема,  у виданнях «Львівська пошта» та «Вільне життя»).

Тижневик «Актуально для подолян» надрукував 3 матеріали, які мають ознаки прихованої реклами Петра Порошенка: «Вибори – не привід для антидержавного глуму» (можна також прочитати на сайті «Волинь»), «Українців має бути більше!» Порошенко» (така ж публікація є у чернівецькому онлайн-виданні «Час»). Крім того, у продовженні серії публікацій про кандидатів на пост Президента України редакція виділила для Петра Порошенка значно більше площі, ніж для його опонентів, описавши тільки в позитивному контексті кроки кандидата на посту Президента.

111

www.oporaua.org

Публікації на користь Руслана Кошулинського

Публікації без маркування про рекламу на користь Руслана Кошулинського в березні розміщувала на своїх шпальтах газета «Проскурів». Це матеріали «За гідне майбутнє без олігархів. План докорінних перетворень Руслана Кошулинського», «Руслан Кошулинський у Хмельницькому: газ за собівартістю, малому бізнесу – малі податки», «Олег Тягнибок: «Кошулинський – єдиний кандидат, у котрого немає зерна неправди за собою», а також «Кандидат у президенти України від об’єднаних сил націоналістів Руслан Кошулинський. Точка зору». Елементи прихованої реклами кандидата є і в інтерв’ю голови Хмельницької обласної організації ВО «Свобода» Олега Лопатовського, в якому він зазначає, що Руслан Кошулинський – «єдиний кандидат від об’єднаних сил націоналістів і саме він дасть українцям шанс жити в країні без влади олігархів і брехунів».

3

www.oporaua.org

Про Юлію Тимошенко та Олега Ляшка

Про Юлію Тимошенко з позитивного боку писали у «Подільських вістях». ОПОРА зафіксувала 3 такі публікації: «Бояться, як чорт ладану!» (у рубриці «Вибори-2019»), «Вчимося правильно читати соціологію» (в рубриці «Вибори-2019»; матеріал є і на сайті «Про головне!») та «На заробітки за кордон: українців меншає» (в рубриці «Точка зору»). Жоден із матеріалів не маркований як політична реклама.

4

www.oporaua.org

У газеті «Подільські вісті» ОПОРА також виявила матеріали з ознаками політичної реклами, проте без маркування, на користь Олега Ляшка: «Олег Ляшко: Я потурбуюся про гідне майбутнє подолян» (в рубриці «Вибори-2019») та «Ляшко: Якби я був мером – віддав би свою квартиру жінці, яка тягає хворих дітей пішки на четвертий поверх» (у рубриці «Політикум»).

5

www.oporaua.org

Інші кандидати, щодо яких хмельницька преса розміщувала матеріали з ознаками замовності

Це Олександр Шевченко (публікація «Олександр Шевченко: Ми збудуємо в Україні Країну Гідності і Правди» під рубрикою «Вибори-2019» у газеті «Подільські вісті»), Роман Безсмертний (публікація «Безсмертний – Президент. Збудуємо Велику Україну разом!» під рубрикою «Вибори-2019» у газеті «Подільські вісті»), Ігор Смешко (публікація «Ігор Смешко: Потрібно відновити верховенство права» під рубрикою «Вибори-2019» у газеті «Подільські вісті»). Крім того, зафіксовано оприлюднення результатів соцопитування на користь Володимира Зеленського (публікація «Трійка лідерів на Хмельниччині серед кандидатів у Президенти» під рубрикою «Опитування» у газеті «Подільські вісті»).

6

www.oporaua.org

“Чорний” піар

У лютому публікації, у яких окремих кандидатів висвітлювали в негативному контексті, в хмельницькій пресі ОПОРА фіксувала тричі, дві публікації стосувалися Юлії Тимошенко (публікація «Обіймаю міцно, цілую. До зустрічі в Україні. Юля», яка також є на сайтах «Вільне життя» й «Волинь», та «Як Тимошенко вибори купує» в газеті «Актуально для подолян») і одна Володимира Зеленського («Чому не можна голосувати за Зеленського: п’ять причин» у тижневику «Проскурів»).

78

www.oporaua.org

ЗМІ повинні маркувати замовні матеріали

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк вказує на те, що засоби масової інформації повинні маркувати замовні матеріали для того, щоб відкрито попередити читачів, що ця публікація не є позицією самого ЗМІ або неупередженим журналістським матеріалом, а виключно позицією замовника такого матеріалу. Цього вимагає як закон, так і загальноприйняті правила журналістської етики. Особливо важливим є маркування замовних матеріалів у виборчий період, коли громадяни формують свої виборчі вподобання і в більшості випадків покладаються на публікації в ЗМІ. Юристка також наголошує, що завідомо неправдиві відомості про кандидатів заборонено розповсюджувати як у інформаційних, так і в замовних матеріалах (ч.5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»).

ЗУ “Про рекламу” та “Про вибори Президента України”

У ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Ч. 5 ст. 9 цього Закону забороняє приховану рекламу. Згідно з ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне