Глибина проблеми: як родичка депутата “вкопалася” в міську площу

Фото: https://zhar.org.ua/

“Зараз класний заклад, і тепер цього закладу буде більше, це класно, місто розвивається”, ― такими словами в серпні міський голова Хмельницького Олександр Симчишин пояснював, як так сталося, що місто продало шматок міської площі мамі та кумові депутата міськради для розширення вже існуючого закладу харчування.

Розширення мало додати закладу плюс один поверх і літню терасу. Утім, сам депутат, а заодно й офіційний представник співвласниці ресторану, Віталій Худецький улітку заявляв, що ще не вирішили, чи будуватимуть, бо нібито бракує коштів.

Схоже, що кошти дуже швидко знайшлися. Будівельні роботи на земельній ділянці розпочалися вже в жовтні цього року. І все б нічого, тільки котлован під фундамент викопали настільки великий, що навіть ті, хто не розбирається в будівництві, розуміли ― одним поверхом тут не обмежаться.

Як усе починалося

Травень 2020-ого. Матір депутата Хмельницької міськради від “Батьківщини” Ніна Худецька та кум Худецького Сергій Мізера вперше звернулися до профільного управління з проханням надати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. Вони планували зробити реконструкцію свого кафетерію з прибудовою ще двох поверхів.

Ситуаційний план-схема та кадастровий план земельної ділянки

 

Фасад споруди з прибудовою (3 поверхи)

 

Об’єкт за їхніми розрахунками на 99 відвідувачів загалом мав би займати 277 квадратних метрів. Тоді місто відмовило рестораторам через те, що в поданих документах не було копії папірця, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою. Доволі дивно, адже це ледь не найважливіший документ під час подачі документів для отримання дозвільних документів для будівництва.

Так чи інакше, але на цьому, звісно ж, Худецька та Мізера не зупинилися.

Спроба номер два 

Ніна Худецька та Сергій Мізера ще раз звернулися до профільного управління, щоб таки отримати містобудівні умови та обмеження. І в грудні 2020 року отримали дозвільні документи, але з умовами, які відрізнялися від весняних. В отриманій містобудівній документації йдеться не про повну забудову земельної ділянки, а про 60% забудови тієї ж самої площі у 277 квадратних метрів (при цьому загальна площа закладу мала б бути 336,57 квадратних метрів. Це важливо! Запам’ятайте, будь ласка, цю цифру).

Плюс, у документах визначили гранично допустиму висоту будівлі ― 8,2 метрів. Це мало унеможливити реалізацію планів із добудови аж до трьох поверхів, адже на це необхідно щонайменше 9 метрів. Важлива деталь ― у документах ішлося виключно про верхні поверхи, тобто про висоту. Про глибину ― жодного слова.

Скріншот МУО від 11.12.2020 року № 311

І ще одна цікава деталь. Оновлений кафетерій так само мав би вмістити 99 відвідувачів, як це планувалося зі старту, коли йшлося про три поверхи. Але якщо звести три поверхи не вдасться, то як “розширити” заклад на ту ж кількість відвідувачів? Якось розробнику містобудівного розрахунку це вдалося.

Скріншот даних містобудівного розрахунку

 

 

Техніко-економічні показники із містобудівного розрахунку та зображення фасаду

 

Скріншот викопіювання із наданої замовником документації, на якому видно, де ж саме планується реконструкція та добудова

Ці містобудівні умови та обмеження чинні до завершення будівництва. І зміни в них не вносили, а нові щодо цього об’єкта не видавали теж. Усе, з теорією завершуємо. Тепер переходимо до практики.

Спочатку будують, а потім узаконюють?

18 березня 2021 року замовники зареєстрували повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Рішення про реєстрацію здійснило, наразі вже ліквідоване, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області. Нагадаємо, Віталій Худецький сказав, що декларацію зареєстрували, щоб були всі документи:

“Так, декларація на початок будівельних робіт є, бо всі документи мають бути в порядку, а будувати можна і через п’ять років”.

В онлайн-документі, на жаль, не було видно техніко-економічних показників реконструкції та добудови. Але новостворена Державна інспекція архітектури та містобудування України надала їх нам за запитом. І загальна площа будівництва в цьому документі магічним чином збільшилася на 153 квадратні метри.

Скріншот відповіді ДІАМ на запит

А що ж фактично відбувається на будівельному майданчику?

Знімок будівництва

 

Вам теж здається, що щось не так? Ми наклали викопіювання (той скріншот, який ви бачили вище) на реальну фотографію згори. Щоб ви розуміли, де точно мало би відбуватися будівництво.

Скріншот зйомки дроном із накладенням меж добудови

Не сходиться, правда? Котлован просто вирили всупереч виданих містобудівних умов та обмежень. І це підтверджує навіть в. о. начальника Управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради Максим Дружинін:

“Були видані містобудівні на реконструкцію даної споруди, де зазначено реконструкцію та добудову двох поверхів, тобто один поверх 30% загальної площі буде добудовано. І другий поверх буде добудовано до першого поверху частково. У такому форматі там близько 250 квадратних метрів має бути загальна площа, це клас наслідків СС1, вони будують на власній земельній ділянці. Ось таким чином. На сьогодні там виритий великий котлован,  дуже глибокий, на мій погляд, там, напевно, буде якесь підвальне приміщення, але за містобудівними умовами та обмеженнями не зазначено жодного підвального приміщення. Тому дуже дивно. Ми можемо точно побачити, коли буде фундамент, чи там воно буде, чи ні. Бо за техніко-економічними розрахунками, які вони подали, там не має бути підвального приміщення”.

Міг би пояснити все проєкт реконструкції, але… Але його не бачили в профільному управлінні архітектури. Ні в новоствореній ДІАМ. Точніше, не могли би бачити. Чому? Тут усе просто ― це об’єкт із незначним класом наслідків СС1. Що це означає? Лише за бажанням замовника або проєктувальника для підтвердження правильності прийнятих проєктних рішень може бути проведено експертизу проєктної документації на будівництво об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками. Видно, тут бажання не було. Тому кінцевий вигляд бачили: проєктант ― замовник ― будівельники. Архітектор Олександр Довганський, який і займався розробкою проєкту, переконує ― це технічний поверх, який ніяк не впливає на загальну площу забудови.

“Підвал повинен бути для технічних комунікацій. У містобудівні умови не враховується підвал і в загальну площу забудови не враховується. Узагалі така інформація стороннім не надається. Для комунікацій, для підводу води у всіх будівлях є технічний поверх.  І в містобудівних умовах, і обмеженнях він не йде, там лише наземні поверхи, фасади і розріз. Реконструкція вже допускає зміну геометричних параметрів будівлі. Так, форма не така, бо це геометрична  зміна параметрів фігур. Слухайте, є замовник, і все проєктується відповідно до його побажань та можливостей”, ― пояснив архітектор Олександр Довганський.

Так, підвал і техповерх не враховуються в загальну площу забудови. Але чітко відображаються в пункті “Загальний будівельний об’єм усього”. Останній так і ділиться на підземну та наземну частини. Не договорив проєктант і про те, що замовник мав би отримати нові містобудівні умови та обмеження під змінені техніко-економічні показники і новий проєкт. Адже в старих містобудівних чітко зазначено, що вся реконструкція має відбуватися наземно.

Скріншот ТЕПів із містобудівного розрахунку

 

Що кажуть у ДІАМ, де є повноваження перевіряти і контролювати? Кажуть, що потрібна офіційна скарга. І тоді, можливо, буде перевірка.

Скріншот відповіді ДІАМ

Ми зв’язались із депутатом щодо цього будівництва, однак коментувати це питання він відмовився і порадив звернутися за роз’ясненнями до свого партнера Сергія Мізери. Поспілкуватися з останнім також не вдалося. Спочатку він запевнив, що зайнятий. Розмову запланували на наступний день. І вона знову не відбулася. І так повторювалося ще декілька разів. Тож до публікації матеріалу офіційної позиції від власника земельної ділянки ми не отримали і готові її опублікувати у разі отримання.

І замість висновку. Зі старту нам здавалося, що важко придумати щось нахабніше за продаж частини міської площі оточенню депутата. Виявилося, що це цілком реально. Глибина (а в цьому контексті це стосується всіх сенсів цього слова) нахабства цього будівництва вражає. І що найцікавіше ― процес відбувається відкрито, у всіх на очах. Он навіть архітектор трохи шокований. А враховуючи відсутність особливого інтересу в контролюючих органів та перехідний період після ліквідації ДАБІ, можна припустити, що заклад добудують так, як самі того захочуть. Із такою кількістю додаткових змін у процесі, яка буде замовникам необхідна. Врешті, завжди ж можна просто сказати ― “усе відповідно до чинного законодавства”. Магічна фраза. Універсальна.

Альона  Береза, Марія Турчина

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне