Інфікування через укуси кліщів: на Хмельниччині 118 осіб заразилися хворобою Лайма

Фото: ДУ “Хмельницький ОЛЦ”

За інформацією ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»,  у травні місяці згідно плану моніторингових досліджень природних осередків щодо циркуляції збудників особливо небезпечних та інших природно-осередкових інфекцій, працівниками Волочиського міжрайонного відділу проводився збір кліщів у парковій зоні м. Волочиськ. Було зібрано 130 кліщів і відправлено на дослідження в лабораторію особливо небезпечних інфекцій ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Результати досліджень – негативні.

За вісім місяців 2018 року хворобу Лайма діагностували у 118 мешканців області. За словами завідувача відділення особливо небезпечних інфекцій держустанови «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Віталія Овчарука, цього року людей, в яких через укуси кліщів діагностували цю небезпечну хворобу, значно більше, ніж торік.

Але все ж таки хочеться ще раз застерегти. Багато людей, щоб насолодитися все ще гарною осінньою погодою йдуть на прогулянки або організовують пікнік з друзями та родиною на природі . Ці веселі заняття, звісно ж, чудово підходять для отримання задоволення від часу, проведеного з рідними, утім все ще можна наразитися на небезпеку підхопити хворобу Лайма, інфекцію, яка передається через укуси кліщів.
Хвороба Лайма (або бореліоз кліщовий) являє собою природно-осередкове, трансмісивні захворювання, збудниками якого є спірохети боррелии. Природним джерелом інфекції є великі копитні тварини, птахи, собаки і гризуни. При укусі зараженої тварини кліщ, що харчується кров’ю, стає проміжним господарем для патогенних спірохет, переносниками яких є тільки іксодові кліщі. Інші паразити не можуть поширювати патогенну мікрофлору подібного типу. Інкубаційний період захворювання триває від 2 до 30 днів. Передача хвороби відбувається через укус іксодових кліщів. Перші симптоми хвороби Лайма виявляються жаром, головними болями, втомою і мігруючою еритемою. Надалі відбувається ураження суглобів, шкіри, серця, нервової системи.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне