Кадрова зачистка на Хмельниччині: Президент звільнив трьох голів РДА. Хто на черзі?

Фото: УНІАН

Вівторок, 28 серпня, став плідним для кадрових змін на Хмельниччині. За один день Президент України видав чотири розпорядження, які стосувались Хмельницької області.

Порошенко звільнив голову Городоцької РДА –  Віталія Кропивницького.

Президент звільнив однопартійця Кропивницького Фото: nashgorodok.km.ua

Нагадаємо, його призначили на посаду у 2015 році, він балотувався в депутати Хмельницької обласної ради від “БПП “Солідарність”. Посада для Кропивницького була не нова, він її вже обіймав у 2008-2010 роках.

Наразі, на сайті НАЗК не має декларації потенційного кандидата на вже вакантну посаду. Нагадаємо, що Гордоцький, Дунаєвецький, Ярмолинецький та Чемеровецький райони входять до 192 одномандатного виборчого округу, предстаником якого у Парламенті є Олександр Герега.

Наступним у цей день позбувся посади голова Старосинявської РДА – Ігор Русий. З 1988 року Ігор Петрович працює у Старосинявському районі. Очолював школу, пізніше районний відділ освіти. У 2010 році був членом партій “Єдиний центр”.

Ігор Русий написав заяву на звільнення Фото: starasinyava-rda.gov.ua

Ще один район – Теофіпольський залишився без керівника: Президент звільнив Юрія Маєвського.

Звільнення Юрія Маєвського може означати погіршення стосунків між Герегою та Лейві Фото: НГП

Вже екс-голова Теофоіпольського районо був тісно пов’язаний із місцевим олігархом – аграрієм Вадимом Лейві, у сферу впливу якого входили найбільші бюджетоутворючі підприємства району, зокрема Теофіпольський цукровий завод, ТОВ “Україна-2001”, ТОВ “Теофіпольська енергетична компанія”. За даними ЗМІ, саме Вадим Лейві фактично контролює всю владу в районі.  Теофіпольський район також входить у 189 одноманадтний виборчий округ, представником якого у парламенті став Андрій Шинькович. Нардеп також є співзасновником політичної партії “За конкретні справи”. У минулому Андрій Васильович був “правою рукою” нардпепа і власника мережі будівельних гіпермаркетів “Епіцентр”, а віднедавно і аграрія Олександра Гереги. Ще у травні цього року перед зміною губернатора у кулуарах обласної влади йшли розмови, що Юрій Маєвський стане заступником Вадима Лозового.

Раптове звільнення Юрія Маєвського викликає підозри, що стосунки між Вадимом Лейві та представниками Олександра Гереги значно погіршились. Адже без підтримки Лейві на позачергових виборах у 2014 році, Шинькович міг би і не стати нардепом. Значну підтримку у вигляді переважної більшості голосів помічник Гереги отримав саме у Теофіполі та районі. Ймовірно, Теофіпольський район чекає великий перерозподіл сфер впливу.

Ще одним розпорядженням Порошенко призначив голову Деражнянського району. Ним став  Андрій Зелінський.

Новопризначений голова Деражнянської РДА запам’ятався п’яними розбірками Фото: Хмельницька РДА

До призначення Андрій Зелінський був першим заступником голови Хмельницької РДА. З нерухомого майна чиновник задекларував: квартиру на 53 кв.м. (у спільній власності), земельну ділянку у 6 соток в обласному центрі, 10 соток в селі Іванківці, його дружина володіє будинком на 401 кв. м., земельними наділами  в Олешині (11 соток) і в Хмельницькому (10 соток). Також у власності екс-заступника лігківка та вантажівка з причепом. Готівкою подружжя зберігає 100 000 гривень.

Проте запам’ятався Андрій Зелінський п’яними розбірками із власними сусідами. Ймовірно, саме за такі витівки він і отримав підвищення від Президента України.

Зважаючи на те, що зняли голову Городоцької РДА, можна зробити припущення, що на черзі Чемеровецький та Дунаєвецький райони. Як писало видання “Ділові Дунаївці“, між Олександром Бернашевським та Герегами затяжний конфлікт. Нагора він виліз під час виборчих перегонів у місцеві ради. Ймовірно, бппшника Олега Батюка теж замінять. Нагадаємо, що депутат обласної ради Андрій Шутяк чекає на призначення на голову Ярмолинецької РДА. Таким чином кадрові ротації допоможуть Олександру Герезі повноцінно закріпитись на 192 одномандатному виборчому окрузі.

Звільнення Юрія Маєвського це не лише сигнал про ймовірні непорозуміння між Лейві та Герегою, а також про підготовку 189 виборчого округу під Андрія Шиньковича. Тож потрібно буде вводити “своїх” людей.  Конкретникам необхідно послабити в Білогірському районі вплив “Аграрної партії України”. Відкрите протистояння між політичними силами відбулось на весняних виборах до Білогірської ОТГ. Саме ці перегони продемонстрували, що не гребуватимуть навіть чорним піаром. Під питанням, чи втримається на посаді Борис Яцков, хоч він і депутат обласної ради та пройшов туди від партії Президента. Значну частину орних земель в Ізяславському районі між собою ділять фермери, які підтримують чи Сергія Іващука, чи Вадима Лейві.

Цікава ситуація виходить із 191 одномандатним виборчим округом. Предстаником 191 округу в Парламенті є Віктор Бондар від політичної сили “Відродження”. Саме йому поступився у 2014 році гастролер від БПП Денис Москаль. Тому ротації і в цій частині області теж вже почались: голову Старосинявської РДА вже звільнили, а Деражнянської – призначили. “Місцем сили” у Віктора Бондаря є саме Віньковецький район. Тож чекати змін варто і в цьому районі. Логічно було б спробувати закріпитись і в Старокостянтинівському районі. В райцентрі тиждень тому відкрили “Епіцентр”. Але одним магазином дорогу до влади не прокладеш, тож кадровим ротаціям – бути. Чи зможе втриматись на посаді Ірина Матлаєва – голова Летичівської РДА побачимо згодом.

Обласний центр та район фактично є стратегічним для будь-якої політичної сили. Наразі в Хмельницькому міцні позиції тримають свободівці та бютівці. Тож конкретникам залишається район. Тут змагатись доведеться із ще однією місцевою політчиною силою – партією “Поруч” Сергія Лабазюка. З 2012 року аграрій міцно укорінився на 188 окрузі. Послабити позиції політичного і бізнес-конкурента ймовірно спробують саме на його території.

Чи справдяться прогнози, побачимо вже зовсім скоро.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне