Кам’янчанам розповіли, яким повітрям вони дихають

Фото: jwoman.in.ua

Як повідомляє Кам’янець-Подільський інтернет ресур “3849”, у місті досліджували повітря. Аналізували його на вміст шкідливих хімічних речовин та пилу. Моніторинг проводили одразу в 4-х спостережних точках міста Кам’янець-Подільського. Обирали ці зони якраз поблизу інтенсивних потоків автотранспорту на перехрестях автодоріг, а саме:

  • біля приватних житлових будинків по пр. Грушевського,2 та по вул. І.Франка,19;
  • біля 9-пов. житлового будинку по пр. Грушевського, 42;
  • біля 5-пов. житлового будинку по вул. Привокзальній, 24.

Протягом квітня 2018 року виявили, що вміст діоксиду сірки перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК) в 1,2-1,4 рази в пробі атмосферного повітря біля 9-пов. житлового будинку по пр. Грушевського, 42 та в 1,04-1,2 разу – у пробах повітря біля приватного житлового будинку по пр.  Грушевського, 2 (відповідно до вимог «ГДК хімічних речовин та біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць», затверджених постановою №15 від 03.03.15 р. т.в.о. головного державного санітарного лікаря України).

Концентрація пилу (недиференційованого за складом) перевищувала ГДК в 1,1 разу в одній з двох проб атмосферного повітря біля 9-пов. житлового будинку по пр. Грушевського, 42 та в 1,1- 1,2 разу – в обох пробах повітря біля приватного житлового будинку по пр. Грушевського, 2.

Дослідженням проб повітря в двох інших зазначених точках ( біля 5-пов. житлового будинку по вул. Привокзальній, 24, приватного житлового будинку по вул. І.Франка, 19) перевищень ГДК діоксиду сірки та пилу (недиференційованого за складом) не встановлено. Протоколи досліджень №258 від 20.04.18 р, №№260- 261, 276 від 24 – 25.04.18 р.

Концентрації інших досліджуваних шкідливих хімічних речовин: азоту діоксид, вуглецю оксид, фенолу, формальдегіду – в пробах атмосферного повітря в усіх зазначених спостережних точках не перевищують граничнодопустимих концентрацій, що підтверджено протоколами досліджень №258 від 20.04.18 р. №260- 261, 276 від 24 – 25.04.18 р. Не констатувались перевищення граничнодопустимих концентрацій даних шкідливих хімічних речовин у всіх точках і в 2017 році.

Результати моніторингових досліджень проб атмосферного повітря на території міста надаються міському голові.

В місті вживаються заходи щодо очищення магістральних та інших вулиць від бруду та пилу (що засвідчує і позитивна динаміка результатів досліджень проб повітря щодо вмісту пилу протягом 2017 р. та поточного періоду 2018 р.).

Шановні Кам’янчани, дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх дітей. Та, зокрема, враховуючи вищевикладене:

  • намагайтеся уникати тривалих чекань «маршруток» на зупинках з інтенсивним графіком перевезень (якщо потрібно проїхати лише якихось 1- 3 зупинки при сприятливих погодних умовах);
  • по можливості, рухайтесь пішки (бажано–дворами), адже користь від цього – що називається «2 в 1»: боротьба з гіподинамією та зменшення безпосереднього вдихання інтенсивних «густих» токсичних автомобільних викидів на зупинках;
  • уникайте піших прогулянок у вихідні дні, у свій вільний час тротуарами магістральних вулиць (особливо, коли прогулюєтесь з дітками у візках та колясках), віддавайте перевагу прогулянкам в паркових зонах, рухайтесь другорядними вуличками із невеликою кількістю автотранспорту.

Розповіла Кам’янець-Подільським журналістам – лікар з гігієни дітей та підлітків Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу Надія Канарчук для Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ України.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне