Хмельниччина: більшість газетних публікацій з ознаками замовності проти Зеленського

1
Фото: Народна правда

Хмельницькі газети, які вийшли друком у перший тиждень агітаційної кампанії до другого туру виборів Президента України, значно частіше критикували Володимира Зеленського, аніж друкували позитивні матеріали про кандидатів. Крім того, жоден із матеріалів із ознаками замовності проти та за кандидатів не позначено як рекламу чи політичну рекламу. Про це інформує сайт Громадянської мережі ОПОРА.

Упродовж першого тижня, відколи стартувала агітаційна кампанія до другого туру виборів Президента України, у хмельницьких газетах «Подільські вісті», «Проскурів» і «Актуально для подолян» вийшло 10 публікацій, в яких згадували кандидатів. 7 матеріалів містять критику Володимира Зеленського, 2 – зі схвальною оцінкою досягнень Петра Порошенка та 1 висвітлює кроки Володимира Зеленського на посаді Президента в разі його перемоги. 9 публікацій мають ознаки замовності. Однак, попри вимогу законодавства, жоден із цих матеріалів не марковано як рекламу чи політичну рекламу.

У газеті «Актуально для подолян» зафіксовано публікацію з ознаками замовності проти кандидата Володимира Зеленського

«Посміялися і годі. Чому не варто обирати майбутнє «по приколу» (аналогічний матеріал, але за підписом іншого автора, спостерігачі ОПОРИ виявили онлайн-виданні «Волинь»). У газеті також розміщено замітку «Захід побоюється, що Путін проковтне Зеленського, як шоколадку «Рошен» – The Economist» (такі ж тексти є ще у кількох інтернет-виданнях, зокрема «Цензор.нет» та «Львівська пошта»), в якій хоч і посилаються на інше джерело інформації – іноземне видання «The Economist», однак не надає читачам об’єктивно і збалансовано всіх наявних у цитованій статті тез.

1

www.oporaua.org

У першій публікації Володимира Зеленського протиставляють Святославу Вакарчуку, який в «альтернативній реальності» міг би вийти другий тур виборів замість Зеленського і конкурувати з Петром Порошенком. Та наразі запустив у соцмережах хештег #ГолосуюНеПоПриколу. Автор статті називає Володимира Зеленського «комедіантом, який у серйозній політичній дискусії не може зв’язати двох слів». Та зазначає, що  «перемога Зе-кандидата – ​тривожний сигнал: українське суспільство демонструє симптоми серйозної недуги».

Другий матеріал також містить критичні зауваження на адресу кандидата: «Західні дипломати, які зустрічались з Зеленським, назвали його «лякаюче» непідготовленим до того, щоб очолити державу, пише The Economist. Багато хто на Заході побоюється, що Володимир Путін проковтне Зеленського, ніби шоколадну цукерку «Рошен», – йдеться у публікації.

Часопис «Подільські вісті» розмістив на своїх шпальтах 5 матеріалів з ознаками замовності

Так, персону Святослава Вакарчука і його заклик знову згадують в публікації «Не втратити державу «по приколу», яку «Подільські вісті» передрукували із «Газети по-українськи» (рубрика «Актуально»; цей матеріал є ще в кількох українських онлайн-виданнях, наприклад, «Львівська пошта»). Автор статті зазначає: «Виборці ототожнюють Зеленського з «народним героєм» Голобородьком. Але як може ставленик олігарха (а Зе-кандидат – це продукт образи Коломойського на чинного Президента Порошенка) бути «народним»? Це штучний, неприродний образ – і, як зазначають оглядачі, ця безглуздість та награність відчувається й у поведінці всієї команди Зеленського, яка є збірною солянкою з кадрів Коломойського, перебіжчиків з інших політичних таборів, «кварталівців» і ще бозна-кого».

2

www.oporaua.org

Публікація під назвою «Порошенка не люблять, але можливо він все-таки переможе. Чому?» (рубрика «Політикум»; такий матеріал спостерігачі ОПОРИ виявили в онлайн-виданні «Волинь») попри назву, більше критикує Володимира Зеленського, аніж розповідає про переваги Петра Порошенка. Автор статті, політолог Євген Булавка, порівнює кандидатів, зауважуючи при цьому: «Та порівняння того ж Порошенка, при всьому критичному ставленні до нього, і його конкурента Володимира Зеленського змушує багатьох не просто поставити галочку у бюлетені навпроти прізвища діючого Президента. А сприймати 21 квітня як день, коли не можна буде пропустити голосування, щоб не привести Україну у повному сенсі до катастрофи».

4

www.oporaua.org

Проте у «Подільських вістях» є і схвальні публікації на адресу кандидатів

У рубриці «Політикум» розміщено матеріал «Наше завдання – об’єднати націю» – інтерв’ю із представником команди Володимира Зеленського Русланом Стефанчуком, який розповідає про основні кроки кандидата на посаді Президента в разі його перемоги.

5

www.oporaua.org

Позитивні матеріали про Петра Порошенка

Його назва «21 квітня. Обираємо не кого, а що» (рубрика «Позиція»; відповідний текст є у виданні «Gazeta.ua»).  Ця публікація – заклик представників української інтелігенції: «Політика Петра Порошенка забезпечує незворотність цивілізаційного вибору України та її курсу на членство в Європейському Союзі і в НАТО. За президентства Петра Порошенка розпочалося оздоровлення економіки України і боротьба з бідністю. Петро Порошенко має системне бачення і розуміння необхідності продовження перетворень у країні для підвищення добробуту і якості життя українців. Наше спільне майбутнє вимагає відповідального вибору».

6

www.oporaua.org

Ще один текст з позитивною оцінкою дій чинного Президента та водночас кандидата Петра Порошенка вміщено під назвою «Петро Порошенко зробив історичний вибір» (рубрика «Точка зору»). У ньому йдеться про те, що, на думку політолога Тараса Кузьо, «заслуги діючого Президента очевидні передусім у зміцненні обороноздатності держави та створенні української армії, яка є однією із найсильніших у Європі». Саме Петра Порошенка політолог бачить таким державним діячем, який «буде здатен виграти затяжну війну».

7

www.oporaua.org

У газеті «Проскурів» розміщено 3 публікації проти Володимира Зеленського

«Олігархи ведуть Зеленського до влади – якою буде їх Україна?» (аналогічний текст уже традиційно розміщено у інтернет-виданні «Волинь»), «Путін його переграє за декілька ходів» (дивіться також на сайті «Волинь», але за іншим авторством) та текст із блогу Зої Казанжи «Я хочу, щоб переміг Зеленський» (матеріал надрукувало не одне українське видання, зокрема «Високий Замок» та «Новое время»).

8

www.oporaua.org

Перший матеріал має ознаки «чорного піару», позаяк автор тексту (до речі, ім’я та прізвище інші, ніж вказані у «Волині») пише: «Сам Володимир Зеленський не тільки не гребує фінансовою підтримкою одіозних союзників, але ще й висовує умови — ​для другого туру він потребує щонайменше 20 мільйонів доларів, а для гарантованої перемоги вимагає 50 мільйонів «зелених».

У другому тексті ставлять під сумнів готовність кандидата обіймати посаду, на яку він претендує: «Дуже багато офіцерів в армії зі значним скепсисом дивляться на все це і сильно вагаються з приводу готовності Зеленського бути Верховним Головнокомандувачем і правильно командувати. Не тому, що він «клоун» чи артист. Це справа другорядна. А тому що у людини немає досвіду і немає адекватного розуміння ситуації, судячи з його заяв».

Текст із блогу Зої Казанжи теж має негативне забарвлення щодо кандидата: «Я знаю лише одне — всі ті, хто тихо сидів, як миші під віником, бо «русская весна» не вдалась, збудилися і вже святкують перемогу. Я знаю, що штаби на Одещині складаються винятково з колишніх регіоналів. І представники Зеленського в комісіях — з них же. Я знаю, що вся ригівська шобла — починаючи від Лєни Бондаренко и закінчуючи Азіровим в екзилі, вітає Зеленського і радіє його перемозі. Вони пишуть про це відкрито. Вони хочуть реваншу — і саме він може їм його забезпечити».

У ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Ч. 5 ст. 9 цього Закону забороняє приховану рекламу. Згідно з ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне