Хмельницька Держпродспоживслужба віддала більше 2 мільйонів гривень фірмі, яка була фігурантом кримінального провадження

Фото: budukursi.in.ua

20 листопада 2017 року ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області провела тендер на лабароторні дослідження рослин: кукурудза, ячмінь, ріпак, пшениця, соняшник, соя. Участь у тендері взяли два учасники: Хмельницька регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини, яка оцінила вартість робіт у 929 797.61 UAH з ПДВ, і ПП Незалежний центр лабораторних досліджень “Еталон”.  Останній спочатку запропонував 887 658 UAH з ПДВ, але остаточно знизив вже до 855 888 UAH з ПДВ. Основним критерієм, за яким обирали переможця була ціна.

Під час торгів державна лабораторія не понижувала вартість. Тобто фактично приватник торгувався сам із собою. Служба також дала чітке визначення переліку необхідної документації, зокрема, від учасників просили підтвердити участь лабораторії в між лабораторних (в т.ч. міжнародних) порівняльних випробуваннях (іспитах на професійність) за показниками, що перевіряються, а також досвід проведення випробувань зазначеної за останні 2-3 роки. Саме цих документів Хмельницька регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини не надала.

Все ж рішення тендерного комітету стало передбачуваним – перемогу здобув приватник.  А вже 23 листопада під час переговорної процедури у телефонному режимі визначено, що ПП НЦЛД «Еталон» стало переможцем ще у двох закупівлях «Санітарний стан об’єктів навколишнього середовища» та «Дослідження води питної з централізованих та нецентралізованих джерел водопостачання (у т.ч. вода басейнів)» (протокол 16, протокол 17)

Через 10 днів ПП НЦЛД «Еталон» укладає з ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області ще один договір на 1 016 200 грн. Цього разу Управління шукало підрядника на лабораторні випробування «Санітарний стан об’єктів навколишнього середовища». Таких випробувань управління потребувало аж 60 000. Їх виконавець мав зробити до 25 грудня.

18 грудня тендерний комітет ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області розглядає зміни до договору і специфікації цієї закупівлі. Так, голова комітету, а за сумісництвом заступник голови ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Валерій Колосінський зазначив:

«в ході переговорів з Учасником, проаналізувавши дані вимоги до лабораторій було вирішено внести зміни до Специфікації, а саме: кількість випробувань фізичних факторів за допомогою бактеріологічних досліджень у кількості 600000 штук зменшити до 581 шт., що відповідає позиціям показників, орієнтованих найменувань бактеріологічних досліджень. При цьому зменшення обсягів закупівлі, а саме зменшення кількості досліджень не призведе до погіршення якості послуг та надасть можливість надати послугу повністю, згідно поставлених завдань Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.»

На підставі цього протоколу управління уклало додаткову угоду з ПП НЦЛД «Еталон» 25 грудня, тобто в останній день, коли підприємство мало здати замовнику лабораторні випробування. Кінець року, необхідно закінчити усі фінансові звіти і готуватись до Нового Року. Власне, не інакше, як святковий поспіх може пояснити те, що вже у цій додатковій угоді всупереч протоколу кількість випробувань ще зменшили, у результаті замість 60 000 ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області заплатило лише за 490. Звісно, управління зекономило, і замість мільйона шістнадцяти тисяч двісті, перерахувало лабораторії всього-на-всього 857500 грн. Таким чином, середня вартість одного дослідження зросла більш, ніж у сто разів!

Ще одна угода, яку ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області уклало з ПП НЦЛД «Еталон» першого грудня минулого року, передбачала, що центр виконає 18 000 досліджень питної води на 467 748 грн.  Але як і з дослідженням санітарного стану, вже 5 грудня тендерний комітет вирішив внести зміни до договору і замість 18 тисяч досліджень погодились зменшити кількість до 44 штук. Цього разу ціну не зменшували. Так, під час оголошення тендерних закупівель загальна собівартість досліджень була майже 26 грн за штуку, а в кінцевому результаті стала – 10 630 грн. (протокол 30, протокол 40)

28 листопада тендерний комітет ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області знову провів переговорну процедуру у телефонному режимі із ПП НЦЛД «Еталон». Результатом цієї розмови стало ЧЕРГОВЕ укладання двох угод – одна на 51 200 грн, інша на 17 594 грн.

7 грудня ПП НЦЛД «Еталон» по переговорній процедурі укладає ще одну угоду із Держпродспоживслужбою. За 51 200 грн вони мали виконати 3000 досліджень мікроклімату, а саме: вимірювання температури, відносної вологості та швидкості руху повітря. Але 5 грудня тендерний комітет Держпродспоживслужби вже зібрався, аби внести зміни в договір, який лише укладуть через 2 дні.(протокол 31)

Цим протоколом тендерний комітет ЗНОВУ зменшив кількість лабораторних досліджень до 170 штук, залишивши вартість тією самою. Таким чином, загальна собівартість зросла від 17 грн за дослідження до 301 грн.

Ще одна угода на дослідження повітря між Держпродспожив службою та ПП НЦЛД «Еталон» датована 7 грудня. Згідно з цим договором на 17 594 грн Центр мав провести 550 аналізів атмосфери. Але 5 грудня тендерний комітет Держпродспоживслужби зібрався, аби внести зміни в договір, який лише укладуть через 2 дні. ЗНОВУ повним складом проголосували за зменшення кількості досліджень до 18 штук, без зниження ціни.  (протокол 32, договір 207)

Таким чином за півтора місяці ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області перерахували на рахунки ПП НЦЛД «Еталон» 2 249 836 грн.

За даними Єдиного державного реєстру,  ПП НЦЛД «Еталон» заснована першого вересня у 2005 році, створив цю фірму її нинішній керівник Олександр Кравцов. Проте влітку 2017 року єдиним кінцевим бенфіціаром став Ігор Делайчук. До цього він 6 років працював торговим представником цієї лабораторії, принаймні саме це він вказав у своєму публічному резюме. Серед своїх основних повноважень він визначив:

«работал с базой клиентов которые там обслуживаются. Сбор образцов,развоз и выдача документов,слежение за задолженностью клиентов и привлечение новых клиентов. Контроль и налаживание рабочего процесса с топ-менеджерами и ихними менеджарами-экспедиторами крупных зерновых трейдеров Украины.Тесная работа с санэпидемстанцией и стандартметрологией. Заключения договоров.Частые выезды в командировки.Обеспечение всем необходимым для нормального рабочего процесса в отсутствие директора штат 15 человек. Еще работал по отправке за границу греческого ореха, постоянные выезды на таможни Винницы и Ивано-Франковска,около 3-4 раз в неделю»

Згідно з цим резюме Ігор Делайчук звільнився з лабораторного центру у травні 2014. Рівно через місяць після того, як Генеральна Прокуратура Україна відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання службовими особами Міністерства аграрної політики та продовольства України і Державної інспекції сільського господарства України владою та службовим становищем під час організації видачі сертифікатів якості зерна та продуктів переробки сільськогосподарським підприємствам, легалізації грошових коштів в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 189 КК України.  Фігурантом цього провадження був ПП НЦЛД «Еталон». З ухвали Печерського районного суду м.Києва дізнаємось, що Микола Присяжнюк (Міністр аграрної політики та продовольства України з 24.12.2012 по 27.02.2014) та Владислав Гончаренко (Голова Державної інспекції сільського господарства України з 24.09.2013 по 19.03.2014) впровадили нову схему отримання Сертифіката якості зерна та продуктів його переробки. З 2013 року аби отримати цей сертифікат необхідно було пройти лабораторні дослідження виключно в ПП НЦЛД «Еталон», і це попри те, що в Україні діє 80 сертифікованих лабораторій. Розрахунок вартості послуг ПП «Еталон» здійснювався в залежності від обсягу партії зернових, таким чином, слідчі встановили, що ціну завищували у 5-10 разів. У період роботи з 01.11.2013 по 31.03.2014 за отримані послуги з лабораторних досліджень перевізниками зернових на поточні рахунки ПП «Еталон» надійшло грошових коштів в сумі біля 60 млн. грн., які пізніше перерахували на 8 різних підприємств. Усі ці підприємства зараз ліквідовані або у стадії ліквідації.  Далі у матеріалах слідства встановлено, що контакт між службовими особами Мінагрополітики, ДІСГУ та лабораторію був через її працівника, і це не директор. Насправді, ухвала суду дає ледве не однозначну відповідь, чому на всіх 5 закупівлях, ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області зменшувало кількість закуплених досліджень:

«Наявні дані свідчать, що переважна більшість протоколів випробувань зернових, виданих ПП «Еталон», є фіктивними, оскільки фактично лабораторні дослідження не проводились через відсутність у підприємства матеріально-технічної бази».

Та це не завадило, підприємству отримати більше 2 мільйонів бюджетних гривень. Тендерний комітет Служби очолює заступник голови Валерій Колосіньський. У Хмельницький чоловік переїхав із Хмільнника, де за часів мерства Василя Грушка очолював відділ з питань розвитку підприємництва та споживчого ринку управління економічного розвитку та євроінтеграції Хмільнницької міської ради.

Нагадаємо, Василь Грушко очолив ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області у лютому 2017 року. Проти його призначень виступило ряд громадських активістів.  До призначення, Василь Грушко був мером Хмільника. Депутати висловили йому недовіру через розтрату бюджетних коштів.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне